В момента чета...54

• 63 156
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Да му имам логиката на преводача:
Скрит текст:
Цитат
Пред вас стоят два варианта. В единия най-вероятно умирате вие, а оцелява Тенго. А в другия най-вероятно оцелява той, а вие умирате.

# 541
Прочетох "Майстора на куполи" Елиф Шафак. Много ми хареса книгата. Имах чувството, че съм попаднала в света на приказките.

Продължавам с: .

# 542
  • София
Да му имам логиката на преводача:
Скрит текст:
Цитат
Пред вас стоят два варианта. В единия най-вероятно умирате вие, а оцелява Тенго. А в другия най-вероятно оцелява той, а вие умирате.
А може би така си е в оригинал, т.е. избор няма Wink

# 543
Случайно надникнах в руското издание и не е така. Очевидно не е имало редакторска намеса.
Проверих и английския превод, който е лично следен от Мураками и бил одобрен от него(така съм чела). Ето какво е написано:
Скрит текст:
Цитат
You have two possibilities to choose from. In one, you probably die
and Tengo lives. In the other, he probably dies and you live.

Не е същото като при българския превод.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 20:49 от Балкай Бартокомляс

# 544
  • София
Явно е редакторски пропуск... Сефте Grinning

# 545
Приключих "Чамкория" на Милен Русков. Считам я за по-добра от "Възвишение".
Пренася те в 20 години на миналия век и с езика и с порядките, големите събития през погледа на "малкия човек".  Краят за мен беше неочакван, макар, като се замисля, изглежда си логичен.

Започнах  "Бьорнстад" Фредерик  Бакман.  В началото ми изглежда лека и лесно четяща се, ако на 50 страница човек може да каже нещо.

# 546
  • София
ябълка, благодаря за хубавия отзив за "Чамкория".

Успоредно с "Чистота" на Франзен започнах на хартия "Сестрата на Зигмунд Фройд" на Гоце Смилевски (това е млад македонски автор, който получава награди и се приема добре не само в родината си; любопитен ми е по начин подобен на любопитството ми към съвременните български автори, т.е. примесено е с една щипка скептизицъм... Да видим все пак).

# 547
Приключих "Прокоба" - Камила Лекберг. И с авторката приключих, този път категорично. Оценка 0/5. Обидно слаба книга и изключително посредствен писател. Като се сетя сега колко съм критикувала Несбьо за първите му книги... Боже, той заслужава Нобелова награда за литература в сравнение с Лекберг.

# 548
Хаха, Систем, чуден пост! Разсмя ме рано-рано Simple Smile
Явно много те е разочаровала Камилата. Тя за мен си е нещо като скандинавски крими чиклит , при това посредствен Simple Smile Нора Робъртс на Швеция. Трябва да сме по-снизходителни към литературните й напъни Wink

Аз почнах "Добро момиче, лошо момиче", в началото съм, не мога да кажа,че съм впечатлена. Стилът ме дразни, та ще видим как ще се спогодим с този роман.

# 549
  • София
Скандинавски крими чиклит звучи много точно.На мен ми прилича на българските соц криминални.

Захванала съм Човекът от остров Луис, приятна ми е, без да е уау. Ако все така няма нови книги на пазара, ще си взема и другите две от поредицата. А на тъмно, докато приспивам най-малкото, чета на киндъла книгите на Майкъл Крайтън. Някаква за вчупени самолети, става за преди сън. Много се обяснява този човек, като че ли пише учебник.

# 550
Миж, даже бях много мека и деликатна в изказа си, защото знам, че тук има момичета, които я харесват. Ако бях написала всичко, което мисля, щеше да е брутално грубо. Simple Smile Не съм разочарована от Лекберг, защото не съм очаквала много от нея - първите ѝ две книги също бяха много слаби. Но "Каменоделецът" ми се стори не чак толкова тъпа, затова реших да прочета и четвъртата - "Прокоба". По едно време мислех да си водя записки на всички глупави и нескопосани изречения, но се отказах, защото трябваше да препиша почти цялата книга. Simple Smile Но един израз запомних - "Ще седна пред компютъра да посърфирам". Кой, по дяволите, се изразява така??? Абсолютно дърводелски стил. Да не говорим пък за убиеца, който беше прозрачно ясен още след първите няколко споменавания на името му. Много точно определение си ѝ дала - криминален чиклит. Simple Smile

# 551
... По едно време мислех да си водя записки на всички глупави и нескопосани изречения, но се отказах, защото трябваше да препиша почти цялата книга. Simple Smile Но един израз запомних - "Ще седна пред компютъра да посърфирам". Кой, по дяволите, се изразява така???

То това "посърфирам" изглежда и като безобразен превод.

# 552
Петя,
Търсих мнението ти за "Един френски роман" на Бегбеде и не го намерих.
Явно си я оставила за по-нататък.

# 553
  • Бургас
Цяла седмица бях в отпуска и си бях планувала да прочета ,,Нестинарка,, на Мишу,нооо....съм едва на 25 страница.
А съм започнала и ,,Чучулигата,,
Изводът е,че като съм на работа мога да чета. Само в автобуса докато пътувам.

# 554
  • София
Чета Играта на Ангела на Сафон. Този автор има уникален, каращ те да се потапяш в атмосферата и историята стил. Дали следващата - "Затворникът на Рая" е също толкова добра? 

Общи условия

Активация на акаунт