По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 450
  • 524
  •   1
Отговори
# 465
  • София
...................защото никой млад човек не желае да се пъне 4 години тежко следване и после да преподава интегрални и диференциални уравнения, че и по-сложни неща за 500 лв.
ТЕЖКО  СЛЕДВАНЕ Fearful педагогиката ли е тежко следване ХХХХААААХАХАХАХАХ вица на сезона! Интегралните и диференциалните уравнения са сложни неща ?!?!?! божке къде е доц. Васил Попов вечна му памет да се посмее... ееей това някои учители не случайно са с ниски заплати.
За стотен път ще го напиша. Мой приятел беше учител по физическо с 19 часа седмично = 76 Учебни! часа на месец. Заплатата му беше над 650 лева. Това инфо е от 2011г. Имаше си и автокъща и си печелеше прилично. Два месеца платен отпуск. точно през лятото и по всички национални празници дъъъълги сладки ваканции.

Предучилищната и начална педагогика може да е лесно следване, обаче половин София иска децата му да учат в СМГ. А качествените учители по математика не стават като учат в ЮЗУ! Добрите учители по математика като Симеонов, Кортезов и тези, които водят националните отбори по математика са задършили във ФМИ на Софийския университет.  А там обучението е тежко! То и затова педагогическата специалност май вече е закрита, защото няма кандидати да учат, за да работят за без пари.

# 466
  • София
И аз това казах, заинтересовани са. Интересно сега на колко работници увеличиха заплатите на база заслуги. По-лесно е да напуснеш и да кандидатстваш наново и за по-високо възнаграждение, отколкото да ти увеличат настоящата заплата.
Вероятно не много. Точно заради автоматизма. Ако имам 1000 служителя със заплата от по средно 500 лева, тогава за увеличение на клас прослужено време трябва да отделя 36 000 лева годишно. Т.е. моите разходи за следващата година автоматично и независимо от каквото и да е, нарастват с 36 000. А в същото време, заплата на всеки се увеличава с малко бад 20 лева на месец. Ако на някого искам да увелича заплатата с повече, това идва над тези 36 000. Ако бюджета ми за увеличения е 100 000, остават ми 64 000. Като ги разделим на 12 месеца, остават по 5333,33 лева на месец. Като приспадне осигуровки и данъци, стават около 4200 на месец. Припомням, имам 1000 служители на заплата от 500 лева. На кого и с колко да увелича заплатата, за да има все пак някой доволен? И то достатъчно доволен, за да си струва все пак моят разход от 100 000 лева?

А ако няма клас, ще ти остават около 6000 лв. на месец. Служителите пак са си 1000. На кого и как ще увеличи заплатата,  така че да си заслужава? Кажи, Макиавели?

# 467
Нали знаеш кой всъщност е Макиавели и как е умрял? (Имам предвид отвъд повърхностния комерсиален образ от наръчниците за мениджъри-инквизитори.) Идея нямам къде намери допирателната, но е доста фриволно. И още по-не отговарящо на действителността.

Иначе, с 6000 лева на месец мога да удвоя заплатите на най-добре представилите се и ще ми остане да увелича и на няколко други. Или да дам все пак усещащи се увеличение на 200 души.Това прави 20% доволни от оценката си служители. Нещо, което с 4000 не мога да постигна.

Защото едно е да дам на всеки по 20 лева, независимо как е работил. Друго е да имам право да не дам на 4-ма скатавали се, а да дам 100 на петия, който им е изнасял нормата. За теб може да е Макиавели стил. За мен това е здрав разум.

# 468
  • София
Как?Макиавели ми бяга като образ.

# 469
  • Ямбол
Аз пък не съжалявам за ваканциите си. Може да виждам зор през другото време, но през ваканцията си съм като цар(освен ако на МОН не им хрумне да сменят закона и да ме извикат в средата на август, както се случи миналата година, но това беше инцидент, а не тенденция).

П.С. Учителите по физическо и учителите по математика са с различни нормативи, т.е. за една и съща заплата тези по физическо работят(може би трябват кавички на глагола) повече часове.

# 470
Как?Макиавели ми бяга като образ.
В затвора. Макиавели е философ. Италианец. Някои казват, че е написал много немислими за публично споделяне истини. Други го наричат циник и дори проповедник на тирания. Като цяло, силно противоречив. Автор на фразата, че политиката и съвестта са несъвместими.

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 23:27 от Нищо лично

# 471
  • Пловдив
Лиляна, нали се сещаш, не може да не се сещаш, че "даскалите по физическо не работят" от твоята уста звучи точно като "даскалите не работят нищо" от устата на някой с друга професия.

