Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 914
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 615
Ще стане така, че хората масово ще пуснат заявления на всички възможни места, за да имат варианти. Накрая половината места ще останат незаети, а половината деца ще са записани в нежелани училища, за да не останат изобщо без място.  Thinking Close

# 616
Тъй като няма електронна система, няма и как да отпадат кандидатури. Практиката с изтеглянето на документи на вече записани деца си съществува.

# 617
  • Куциндрел
Пишеше им на тези в Общината.

# 618
  • София
Е всъщност не е ли това целта: децата да са записани някъде. Иначе общината ти определя училище.

А и щом дават най-много точки само в едно училище, то още след първо класиране ще стане ясно кой къде ще учи. Най-много на второ, което седмица след това.

Та проблемите ще са главно около "елитните училища". Наборът все пак е по-малък от миналогодишния.

# 619
  • Куциндрел
Та проблемите ще са главно около "елитните училища". Наборът все пак е по-малък от миналогодишния.
Да, да. В моят квартал с 2-те елитни училища, уж... накрая пак ще учат деца от други квартали на мясото на децата от квартала.
Всеки ще търси връзки тук-там, къде и как се дават подкупи и т.н.

# 620
  • София
Скрит текст:
А, и нащо кварталното е пълно само с ромчета. Не съм видяла да ги возят, но те сами си идват Simple Smile Младост е достатъчно "обогатен" квартал.

milenaka, не е точно така, защото досега имаше много повече поле за изява и творчество в намирането на начини за учене в други училища, ако критериите останат в сегашния им вид, това далеч няма да е толкова лесно, колкото до преди година-две.
бубчето, напълно съм съгласна, че имаше повече възможности да отидеш в по-желано у-ще. Но от "възможност за отиване" до "реално отиване" има разлика, защото желаните у-ща нямаха и нямат капацитет да приемат всички желаещи. "Мигриращите" не са били чак толкова много, поне според мен. Тези, които искат да избегнат "интегриращите" училища, имат реална възможност да го направят.

# 621
  • София
Да, да. В моят квартал с 2-те елитни училища, уж... накрая пак ще учат деца от други квартали на мясото на децата от квартала.
Всеки ще търси връзки тук-там, къде и как се дават подкупи и т.н.

Но ако имате уседналост, само тези с фалшив адрес, изкаран преди поне 3 години, за да вкарат по-голямо дете в училището ще са пред вас, ако групата 8.1 се окаже по-голяма от наличните места.

# 622
Според мен трябва да се приемат всички деца по местоживеене. Ако трябва ще се откриват нови паралелки. Ако трябва гимназии ще стават основни училища.

# 623
  • София
Дори и тези, сменили адреса си точно преди кандидатстването?

# 624
  • София
Според мен трябва да се приемат всички деца по местоживеене. Ако трябва ще се откриват нови паралелки. Ако трябва гимназии ще стават основни училища.
А учители откъде?

# 625
Говорим за новите разпоредби и за тези от първа група с дългото усядане.
Иначе, ако мен ме питаш, за страна в ЕС, компютъризирана и т.н., би трябвало да е елементарно да контролира етажните собствености. По време на соца се знаеше кой къде живее и учителките отиваха по адреси да записват децата, защото се знаеше къде има първокласник. Сега никой не поддържа домови книги, не се знае кой къде живее и един куп народ поддържа адресна регистрация в квартири, където не е стъпвал от 20 години.
Според мен трябва да се заявява в началото на предишната учебна година. Отиваш в училището и заявяваш, че живееш в района, за следващата учебна година имаш първокласник и възнамеряваш да го запишеш в това училище. Така училището и общините и инспекторатите имат една година да си направят разчетите кой къде.

# 626
  • София
За мен най-големият проблем в момента е, че са ограничили всички до 1 училище. Трябваше да има възможност за прием поне в съседно училище, може да е по-малка от тези в близост, но по-голяма от на всички останали.

# 627
Анна Напълно съм съгласна с теб.

# 628
  • София
Големият проблем е, че вниманието неправилно се насочва към родителите, а не към образователната система. Защото именно нейните дефекти предизвикват това местене на деца според учители и “елитност” на различните училища. Ако имаше адекватно управление на началното образование и стандарти за неговото качество, нямаше да има значение детето в кое училище започва да учи. Така е в нормалните страни - имам дългогодишни наблюдения върху системата в Австрия, По- кратки от Германия, Америка и Англия. Ами да, там има такива правила - записваш си детето в най-близкото училище, но всички училища обезпечават еднакво обучение. Тук системата е съвсем изродена и всеки критерий, който се приложи е несправедлив към някого.
Аз лично съм за уседналостта, но от друга страна, ако си купи едно семейство ново жилище и се премести, докато детето му е в предучилищна, какво да прави? Да не си сменя адресите ли? И да си остави детето на училище в друг квартал? Това си е недомислие и много хора са дискриминирани от такова правило.
Наши роднини в Америка се преместиха от един квартал в друг заради училището на децата си и естествено, щом живеят в квартала, децата бяха записани в училището, без значение, че са от няколко месеца. Та ние сме тук с “най- строгите” критерии, които ощетяват много хора и създават предпоставки за корупция. Фактите го показват.

# 629

Наши роднини в Америка се преместиха от един квартал в друг заради училището на децата си и естествено, щом живеят в квартала, децата бяха записани в училището, без значение, че са от няколко месеца. Та ние сме тук с “най- строгите” критерии, които ощетяват много хора и създават предпоставки за корупция. Фактите го показват.
Е, да, ама реално са се преместили. Проблемът тук е, че се "местят" наушким.

Иначе моите наблюдения са, че обучението в начален клас /до 4/ е еднакво почти навсякъде. И си зависи от конкретната учителка. Проблемите вече са в прогимназиален клас. А преместването след четвърти клас в друго училище става все по-разпространено.

Общи условия

Активация на акаунт