Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е типичното ежедневие на една майка и нейното новородено бебе?
Какви са отговорностите на бащата?
Може ли да оставите новородено само с баща му за час-два?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е типичното ежедневие на една майка и нейното новородено бебе?
Ежедневието на майката и бебето варира, но обикновено бебетата спят много, позволявайки на майката да си почине повече. През нощта бебетата се събуждат за хранене, което може да наруши съня на майката. Бащите могат да помагат с грижи като смяна на пелени, хранене и разходки. Помощта от други е желателна, но не винаги необходима. В началото бащата може да помага, позволявайки на майката да си почине и възстанови. Майчината почивка може да бъде нарушена от коликите на бебето, които могат да бъдат причинени от храненето. Пелените се сменят при всяко хранене, което може да бъде 6-8 пъти на ден в зависимост от храненето на бебето.
-
Какви са отговорностите на бащата?
-
Може ли да оставите новородено само с баща му за час-два?
-
Колко често се сменят памперсите?
-
Какво бихте искали някой да ви беше казал предварително?

).
Повечето са по средата. След раждането си има бушуващи хормони, множество противоречиви емоции, купон си е в началото. И естествено куп роднини с глупави съвети, на които една изтощена, неподготвена майка може да се довери и после да съжалява. Съветът ми е - подгответе се по основните въпроси преди раждането, особено що се отнася до кърмене, оставяне бебето да плаче, даване на сокчета на два месеца, води, глюкози и други подобни неща, а да, и нехранителна кърма няма. И бебето е нормално в началото да е залепено нон-стоп за вас. Д-р Карп нарича първите 3 месеца след раждане 4-ти триместър. Съветът ми е да се запасите със слинг. Има много библиотки в страната, които дават безплатно първите три месеца. Съвместното спане също много помага. И не докато детето тръгне на училище, но поне първите 6 месеца. След това може да го обособите в негово. Поне този вариант проработи идеално при нас. Така и детето ще е по-спокойно, и вие ще може да се разхождате свободно, да се грижите за домакинството и да спите повече вечер. В началото може да изглежда отчайващо положението, но става все по-добре с времето. Откъм литература ви препоръчвам Книга за бебето на д-р Сиърс и Най-щастливото бебе на д-р Карп (първата е по-добра, но и във втората има добри идеи). Детето ми в момента е на година и 4 месеца, яде всичко с ентусиазъм, спи по 12 часа вечер без да се буди, супер е спокоен и щастлив, не е пил адаптирано мляко, освен в болницата, никога не съм му предлагала биберон, не е ял пюрета (захранван е по ЗВБ) и е носен активно откакто стана на месец. Малко съжалявам, че не открих бебеносенето по-рано.
Ще се опитам да запомня всичко, слагам темата в отметки, и ще идвам да преглеждам пак.