Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 928
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Има размествания по районите, Младост 3 е разделена на две, на какъв признак не е ясно, след като 2те училища ги дели 1 ограда Simple Smile

# 676
Големият проблем е, че вниманието неправилно се насочва към родителите, а не към образователната система. Защото именно нейните дефекти предизвикват това местене на деца според учители и “елитност” на различните училища. Ако имаше адекватно управление на началното образование и стандарти за неговото качество, нямаше да има значение детето в кое училище започва да учи. Така е в нормалните страни - имам дългогодишни наблюдения върху системата в Австрия, По- кратки от Германия, Америка и Англия. Ами да, там има такива правила - записваш си детето в най-близкото училище, но всички училища обезпечават еднакво обучение. ....

Ама като ги почнете такива, сякаш никой друг не е излизал от България, само вие.

Никъде не е еднакво обучението. И в Англия търсят добро училище и гледат да наемат/купят там, където са допустими за него. И в Германия също, и в САЩ- също. Младо семейство канадци мои близки купуват сега и първият им критерий за квартал е да има добро училище. Кумовете ни в голям английски град луди пари дават за ипотека, за да учи детето им в добро училище с висок рейтинг. Ако навсякъде даваха еднакво, училищата нямаше да имат рейтинги и родителите нямаше да ги гледат при покупката/наемането. Един рейтинг за Лондон, само като пример:

https://www.locrating.com/
Има и легенда кое кубче какво означава - outstanding, good, require improvement, inadequate. Всички били давали еднакво обучение, само в БГ не било еднакво.  Crazy

Ето за Ню Йорк - говорим за elementary, т.е. еквивалетна на нашите основни училища:
https://www.schooldigger.com/go/NY/schoolrank.aspx

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 21:59 от Анонимен

# 677
  • Куциндрел
Тъй де, ама при тях живеенето в даден квартал им гарантира доброто училище, ама тук не е така.

# 678
  • Sofia
Моите наблюдения са от Франция. Наистина, няма как всички училища да са еднакви във всяко едно отношение. Материалните бази са различни, социалната среда също варира според квартала, така е.
Но по отношение на образованието, което предлагат в началната степен са горе-долу на едно ниво. Друг е въпросът, че ако се намират в беден квартал в рискова среда децата просто не учат, защото това идва от начина им на живот, а не защото училищата нямат какво да им предложат. Там разликите в нивото на предлаганото образование се появяват на по-късен етап, а не едва в 1-ви/4-ти клас.

Също така не съм попадала/чувала за училище, в което да се учат само арабчета. Дори и в кварталите, в които  живеят масово арабите в училищата  има всякакви деца от различни етноси, абсолютна шарения. Доколкото тук в София определено има училища, където "се учат" само ромчета.

Мисля си, че системата за прием трябва да е адаптирана за нашата реалност, а не просто да копираме нещо което не може да се приложи у нас.

# 679
  • София
Тъй де, ама при тях живеенето в даден квартал им гарантира доброто училище, ама тук не е така.
Живеенето в "даден квартал" им гарантира и доста по-високи местни данъци. Между другото, има разбивка на какъв % от местния данък за какво отива, т.е. колко отива за училището. Местните данъци се плащат от всички, не само от хората с деца.

Що се отнася до фалшифицирането на уседналост: в училището, за да се запише детето, се представя  или нотариално заверено копие от договора за наем, или копие от ипотечния договор/нотариалния акт. Т.е. има си съвсем елементарни начини да се докаже реална уседналост.

# 680
  • Куциндрел
Живеенето в "даден квартал" им гарантира и доста по-високи местни данъци. Между другото, има разбивка на какъв % от местния данък за какво отива, т.е. колко отива за училището. Местните данъци се плащат от всички, не само от хората с деца.

Що се отнася до фалшифицирането на уседналост: в училището, за да се запише детето, се представя  или нотариално заверено копие от договора за наем, или копие от ипотечния договор/нотариалния акт. Т.е. има си съвсем елементарни начини да се докаже реална уседналост.
Хубво им гарантира в другите страни по-високи данъци и т.н. но тук пак не е така.
Сега общината ще издава уверения, така че уседналост ще се доказва лесно.

# 681
В нашия квартал доскоро данъците бяха едни от най-високите, че се водеше курорт. Май ги понамалиха в последни време, но не вярвам да е спрямо неизползваемото училище...

# 682
  • София
Големият проблем е, че вниманието неправилно се насочва към родителите, а не към образователната система. Защото именно нейните дефекти предизвикват това местене на деца според учители и “елитност” на различните училища. Ако имаше адекватно управление на началното образование и стандарти за неговото качество, нямаше да има значение детето в кое училище започва да учи. Така е в нормалните страни - имам дългогодишни наблюдения върху системата в Австрия, По- кратки от Германия, Америка и Англия. Ами да, там има такива правила - записваш си детето в най-близкото училище, но всички училища обезпечават еднакво обучение. ....

