НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 115

• 81 471
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Честити 60+ килограма! Wink

# 616
  • София
Консерва, и вкъщи сме със същия проблем. Мазнините са на почит, храната не се ограничава по никакъв повод, въглехидратите са низвергнати (освен бързите за удоволствие веднъж седмично Simple Smile ) и мъжът ми не може да качи над 70 кг, въпреки, че е 185 см и има доста мускули от работата по къщата и градината.

Впрочем, трябва и да отбележа, че с течение на времето за 7+ години заедно, започнахме да ядем доста по-малко. Един голям домат, зехтин, маслини и бучка биволско сирене е приличен обяд за трима ни.

Честити 60! Simple Smile

# 617
  • Бургас
Алечка, ако няма какво да ги правиш, давай тиквичките и патладжаните насам Stuck Out Tongue Winking Eye 
И да ти кажа, че те послушах, и не си купих електронната везна. Реших да си оползотворя парите за режим на храна, вместо за нещо, което ще ме натоварва допълнително.
Аз тази година открих патладжаните. Не знам защо, но винаги съм си мислела, че са вредни. В къщи освен веднъж годишно за кьопоолу, по друг повод патладжан не се е купувал. А толкова били вкусни.

Някой писа, че не можел да си въвежда храната, която консумира. Аз използвам myfitnesspal, приложението дава възможност сам да си въвеждаш дадена храна с калории, В/М/Б, грамажа също си въвеждаш сам, няма падащи менюта. Накрая получаваш една хубава графика с общите калории както за деня, така и за отделните хранения, с включено разпределение на В/М/Б. За мен лично ужасно полезно.

# 618
Таня, заповядай 😁 Тъкмо правя пълнени патладжани. 4 къщи ги берем и не можем да смогнем, а са само 2 гнезда тиквички и 4-5 с патладжани 😁

# 619
И аз наскоро ги преоткрих патладжаните.Откакто в Лондон ядох в един турски ресторант типичното ястие "имамбаялдъ",много са ми вкусни.Научих се и да го приготвям.Но става по-мазно,преди изобщо не съм яла патладжани,сега ги харесвам.Алечке,ти с какво ги пълниш?

# 620
Assos, Beeps, благодаря  Hug

tanya_79, благодаря за инфото за приложението, ще го потърся да си го изтегля. Ако може да ми спести смятанията, ще е голямо улеснение. Иначе самото въвеждане на всички данни за храненията не са ми проблем, само ме дразнят после сметките.

За електронната везна - не знам дали говориш за кухненска или за теб. Аз скоро си купих от Лидл кухненска дигитална и то точно преди да стартирам режима. Взех я за рецептите, защото понякога не пишат мерки като 'чаена чаша брашно' ами пишат грамаж в рецептите. И то пък точно след като я купих открих този режим и сега ми е в голяма полза.
Иначе снощи ММ ми поръча и дигитален кантар, с който да се тегля в точност до грамове. Понеже нашият кантар е от тези металните, които са механични и не лови грамове. Направо нямам търпение да получим дигиталния, гледам, че мери и други показатели, освен килограмите, но според ММ тези другите показатели били пунта мара и не можело да се разчита на тях за точна информация. Ето го:

За патладжани гледам, че говорите ... аз преди месец някъде готвих, но не защото ги обичам, а защото ММ ме постави пред свършен факт  Laughing Донесе една торба и каза, че иска да ги сготвя, че му се дояло. Напълних ги с кайма,зеленчуци, а отгоре сложих кашкавал и домати. Станаха егати тлъсталяците, много трудно успях малко от единия (на всяка хапка ми се повдигаше, въпреки, че ядох с хляб, тъй като все още не бях минала на режима). Това определено не е моята храна, нищо, че си е баш по НВ ВМХ
Даже и съм си ги снимала за спомен, щото повече такова нещо не смятам да готвя  Mr. Green :
Скрит текст:

Навярно щяха да са много по-вкусни и леки, ако бяха само препечени на грил тиган (какъвто все още нямам).

# 621
Мис, пълня ги с кайма и задушен лук, в които после добавям и издълбаното от патладжаните, наситнено на дребно. Издълбаното става и после за мусака. Иначе може и само със зеленчуци, но ние сме си месоядни Grinning

# 622
  • София
Аз нали се обяснявах как не ми се било яло сладко...Та явно само на Свръх-Аза не му се, а Азът ми сънува кошмари. Легнахме по обед с малкото и като съм засънувала, че кръстникът на голямото ми дете се жени за Михаела Филева. До тук нищо чак толкова страшно. Обаче на сватбата сервираха торта червено кадифе, с едни мазни и глетави от шоколад и какао блатове...Начи като седнах на разговор с тая приятелка и стана мани мани Grinning Легнах в 1, станах в 3 и изобщо нама да ми е чудно, ако съм яла през цялото време. Laughing
И аз се храня с майфитнеспал.

