Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 120
  • у дома...
Некоректен гост??? Боже мили! Гост на сватба нещо като банкомат ли е?

На моята сватба гостите от моя страна бяха десетина - омъжих се на 200 км. от родния ми град. От на мъж ми - 100. Голяма рода са, плюс колегите му. В интерес на истината, аз сватба не исках. Съобразих се с мнението на съпруга ми. Не съжалявам. Но той да - от сегашният си мироглед съжалява за цялата дандания.

# 121
Прави ми впечатление, че защитниците на момчето все споменават разни големи сватби с чалга като пример и някак не се сещат, че може и с по-малко и качествени хора да стане веселба без чалга.  

Аз вече споменах за най-скучната сватба, на която съм била - 10 човековата. Чалга нямаше, компанията беше твърдо рокаджийска, но и музиката не успя да спаси положението. Това го казвам като личен привърженик на малките сватби. На нашата сватба положението беше подобно на това на absurT - моите гости бяха около 20, останалите 50 и кусур бяха на мъжа ми. Аз исках сватба от порядъка на 30-35 човека, той си представяше между 150-200. В крайна сметка и двамата направихме компромис и поканихме 80 човека, от които 76 дойдоха.
Но да си почвам брачния живот под диктат и през ум не ми е минавало и не го пожелавам никому. Предполагам и майката се терзае от подобни опасения за дъщеря си.

# 122
  • Варна

Баш това си е, банкомат  Joy Я надникни в сватбения форум, ще се потресеш направо.

# 123

Баш това си е, банкомат  Joy Я надникни в сватбения форум, ще се потресеш направо.
И що да се потресе?

# 124
Ако от сватбата, сватовете почнат да дискутират вместо младото семейство,  какво ще става за в бъдеще. Как въобще си представяте, че тъстове, свекъри и младоженци сядат и почват да говорят кое е най-добре? Колкото повече хора се мъчат да се уговорят нещо, толкова по-трудно става. И ако конфликтът между младоженците може и да се разреши и да се забрави в бъдеще, намесят ли се и родителите, още 20 години има да слушат кой какво е казал и как е засегнал другия.

# 125
Моя съвет е, родителите да не се бъркате. Сватбата трябва да я искат и харесват младоженците. Не познавам младоженеца, но го разбирам много добре, не е само до пари, ами до една помпозност - хора пред блока, жива музика, пък да взимал булката. Какво взимане, та те живеят заедно на квартира. Точно соц отживелици.
Голяма сватба с народни носии я някои хубав малък град на България, това е вече друго, но младоженците трябва да ги влече такава традиция.
Най-важното е младоженците да се познават и да знаят какво искат относно сватбата им.
Слава богу с жена ми бяхме на едно мнение.
На авторката бих дал един съвет, не се меси много много, за да не стане по-лошо. Без да влизам в подробности ще ти кажа, че свекито(така де майка ми) и нейния втори мъж не бяха поканени на нашата сватба, след като решиха да ни се месят и да ми определят гостите, по техния списък(без да ни питат въобще) 70 човека само от едната рода. Чашата преля, като се опитаха да ни кажат не само типа сватба, ами и мястото(града) в който да сме си направили сватбата. Някъде в централна България, че да било удобно за повечето роднини да дойдат. Мерсим ти много, ай сиктир и до там.
А младите ако сега "клекнат" утре ще се опитат да им диктуват за всевъзможни неща - кръщене на децата, имена на децата и т.н.
Сватбата е празника на младоженците и ВСИЧКИ трябва да се съобразят с тях, ама била единствена дъщеря, е И, това е зрял и пълнолетен човек.
Много ми е неприятно, като чета, как булката ходила да плаче на маминото рамо зад гърба на бъдещия си съпруг, на место да седне и да му каже право куме во очи: "или имаме сватба каквото искам за да се почувствам наистина булка(ако приемем, че това иска) или никаква и само подпис в съвета". В крайна сметка нормална сватба за мен е едно, за друг друго, за младоженците в темата каква е?

Последна редакция: ср, 21 юни 2017, 13:50 от Fire_life

# 126
Не четох всичко, но в момента организирам кръщене с 25 гости и ми идва да се гръмна. И няма да правим всичките модерни неща.
Ако трябва да правя организация на сватба, сигурно ще избягам. Laughing
Ами защо правите от кръщенето една мини-сватба?
Защото сме голям род и само най-близките и кръстниците сме толкова. И това е при положение, че не всички могат да дойдат. Иначе гоним 30.

# 127
  • Варна
На кръщене само кръстниците са достатъчни според мен. Не сме кръщавали малкия, но ако решим да го правим със сигурност никой освен кръстника и жена му няма да бъде поканен.

# 128
  • София

Скрит текст:
На моята сватба гостите от моя страна бяха десетина - омъжих се на 200 км. от родния ми град. От на мъж ми - 100. Голяма рода са, плюс колегите му. В интерес на истината, аз сватба не исках. Съобразих се с мнението на съпруга ми. Не съжалявам. Но той да - от сегашният си мироглед съжалява за цялата дандания.
Явно да Grin

# 129
Скрит текст:

Разбира се, че цял живот ще се интересува от детето си, както авторката, така и всички родители.

Тук въпросът е, че тя иска да се намеси - да говори с младоженеца и родителите, за да ги накара да приемат нейното и на дъщеря й желание. Едно е да се дават съвети, да се изслушват проблеми, друго е със зъби и нокти да се отстояват правата на "детето ми". Мъжът пък е нечие друго дете, ако тъщата тръгне и тя с рогата напред да се налага?!?

