Деца с очни проблеми - тема 9

• 118 219
  • 686
  •   1
Отговори
# 570
Барбукова е много сърдечен лекар!
Имам дете с вродена катаракта, оперирана на 2 месеца и закриваме здравото око вече 4 години, но остротата ни е 4% и не помръдва. Божа работа! Не всичко е до усилията на родителите, но трябва да сме направили най-доброто, за да има максимален шанс.
Успех!
Успех и на вас и детето!

# 571
  • София
Jiema, моята дъщеря (17 годишна сега) закриваше окото някъде до към 8 годишна, но нямам спомен да са ни препоръчвали до 12 години да продължаваме.
Няма регрес, слава богу.
Мисля, че си е индивидуално. И наистина не всички лекари го препоръчват. Един път отидохме на контролен в Очна клиника Ден при Константинов (при нашата Г. Димитрова се чакаше много). И той каза - има 100%, няма нужда вече от закриване. Детето щастливо, слуша лекаря, но се видя на следващия преглед, че е върнал назад. И пак започнахме. В тези години (10-12 г.) си беше по 1 ч/ден, включително и пропускаше някои дни, но по изключение. Затова го споделям и аз. Децата са различни и подходите на лекарите са различни, но важното е да се следи редовно. И не знам за 3Д киното, тогава много нямаше. Но на всеки лист ни е писала часовете за закриване и "+ зрителна работа". За нас това си беше основно занимавка с книжки - свързване на точки, лабиринти, търсене на разлики. Има 1 книжка Къде е Уоли? - голям формат, с много картинки и на всяка страница се търси Уоли и разни негови вещи. Занимателни карти за игра на път. После се появиха още много видове - интересни са им на децата, с изтриваем маркер са, според мен също са доста полезни за такава работа.

# 572
Здравейте, ние носим стикера по почти цял ден с ден почивка. Детето със стикера няма проблеми. НО има голямо "но". Правим по 10 Мин упражнения с едни двуцветни очила, които изискват гледане с две очи, и детето много плаче и съпротивлява. Вижда и със слабото, но явно му е много трудно и неприятно...

# 573
  • София
https://www.ozone.bg/product/kade-e-dyado-koleda-miranda/
Ето такъв тип книжка имах предвид. Повече да минава като игра и забавление, а не като "зрителна работа".

# 574
Jiema,правилно ли разбирам,че само със закриване имате 100% успеваемост на мързеливото око? Операция правена ли е?

# 575
Jiema,правилно ли разбирам,че само със закриване имате 100% успеваемост на мързеливото око? Операция правена ли е?
Ако окото няма зрение операцията за офталмолозите е чисто козметична.

# 576
Здравейте! Синът ми е на 2г.5м. Още преди годинката забелязахме, че криви понякога лявото око. Направихме консултация с д-р Оскар и каза, че за момента всичко е наред и да изчакаме до към 3-тата година. Проблема си продължи, започна да го криви по- често след 2-рата годинка, а от скоро и дясното се криви. Отидохме отново на преглед, хубавото е, че няма диоптер, а проблема е чисто козметичен. Налага се операция, защото положението се влошава. На 31.01 е датата на операцията. На 30.01 но викат за прием и консултация с анестезиолог, после ще се приберем тъй като сме от София и ще се върнем на 31.02 гладни и жадни за операция, като следобед ще ни пуснат. Операцията ще е едновременно на двете очи. Може ли някой минал през това да разкаже как протичат нещата при толкова малко дете?

# 577
  • sofia
Аз съм описала с две три думи как е протекло още в мой пост обаче от 2004г . Синът ми беше на 1година и 2 месеца .

# 578
Ще опиша и дам съвети с уточнението, че детето ми беше оперирано във Варна преди 15 г. Там преспиваха детето с т.нар. райски газ, чрез маска. Тогава слагаха абокат, явно за да не стресират детето.  Сега чета, че в София им дават глътка сироп, за да се отпуснат и унесат децата и тогава им слагат абокат. През абоката си тече банка. За да се работи върху мускулите те трябва да са отпуснати максимално.  Правят се лекарства наречени мускулни релаксанти. С отпускането на очните мускули се отпускат и гръдните мускули и белия дроб. Поради тази причина детето диша чрез апарат. Не се плашете анестезиолозите в тези клиники имат голям опит с деца. Излизането от упойка е индивидуално за всяко дете.  Моето плачеше. Аз предпочитам детето да отвори очи за малко и после да заспи. Така не иска да пие вода / не трябва да давате поне 1,5 ч/. Щом детето е при Вас и диша самостоятелно значи е излязло от упойка. Може да сънува и говори несвързани неща - това да не Ви плаши. Някои  медикаменти имат такива странични ефекти. 
Подгответе си малки еднократни чаршафчета, които да сложите под главичката на детето и ако повръща след упойката да изцапа само тях, а не целия чаршаф: марлички, за да мокрите устните му с вода първите минути: и смучещи бонбони, защото ще му е раздразнено гърлото от ендотрахиалната тръба, през която е дишало по време на упойката/ ще му дадете след като се уверите, че е излязло напълно от упойка/, сироп за обезболяване/ това, което давате при температура/Детето ще е с превръзки на очите до другия ден.  След това ще капете капки.
Не се страхувайте, всичко ще мине и замине! Успех!