Последна редакция: нд, 30 юли 2017, 15:25 от Beeps

# 623
Мис, пълня ги с кайма и задушен лук, в които после добавям и издълбаното от патладжаните, наситнено на дребно. Издълбаното става и после за мусака. Иначе може и само със зеленчуци, но ние сме си месоядни Grinning
Супер звучи!Ще пробвам.

# 624
  • SA
Assos, радвам се да те видя!
Майка ми напоследък и тя все се тюхка, че не може да качи килограми. Смята, че е много слаба и всички като я видели, й казвали, че се е "свършила". Даже се старае да яде много, но си стои на 49 кг и това е. А не е като в миналото да не е имала наднормено тегло, и високо кръвно имаше, и други белези на метаболитен синдром. Но сега даже и лекарствата за хипертония е спряла.
Понеже доста пъти сме говорили за това как да повлияем на по-възрастните ни родители и роднини да променят храненето си, да споделя, че при майка ми много помогнаха няколко книги, които й купих да прочете. Установих, че аз каквото и да й говоря и обяснявам, почти не й влияе, но ако го прочете, написано в книга, се впечатлява сериозно.  Ето, наскоро й купих онази книга за вит.В12 и сега дори ми изнася лекции колко бил важен и какви оплаквания причинявал дефицита му като изобщо не помни какво й говоря от няколко години по този въпрос.
Сега с нетърпение чакам да излезе книгата на Сара Балантайн за автоимунните болести. Дано поне това успее да я убеди, че ядене на хляб, макар и веднъж седмично, не е много добре при автоимунни заболявания.
Патладжани обичам много аз под всякаква форма. Two Hearts Малко ме мързи да готвя по-сложни ястия с тях, но имамбаялдъ ми е едно от любимите неща от детска възраст.

# 625
  • Бургас
Консерва, точно твоята везна се въздържах да си купя от Лидл. Ама предната седмица си взех дигитален кантар пак от там. Та реших,че една теглилка в къщи стига. Имам склонността да се вманиачавам и трябва да се контролирам някак.
От тия патладжани на картинката ми потекоха лигите ...
Алечка, идвааааам ...

Не много по темата, ама да ви питам и вас. Майка ми снощи си е спукала кост в коляното. Шинираха я днес, ще се възстановява доста време, на 65 г. е, нормално. Обаче се чудя какво да и взема да пие - калций или нещо друго, за да зараства по-бързо. И магнезий мисля да и взема, тя има сериозен проблем с нервите, хроничен запек, наднормено тегло, проблеми с бъбреците, беше с ниско кръвно, от две години взе да става високо. Искам да я спечеля за режима, но е супер несериозна, все отслабва, а тъпче сладки неща, без хляб не се живее и разни такива. Идеята да и купя някоя книга е много добра, може би на написаното ще повярва повече. Ще съм ви благодарна за всякакви идеи и съвети.

# 626
  • София
Най- бързото с патладжани ми е: патладжаните нарязани на "триъгълничета" като диня. Намазвам обилно със зехтин и подправки (сол и червен пипер при мен) и накрая върху хартия в силна фурна за 20-на минути. След това заливам с доматен сос или оцет-копър-чесън, както дойде. Вече някоко пъти го правя тази година, пък и за гости също.

Мерси, Кам. Тук съм си, но нямам нищо особено да пиша Hug

# 627
  • SA
Таня, ето тези книги бих препоръчала за майка ти:

https://www.book.store.bg/p109495/pshenicata-maskiraniat-ubiec-uiliam-dejvis.html 
https://www.bard.bg/book/?id=1557

Асос, то наистина след известен период човек няма какво да споделя и разисква. Яде си нормално и се чувства добре в  повечето случаи.

# 628
  • София
Момичета, тахановият хляб може ли да се замразява нарязан и да си вадя от време на време? Количеството е много, а ми се струва, че бързо ще отиде на кино, ако си го оставя така.

# 629
  • Варна

Въглехидратите ми са по-малко,защото днес вечерях пълнени пиперки с кайма,ориз и гъби,обаааче аз откъде да знам колко ориз и гъби има в две пиперки SmileGrin
Дави питам може ли да се яде майонеза,хайвер,топено/крема сирене и колко често.Гледам,че е писано за тахана,а той колко често може да се и има ли значение какъв(лешников,сусамов,слънчогледов,бадемов)?
Във вторник ще се меря и тегля и силно се надявам поне мъъъничко да съм по-лека,а иначе от месеци не съм си мерила талия и ханш,но сега ще го направя и ще започна да ги следя. Cold SweatSad

Общи условия

Активация на акаунт