На мен не ми е приятно тези дандании по традиционните сватби, не го искам, не бих направила такава. И, ако свекървата беше дошла да ме убеждава, дали щях да се съглася?  newsm78

Не виждам желание да се наложи в авторката, но щом участват в сватбата и родителите, а тези- на момчето, са съгласни с неговото безапелационно виждане, какво остава за майката на момичето?

Най- нормалното- да седне със сватята на разговор, за да уеднаквят вижданията си, ако е възможно.
Ако не се получи или  да свие уши- дъщеря ѝ също, като така под диктат започне семейния си живот, или да размислят докато е време.
По повод последното ти изречение- ами, ако мъжът ти се беше опитал да те убеди да намерите компромисен вариант, би ли се съгласила?

За моя радост не ми се наложи, тъй като споделяме еднакви виждания по въпроса. Peace Heart Eyes

Принципно при добри доводи бих размислила по даден въпрос, но бих аргументирала и моето мнение.

# 130
Скрит текст:
Прави ми впечатление, че защитниците на момчето все споменават разни големи сватби с чалга като пример и някак не се сещат, че може и с по-малко и качествени хора да стане веселба без чалга.  

Аз вече споменах за най-скучната сватба, на която съм била - 10 човековата. Чалга нямаше, компанията беше твърдо рокаджийска, но и музиката не успя да спаси положението. Това го казвам като личен привърженик на малките сватби. На нашата сватба положението беше подобно на това на absurT - моите гости бяха около 20, останалите 50 и кусур бяха на мъжа ми. Аз исках сватба от порядъка на 30-35 човека, той си представяше между 150-200. В крайна сметка и двамата направихме компромис и поканихме 80 човека, от които 76 дойдоха.
Но да си почвам брачния живот под диктат и през ум не ми е минавало и не го пожелавам никому. Предполагам и майката се терзае от подобни опасения за дъщеря си.
И ако е така?Какво?
При всеки нововъзникнал проблем ще търчи да "спасява" щерката от диктата на зетя?
В крайна сметка дъщерята го е избирала, съгласила се е да се оженят, едва ли и идея си няма, ако той наистина е отявлен диктатор и не приема чуждо мнение.Ако е така, и все пак щерката е съгласна на живот с него?

Скрит текст:
Аз например, се опасявам, че синовете ми могат да си харесат момичета тип-чалгаджийки, или разглезени принцеси, или мързеливи, или .....каквито се сетиш.Ако (не дай си Боже) стане така, това означава ли, че трябва да се чувствам длъжна да ги спасявам и да ги правя щастливи, като за целта ходя да им чистя/готвя/гледам децата, щото снахите са с по две, заврени там, дето слънце не огрява?
Да са гледали и мислили, като са избирали.После ще живеят с избора, който са направили.Или пък няма...

# 131
Авторке,като искаш да е щастлива дъщеря ти,отсега си събирай акъла!
Щото ако и на нея така обясняваш за традиции,и как не е сирак,че да излезне от друга къща без вас,не знам дали си даваш сметка,че наливаш масло в огъня?

П.п.Традициите са хубаво нещо,ама като сте такива традиционалисти,тогава забравете и бялата рокля.
Бялата рокля е символ на "чистота"и девственост.
Нелепо е да се говори да девственост при съвместно съжителство.

# 132
Adellle-Никъде не съм споменала, че съм "афектирана," защото няма да присъства цялата рода това са твои интерпретации.
Кафе с канела- Точно това подозирам и аз-дъщеря ми не смее да му се противопостави в прав текст. И да, той се инати, и заяви ясно и категорично, че това е неговото решение, и няма да позволи друг да му се меси.аз така го усетих след разговора снощи. каза ми-"Ти май си разочарована, но така стоят нещата". Аз казах-" да разочарована съм", но само толкоз, друго не съм споменала.
Сискоо-Да,момичето ми не е от командорещите жени. и да, тук изсипвам всичко, което спестих и не им казах снощи.
Ън-"Сватбата", която иска бъдещият зет, за мен не е нормална.То няма да е сватба, а почерпка. Даже и фото няма да има! И никъде не съм писала, че искам "еснафска, старовремска " сватба.Искам малка с около20-30 души от моя страна най-близките-сестра ми, брат ми с техните деца, и приятелите на дъщеря ми.Не искам дандании, затискане на врати и тем подобни. Просто баща й да си я изведе от къщи, както е редно.
the Дорис- Скандал и разправии в никакъв случай няма да има-не съм такъв човек.В крайна сметка, каквото решат те двамата.Но на мен ще си ми е тежко и криво. не спах цяла нощ-явно твърде много го преживявам.
Довечера ще се срещнем с дъщерята и ще поговорим.

# 133
  • София
Прочети някои от сватбарските теми и ще разбереш.
Аз вече споменах за най-скучната сватба, на която съм била - 10 човековата. Чалга нямаше, компанията беше твърдо рокаджийска, но и музиката не успя да спаси положението.
10 души са само роднините, нищо и половина. Добре е да има и приятели, въобще по-млади хора.

# 134
  • Варна
Ама какво извеждане от къщи, тя отдавна е изведена от там?
За останалото - ако дъщеря ти иска да постигне нещо различно тя е човекът, който би могъл да го постигне. Аз на мястото на кандидат зетя усетя ли и намек за натиск от страна на тъстове ще се ядосам и заинатя сериозно, а ако се опитат да въвлекат и моите родители в дебата ще избеснея. Виж, с бъдещия половин бих била склонна на разговори и компромиси. Точно така стана и при нас, както вече писах. Но родителите ни копче не са ни казали и един въпрос не са ни задали, докато ние не ги информирахме какво сме решили в крайна сметка.

Общи условия

Активация на акаунт