НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 115

• 82 038
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
  • SA
Африканчо, сигурна съм, че ако се изследват по-прецизно глюкозната обмяна и инсулина, ще се открият нарушения. Но дори и така, този човек покрива 4 критерия за метаболитен синдром / от 5/. Да си провери и черния дроб за стеатоза, защото при тези триглицериди е вероятно и там да има проблем.
Друг е въпроса, че както е казала Шоки, може да има и други хормонални промени, било с кортизол, било с щитовидна жлеза.
Нарушенията в инсулиновата секреция и ИР предхождат с много години появата на видими от изследванията нарушения в кръвната захар.

# 181
  • София - Варна
Мерси много!
С ЩЖ няма проблем.
А има ли смисъл да изследва гликиран хемоглобин?

# 182
  • SA
Ако кръвната захар е обикновено в норма, едва ли ще има промени в гликирания хемоглобин.

# 183
  • София - Варна
Ох, да, вярно, забравих. Благодаря отново!

# 184
  • София
Блогърка, чиито рецепти са без "глутен и зърнени храни, млечни продукти, захар. Има доста десерти, но и доста интересни неща
http://know-how-to-cook.com

# 185
  • UK
Здравейте, момичета, отдавна не съм се разписвала, цялата темата направо съм изтървала. Не отслабвам, но ако се успокоявам, че последните три месеца откакто съм на режима и не съм качила.  Mr. Green Което си е постижение на фона на последната една година. Не успявам да съм стриктна всеки ден, по ми е лесно да не ям никакви въглехидрати, отколкото да ям малко въглехидрати, зарязала съм приложението, не успявам всеки ден да въвеждам менюта и количества. Много ми се иска и аз да пусна някакви изследвания лятото като се прибера в отпуск, но вероятно няма да намеря време.

Проблем напоследък ми е, че стомахът ми се разбрица и ме наболява напоследък по-често. По принцип съм с гастрит, но последните години не се беше обаждал. Сега явно защото наблягам на зелени домати, ям често гадни айсберги и домати и си се отразява. От една салата с чери домати преди дни имах зверски киселини. Пазарувам само от хипермаркети тук, няма как, има разни доставки по домовете на щайги със зеленчуци директно от фермата, но са много скъпи за мен. 

# 186
Абе dejie, яж пържоли, остави ги тези зеленяци на кравите  Mr. Green
Сега сериозно, и аз имам проблем със зелените салати и краставиците и ги избягвам. Което не ти е ок на корема, не го яж, и без тях се преживява  Simple Smile  Добре, че намерих една сергия на пазара с читава стока, и ми дават само хубави домати, че и със супермаркетните не се разбирам.

Последна редакция: пн, 03 юли 2017, 18:25 от Lemy

# 187
Това чери домата, никакъв домат не е. Обикновено с твърда трудносмилаема кора, не много добър вкус и много семки  Simple Smile Айсберг спрях да купувам. Като "нашумя" в БГ взимах нерядко и ми беше вкусен. После започнахме да си отглеждаме в градината и някъде по него време спрях да го ям и се чудехме какво да го правим.
Краставиците купешките беля и така ям, колкото и да не ми е вкусно. Имам си място, откъдето да купувам и са ми вкусни, хрупкави и с мирис на краставица. Нерядко се случва в неделя да купувам от кварталния магазин, защото не ми се разхожда по далечни пазари и краставиците, макар и упоменати за български, са нищо повече от една пластмаса, с високо водно съдържание и без никакъв вкус.

Като няма качествен зеленчук лятото, или си отварям буркан белени домати, които аз съм си правила или изобщо не ям салата. Не ми е проблем. Аз по принцип не ям и много зеленцуци, но пък средата на лятото е, а по веригите е пълно с пластмаси все още. Обяснявам си го с късната сеитба, заради студената пролет. И на село още няма нищо от реколтата. Вероятно чак август ще наскачат зеленчуците.
Само зелени салатки имаше, лук, чесън, кейл и ягоди.
Всичко друго е все още на зелено.

Та, гастритните проблеми туширам с картофи. Колкото и въглехидратни да са за някои, в пъти са по-малко зло от големи групи храни.

# 188
Абе dejie, яж пържоли, остави ги тези зеленяци на кравите  Mr. Green

А баш  Mr. Green Аз не съм много по зеленчуците.  Салатата за мен си е основно хранене, не мога да ям за гарнитура. За това си ям пържоли натюр - айде ще си развалям вкуса на месото с люцерна. Ям по някой домат за обяд, ако ям яйца. Краставиците задължително беля. Вчера откъснах първите две тиквички от моята си градина  Heart Eyes Ще си чакам и доматите и патладжана. Ако не ми харесват купешките просто не ги ям и не се чувствам лишена...

# 189
  • Пловдив
Люцерна, люцерна, ама да споделя, че аз точно защото месеци наред притурях малко зеленчук към месото/яйцата/рибата, си докарах запек (проблем, който не съм имала никога в живота си). Минаха 2-3 месеца, преди да се светна, че не мазнините трябва да увелича, а салатите. Само след 1 седмица с повечко салата (не съм яла само салата, де, да кажа) проблемът се реши.

# 190
  • София
а пък аз от една седмица съм се вманиачила по моцарелата
само това ми е яде и ям....много Embarassed....по 5-6 порцийки Embarassed
странното е че никога не съм яла моцарела, изведнъж ми хрумна да купя за да разнообразя салатките и така ми се услади, че сега не мога да се спра
едно обаче не мога да схвана-колко са въглехидатите- в нета срещам данни от 2-6г. На единия вид който купувам-от краве мляко е посочено 0,4, на другия 1,7

# 191
Въглехидратите в моцарелата не са толкова страшни. Тук страшното са палмовите масла и всичко друго, но не и млякото, с което са направени.

# 192
На мен зелените салати ми докарват подуване, болки и разтройство.
При всеки е различно, хубаво е да наблюдава човек, кои храни как му влияят, и да избягва проблемните, собено хората с  коремни заболявания.  Peace

# 193
  • Бургас
Мен също ме боли корем от зелените салати, спрях ги. Но без салата не мога. Сега ям домати и краставици (краставици от години беля, независимо дали са домашни или от пазара), печени чушки. Още не са ми омръзнали, много ги обичам.

Откакто спрях млякото, вече седмица, не се подувам, нямам и запек. Рано е още да се похваля, но коремът ми видимо намалява, иначе след хранене изглеждаше като на бременна в седмия месец. Дала съм си още седмица без мляко и ако резултатът се запази, значи трайно ще огранича млечните до минимум.

Да благодаря за съветите за патладжанената мусака  bouquet Направих я с печени предварително патладжани, отнема време, но стана страхотна. Следващият път ще я пробвам и директно с нарязани на кубчета патладжани. Пробвах я с тиквички, но не ми хареса толкова.

# 194
Вярно, че с патладжани става по-гот  Simple Smile И отгоре със заквасена сметанка като си я олея/полея/залея и мммм Heart Eyes  Аз я правя без Оливка Mr. Green принципно /заливка/, та затова си я поливам със сметанка...

Общи условия

Активация на акаунт