Ама като ги почнете такива, сякаш никой друг не е излизал от България, само вие.

Никъде не е еднакво обучението. И в Англия търсят добро училище и гледат да наемат/купят там, където са допустими за него. И в Германия също, и в САЩ- също. Младо семейство канадци мои близки купуват сега и първият им критерий за квартал е да има добро училище. Кумовете ни в голям английски град луди пари дават за ипотека, за да учи детето им в добро училище с висок рейтинг. Ако навсякъде даваха еднакво, училищата нямаше да имат рейтинги и родителите нямаше да ги гледат при покупката/наемането. Един рейтинг за Лондон, само като пример:

https://www.locrating.com/
Има и легенда кое кубче какво означава - outstanding, good, require improvement, inadequate. Всички били давали еднакво обучение, само в БГ не било еднакво.  Crazy

Ето за Ню Йорк - говорим за elementary, т.е. еквивалетна на нашите основни училища:
https://www.schooldigger.com/go/NY/schoolrank.aspx

Госпожо, четете с разбиране, моля Ви! Смисълът на поста е съвсем друг. Никъде не съм писала, че само аз имам наблюдения от чужбина. Просто споделих как съм видяла, че го правят в чужбина. И точно същото съм написала, че в Америка примерно (забележете, изхождайки от моя опит) хората си купуват или наемат имоти според предпичитанията си за училище (определяща е средата, в която попада детето, а не че подготовката е по-лоша),  докато в Австрия до скоро нямаше разлика в кое начално училище ще бъде записано детето до 4 клас (през последните 2 години нещата започнаха да се променят, не заради подготовката в училищата, а заради наличието на много деца на имигранти в определени училища. Австрийците избягват да записват децата си в училища с преобладаващ брой на имиграниски деца). 
Не знам защо така лично приемате поста и какво точно в него Ви засегна Вас лично. Това е форум и аз споделям мнение, не се състезавам! Peace

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 09:50 от DonaFlor

# 683
  • София
хубаво се сменят имоти според училището, ама те сменят районите всяка година.
как да уседна аз като миналата година нашия адрес беше в едно училище, тази година в съвсем друго, като двете са доста далеч едно от друго?
моето дете ще е 1 клас след две години, дотогава съвсем ще сменят районите ми се струва.
аз искам да е в най-близкото, ама никога не ни е в района  Rolling Eyes

# 684
  • sofia
Благодаря за изпратените райони Simple Smile . Питането ми е кога се взимат предвид допълнителните критерии т.е. взимат ли се ако детето е извън прилежащият район на училището и дали има шанс да се класира само на тези точки за вървежно квартално училище ?

# 685
  • Sofia
Според Проекта допълнителните точки се гледат когато броят на децата в дадена група по уседналост надхвърля броя на местата.
Ако имате само допълнителни точки без уседналост в прилежащия район това Ви праща в 4-та група, тоест на практика никакъв шанс за прием въпреки братчето/сестричето/завършената ПГ.

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 10:45 от brin de muguet

# 686
  • София
Благодаря за изпратените райони Simple Smile . Питането ми е кога се взимат предвид допълнителните критерии т.е. взимат ли се ако детето е извън прилежащият район на училището и дали има шанс да се класира само на тези точки за вървежно квартално училище ?

В такъв случай ще се вземат предвид, само ако се стигне до четвърта група (в която попадат децата извън прилежащия район). А това дали ще има шанс дете от 4-та група си е в сферата на догадките за съжаление. Моето дете ще е трета група за средно добро квартално училище, няма да има допълнителни точки и не е ясно изобщо дали ще влезе там.

# 687
  • На черешата
хубаво се сменят имоти според училището, ама те сменят районите всяка година.
как да уседна аз като миналата година нашия адрес беше в едно училище, тази година в съвсем друго, като двете са доста далеч едно от друго?
моето дете ще е 1 клас след две години, дотогава съвсем ще сменят районите ми се струва.
аз искам да е в най-близкото, ама никога не ни е в района  Rolling Eyes

И до нас има три училища на еднакво разстояние в различни посоки, редно е родителя да избере едно от трите, а не някой да му налага избор.

# 688
  • Куциндрел
Според Проекта допълнителните точки се гледат когато броят на децата в дадена група по уседналост надхвърля броя на местата.
Ако имате само допълнителни точки без уседналост в прилежащия район това Ви праща в 4-та група, тоест на практика никакъв шанс за прием въпреки братчето/сестричето/завършената ПГ.
И накрая ще има отпаднали деца от района. Всъщност на мен това ми е основното притеснение като знам кое училище ни е по район. За това би било хубаво да можем поне шанс да имаме в 2 квартални училища.
Па и мястото в 31-во ще го дам даже вързано с панделка.  Laughing

# 689
  • sofia
Благодаря ви за разясненията . За съжаление и аз така бях разбрала ,но все пак имах някаква тайна надежда да се взимат предвид .

Общи условия

Активация на акаунт