Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 716
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Дами, привет! Случвало ли ви се е да ви става лошо от хормона? Аз пия 50 Л тироксин, но 10 - 11 часа след това ми става кошмарно зле - сърцебиене, изпотяване, задух...

# 121
  • София - Варна
jfjallen, навярно има и внимателни ендокринолози, но и те не биха дозирали по-добре от самия човек, познаващ себе си, симптомите си.
Успех с хормона! Да знаеш, че може и нищо да не усетиш в началото, особено от ниска доза.

Nushinka, ти ме подсети да пиша какво се случи с мен на новия режим (почти с 0 гр бяла захар и с доста по-малко хляб): Случи се, същото, което се случи и на Мон, която също е на тоя режим, но в по-драстична форма от мен - дехидратация и стотици хиляди на ден мускулни потрепвания. Мон беше писала за това по-напред. При мен същото се появи през последните 2 седмици, само че в някаква свирепа степен. Всяка секунда имах потрепване някъде из тялото. Такова чудо дори не бях предполагала, че може да съществува.
Знаех, че не може да е от витамини Б, защото досега никога не съм имала каквато и да била симптоматика от тях, нито дефицити, а и пия Б комплекс.  Mr. Green
А и ми обясниха, че те по-скоро дават друг вид неврологична симптоматика (изтръпвания, схващания), а не мускулни съкращения.
След това реших, че съм се дехидратирала заради новия режим, най-вече заради намаления прием на захар.  #Crazy
Започнах да пия по 2 прахчета Хидратин Алфа на ден. В него има натрий, и калий, и глюкоза. Но нищо не минаваше. И тогава писах на Камелот от съседната тема. Тя веднага заподозря калия като виновник.
Дори ми обясни следното, ще си позволя да го цитирам дори, може на някого да е полезно, на мен ми беше, за да си обясня какво е станало:
Просто инсулинът е хормон, който стимулира по различни механизми задръжка на вода и соли в тялото и при по-внезапна промяна в храненето, която благоприятства ниски нива на инсулина, настъпва и по-бърза загуба на водата и солите и може да се стигне до електролитен дисбаланс, както вероятно при теб се е получило.
Джими Мур например ( много известен с няколко книги - едната за кетозата) пише, че самия той по време на кетоза е имал толкова силни мускулни спазми вечер, че не можел да спи от болки. Приемал калций, магнезий и какво ли не, докато накрая разбрал, че е заради дефицит на калий. И се оправил като започнал да приема някаква калиева сол ( за сърдечно болни се продава такава).

Сега пия и Панангин (калий и магнезий на таблетки) и съм осезаемо по-добре. Но явно ще трябва още време, докато се оправи тази дехидратация. И се запълни калиевият дефицит.
Така че внимавайте с режимите.

bitter chocolate, не ти става зле от хормона, от самия него, като съставки, ами ти става така от ТСХ.
На мен също ми ставаше/става така, когато ТСХ приближава отпималния, но ми става малко след приема на хормона дикретно сутрин, защото явно тогава ТСХ се потиска повече от нужното и дава тия симптоми. Нали има як спад в ТСХ и пик във ФТ4 няколко часа след прием на Тироксина.
Решението за това е пиене на хормона в две дози. Два приема тоест. Друго не ми хрумва като решение. За да може да не се потиска толкова много ТСХ от ударния еднократен прием на хормона. Аз имах такава симптоматика през бременността си, макар че бях на оптимална доза Т4: пулс 100, изпотяване за около половин час сутрин.

