Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 815
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • София - Варна
И аз мисля като Гърне.

# 301
  • Русе
Четох, че зимата някои пият по-малка доза хормон, а лятото по-висока, но сами ли си намаляте или след пуснати изследвания?
По скоро обратното. Зимата дозата се вдига, защото когато е студено, жлезата функционира по-бавно и произвежда по-малко хормон, затова трябва да увеличим външния прием, а лятото, когато е топло жлезата работи много по-добре и тогава се намалява дозата на хормона. Долу горе корекцията е с 25 микрограма. Аз съм така. Зимата съм на 75, а лятото на 50.
Аз пак да попитам, никой ли не е ходил скоро при доц.Катя Тодорова?

# 302
  • София - Варна
Това е пълна нелепост - разлика с 50% между зимна и лятна доза... като при бременност както дозират лекарите - дози с по 50% разлика.
И после защо никой не е добре и постоянно, на няколко месеца примерно, му сменят дозите... ми, защото по начало всичко се прави без капка мисъл...
Дозирането не работи въобще по тоя начин...

# 303
  • Варна
Това за сезонността и на мен ми го каза ендото, но мисля да се водя само по себе си  и изследванията. Ако има съвпадение - зимата висок ТСХ и нужда от увеличаване/лятото нисък или в норма -ОК, но просто така, заради смяната на сезоните не мисля да пипам дозата.

Малко отложих контролата си, но с други неща се занимавам и точно сутрин ми е най-изнервено и бързам..

# 304
  • София
Може да има нужда от увеличение или от намаление, но всяка корекция на дозата е хубаво да се прави след изследване, да е обоснована. Не е много разумно да променяме дози на сляпо, как ще знаем с колко точно да коригираме.. нали затова се следят нивата, за да се види дали дозата ги държи оптимални (нивата) и в балансирани съотношения.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 14:59 от veseto5775

# 305
Петя, ти кога се появи, че аз те пропуснах? Леле, децата станали на 5 години вече! Да са ти живи и здрави Simple Smile

# 306
Момичета, днес пуснах изследвания, за да видя накъде вървя. Simple Smile Не са особено добри - това го казвам и предвид факта, че тествах доста други показатели, освен тези на ЩЖ, но тях няма да ги споменавам, тъй като са ирелевантни на темата, а и повечето уж излязоха OK.

Та, на въпроса:

• TSH - 4.07     (0.27 - 4.2)
  • FT4  - 12.39   (9.3 - 17)
  • FT3  - 2.59     (2 - 4.4)
  • TAT  - 113.8   (0 - 115)
  • MAT - 171.2   (0 - 34)

Относно антителата - в последната година и половина, при мен TAT бавно, но сигурно - расте. Още малко и ще прескочи горната референтна граница. При MAT пък е точно обратното - спада, но пак с доста мудни темпове. Та, ситуацията очевидно е - хем да се радвам, хем да ме е яд.

Наясно съм, че на базата на високия TSH, трябва да увелича дозата на хормона. От доста месеци насам съм на 75 мкг. Преди това, на доза от 100 мкг. "L-Тироксин", TSH ми беше паднал до 0.6, което също не е добре - това беше март месец. Сега, обаче, доста се е качил. Rolling Eyes Изобщо, няма угодия.

Да спомена, че изследванията ми са правени на 9-ти ден от МЦ, т.е. няколко дни след края на менструалното кървене. Сутрин, на гладно и жадно, преди да съм си пила хапчето, разбира се.

Според вас, с колко да кача дозата? Държа да е плавно, заникъде не бързам.

Искам да попитам и още нещо - извинявам се, ако ставам досадна.
При референтни стойности 44 - 80 µmol/l, Креатининът ми излезе 81. Това притеснително ли е или, тъй като завишаването е със съвсем малко, изобщо не трябва да го мисля? Четох, че нивото на Креатинин се повишава, при прием на месо, но аз почти не консумирам такова. Също - ако си дехидратиран - вероятно е да съм, понеже не съм пила много вода последната седмица.

Ще оценя всяко получено мнение. bouquet Hug

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 13:52 от Гърне без похлупак

# 307
Днес по друг повод пусках кръв и направих и TSH, FT, B12 и  D и... изненадаааа! Вит.D от 16 юни месец, станал на 30, прелеееест само с 40дни пиене на капки по 5 дневно, витВ12 се вдигнал до 317 (беше 298 норма 138 - 652) и TSH паднал до 1,73 (от 2,62) при FT4 сега 16,24 (норма 9-19)... Е как да се оплача, че съм отпаднала, души ме, все ми се реве Rolling Eyes изследванията казват, че съм си супер!

# 308
Пенева, винаги изследвай и ФТ3, той би могъл да даде по-ясна представа за нещата. Например може той да е нисък, като имаш предвид, че ФТ4 ти е сравнително висок, а това би означавало, че не конвертираш добре ФТ4 в ФТ3 - тогава симптомите ти биха били съвсем логични.

# 309
Днес по друг повод пусках кръв и направих и TSH, FT, B12 и  D и... изненадаааа! Вит.D от 16 юни месец, станал на 30, прелеееест само с 40дни пиене на капки по 5 дневно, витВ12 се вдигнал до 317 (беше 298 норма 138 - 652) и TSH паднал до 1,73 (от 2,62) при FT4 сега 16,24 (норма 9-19)... Е как да се оплача, че съм отпаднала, души ме, все ми се реве Rolling Eyes изследванията казват, че съм си супер!
Пиеш ли хормони? А Б12 как го вдигна, с хапчета или инжекции? Да ти кажа и мен ме души и то почна да ем души, когато си направих изследванията и видях, че TSH ми е високо. Преди това нямах никакви оплаквания, освен косопада. Вчера ходих на друг ендокринолог, гледа ме на ехограф, каза че си имам Хашимото, че има изменение на жлезата и че протичало процес, но за сега нищо претиснително. Назначи ми хормон по 12,5мг( не знам дали съм го написала правилно, но от 50мг по една четвъртина като начало). Още няма да го почвам, мисля в понеделник да пусна едни изследвания, понеже от месец близо пия селен, да видя дали има някаква промяна, ако няма нищо почвам хормона.

# 310
  • София
Peneva_a, точно така Simple Smile Пускай заедно тсх, фт3 и фт4 най-добре. Но твоят тсх май е нисичък, може и да ти е висока дозата, особено щом и фт4 е висок.. А още повече щом имаш и симптоми, значи нивата не са оптимални. Всъщност, симптомите ти може да имат връзка и с В12, 317 не е никак супер, ниско е.. Опитай да го вдигнеш още, по към горна граница, около 500-600. И си оптимизирай дозата, може да я намалиш (съвсем малко, според мен). Колко мгр. пиеш в момента?

Гърне, ясно е, че ти трябва повече хормон. А това, че си склонна да увеличаваш постепенно е страхотно! Simple Smile
Опитай да добавиш към 75-те мгр, които пиеш, и 1/4 таблетка от 25 мгр (6.25 мгр), стават общо 81.25. Изчакай 6 седмици (примерно) или месец и пусни контрола. Ако се окаже ниска все още дозата, можеш да увеличиш още, на 87.5 мгр например. Но може и да не се наложи Simple Smile
За креатинина не съм сигурна, изглежда ок..

# 311
Не пия хормон, само спазвам малко режим на хранене... намалих въглехидратите, намалих морската риба и орехите (за сметка на това увеличих речнята риба и др. сурови ядки Simple Smile) Нищо специално не спазвам. И личната и ендокринолога казаха, че липсата на вит.Д натоварва жлезата... Тази липса съм компенсирала дотук.
И за B12 нищо не съм взимала.
Ще проверя дали мога от същата проба да пусна и FT3, да не ме бодат пак.

# 312
  • Русе
Петя, ти кога се появи, че аз те пропуснах? Леле, децата станали на 5 години вече! Да са ти живи и здрави Simple Smile
Благодаря ти. От скоро, се завърнах
. Именно децата порастнаха вече, та имам по-свободно време за четене и писане във форума. Що се отнася до промяна на дозите през лятото и зимата ми го е казвал ендокринолог. Моя грешка е, че изпуснах да пиша в поста си, че винаги това го правя след изследвания, но предполагах че всички знаете, че при Хашимото в случаите на НЕ бременност, хормона се изследва 2 пъти годишно- именно в началото на лятото и късна есен към зимата.

Това е пълна нелепост - разлика с 50% между зимна и лятна доза... като при бременност както дозират лекарите - дози с по 50% разлика.
И после защо никой не е добре и постоянно, на няколко месеца примерно, му сменят дозите... ми, защото по начало всичко се прави без капка мисъл...
Дозирането не работи въобще по тоя начин...
, моля без сърказми. Това за "нелепост" си го запази за себе си. И мога да ти кажа, че се чувствам перфектно вече години наред, именно по тази схема на прием на Еутирокса. Не помня как са ми коригирали дозите по време на бременност, но ТСХ тогава ми поддържаха под 1ца, а сега ТСХ ми е около 2ка, което е нормално. Wink

# 313
Гърне, ясно е, че ти трябва повече хормон. А това, че си склонна да увеличаваш постепенно е страхотно! Simple Smile
Опитай да добавиш към 75-те мгр, които пиеш, и 1/4 таблетка от 25 мгр (6.25 мгр), стават общо 81.25. Изчакай 6 седмици (примерно) или месец и пусни контрола. Ако се окаже ниска все още дозата, можеш да увеличиш още, на 87.5 мгр например. Но може и да не се наложи Simple Smile

Благодаря за включването. bouquet Точно с толкова мислих да кача дозата. Чудех се, обаче, как да го направя. Удачно ли да е продължа с 75 мкг. "L-Тироксин" и да добавя 6.25 мкг. "Еутирокс", т.е. допустимо ли е двете да се смесват или трябва да мина изцяло на второто - "Еутирокс"?

Иначе, ясно е, че за мен оптималната доза е някъде между 75 и 100 мкг., понеже 75 явно ми е ниско, пък 100 - високо. Simple Smile

Ще се радвам, ако някой знае нещо и по въпроса с леко завишения ми Креатинин - това възможно ли е също да е от хипофункцията?

# 314
  • София
Удачно ли да е продължа с 75 мкг. "L-Тироксин" и да добавя 6.25 мкг. "Еутирокс", т.е. допустимо ли е двете да се смесват или трябва да мина изцяло на второто - "Еутирокс"?

Можеш да ги взимаш и заедно, те са едно и също нещо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт