Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 805
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
А, добре, мерси. Simple Smile Ще си взема тия дни, значи, и почвам с по-високата доза. Sunglasses

# 316
  • Русе
Гърне, в началото на диагностицирването ми, когато не можеха да ми оцелят дозата, си спомням, че пиех хормона по схема, през ден редувах нуска с висока доза, но НИКОГА не са ме карали да деля хапче на четвъртинки, още по-малко на осминки. Единствено са ми казали, ако нямам Еутирокс от 50 микгрома, да деля този от 100 на половинка и да пия половинка. Но такива дози на 6, на 3 абсолютно никога не съм чувала.

# 317
Петя78, аз пък знам (а и в темата сме го коментирали май), че никак не е хубаво в различните дни да пиеш различни дози, особено такива с голямо отклонение; оптималното е дозата да е една и съща всеки ден, за да има някаква плавност, а не да скачаш от високо на ниско. Peace

# 318
  • София - Варна
Гърне, и аз съм съгласна с Весето. Пий със 6 мкг повече, за да видиш докъде ще я докараш с ТСХ.
За креатинина не знам нищо. И на мен ми е интересно да науча.

Цитат
моля без сърказми. Това за "нелепост" си го запази за себе си. И мога да ти кажа, че се чувствам перфектно вече години наред, именно по тази схема на прием на Еутирокса. Не помня как са ми коригирали дозите по време на бременност, но ТСХ тогава ми поддържаха под 1ца, а сега ТСХ ми е около 2ка, което е нормално. Wink
Не е сарказъм за жалост.
А това, че не си чувала за дози от 3 и 6 мкг е само и единствено грешка на лекарите, които са неадекватни по отношение на дозирането. За пример ще ти дам моята доза, която е около 33 мкг! Ако пия 37.5 ми е високо. Ако пия 31 ми е лееееко ниско. Дори и 1.5 мкг при мен е от значение.
ТСХ под 1-ца изобщо не е оптимален и добър за бременност и извън нея. Жалко е, че засилват жените с такива дози по време на бременност. "Нелепо" дори е меко казано.
Да, ТСХ около 2 вече е друга бира. На него би трябвало да се чувсташ вече наистина по-добре или напълно добре.
Но разлика в дозите с 25 мкг между зимна и лятна и 50% е наистина нелепост. И пак го повтарям.
Разликата е не повече от 10%. Както виждаш при мен разликата между 31 и 37.5 е 20% и е осезаема! Какво остава за 50 и 75. Просто явно нямаш особено осезами симпмтоми и не се усещаш особено, но си мислиш, че си добре. Самозалъгваш се един вид. Много пациенти са така. Вината не е тяхна, а на лекарите, които не ни учат как да се дозираме, защото самите те не знаят.
 Пусни едни изследвания и на двете дози, ама и на трите хормона и ще видиш какво ще излезе. Ама така да си седяла няколко месеца поне на една доза и да си запишеш в коя част на цикъла ги пускаш. И ще се убедиш, че не можеш да пиеш дози с такива ралзики. Или едната ти е висока, или другата ниска. Или оптималната ти е по средата и горе-долу и двете ти идват близки, но нито 1 от тях точна. 
Просто такава разлика не е реална. Дори и да приемем, че едната доза си я уцелила да е наистина оптимална, то другата няма как да е добре, след като е с близко 35-50% по-висока/по-ниска от нея.

Жлезата ни не е програмирана да се повреди и да има нужда точно от 25 или 50 или 75 Т4.
Как пък точно на кръгли дози се повредиха жлезите на всички ни не знам. Joy 
Затова на помощ идват 3 мкг и 6 мкг. 3 мкг примерно за хора, които се въртят около оптималната си доза, но не я уцелват още и са на много ниска доза, като мене, под 40 мкг. И е добре да опитат с 3 мкг например. 3 мкг са цели 10% на такава доза, 6 мкг са 20%, 12.5 мкг са към 30%. Това си е бая откъдето и да го погледнеш!

# 319
  • София
Никой не чува за такива дози от лекаря си, естествено. Grinning
И аз до скоро вярвах, че лекарите си разбират от работата и сляпо им се доверявах. Всеки сам решава какво да прави, разбира се. Обичайно ендокринолозите дозират само по тсх и коригират с огромни разлики в дозите, не следят нивата на фт3 и фт4 изобщо, нито пък се стремят тсх, фт3 и фт4 да са в оптимални балансирани съотношения и като цяло имат пренебрежително отношение към симптоматиката на пациентите си, препращат към други специалисти и т.н. Съвсем отскоро тук се заговори за всичко това. Тези ниски дози са просто логичната корекция, щом примерно 75 е ниско, а 100 - високо. Схемите с редуването правят точно това, целят някаква по-средна доза, която не е точно цяло число. Ако отиде на лекар, почти сигурно ще получи корекция 87.5 мгр директно с редуване 100/75. Което може и да е добре, но може и да се окаже високо. Но никой лекар няма да се занимава с по-внимателвн подход, та той изисква много повече внимание и отделено време.

# 320
Днес по друг повод пусках кръв и направих и TSH, FT, B12 и  D и... изненадаааа! Вит.D от 16 юни месец, станал на 30, прелеееест само с 40дни пиене на капки по 5 дневно, витВ12 се вдигнал до 317 (беше 298 норма 138 - 652) и TSH паднал до 1,73 (от 2,62) при FT4 сега 16,24 (норма 9-19)... Е как да се оплача, че съм отпаднала, души ме, все ми се реве Rolling Eyes изследванията казват, че съм си супер!
Минах през лабораторията и от същата кръвна проба FT3 е 3.66 (норма 2.62-5.7)... и то май изглежда добре Rolling Eyes Ето, космонавт съм и нищо, ама нищо ми няма! (ТАТ и МАТ ще ги гледам през януари)

# 321
  • София - Варна
Е, как ще си космонавт, като си имала стойност на тсх 2.60! Това, че ти е паднал на под 2 зависи просто явно от това на кой ден от цикъла си го изследвала. Но далеч не означава, че проблемът е изчезнал. От това са ти симптомите.

# 322
  • София
Peneva_a, така е. Тсх 2.60 за човек на терапия и в пмс е допустимо.. но за здрав човек, без значение по кое време от месечния цикъл, такова ниво на тсх не е обичайно. Confused

# 323
  • София - Варна
Peneva_a, така е. Тсх 2.60 за човек на терапия и в пмс е допустимо.. но за здрав човек, без значение по кое време от месечния цикъл, такова ниво на тсх не е обичайно. Confused

А, точно, да!
Аз бях така. В пмс тсх 2.97. В първата част на цикъла - 1.60. Фт4 и фт3 - в граници. И се чудех защо имам симптоми въпреки тия резултати.

# 324
А за здрав мъж, при положение че няма МЦ и ПМС, колко трябва да е TSH стандартно?

# 325
Юли месец беше на първи ден на жикъла, днес е на 21ви (26 дневен)

# 326
  • София
А за здрав мъж, при положение че няма МЦ и ПМС, колко трябва да е TSH стандартно?

Ококо 1. Hands V

# 327
  • София
Момичета, ще съм благодарна да ми помогнете с дозирането и начина на прием на добавките Simple Smile Вит б12 ми е 270, а вит Д ми излезна 15. Взела съм си подезичен б12 от 1000 mcg и не знам какъв Д да си взема - Вигантол капки или друго ? Също и вит К ще взема... Питането ми е по колко от Д да взимам, заедно с него ли К или да има разстояние във времето ? Също така пия хелатиран магнезий вечер и антидепресант сутрин. С Хашимото съм, но не е хормонозависим в момента, но пък съм и с ИР от скоро открита. Сега се опитвам да балансирам храненето и да пия правилните добавки, но пък ендокринологът ми каза да включа и Глюкофаж, който още не съм започнала. Ще съм благодарна да ме посъветвате, защото ходя с платен прием и честно казано не ми се дават пари , за да ми дозира витамините Simple Smile Благодаря предварително !

# 328
vencho, когато ме диагностицираха с Хашимото, се оказа, че съм и с тежък дефицит на Витамин D. Изписаха ми по 30 капки "Вигантол" седмично. Тъй като ти си по-добре от мен в това отношение, може би 15-20 капки на седмица ще са ти OK. Трябва да го приемаш с нещо мазно, за да може да се абсорбира - примерно, лъжица масло, пълномаслено мляко и т.н.

Ако ще почваш метформинов препарат за ИР, вероятно знаеш, че трябва да приемаш хапчето при хранене. Не е добре да го вземаш, без да консумираш някаква храна, защото ще ти увреди стомаха с времето.

# 329
Момичета, ще съм благодарна да ми помогнете с дозирането и начина на прием на добавките Simple Smile Вит б12 ми е 270, а вит Д ми излезна 15. Взела съм си подезичен б12 от 1000 mcg и не знам какъв Д да си взема - Вигантол капки или друго ? Също и вит К ще взема... Питането ми е по колко от Д да взимам, заедно с него ли К или да има разстояние във времето ? Също така пия хелатиран магнезий вечер и антидепресант сутрин. С Хашимото съм, но не е хормонозависим в момента, но пък съм и с ИР от скоро открита. Сега се опитвам да балансирам храненето и да пия правилните добавки, но пък ендокринологът ми каза да включа и Глюкофаж, който още не съм започнала. Ще съм благодарна да ме посъветвате, защото ходя с платен прием и честно казано не ми се дават пари , за да ми дозира витамините Simple Smile Благодаря предварително !

Дъщеря ми е с вит Д–17.01...доц.Конова изписа по 10 капки Вигантол два пъти седмично.
Подчерта че няма доверие на други добавки и държи да е Вигантол.
Дано съм полезна!

Общи условия

Активация на акаунт