# 472
  • София
Тоест, за теб разликата от 2000 лева е изключителна и значима? Колко процента е това от общия ти разход за заплати?
Втори въпрос, понеже 4000 не стигат да вдигнеш на всички, ти няма да вдигнеш на никой, тук вече  мога да те прекръстят на Соломон.
Трети въпрос, да оставим хипотезите, реално какъв процент от работодателите ИЗОБЩО увеличават заплатите на съвестните работници?

# 473
Иначе, с 6000 лева на месец мога да удвоя заплатите на най-добре представилите се и ще ми остане да увелича и на няколко други. Или да дам все пак усещащи се увеличение на 200 души.Това прави 20% доволни от оценката си служители. Нещо, което с 4000 не мога да постигна.
Можеш /работодателя/, но не го правиш. Наблюденията са ми от голяма фирма. Работника получава основна заплата, клас и бонус за работата през месеца. Когато се вдигне заплата и класа, пада бонуса и така работника е с една и съща заплата години наред. Официално има по висока основна заплата, по висок клас, но нетно няма промяна. Иначе фирмата разширява дейността си и се води просперираща.

# 474
  • Ямбол
Лиляна, нали се сещаш, не може да не се сещаш, че "даскалите по физическо не работят" от твоята уста звучи точно като "даскалите не работят нищо" от устата на някой с друга професия.
Мисля, че е достатъчно ясно, че съпоставям работата на физкултурник и математик.
Учителите по физическо също работят, но нито образованието им, нито работата им е сравнима с тази на някои други учители. Единствено отговорността може да се каже, че е голяма.

# 475
  • Пловдив
Не знам дали ме разбра. Такова съпоставяне е същото, както ако чиновник с висше образование, икономист примерно, съпоставя работата на чиновник с тази на учител и прави извода, че учителите, без значение на предмета, работят много малко, пък и образованието им не е съпоставимо с това на чиновника.

# 476
Че те и учителите по физическо имат поне бакалавърска степен, а и педагогическа правоспособност.  Освен да тичат и скачат са учили анатомия, диетология, физиотерапия. Имат задължително изкаран курс за първа помощ.

Как всички, от собствената си позиция са склонни да подценят труда и образованието на другите.

# 477
  • Ямбол
Не знам дали ме разбра. Такова съпоставяне е същото, както ако чиновник с висше образование, икономист примерно, съпоставя работата на чиновник с тази на учител и прави извода, че учителите, без значение на предмета, работят много малко, пък и образованието им не е съпоставимо с това на чиновника.
Не е същото. Чиновникът не е в същата сфера, а аз съм. Аз знам какво и колко работят учителите по различните предмети, докато чиновникът само гледа отвън.
Даун, не подценявам, само съпоставям и на фона на работата на учител по математика, работата на учителя по физическо може да влезе в кавички.

# 478
Аз те разбирам, но по същия начин, чиновника мисли за учителя по математика и му пресмята свободното време и отпуската.

Тук учителите не са тясно специализирани и водят различни класове. Учителят по математика води и часове по крикет. В началното училище имаха учител по физическо, който водеше и нещо като семейство и общество. Готвеха с него, садяха и отглеждаха разни насекоми. Учеше ги и на банкиране и ползване на дебитни карти и спестяване.

# 479
Тоест, за теб разликата от 2000 лева е изключителна и значима? Колко процента е ттова от общия ти разход за заплати?
Втори въпрос, понеже 4000 не стигат да вдигнеш на всички, ти няма да вдигнеш на никой, тук вече  мога да те прекръстят на Соломон.
Трети въпрос, да оставим хипотезите, реално какъв процент от работодателите ИЗОБЩО увеличават заплатите на съвестните работници?

Колко процента е това от общият ми разход, би могла и сама да сметнеш. Имаш цялата налична информация.

Колкото до втория ти въпрос, би ли ми посочила къде съм написала подобно нещо? Или просто извъртя думите ми до абсурд, само за да ни кажеш, че и за Соломон си чувала? (Пак не на място. Соломон се слави като изключително справедлив съдник.)

Не съм работила за всеки един работодател в България, за да отговоря на третия ти въпрос. Проучванията сочат над 80% увеличават заплатите, средният процент е 3. Т.е. увеличават и над класа. Иначе, класът води до абсурдната статистика, че 100% от работодателите увеличават заплатите с минимум 0,6%.

0,6% не е увеличение. С него, без него - все тя.
Второ, този автоматизъм не само кара работодателите да избягват по-опитни работници (за такива с по 30 години стаж да не говорим), а и ги стимулира да поддържат заплатите ниски. Защото класът е процент от заплатата.

Дали с отпадането на класа положението ще се подобри? Никой не знае със сигурност. Но едно е сигурно. Нищо няма да се подобри, ако класът и другите му подобни останат.  

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 11:25 от Нищо лично

Общи условия

Активация на акаунт