По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 485
  • 524
  •   1
Отговори
# 345
  • Ямбол
И кое е това незаменимо нещо в твоя стаж, което  да не мога да добия? работиш с хора- и аз работя с хора. Работиш с хора в норма - аз работя И с хора, които не са винаги в норма, което дори поставя нещата в доста по-напрегната работа и иска повече умения и напасване. Работиш с група - и аз работя с група, когато трябва. Е? Кое това в опита ти, което е предимство и уникално важно и аз го нямам в моя опит?
...
Опит в търсене на работа в провинцията. Опит в явяване на интервю за работа с 20 кандидати за мястото. Опит в с работа  в други сфери. Опит с развиване в други сфери - търговия, икономика, одит. Създаване на имидж в професията. И още много опит с други по-дребни неща. И накрая децата ми постигат целите си, без да ми се налага да стоя при тях.
Темата е за минималната заплата и мненията на всички, които не са се примирили с нея са ценни, но такива, които имат опит, не такива, които само са наблюдатели и слушатели.

Някой от знаещите ще ми отговори ли на въпроса, какво означава "успял"? Какъв смисъл влагате огромна заплата, влияние, публичност, добър бизнес, или знам ли дори само наличие на имущество. Вие кажете. Как си представяте успелия българин, тук и по света. На какво се гради така коментирания успех? Или по - простичко, какво трябва да има, за да е такъв?
В контекста на темата, успял в другите мнения го разбирам, като успял да си намери работа не на минимална заплата и дори да е имало такава, да не е спрял да търси като теб. Тези, които разчитат на минималната да се вдига, не са успели. Другите не ги интересува колко е минималната, даже за мен е добре да е по-ниска.

# 346
Да си успял не е да си отметнал точките по чеклиста, мила. Да си успял е състояние на ума. И то съдържа в себе си не еди-каква си заплата, еди-какво си влияние и еди-колко си власт. Тези глупости са за лексикон на четвъртокласничка.

Да си успял е да харесваш това, което си и обстоятелствата, в които живееш. Да се чувстваш добре, с това което имаш, независимо колко е то.

Има хора, които се стремят да живеят с минимум материални неща. И успяват. Техният успех с твоя аршин как би го измерила?

В контекста на темата, да си успял не е да не мрънкаш, че е ниска минималната заплата. Да си успял е да не ти пука колко е минималната заплата. И то не защото взимаш повече. А защото това, което получаваш е това, за което си положил усилия и което те удовлетворява.

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 23:27 от Нищо лично

# 347
Ама аз доколкото помня, темата не е как да преуспеем като Зукърбърг, а може ли да  работиш на пълен работен ден и да живееш нормално с минималната заплата. Ако всички хукнат към София, ще изревете, ама иначе се скъсвате да го препоръчвате. Въпросът е, какъв следва да е животът в провинцията, за да не се съсредоточим всички в няколко големи града на страната.
Ако се изнесе цяла България към София ще стане майко мила. Направо не ми се мисли. Как ще има работа за всички тогава? 460 лв ще бъдат мираж...

# 348
  • София
Аз, Аз, аз ... взе да става скучно вече.

Ще перифразирам една реклама- "вземи си почивка - пуснИ си индийска сапунка".

Нищо лично, то хубаво изнасят лекции и се пишат книги от такива успели, ама дотам. Нито един от тези успели не е в ролята на описаната от мен хипотетична героиня. А майчоствотоо никак не е удобно време за учене на нови неща, особено ако всички наоколо ти изпиват мозъка от изисквания, очаквания и не можеш да се наспиш, за да ти функционира мозъкът достатъчно добре. И това само психхическите и когнитивните ресурси. За материалните дори дума не отварям. Затова написах, че не всеки човек и не във всеки момент може дори да стигне до идеята за промяна, да не говорим да я осъществи. Всичко става с ресурси, а не да правим с пръдня боя.
На мен лично биографиите на т.нар. успели са ми интересни, и като гледам, не са започнали от два етажа под дъното, а повечето са на принципа "не ме питай за първия милион". Рядкост са случаите, в които някой, особено жена, започва от нищото и постига шеметни висини, а и винаги има някакво митологизиране. Не че няма такива личности, но са рядкост.Не че не си крадвам по някоя идея от т-нар- успели, но то е за конкретни неща и след като вече съм мислила по въпроса, а защото съм мислила, вече вниманието ми е  вътрешно програмирано да търси "улики". Дори за да извикаш "еврика", пак трябваа вече да си на вълната. А как очакваш да е на такава вълна един ужасно изморен и и в кофти условия човек?

# 349
  • София
Дългите мнения не ги чета. Пълна загуба на време. Sunglasses

# 350
  • Ямбол
Няколко клишета и опит за анализ, но слаб, заради струпването на термини не на място. Т.е. нищо не изтърваш.

# 351
Абе Лили, кой ти каза, че съм спряла да търся работа бе злато? Май не си прочела всичко написано до тук. Нищо подобно. Ще търся и още как. Трудовата ми кариера едва сега започва. Няма да стоя със скръстени ръце. Ок.

# 352
  • София
Лиляна, сори, ама нищо уникално и незаменимо няма в това, което описваш. Ти последно какво си, одитор ли си или учител? За да си одитор, определено няма как да си учител прец всички тези години, защото веднъж станал одитор, човек не става учиител, освен ако нещо не се издънят нещата. Имидж в коя професия точно? ти си толкова обикновен човек, колкото и всеки друг, с толкова обикновена биография, колкото и всеки друг. Не че за теб не е уникално, незаменимо и връх, това е нормално, всеки го изпитва, ако ще за него постижение да е да има филия хляб на масата.

Нищо лично, звучиш така, все едно ми четеш мотивационни книжки на тема "как да успеем" и "бъди успял в ума си, иначе ще ми лъскаш обувките". Спокойно, изчели сме ги същите!

# 353
Да ама поглеждаш към темичката. Хоп дълъг коментар, няма да го чета. Ми ако искаш, твоя работа. То няма смисъл и да пишеш , като не четеш не виждам смисъл. Било ти скучно, ами форума е обширен има и други теми. Какво искаш да кажеш че ние всички сме ти скучно. Казах ти подминавай и толкова

# 354
Искрено се съмнявам, че си изчела която и да е книга до край, Andarei. Познанията ти са силно повърхностни. Всички големи имена в одита преподават. Всички! Не защото нещо им се е издънило. А защото такива като мен намират смисъл да слушат за техния опит.

# 355
  • София
Било или както там ти е никът, човек с твоя капацитет няма как да ми казва какво да правя и къде да пиша.
Един безплатен  съвет, знам че няма да ме послушаш, ама нали съм добра душа, вземи научи английски език докато мътиш. Стана ясно, че се е наложило да излезеш в болничен рано-рано, биг сърпрайз, направи нещо за себе си, вместо да се излагаш по форумите. Няма да стане, нали? Имаш поне 3 оправдания, ясно ми е. Joy

# 356
  • Ямбол
Абе Лили, кой ти каза, че съм спряла да търся работа бе злато? Май не си прочела всичко написано до тук. Нищо подобно. Ще търся и още как. Трудовата ми кариера едва сега започва. Няма да стоя със скръстени ръце. Ок.
Това какво трябва да значи:
...
М да, обаче в моя град за по-добра и по-платена работа се чакат години трябват и връзки... Хората трудно се решават да почват и напускат, защото ти излиза име, че ходиш от работа на работа и може да увиснеш. По- добре ли е без работа, бременна, защото ме интересува дали съм пасивна или активна?
....В нашия град трудно жена може да си намери работа за повече от 500 лв, независимо образованието...
...Действително търсих не успях да намеря, друга. ...
 Дори да съм имала алтернатива, то не си струваше да рискувам, защото можеше да увисна. ...
... Въпросът е, че не винаги човек може с лека ръка да напусне. Нали трябва да се намери първо подходяща работа, като не съм успяла да я намеря до сега, трябва да се задоволя с това, което получавам.
Ооо мерси направо ме успокоите. Да работя държавна работа. За момента няма как да си сменя работата, не ми е възможно. Цък.
Момичета елате да видите в провинцията  в средно голям град за какво става въпрос. Как се живее с чисти пари, 400 лв
...
Затова аз ще стоя с 400 на месец даже няма да ми ги дават редовно....

# 357
Ех Тони мила моя, няма да се възползвам от твоя адвайс, дарлинг. Учила съм английски енъф за твое сведение. Само, че съвета ти е чийп. Явно наистина ти е доскучало, нямаш какво да кажеш вече.

# 358
Ех Тони мила моя, няма да се възползвам от твоя адвайс, дарлинг. Учила съм английски енъф за твое сведение. Само, че съвета ти е чийп. Явно наистина ти е доскучало, нямаш какво да кажеш вече.
Енъф?!
Надали.

# 359
  • София
Нали? Даже не е разбрала какво й казвам.
Да предвидя ли бъдещето й за близките 5 години?

Общи условия

Активация на акаунт