Искам да кажа ... (138) през септември 2017

• 280 086
  • 4 511
  •   1
Отговори
# 3 075
  • София
Съгласна съм със Сбъдваща и по двата въпроса. На кой идиот му хрумва да разделя децата на две смени?
Изобщо не иде реч за идиоти тук. Сградите нямат капацитет да поберат толкова много ученици.
Аз навремето имах късмет в езиковата гимназия да сме само една смяна, тъй като училището беше достатъчно голямо.

Страшни са цените на учебниците. Миналата година се наложи да купя няколко учебника на Кати, защото й бяха дали тотално разпаднали се, а на мен ми е обидно подобно отношение. Спомням си, че цените гравитираха около 28 лв за учебник!

# 3 076
  • Ямбол
Тук има достатъчно много сгради на училища, че всички да минем на една смяна, но не става. Пестят се средства така.
Иначе си има и плюсове като цяло образованието. Който иска да учи, никой не може да го спре. Децата ми и голяма част от учениците ми си взимат каквото им трябва и не са "коне с капаци, без грам собствена мисъл".

# 3 077
След малко заминавам за пореден път по книжарниците с дъщерята. И аз предпочитам само първа смяна, но...както обикновено нищо не зависи от моето мнение.

# 3 078
И преди демокрацията се учеше на смени /аз в 4-ти и 5-ти клас/ и то не както сега месец за месец, а направо един срок първа смяна, другия срок - втора смяна. На въпроса, защо където има възможност не се учи само сутрин, Лиляна е дала отговор -  пестят се средства. Липсата на средста е и основния проблем на образователната система /както на всяка една друга система в България/.

Дъщеря ми /6 год./ иска енциклопедия за човешкото тяло. Разгледах какво се предлага на пазара и се обърках. Та някой ако е купувал такава, подходяща за тази възраст, моля да сподели.  

# 3 079
  • София
И преди демокрацията се учеше на смени /аз в 4-ти и 5-ти клас/ и то не както сега месец за месец, а направо един срок първа смяна, другия срок - втора смяна.

Е, то и сега е така де, синът ми поне, вече 11 години така му се въртят смените, на срокове.

# 3 080
5 години съм учила на смени и никой не може да ме убеди в ефективността на следобедното обучение. Обучението не трябва да е само пестеливо и достъпно за 1000 деца в едно училище, докато в съседното са 100. Много са въпросите, които правят образованието добро или лошо. За щастие обаче има от всичко.

# 3 081
И преди демокрацията се учеше на смени /аз в 4-ти и 5-ти клас/ и то не както сега месец за месец, а направо един срок първа смяна, другия срок - втора смяна.

Е, то и сега е така де, синът ми поне, вече 11 години така му се въртят смените, на срокове.

В Пловдив всеки месец въртят смените.

# 3 082
  • София
Не знаех, rire. Ама това по-гадно ми се вижда.

# 3 083
Не знаех, rire. Ама това по-гадно ми се вижда.
Смените са гадни, както и да се въртят, в това спор няма. От друга страна като се сменят всеки месец, поне тези, които са втора смяна не се прибират цяла зима по-тъмно или пък лятота да учат все в жегата.

# 3 084
Лиляна, те може и да искат да учат, но формата се задава още от 1ви клас.
И той е буквално ограбващ децата. Целят се унифицирани отговори, не се насърчава мисленето и изразяването със собствени думи и т.н.
Ако отговорът ти не е по учебник - седни си, не е вярно.
Това се прави от 90% от колегите ти.

# 3 085
  • София
Да, има резон и в това за въртенето на смените през месец. Предполагам, че и разните извънкласни занимания също са съобразени с това - понеже при сина ми курсовете, спортовете и тям подобни общо взето следват формата на сменния режим на училищата.

# 3 086
Има си предмети, при които отговорът си е точно по учебник. Добре е децата да се научат къде могат да прилагат 'творчество' и въображение в отговора и къде да се придържат стриктно към фактологията.

# 3 087

Sunny29, мисля всички разбраха, че не говоря за точни науки.

# 3 088
Това с втората смяна е много гадно, не сме свикнали и за Миа е много трудно. Прибира се в 19,45... Сутрин не е адекватна много да учи. Като цяло очакванията за новото училищв и новия клас не и се оправдаха...Напротив, със силно негативни първи впечатления е. Половината клас изобщо не влизат в час, а ако влизат говорят и е невъзможно да се проведе урока.
Какво е твоа чудо бе?! Всяко междучасие с цигарите. Нещо не са ок нещата. В предния и клас това беше немислимо, добри и кротки деца бяха. Тъй като смятам, че системата няма да се оправи и ходенето на училище в 11 клас нищо полезно няма да и донесе, вече обсъждаме вариант за индивидуален план и частни уроци по химия, биология и двата езика. Не сме решили, но ако така вървят нещата... Мъчно ми е за нея, имаше големи очаквания. Каза че от 25 деца има 14 групички, всеки срещу всеки. Вече установени отношения, тя трудно ще се прикрепи към някой.

За сметка на това Жаки, както винаги е възхитена от градинката. Още първия ден беше похвалена. Преразказвам ви:

Мамо, госпожата е очарована от мен! Каза Жаки ти си много възпитана и много контакта ( контактна, това и е нова дума:)) А когато само аз познах валса, цели три пъти, каза че съм умна. Мамо, знаеш ли как е валса? Раз-два три, раз-два три:) Като танца на листата:) много са хубави и мили глапожите, едната повече, защото в с руса коса😂😂😂 Свирят ни на пиано и познаваме песнички. А и на карате ще се запиша:) Само не ми каза, че съм красива, но сигурно е забравила:))
Това всичкото за под минута време се изговаря.

Дано с нея имаме късмет да попадне на добър учите в началния курс. На кака и госпожата до 4 клас беше призвана за тази професия! Винаги ще съм и благоадрна, че я научи да учи. След това за жалост нямахме такъв шанс и в горен курс нещата бяха трагедия, сега май ще се ме от трън та на глог.

ОФФ, само като пиша и ми става тъпо!
Сменям темата:)

Вие какво готвите? Аз зелен фасул и запеканка от карфиол и бешамел, тя е готова де, много вкусна стана.
И заради вас купих тиква, да правя залята с крем карамеловата смес. А кой ще я бели и реже, а? Аз не съм досега, а мъжът ми го няма, ще я борим някак с Миа, утре.

# 3 089
Пилешка супа. Но не за душата, а за дупето, защото вътре има от всичко, ама по много 😁

Общи условия

Активация на акаунт