Обаче пък при теб става 10-11 час след пиене на хормона - което пък ме навежда на мисълта, че може просто още дозата да ти е ниска, или още да не е слегнала, и ТСХ да е просто още висок и да дава тия симптоми.
10-11 часа се пада точно следобедът, когато ТСХ на всеки човек, физиологично, започва да се покачва. Аз директно си усещам това покачване - получавам и аз леко ускорен пулс и аритмия.
Сутрин, вечер и нощем ТСХ е най-висок. Затова хората с висок ТСХ и симптоми като ускорен пулс/прескачания на сърцето ги усещат най-вече тогава.
Та може и от това да е. Не от самия хормон. А от ТСХ е 100% това. Дали е защото се доближаваш до оптималния, или защото е още висок (по-скоро май второто според мен), но е от ТСХ това явление при теб.
Ако ти се занимава, можеш да пуснеш изследвания да видиш как са хормоните. Предният ТСХ колко беше, и откога почна хормон?
И също - ако ТСХ е още висок и искаш да увеличиш дозата, внимавай много да не го направиш ударно, така че ТСХ да падне много, преди ФТ3 да е спаднал. Това също не е добра идея. ТСХ и ФТ3 дават различни симптоми и е хубаво да слизат заедно и двата до оптимални нива (това при хора с висок ФТ3 и ТСХ), защото така се чувстат по-слабо симптомите (поне при мене). Гледам и по себе: ако вдигна дозата, веднага усещам как ТСХ пада, дори под 1.60 като падне, ми е прекалено нисък пък и ми дава други неприятни симптоми, докато в същото време ми седят пък старите симптоми на хипер от високия ФТ3, защото той не е слегнал още примерно... Joy  Нали си водя дневник и се дупчих много пъти, та вече се научих кое ниво на ФТ3 и ТСХ какво ми дава като симптоми, и ги разпознавам най-накрая. Голяма лудница си е!

# 122
Ето ме и мен. Скоро ми предстои да пускам ТСХ, да видим как ще е, предвид че не пия хормон.

# 123
afrikancho, аз хормона го пия вечер, че така се чувствах по - добре, но напоследък нещо става... Мисля, че си права, че е ниска дозата, тази седмица ще отида да ме боцнат. Прилагам снимката на последните изследвания.
http://www.bg-mamma.com/attachments/images/oGYJzE.jpg

И нещо хубаво да добавя. Единственото. Започнах да свалям килограми от НВ ВМХ. До тук 3. Чак не е за вярване.

# 124
  • София - Варна
Да, тогава значи тоя ускорен пулс и изпотяване ти се падат сутринта (??), когато също ТСХ е висок. И да, тоя ТСХ 14 надали е спаднал до под 2. Ти нали не пиеш хормона от много дълго време?
Пусни и ФТ3. И ако той е висок, не е хубаво ТСХ да пада преди него. Защото тогава ще трябва да се връщаш обратно - да намаляваш дозите, за да се качва ТСХ, всичко наново все едно един вид. А пък на ФТ3 му трябват месеци, за да падне до нужните нива, които тялото иска.
И най-кофтито е, че ТСХ и ФТ3 се менят страшно много в зависимост от дните на менструалния цикъл и явно трябва с дозирането да се следват, доколкото е възможно, тия физиологични промени в ТСХ и ФТ3. И мисля, че това е основната причина почти никой да не може да уцели хубава доза  - промените на ТСХ и ФТ3, идващи от менструалния цикъл... Ужасна работа е това.

к1кк, мисля, че ако системно си пускаш ФТ4 и ФТ3 в избрана от теб лаборатория, ще се научиш да разпознаваш къде седят нивата им в дадените от съответната лаборатория реф. граници и съответващите симптоми на тия нива. Въпросът е да пуснеш няколко пъти хормоните при едни и същи реф. граници и се разбира.

А, впрочем жгмъц, сетих се и за твоето безсъние, което се в появило, когато си спряла тия 25 мкг Т3, които си пиела. Безсъние не си имала тогава, защото ТСХ ти е бил потиснат, близко до 0.
И сега когато е висок отново, най-вероятно над 2, те почва безсънието. И аз съм така. Ако ТСХ ми е под 2, близко до оптималния, спя като пор. Иначе се будя нощем.
Но пък и преди не е било добре това дозиране - със свръх висок ФТ3. Просто явно не си усещала така осезаемо симптомите, идващи от него.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 14:23 от afrikancho

# 125
Ще си позволя да споделя нещо с вас по отношение на калия, защото щях да се самоубия с него заради несериозното ми отношение, използвайки го "просто" като хранителна добавка. Започнах да го пия като т.нар. профилактика, докато в един момент не започна да ми става лошо и да проявявам свръхчувствителност към светлината, сърцебиене.... Един ден забравих да го взема и усетих, че неприятностите не се проявиха. Реших да пробвам да взимам и след това да не взимам и резултатът беше, че ми става зле, след като го приема - очевидно организмът ми се беше наситил и всичко останало му идваше в повече. Споделих с майка ми, тъй като тя е лекар, при което тя изпадна в ужас и ми каза, че ще си докарам сърдечен арест с въпросната "добавка" и, че калий не се пие просто така.
Та, така. Сами преценявате, момичета, но внимавайте. Просто споделям опит.

"Предозиране с калий
При повишени нива на калий в кръвта, той може да бъде токсичен и да доведе до неправилен пулс или дори сърдечен пристъп. Високите дози калиевите соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат) могат да предизвикат гадене, повръщане, диария и язва. Бъбреците играят важна роля в премахването на излишъка на калий от тялото, така че, ако човек страда от бъбречно заболяване, трябва сериозно да ограничи приема на калий.
Тъй като калият функционира в тясно сътрудничество с натрия, небалансираният прием на сол (натриев хлорид) може също да увеличи нуждата на организма от калий. Високи количества калий са необходими също и на хора с високо кръвно налягане. При готвене и преработка, храните губят голяма част от съдържанието си на калий."

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 14:21 от bongobongo

# 126
  • София - Варна
О, да, бонгобонго, определено трябва да се внимава с калия. Но в случая на мен ми помага. Иначе изперквах, буквално имах стотици хиляди мускулни потрепвания на ден. Все едно нямах мускул по тялото си, който да не потрепва постоянно.
Ти просто не си имала нужда да го пиеш.

# 127
О, да, бонгобонго, определено трябва да се внимава с калия. Но в случая на мен ми помага. Иначе изперквах, буквално имах стотици хиляди мускулни потрепвания на ден. Все едно нямах мускул по тялото си, който да не потрепва постоянно.
Ти просто не си имала нужда да го пиеш.

Да. По отношение на потрепванията и аз ги имах и бях решила, че ме е "нападнала" МС, но очевидно е симптом на хашито. При мен продължиха 2 месеца. Между другото направих нещо отново на своя глава. Спрях хормона за 5 дена, при което конвулсиите рязко намаляха и постепенно изчезнаха. Нещо като рестарт. След това отново си почнах хормона и засега са ок нещата. Най-добре се чувствах от приема на В1, магнезий и Седатиф. Нещата ставаха непоносими преди цикъл

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 14:39 от bongobongo

# 128
  • София - Варна
Ами при мен 100% са от рязката промяна в режима. Просто няма от какво друго да са. А и никога не съм имала такова чудо. И единственото нещо, което бях променила, беше само режима. А и Камелот ми обясни доста подробно защо става така.

# 129
afrikancho, сега ме присети, че скоро чакам М. и не знам дали да го пускам сега. Обаче от друга страна ще умра с тия странични явления. В началото бях на 75, и ми беше чудесно, но го намалих самоволно на 50 и сега явно си бера плодовете....

# 130
  • София - Варна
Няма значение кога се пускат изследванията. Дори и по време на кървенето може. Тогава ТСХ пък е съвсем нисък, както и ФТ3. 
Това че по време на ПМС дните ТСХ сигурно ще ти излезе съвсем завишен, не значи, че изследването е фалшиво. Значи просто, че си имаш нужда от по-висока доза хормон.
Както и ако по време на самото кървене (ако тогава се изследваш), видиш по-хубав, по-близък до 2 ТСХ, не значи, че е грешен резултатът. Но най-вероятно няма и да значи и че се приближаваш до дозата...
Всичко това го прави цикълът и различните фази от него... За жалост е гадно много.

