За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 100 886
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Със сини сливи: сливите, добре узрели, но да не са меки, се нацепват и се изчистват. Заливат се с винен оцет и се оставят да престоят едно денонощие. После се вадят от оцета и се редят в буркани - ред сливи, ред захар. После се стерилизират. Намерих рецепти, в които се вари марината от оцета, захарта и малко вода. Явно и така става.
Крушите - нарязват се обелените круши и се слагат да поврат няколко минути в марината (на 2кг.круши, 1л.винен оцет, половин кг.захар, пръчка канела, карамфил). После се пълнят в буркани, като се заливат с марината. Стерилизират се. Останалата марината аз я сгъстиха и налях в шише, стана хубав сладко-кисел сос.
Има един сладко-кисел азиатски сос в Кауфланд. Горните рецепти са идеален негов заместител.
Четох различни вариации за подправки, някои слагат черен пипер, звезден анасон и др.

# 691
  • Мнения: 21 752
Благодаря. Още тези дни ще направя няколко буркана със сливи.

# 692
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Ето така изглеждаха в купичка сливите
https://www.google.com/search?q=S%C5%82odkie+sliwki+i+gruszki&am … w=360&bih=559
С Гугъл транслейт може да се видят много рецепти от полски. И човек да си избере точно как да процедира според вкуса.

# 693
  • Мнения: 424
Здравейте! Идвам с въпрос. За пръв път тази година направих сладко от смокини. Пет бурканчета, като използвах такива от един био пастет. Капачките са винтови, та проблемът е, че от петте само на 1 хлътна капачката. Какво да правя сега? Да ги отворя и да варя пак? Греша ли някъде? Гледах да натикам плътно сладкото, а отгоре оставих малко празно място.

# 694
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Предполагам че не сте стерилизирали?
Капачките едни и същи ли с ви?
Точно това търсих шреди малко ,  дали имам пуканка на капачката с винт.
Има едно кръгче в средата на капачката , на това казвам пуканка , като го натиснеш пука. .
Само по него познавам дали се е затворил буркана.
В последно време си правя сладката с по малко захар и винаги си ги стерилизирам за 5 минути.   

# 695
  • Мнения: 184
Нямам подходящ висок съд/тенджера,в които да стерилизирам бутилки с домати .

Мога ли с аспирин да ги направя и как и ще издържат ли -по колко на една бирена бутилка ? Никога не съм правила с аспирин и не предпочитам този вариант.

Или да сложа бутилките полегнали настрани ,хоризонтално ,така че гърлото да е във вода и да ги стерилизирам ?
Просто нямам буркани под ръка ,а само бутилки в момента.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2019, 10:47 от sladka_torta

# 696
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Мисля, че имаше някакъв начин във фурната да се стерилизират, но не съм правила.

# 697
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Аз бурканите ги натъркалвам, когато не са много, а съдът ми е голям.

Снощи правих страхотни пържени люти чушлета в буркани. Миналата зима ми бяха дали един буркан   - уникални са.

# 698
  • Мнения: 184
Ми натъркалях бутилките в хоризонтално положение ,пък да видим Wink

# 699
  • Мнения: 1 491
Аз бурканите ги натъркалвам, когато не са много, а съдът ми е голям.

Снощи правих страхотни пържени люти чушлета в буркани. Миналата зима ми бяха дали един буркан   - уникални са.

Ами сподели ги.

# 700
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Не че има конкретна рецепта, но ще опитам да разкажа.
Набрах 2кг.чушлета. Не мислех да варя марината, както ми беше казала една дружка - сипвяш директно олиото и оцета в буркана, докато са горещи чушките, но се наложи, защото сама не сколасах хем да пържа, хем да пълня буркани, че и да ги поливам. Та, аз как направих.
За двата килограма чушлета отиде марината от 600мл.  винен оцет (в момента в Кауфланд има един в стъклени бутилки по 1л., изгодно излиза), 600гр.захар(обичам сладко-киселия вкус), 300 мл.олио, около 4с.л.сол, черен пипер, семе от копър, целина, магданоз, чесън. Чушките с изрязани дръжки се пържат под капак на 6-7 порции с малко олио, като се друсат, за да се запържат от всички страни. Внимавам като отварям капака да е настрани от огъня, че да не се пръсне някоя, а и изчаквам малко, преди да го отворя. В бурканите слагам на дъното зелении и чесън, редя чушки, накрая пак чесън и зелении, заливам с марината. Както писах, не сколасах всичко да е горещо, но маринатата беше доста топла и като ги затворих, ги обърнах и завих с кърпи. Днес гледам, че капачките са дръпнали. Та няма да ги заварявам. Излязоха ми 11 бурканчета с различен грамаж, но средно бяха от по 300гр. Хубаво ги натъпках. Ако са по-рехаво, ще отидат повече буркани. Например за белите топчести чушлета, там няма как да се притискат.

# 701
  • Мнения: 1 703
Ето моите сушени домати:
Скрит текст:
В бурканчетата освен зехтин сложих сушен босилек, сушен риган, 2-3 листа пресен босилек, малко сол и няколко зрънца шарен пипер(бял, черен, розов).
Направих две такива бурканчета, а другата част домати оставих във фризера.

# 702
  • София
  • Мнения: 20 713
Могат да се заваряват само капачките, т.е. буркани с главата надолу в немного вода.

# 703
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Ето моите сушени домати:
Скрит текст:
В бурканчетата освен зехтин сложих сушен босилек, сушен риган, 2-3 листа пресен босилек, малко сол и няколко зрънца шарен пипер(бял, черен, розов).
Направих две такива бурканчета, а другата част домати оставих във фризера.
И чесън.

# 704
  • Мнения: 1 703
Аз не обичам чесън, но който желае да си слага Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт