Ако... знаеше бъдещето, щеше ли да промениш нещо? (тема-клише)

• 13 472
  • 321
  •   1
Отговори
# 75
  • Ямбол
Различно от кое? Бъдещето не е ли едно?
В настоящето може да имаме много варианти за избор, но този, който изберем, определя след това бъдещето. Не може да е върнеш и да избереш друго.

# 76
Различно от друго потенциално бъдеще. Бъдещето не е едно, то е многовариантно. И почти винаги има още възможност да отклониш стрелата.

# 77
Нещо такова си го представям бъдещето. Във всеки един момент се правят някакви избори и се вземат някакви решения, които отклоняват стрелката в различна посока.

# 78
И да не го знаех, пак бих отговорила с "да" заради нещата, които съм сторила от глупост и от тях не зависи нищо в бъдещето, а спокойно е могло да се мине и без тях. Но иначе вярвам, че каквото и да променяш, все има събития от живота, през които ще минеш задължително и всички пътища водят към тях - като картинката на какето - има различни пътища, но и пресечни точки, които не можеш да избегнеш. Една от книгите, които са ми направили впечатление в последните години, засяга точно тази възможност - да се върнеш в миналото, за да промениш събитията - "Ще бъдеш ли тук" на Гийом Мюсо, има я в Читанка и ти я препоръчвам за четене в свободното време ако точно сега са ти интересни подобни теми.

# 79
  • München, Deutschland
Отговарям преди да съм изчела.
Със сигурност бих. Ако знам, че някой ще се разболее от рак, бих му казала да ходи ежегодно на прегледи за този вид рак. Понеже знам бъдещето, знам и от какво няма да се разболее, за да му спестя скъпи и гадни прегледи. Да, бих спестила много лоши неща на хората, които обичам, определено, няма 2 мнения за мен.

# 80
  • София
Разбира се, че да. И тези, които твърдят, че няма да го направят, също стигне ли се дотам ще го направят. Защото ако знаеш, че утре ще ти падне саксия на главата и ще умреш, няма да започнеш да разсъждаваш в посока - да де, ама ако се спася дали няма да ме чака нещо по-ужасно, а просто няма да минеш от там.
Едно е да знаеш точно каква гадост ще ти се случи, друго е да предполагаш как евентуално може би нещо може да се случи. И естествено, когато едното е сигурно, всеки ще го промени, защото то е сигурната гадост, а другата е теоретична и я се случи, я не.
Не знам дали се изразих правилно.
Иначе като цяло, споделям философията на Сирен - непрекъснато променям бъдещето си, коригирайки посоката, когато е нужно.

# 81
  • София
значи, живеем си с хубавата част от бъдещето, а като дойде моментът за лошата, и тръгваме да променяме - я минаваме по друга улица, я не пресичамме или не караме точно там, където ще е катастрофата. А болестите? Как точно ще ги променим? Може да се приказва, че рак в начален стадий често е преодолим, ама как се живее с мисълта, че някой друг или ние самите ще се разболеем или дъри бъщетещо показва, че няма излекуване, а само смърт? Някак по подразбиране приемам, че знаем за лошото, предотвратяваме го и....? И сме сигурни, че ще го предотвратим - няма не мога, няма не става.
Според мен това е хлъзгавото с цялата история със знаенето на бъдещето и промяната.

# 82
  • София
Е, той въпросът не беше дали искаме да знаем бъдещето, а дали ако го знаем, ще направим нещо.
Дали искаме да го знаем е съвсем различен въпрос, на който не знам дали имам точен отговор, но като че ли клоня към по-скоро не.

# 83
  • София
Да, де, ние го знаем вече, и оттам идва трики работата с промяната. Искаме да променим, но дали може и дали трябва?

# 84
  • София
Ми някои неща можем, някои не. Ако разбера, че утре ще потъне кораб в Северно море, няма много какво да направя за това, колкото и да е гадно.
Вече ако можем, тогава идва интересното - дали трябва. И аз за този казус казвам - трябва, не трябва, никой няма да се замисли за такива неща, ако има възможност да предодврати нещо лошо, което ще се случи на него или на близък човек.

# 85
  • München, Deutschland
Може да се приказва, че рак в начален стадий често е преодолим, ама как се живее с мисълта, че някой друг или ние самите ще се разболеем или дъри бъщетещо показва, че няма излекуване, а само смърт?

Считам, ча намерено заболяването отрано, е твърде вероятно да бъде излекувано. Ако приемем, че не се влияе от нищо, то поне ще го знаеш и  най-малкото ще ти позволи да прекараш повече време с този човек, ако ти е важен. Но %-ът хора, влизащи във 2-то изречение би бил нищожен, спрямо тези в 1-то.

Т.е. и в двата случая бих искала да знам и да мога да променя настоящето, което в 1-я случай ще се отрази и на бъдещето.

# 86
Аз мисля, че трябва. Всеки трябва много активно и с хъс да си пише собствената история. Фатализмът и вярата в предопределена съдба са сдухващи. Весело е да променяш съдбата, да пишеш друга история, извън сценария.

# 87
  • София
По-интересното, според мен е какво правиш, когато не си сигурен какво ще е бъдещето, но можеш сравнително точно да екстраполираш (както Сирен беше написала по-горе). Примерно, създаваш семейство с пияница, или скръндза, или каквото там е новото из СО напоследък. С доста добра сигурност би могло да се предвиди какво ще се случи в бъдещето, само че не са много хората, които действат в такава ситуация.
Със себе си мога да дам пример с училището на сина ми от 1 клас - още в началото виждах, че не е читаво, но не смеех да променя нещата през целия начален курс. Сега ме е яд за тези години, в които го мъчих да ходи там.

# 88
Аз мисля, че трябва. Всеки трябва много активно и с хъс да си пише собствената история. Фатализмът и вярата в предопределена съдба са сдухващи. Весело е да променяш съдбата, да пишеш друга история, извън сценария.

А сценария кой го е написал? И как си сигурна, че не тъчеш точно по този сценарий Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 89
  • София
ок, няма да се ожениш за пияницата или скрънзата, но нямаше и да имаш децата, които имаш, нямаше да ти се случат други случайни събития, които са изиграли роля, включително положителна. Да, щеше да имаш други деца или никакви, друг мъж, но и други неща няямаше да се случат или нямаше дори да имаш възможност да си помислиш, че можеш да направиш. Казвам го в такъв сценарий, защото все за лошото се говори, а покрай лошото или заради лошото, нерядко се получават или се случвата, или човек прави хубави неща.
То не е до фатализъм, а до това, че ужким да не стане лошото променяш, а си заминава и доброто или може да стане още по-лошо. Дори на Мамасита идеята й е,че промяната ежедневно е за добро, имаме контроол, при това пълен, екстраполираме със сигурността, че няма начин да не се получи така, както я мислим. Е, да, ама я има и приказката за по-малкия дявол, илюстрираща, че е можело и по-лошо да бъде.

Общи условия

Активация на акаунт