# 579
Много ви благодаря за изчерпателната информация! Доста полезни неща научих.

quote author=Димис link=topic=990536.msg49164817#msg49164817 date=1737044223]
Ще опиша и дам съвети с уточнението, че детето ми беше оперирано във Варна преди 15 г. Там преспиваха детето с т.нар. райски газ, чрез маска. Тогава слагаха абокат, явно за да не стресират детето.  Сега чета, че в София им дават глътка сироп, за да се отпуснат и унесат децата и тогава им слагат абокат. През абоката си тече банка. За да се работи върху мускулите те трябва да са отпуснати максимално.  Правят се лекарства наречени мускулни релаксанти. С отпускането на очните мускули се отпускат и гръдните мускули и белия дроб. Поради тази причина детето диша чрез апарат. Не се плашете анестезиолозите в тези клиники имат голям опит с деца. Излизането от упойка е индивидуално за всяко дете.  Моето плачеше. Аз предпочитам детето да отвори очи за малко и после да заспи. Така не иска да пие вода / не трябва да давате поне 1,5 ч/. Щом детето е при Вас и диша самостоятелно значи е излязло от упойка. Може да сънува и говори несвързани неща - това да не Ви плаши. Някои  медикаменти имат такива странични ефекти. 
Подгответе си малки еднократни чаршафчета, които да сложите под главичката на детето и ако повръща след упойката да изцапа само тях, а не целия чаршаф: марлички, за да мокрите устните му с вода първите минути: и смучещи бонбони, защото ще му е раздразнено гърлото от ендотрахиалната тръба, през която е дишало по време на упойката/ ще му дадете след като се уверите, че е излязло напълно от упойка/, сироп за обезболяване/ това, което давате при температура/Детето ще е с превръзки на очите до другия ден.  След това ще капете капки.
Не се страхувайте, всичко ще мине и замине! Успех!
[/quote]

# 580
Juliet* C само да не съм Ви наплашила. Нормално е да сте притеснена, но запазете спокойствие за да е спокойно и детето. Опитвам се да давам съвети и насоки, защото аз нямаше кого да питам. Докторката ми каза за сироп, но никои не ме предупреди за дразненето в гърлото.  И макар, че и аз имах този проблем след упойката за секциото не го съобразих за детето си.
Успех още веднъж! Ако мога с нещо друго да помогна- насреща съм

# 581
Здравейте,
Ако може и аз да се включа с въпрос относно операцията. Притеснявам се за това, че след операцията детенцето ще е с превръзки и няма да вижда, което вероятно ще е голям стрес, ще предизвика дезориентация и не знам как ще го понесе. Нашето момиченце е със забавяне в развитието и ще е трудно да и обясня и да я успокоя. Препоръчват ни да направим операцията по-скоро и да не чакаме. Колко време стоят превръзките и кога детенцето започва да вижда ясно?

# 582
Превръзката е до другия ден. Моето дете е с оперирано едно око, с другото си гледаше. Имайте впредвид, че отвори ли неоперираното око се придърпват мускулите и на оперираното и изпитват болка. По тази причина избягват гледането с окото.
Когато аз се оперирах,  имаше жена с операция на двете очи, на едното око превръзката беше прозрачна. Все повече използват за превръзки едни прозрачни полукълба. Не мога да кажа как точно работи отделението или лекаря, но споделям какво съм виждала в практиката.
Когато обаче трябва операция на двете очи се прави едновременно, за да може мозъка да получи от двете очи качествен образ и да ги слее в един. За лекарите това не е операция само за корекция на погледа, а смяна на пътя на образа до мозъка и възприемането му правилно. Незнам дали го обяснявам правилно.
Успех!

# 583
А има ли майки, които не са се съгласили на операцията? Има ли последствие за детето относно зрението?

# 584
А има ли майки, които не са се съгласили на операцията? Има ли последствие за детето относно зрението?
Операция за кривене на окото ли?
Моят мъж е с некоригирано докрай с операция кривогледство.  Окото, което криви е с малък процент зрение и мозъка не приема образа от него. Стереозрение няма.  Това значи,  че мозъка получава зрение само от здравото око. Не  може да гледа 3Д филми, не може да кандидатства за пилот или военен.  Вече е на 50+, работи елементи с точност до милиметри.  Въпросът е да не загуби зрението и на другото око. Дори сега да се оперира, операцията ще е само козметична.
Има и друга страна - малък ъгъл на кривене на окото не се оперира. Там се носят т.нар. призматични очила. При второто изкривяване на окото от висока температура,  това беше лечението при сина ми. През цялото време целта беше да запазим стереозрението - т.е образа от двете очи да стига до мозъка и да се слива в един.  Това е неврофизиологията на получаване на образа.

Общи условия

Активация на акаунт