Новите "традиции" в сватбите

• 59 682
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 765
  • град-държава
Как така, лично ли? Мисля, че не е задължително. Даже рядко съм била на сватба на която са направени от булката. Всъщност никога.

Такава ли е традицията, където е била сватбата ви?
Аз така зная, а и исках да бъде. Разбира се, че няма нищо задължително, имах желание и го направих. По едно време само се бях паникьосала, че няма да се справя. В крайна сметка мисля, че се получи добре и на гостите им хареса, или поне по реакциите останах с такова впечатление.  Laughing
В случая става въпрос за поканите, които при желание се отделя предната страница, която е акварелна и с варак, направени от мен и може да се постави в паспарту и рамка за спомен.

# 766
  • Mediterraneo
Абе лично! Това е просто модерен вариант на едновремешното даруване- с хавлиени кърпи, престилки за готвене, носни кърпички и пр.
Не съм подарявала нищо на нашата сватба. Не го намирам за необходимо. Както и да получавам- в повечето случаи са някакви боклучки, които са отнели време и средства, а са никому ненужни реално. Не обичам прахосъбирачки, аз спомените си ги трупам в сърцето и главата.

# 767
Е, ясно че са ненужни. Освен ако са хавлиени кърпи де. Ненужни са, но са забавни. Детето ми много си играе с тях. Впрочем има и ядивни - ръчно направен - не от булката - бонбон, в кутийка и омотан с някакви тюлове и той. От една сватба имам сърчице от яблонецко стъкло, шлифовано, него си го и нося, то е бижу.

Но и да няма такива неща,  не е проблем, те спомените не е нужно да са материални.

Пп. Много ми харесва това, с акварелчето. Явно наистина е била много стилна и изпипана сватба.

# 768
  • В сърцето на любимия човек
Ние подарихме кипарисчета в саксийки. Повечето ни гости са успели да си ги отгледат и искрено им се радват, а и всеки път щом ги погледнат се сещат за нас и сватбата ни.
Аз също не обичам "прахосъбирачки" и това ми се стори по-смислен подарък. Освен това цената им беше съвсем разумна - 2лв от разсадник. Опаковахме сами саксийките с хартия. Цената на разните бурканчета с мед беше същата.

# 769
  • Mediterraneo
Ето това е нещо, което бих запазила с удоволствие  Peace

# 770
Тея, не се ли умори вече да повтаряш едно и също? Явно няма да разбереш каква ни е гледната тчка, всеки даде своя принос да я обясни  поне три пъти, а ти все още си много далече., да не кажа встрани. Нищо общо няма с прецакването.

Кажи сега някоя друга традиция да обсъдим.

Последна редакция: сб, 08 юли 2017, 19:13 от Iris04

# 771
Аз и друго се чудя. Няма ли да се притесните, ако помолите вместо цветя, парите да се дарят за приют за кучета и с това притесните част от гостите. По-възрастните хора откровено биха се обидили повечето. А обикновено има все някоя баба/дядо, леля/чичо и някой друг по-възрастен роднина. Предполага се, че тези хора би трябвало да са ни близки, да се погрижим за комфортът им, след като сме ги поканили, а не да ги притесняваме и да се чудят как да реагират.
Аз не познавам баба, която с лекота ще отдели 10-20 лв за кучетата, вместо да купи букет за внучката или да ги добави към подаръка. Повечето са живели в трудни времена и за тях това е разхищение.

# 772
Мишенце, това, че ти искаш анонимност, не означава, че всички я искат.  Защо не го разбереш? Има и такива, които обявяват благотворителни акции, набират средствата, а накрая даряват една малка част от тях, другото си прибират. Свят шарен. Нали не мислиш, че всички са на твоето мнение?  Ако тези младоженци по  си се занимават с благотворителност и са поели под опеката си някое ЦНСТ да речем, снимането и разгласяването на случката е вид реклама, току виж и други хора се включат да даряват.

Аз често ходя в ЦНСТ и нося де играчки, де дрехи, тетрадки, материали за училище. Споделих сред приятели и някои от тях също започнаха да носят. Сега децата получават повече, от колкото мога аз да им занеса. Какво лошо има в това, да се сподели, покаже?

# 773
Абе лично! Това е просто модерен вариант на едновремешното даруване- с хавлиени кърпи, престилки за готвене, носни кърпички и пр.
Ако сме най-точни - на още по-едновремешното даруване, когато не е имало магазин в селото с фабрични кърпи и престилки и момите наистина лично са шили, плели, бродирали и тъкали чеиза си. С това са и дарували гостите по сватбите. Хем да се покажат какви са сръчни и работни, хем и за гостите нещо нужно, което са си ползвали в бита, а не са го мяткали по кутии и забравяли. Пешкирите и престилките са соцпростотия, която после е преминала в кичозните стъклени сърчица и лебедчета, а напоследък (благодарение на нарастващата практичност на народа) се стигна до бурканчета и саксийки. Лошо няма - спомен не остава, но поне си подслажда човек живота след сватбата. Че след всичките пликчета за младоженците и благотворителните им акции, може и да му се наложи да погладува някой друг ден   Joy

# 774
Дами, напомням, че личните нападки, последователните постове и безкрайно дългите цитати са забранени.

# 775
  • София
Мишенце, това, че ти искаш анонимност, не означава, че всички я искат.  Защо не го разбереш?
Скрит текст:
Има и такива, които обявяват благотворителни акции, набират средствата, а накрая даряват една малка част от тях, другото си прибират. Свят шарен. Нали не мислиш, че всички са на твоето мнение?  Ако тези младоженци по  си се занимават с благотворителност и са поели под опеката си някое ЦНСТ да речем, снимането и разгласяването на случката е вид реклама, току виж и други хора се включат да даряват.

Аз често ходя в ЦНСТ и нося де играчки, де дрехи, тетрадки, материали за училище. Споделих сред приятели и някои от тях също започнаха да носят. Сега децата получават повече, от колкото мога аз да им занеса. Какво лошо има в това, да се сподели, покаже?
О, напълно го разбирам, че не всички искат анонимност! Казах аз какво не бих направила. Не бих дарила и после да поствам във фейса, да пиша в поканите молби, да обяснявам как съм направила това и онова. За мен (повтарям се) благотворителността е личен акт, прави се от сърце и при възможност, а не се превръща в събитие. Много често хората, които имат нужда от помощ, се притесняват от това и подобни акции ги карат да се чувстват още по-неудобно, ама това няма значение. Важно е like-ве и аплодисменти да има.

Иначе всеки е свободен да празнува както намери за добре.

Скрит текст:
Аз напр. мога да аплодирам хора като Джордж Майкъл. Нито някой е разбрал, нито е чул за даренията му приживе. Отиде си човекът и чак тогава се чу за тайните му дарения. Не, че не е могъл да натрупа дивиденти, но не е имал нужда.

# 776
  • София

Едно уточнение - пешкирите и престилките са си точно от древната традиция, само дето са били ръчно предени, тъкани и везани от буклата.
Социализмът разкри само пътя до магазина и "стандартизацията" в даруването...  Crazy

veselka1, то сигурно това е идеята на такъв вид покани - хем да не откажат да поканят досадната бабичка (щото то като мама плаща за сватбата и иска да покани майка си от село... какво да я правим!? Вярно, че сме й яли домашните сладка и ни е гледала 15на години всяко лято, ама пък не е представителна, не е модна, не е дори тренд...), хем да си осигурим нейният отказ по благодвиден предлог - пък ако въпреки всичко вземе, че се довлече, барем да й вгорчим живота и да я накараме да се замисли дали е било редно!

# 777
Цитат
Едно уточнение - пешкирите и престилките са си точно от древната традиция, само дето са били ръчно предени, тъкани и везани от буклата.
Тъй де, тъй, имах предвид хавлиени кърпи и смотаните престилки, купувани на кг. Майка ми имаше един плик с такива. А, и нощници  Crazy

Малко младоженци възразяват срещу собствените баба и дядо, колкото и от село да са. Възраженията обикновено са срещу купищата лели, стринчовци и въобще роднини до девето коляно, които младите хора обикновено не помнят или дори не познават. Мислех, че такива отдавна не канят, оказах се неправа. Канят, пък после се сърдят за тостерите, ютиите и тънките пликчета... Я да си поканят 10на роднини и 50 приятели, пък да видим как ще е! Тогава и пликчетата ще са пликчета, и подаръците - подаръци, и новите традиции -ок, и благотворителните акции - добре дошли  Peace

# 778
  • град-държава
Зависи Птица. От моя опит няма разлика и в този ред на мисли 70+ годишната ми леля изкара цяла нощ в танци на ей такова токче.  Mr. Green тя и не слиза от такива дори в ежедневито и работата си да ми е жива, здрава и на токче още дълги години.
Според мен не може да се обобщава.

# 779
  • София
Я да си поканят 10на роднини и 50 приятели, пък да видим как ще е! Тогава и пликчетата ще са пликчета, и подаръците - подаръци, и новите традиции -ок, и благотворителните акции - добре дошли  Peace

Пица, колко от тях имат 50 души "приятели"?
Я, поразрови из темите и ще видиш- темерутлък струи отвсякъде, вкъщи не се посрещат хора, най- много на кръчма да се срещнат........
И при тези изисквания към гостите, колко души и откъде ще ги намерят? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт