Въпроси за приемното семейство?

• 36 468
  • 297
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не бива да се страхуваш.Щом я обичате и тя е сигурна във вас няма да и се отразят на психиката подмятанията, напротив ще отвръща гордо, че е желано и обичано дете.Не забравяй, че при децата подмятанията и обидите са нещо резонно, без значение дали си рождено, осиновено или приемно дете, така сме порастнали ние, така растат  децата ни, така ще порастнат и техните деца, без това не може.Аз при подмятания от рода отговарях (когато не набивах нахалника) че мен са ме избрали, нещо което родителите им не са могли да направят, че са ми дали всичко, от което имам нужда и др.Много щадях родителите си, не позволявах да разберат, че съм имала подобни преживявания, защото го изживяваха(особено баба и дядо).

# 91
Теа, сигурна ли си, че има връщани деца по тези причини? По закон има доста сериозно проучване, докато те одобрят за приемен родител. По време на проучването всеки приемен родител може да се откаже. Може и да откаже предложено му дете, преди да е настанено (както и при осиновяването), но не е предвидено, да може да го остави след като вече е настанено в семейството. Децата, настанени в приемни семейства в България са само 74. Как тогава връщането е често срещано? Аз поне до сега не съм чула за върнато дете. За отказано, да, но за върнато...
Няма и такова нещо като местене на деца от приемно семейство в друго и връщане в дом. При краткосрочната и средносрочната форма, в документите е упоменато къде ще отиде детето после, като може да отиде само при родители или роднини и не се допуска връщане в дом. При дългосрочната остава в приемното семейство.

# 92
Монда,обучението е пълна формалност.Нашето беше в по-кратък срок защото съпругът ми имаше само няколко дни свободни.В общи линии ти обясняват как се постъпва при падане,задавяне,навяхване и т.Разпитват те до девето коляно-за семействата ви,какви форми на възпитание предпочитате ,как бихте реагирали при различни ситуации........Нищо,с което да не се справите:)Както вече написах ние за сега сме единствените,така че бяхме само аз,съпругът ми и социалният работник.А що се отнася до подмятанията(виждам,че сте подкачили и тази тема)-за сега няма такива.Всички я приемат много добре,даже бих казала ,че й се обръща повече внимание.За адаптацията в училище не се тревожете-тези деца са свикнали с други деца и ако е постоянно у дома,ще й липсват контактите с тях.

# 93
Чудя се как ще е по-добре. Дали да я запиша на детска градина от януари или да я оставя в къщи и да и взема учителка, която да се занимава с нея и да я  подготви за първи клас/ както знаете, тя много има да наваксва/. Ако я пратя на детска градина, ще прекарва по-голяма част от времето си там , а не ми се ще. ОТ друга страна не знам колко е ефективна подготовката в  градините / предучилищните групи/.

# 94
Monda,ako ima6 skype me nameri-po-lesno se komunikira tam.cvetelina43

# 95
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Наистина чувствам по-голяма отговорност, отколкото съм чувствала към собствените си деца. Децата от домовете нямат нищо общо с нашите деца като психика. Имат нужда от съвсем малко, но в същото време и от страшно много- обич,внимание и търпение. По-добре никога да не си помилиш да вземеш дете, отколкото да го вземеш и после да го върнеш. Моля се само да съм жива и здрава, за да мога да дам всичко от себе си ,за да го направя щастливо и да му дам шанса да живее живот, какъвто всяко дете заслужава.
Все едно аз съм го написала,точно това казвам и аз/след 10 годишният си опит с Ваня/ на много хора,които искат да си осиновят  по-голямо детенце, а колкото до приемната грижа,мисля,че някои хора също се стряскат от факта ,че може да се настани по спешност дете при тях,тъкмо свикнат и да го преместят ...
Аз също се притеснявам от много неща ,които нахлуват в главата ми като питанки,отложихме подаването на документи,защото сме на квартира ,недоказуеми доходи по стечение на обстоятелствата ...въпреки тяхната наличност !Много искаме да дадем шанс на едно момче което сега е в 7 кл,аз бях писала за него,то е в дом с увреждания,не са го осиновили защото си е циганче,много свястно,здраво и добро дете!Но явно ще му помагаме в сянка,догодина ще дойде да учи в града,ще живее може би в нас вместо на квартира или в общежитие...ще видим!
Учудена съм,че във Варна има толкова много приемни семейства  Hug но и съм много радостна от този факт!
За всички престрашили се   bouquet така да се каже  Heart Eyes

# 96

Учудена съм,че във Варна има толкова много приемни семейства  Hug но и съм много радостна от този факт!
Познавам хора от Варна , които работеха по проекти, за да стане приемната грижа факт още преди официално да я има.  HugИ още преди да стане официално факт, във Варна имаше такива семейства, макар и единици. Затова сега са толкова много.

# 97
  • София-в сърцата на моите деца
Браво , момичета на смелостта ви!! Обичайте ги тези деца и те ще ви обичат! Peace

# 98
Обучението във Варна ще е в средата на януари. Първата седмица на януари щели да определят точната дата. Доколкото разбрах, имало и други желаещи от Варна, не сме само ние Simple Smile

# 99
... а колкото до приемната грижа,мисля,че някои хора също се стряскат от факта ,че може да се настани по спешност дете при тях,тъкмо свикнат и да го преместят ...

Мен лично, не ме стряскат толкова моите емоции, а емоциите на децата в семейството. На това, което ще дойде "отвън" и на децата, които ще останат. Особено, ако има осиновени деца. Една евентуална раздяла ще е съсипваща за всички.
Но все още не съм получила крайни и точни отговори от местните социални по въпроса относно периодите на настаняване. Сега все още има доста неизвестни.

Не мога да проумея нещо друго. При целият шум, при всички проекти за промени в законодателството и при заявените такива, да приемем, че от 2008 влезе в действие предложението за административна мярка и срок от една година за настаняване за временна грижа - тогава, кои ще бъдат тези неосиновяеми деца? Реално, всички, които не са били реинтегрирани в семейството си след тази година, би трябвало да подлежат на осиновяване... нали? Следователно и повечето приемни деца, би трябвало да са "обект" на тези закони.
Изобщо, къде тогава отива възможността за дългосрочно настаняване? Как може да се гарантира подобено нещо?

# 100
Тогава може би няма да съществува дългосрочната форма на настаняване. И все пак, колкото децата са по-големи, толкова по-малко желаещи има да ги осиновят. Може би в приемната грижа ще попаднат и такива деца.
Идеята на приемната грижа е, за всяко дете да има семейство. Дори когато гледаш дете без отказ, майката може като наближи посочения срок да реши, че не може да си го вземе и да подпише, че се отказва от него. В този случай детето вече може да бъде осиновено. Може да бъде осиновено и от приемното си семейство. Предполагам, че когато закона влезе в сила, децата ще бъдат настанявани за една година, а после семейството ще може да кандидатства за тяхното осиновяване. Някак си е по-лесно да гледаш десет годишно дете, да се привържеш към него и да го осиновиш, отколкото да ти го предложат направо за осиновяване.

Колкото до сроковете, тях в наредбата си ги пише.

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2004 г.) (1) Настаняването в приемни семейства може да бъде:
1. краткосрочно;
2. средносрочно;
3. дългосрочно;
4. спешно.

(2) Видът на настаняването се определя в зависимост от потребностите на детето, целта на неговото настаняване и плана за действие на детето.

(3) Краткосрочно настаняване се предприема за срок до 6 месеца с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в него.

(4) Средносрочно настаняване се предприема за срок от 6 месеца до една година с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в него.

(5) Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година за деца, чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права, с ограничени родителски права или чиито родители трайно не полагат грижи за тях и не е възможно връщане в биологичното семейство в сроковете по ал. 3 и 4.

(6) Спешно настаняване се предприема при условията на чл. 25 от Закона за закрила на детето с цел запазване на живота и здравето на детето.

Последна редакция: вт, 18 дек 2007, 13:55 от Stillness

# 101
Здравейте момичета,пиша за първи път във форума.
Днес поддадохме молбата /и всички документи /за приемни родители.В общината,където живеем сме първите кандидати за приемно семейство и е малко трудно -не знаят какво да ни правят. Благодаря Ви ,че споделяте преживяното от вас - така давате кураж и на другите.Аз специално имах нужда от него.

# 102
Къде живееш?

# 103
# 104
Искам да помоля тези ,които вече са станали приемни родители да споделят нещо за процеса на "адаптация".
За първите срещи с детето , първите дни в дома ви, какви проблеми възникват и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт