Деца с очни проблеми - тема 9

• 121 464
  • 713
  •   1
Отговори
# 690
Тя на всеки изписва очила от които в 80% от случаите няма полза, а децата ги влачат с години.  Първо ни изписаха очила, после казаха, че не действат и накрая отидохме при д-р Оскар и той направи 2 операции. Сега 8 години по - късно няма нито кривене нито диоптри. Не съжалявам, че оперирахме. Племеникът ми носи очила 10 години и според мен нищо не постигна доцентката.
Благодаря за отговорът. Вашето дете навън или навътре кривеше очички и постоянно ли беше или само понякога. На каква възраст направихте операциите?Извинявам се, изчетох цялата тема, но не помня какъв беше вашият случай. Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 18:45 от Bettyna33

# 691
Тя на всеки изписва очила от които в 80% от случаите няма полза, а децата ги влачат с години.  Първо ни изписаха очила, после казаха, че не действат и накрая отидохме при д-р Оскар и той направи 2 операции. Сега 8 години по - късно няма нито кривене нито диоптри. Не съжалявам, че оперирахме. Племеникът ми носи очила 10 години и според мен нищо не постигна доцентката.
Благодаря за отговорът. Вашето дете навън или навътре кривеше очички и постоянно ли беше или само понякога. На каква възраст направихте операциите?Извинявам се, изчетох цялата тема, но не помня какъв беше вашият случай. Благодаря предварително!
Щом са се наложили две операции значи ъгъла на кривене е бил голям и кривенето е било постоянно. Тук шанс  с очила и израстване няма.

# 692

Щом са се наложили две операции значи ъгъла на кривене е бил голям и кривенето е било постоянно. Тук шанс  с очила и израстване няма.
@Димис, не успях да ти отговоря на предния коментар, но ти благодаря за отговорът. Прочетох доста от нещата, които си писала и виждам че имаш голям опит и си доста информирана. Много се надявам очилата да помогнат. Иначе кривенето е и на двете очи и астигматизмът също е еднакъв и на двете, не е много голям. Като цяло фокусира добре, особено от близо и когато е концентриран. Но на далече като гледа изкривява и двете очички. Много се изненадах че бебчо прие очилата добре, не го очаквах, той едва шапка ми позволява да му сложа, което наистина ме кара да смятам че явно му е добре с тях. Доцентката определи очилата без капки, само го прегледа с уред.
Благодаря за отговорите!

# 693
  • София
Изобщо не личеше, че толкова криви, но при преглед се оказа, че ъгълът е 45 градуса и затова с една операция не можеше. И аз отлагах, но започна в първи клас много да я боли глава, много бързо да се уморява и не можеше да пише повече от половин страница без да мине на драскулки. Оперирахме на 8 и на 9г, но ако знаех по - рано непременно щяхме да оперираме възможно най - рано, защото мозъка функционира по друг начин и му трябва после трудна преадаптация, но аз го разбрах чак като срещнахме д-р Оскар и той ми обясни.

# 694
katri вече всичко е зад гърба ви.

Възприятието чрез гледане и оттам развитието на детето е важно. Както и достигането на информация по нервен път от окото до мозъка. Запазването на остротата на зрението е другото водещо при една операция.  По тази причина при някои състояния на бебета се поставят контактни лещи. Неврологичния път око- мозък трябва да се развива. Затова подкрепям становището, че трябва да се носят очила. 
При детето ми имаше загуба на зрение и първо възстановихме зрение и тогава се направи операцията. Зрението се възстановява до 7, 8 години. Затова до тази възраст се носят очила. При някои деца се закрива по-добре виждащото око за да се стимулира мозъка да приема образа от кривеещото око, а така пък се стимулира остротата му.След това след преболедуване пак изкриви окото, но ъгъла на кривене беше малък и неоперабилен. През цялото време докторката ми повтаряше, че трябва да възстанови и запази зрението на окото.
Изследванията, които допълнително се правят няма как да се приложат на детето на Bettyna33 защото е малко.
Има случаи когато след операцията очите са в правилна позиция, но остротата на зрение не е пълна и пак се налага носене на очила. Това не значи, че операцията е била несполучлива. Всеки пример е индивидуален.

# 695
Здравейте, да пиша за нас за майките с деца с амблиопия. Изключително съм доволна от детски очен кабинет в александровска и лично аз бих се доверила изцяло на проф. Оскар, както и на доцент Велева, но проф. Оскар още повече сякаш ме впечатли. Синът ни вече е с над 80% на амблиоптичното око, дефакто не му е проблем, смъкват му и от диоптрите, имал потенциал още да му ги смъкват, но ще чакат да се възстанови зрението напълно...изначално започна с много високи. Проблем остава на сина ни двуочното зрение, заради това сме намалили часовете с лепенката. Машините за двуочно зрение нямало да му помогнат, каквото станело самостоятелно. Ще ходим в клиниката за допълнителни упражнения за амблиоптичното око. В някакъв момент бях загубила надежда, че детето ще вдигне острота, защото в Германия ми бяха казали, че 60-70% зая него би бил един много добър резултат. Сега се борим за 100% острота и си чакаме новите очила.
За двуочното зрение планирам да гледаме много 3Д филми. Но преди е било невъзможно да работим и без това за двуочно, защото му е било много слаба остротата на едното и прекалено голяма разликата в диоптрите. Сега намалиха и разликата.

Кураж на всички майки. За страбизъм не мога да помогна, но амблиопията с лепенка много се оправя. Вече двуочното зрение е божа работа...там ще търсим начини.

# 696
MariyaHris,радвам се за вас. За двуочното зрение трябва търпение. Ще го възстанови с времето, но става бавно.
Пак ще го напиша, че за офталмолозите няма ли двуочно зрение операцията е само козметична. Моят съпруг е без двуочно зрение, толкова да разбирали родителите му навремето. Компенсира с по-добре виждащото око, но 3Д филмите не ги ви възприема пространствено. Не ми се мисли ако при злополука загуби зрението на здравото си око....Да пази господ, остава с 20%зрение.За детето си мисля, че направихме всичко, но отне години и ни струваше време и финанси, но пари се изкарват.
Още добри новини ти желая!

# 697
На нас ни предстои операция при доц.Галина Димитрова , бих ви посъветвала нея да слушате , минахме и през чернодринска която дори не измери диоптъра на  бебето , а се оказа с висок .

# 698
На нас ни предстои операция при доц.Галина Димитрова , бих ви посъветвала нея да слушате , минахме и през чернодринска която дори не измери диоптъра на  бебето , а се оказа с висок .
На колко е детенцето и какъв е проблемът при вас? Успех всичко да мине леко и да се оправи!

# 699

На нас ни предстои операция при доц.Галина Димитрова , бих ви посъветвала нея да слушате , минахме и през чернодринска която дори не измери диоптъра на  бебето , а се оказа с висок .
На колко е детенцето и какъв е проблемът при вас? Успех всичко да мине леко и да се оправи!

Ами има кривене и на двете очички , най-много прилича на нистагъм с блокажен синдром. Започна още от 4-ти 6-ти месец да се вижда че ги криви повече от нормалното -ту едното криви , ту другото , понякога и двете фиксира напред , а сега е на годинка .Много ли са мизерни стаите там , някой има ли представа ? Някой правил ли е скоро операция там ?

# 700
  • София

На нас ни предстои операция при доц.Галина Димитрова , бих ви посъветвала нея да слушате , минахме и през чернодринска която дори не измери диоптъра на  бебето , а се оказа с висок .

Ами има кривене и на двете очички , най-много прилича на нистагъм с блокажен синдром. Започна още от 4-ти 6-ти месец да се вижда че ги криви повече от нормалното -ту едното криви , ту другото , понякога и двете фиксира напред , а сега е на годинка .Много ли са мизерни стаите там , някой има ли представа ? Някой правил ли е скоро операция там ?
Преди 2 години всичко беше голяма мизерия. Майката седи на стол, за нея няма легло. Беше много зле положението, но все пак е за една вечер и се преживява.

# 701
Момичета, ако вярвате на лекаря,  битовите условия за една вечер се преживяват. Мен най-много ме беше страх от анестезията. И понеже имам наблюдения предпочетох държавна болница с традиция в анестезията пред лъскави ВИП стаи и транспортиране в друга болница при усложнения. Бях си подготвила всичко необходимо за да мога да реагирам и да не ходя по коридорите да искам това онова, а да стоя край детето.
Успех и спокойствие!

# 702
  • sofia
Ако детето е малко може да спи в количка и така не ти е постоянно в ръцете.

# 703
Момичета, ако вярвате на лекаря,  битовите условия за една вечер се преживяват. Мен най-много ме беше страх от анестезията. И понеже имам наблюдения предпочетох държавна болница с традиция в анестезията пред лъскави ВИП стаи и транспортиране в друга болница при усложнения. Бях си подготвила всичко необходимо за да мога да реагирам и да не ходя по коридорите да искам това онова, а да стоя край детето.
Успех и спокойствие!

Естествено, не търсим условия , а специалист и резултат ! Тогава ще е на годинка и 3 месеца, но е диване , не спи в количка , а и първия ден са с лепенки на очите най вероятно ще се гушкаме .

# 704
Рони много майки търсят условия. И аз бях укорявана на времето, че не избрах лъскава частна клиника.

Ако детето в първия ден е сънливо от упойката е най-добре. Пиша го и като родител и като работещ с деца. Няма да иска вода и храна веднага след операционната зала, няма да му е криво и да плаче. Ако просто си спи е най-добре. В един момент се събуждат свежи и отпочинали. Но всяко дете е различно

Общи условия

Активация на акаунт