# 131
afrikancho, а колко време след вдигане на дозата има смисъл да се бода?

# 132
  • София
А само да попитам момичета, какви са оптималните хормони  Laughing ТСХ между 1,5 и 2,а ФТ3 И ФТ4 ?

afrikancho, защо според теб нелекуваната хипофункция е проблем, ако нямаш симтоми. Кое изтощава? Хиперфункцията- сърцето, ама хипофунцкията? Аз преди 2 години, когато за пъври път ми се появиха някакви симптоми,имах следните резултати:
ТSH       2.12       µIU/ml    
FT3       4.22       pmol/l     мъже 2.16-6.47; жени 2.16-6.47; бременни 2.77-6.47    
FT4       2.02       ng/dl     мъже 0.8 - 2.0 ; жени 0.80 - 2.0 ; бременни 0.76 - 2.24    
Anti-Tg (TAT)       112.46       IU/ml     (-) отрицателен 50 - 100,0 ; (+) положителен над 100,0    
Anti- TPO (MAT)       12.20       IU/ml     (-) отрицателен 7,00 - 39,0; (+) положителен над 39,0
Не съм приемала нищо и след месец, два всичко изчезна, освен проблемите ми с гърлото, които бяха ту така, ту иначе. Както и да е. Но и старите ми резултати от преди години профилактични показват, че тсх-то ми е било малко над 2, без симтоми. Миналата година се чувствах доста добре- тсх- 2,9, зимата беше на 2,77. Сега пак контрола август - 2,9. Но преди 7 дни ме почнаха симптомите от преди 2 години, че и по-големи в някой отношения и тсх-то е 3,59. ПРегледах твои предишни постове, доста интересна информация даваш, за което благодаря. Но в крайна сметка при хипофункция проблема в хипофизата ли е или в щитовидната? Ако ехографската находка казва, че жлезата е добре от къде идва хипофункцията тогава ?  bouquet

# 133
Днес отново пуснах контрола, ето резултатите...

още не мога да сваля TSH... да се притеснявам ли вече? От 3 седмици съм вдигнала дозата на 37,5 ... дали да вдигна на 50?

# 134
  • София - Варна
Bitter Chocolate, дават го 6 седмици на повечето места. Ако искаш, изчакай да мине този период и тогава иди да се изследваш направо. И междувременно ако искаш, си върни на 75, щом ти е било по-добре на нея доза.

Chriss, на всичко влияе хипофункцията: разбърква SHBG, оттам половите, прогестеронът намалява, затова понякога цикълът идва по-рано, разбърква и кортизоловия ритъм, влияе и на липидния профил, повечето хора с хипофункция имат завишен холестерол, а пък с хипер - занижен. Заради нарушаването на баланса между естреоген и прогестерон може да способства за/доведе до по-лесно образуване на полипи в матката. Просто на всичко, за което се сетиш, влияе. То едва ли можем да изредим всичко, на което влияе.
Товари и сърцето, как. Поне 2-3 от момичетата в темата имат ускорен пулс на фона на хипофункция. Не само при хипера е ускореният пулс. Както и аритмиите - и те се получават от хипофункция понякога. То пак са симптоми на хипер това все едно, писала съм по-напред (заради завишения ФТ3 и ТСХ става тая работа), но човек си е с хипофункция, а не с хипер.

При тебе като гледам си е първична хипофунцкия, виж, че в началото и антитела си имала леко завишени. Може би си е Хашимото това.
При вторична хипофункция може да идва проблемът от хипофизата, ама не знам подробности. Само това. При тебе надали е това. Simple Smile

к1кк, да, вдигай на 50, дооста бързо слягат при тебе дозите. Кажи-речи ФТ4 ти е същият, колкото беше преди да почнеш хормона, на доза 0 все едно. Няма много смисъл да си губиш времето на 44 мисля. Освен ако нямаш някакви други ефекти от дозата, и не искаш да намалиш темпото малко. Ама иначе, да, за по-висока доза си явно.

Общи условия

Активация на акаунт