Закупуване на жилище

• 77 777
  • 699
  •   1
Отговори
# 75
Най-големият ти проблем е това "не ми се занимава". Искаш всичко свършено и направено, ама това или ще е много скъпо, или ще е недомислица. Аз преди време ти посочих два много добри апартамента от гарантиран строител с репутация и на прилична цена, в хубавата част на Студентски град, където май няма много дискотеки и шум. Но ти не искаш да се занимаваш... А какво толкова е заниманието? Да наемеш един добър майстор, да си купиш плочки, мивки, кенеф, ламинат и каквото още там и да дадеш десетина хиляди евро. Той майсторът ще го направи, ти ще минаваш вечер да видиш какво е станало и да обсъдите изникнали неща. Ще се занимаваш 2 месеца и край - ще имаш апартамент по твой вкус готов за мебелиране. 

# 76
Ахахах Студентки бил оформен като семеен квартал Grinning Надявам се, че се шегуваш.

# 77
Цитат
Най-големият ти проблем е това "не ми се занимава". Искаш всичко свършено и направено, ама това или ще е много скъпо, или ще е недомислица. Аз преди време ти посочих два много добри апартамента от гарантиран строител с репутация и на прилична цена, в хубавата част на Студентски град, където май няма много дискотеки и шум. Но ти не искаш да се занимаваш... А какво толкова е заниманието? Да наемеш един добър майстор, да си купиш плочки, мивки, кенеф, ламинат и каквото още там и да дадеш десетина хиляди евро. Той майсторът ще го направи, ти ще минаваш вечер да видиш какво е станало и да обсъдите изникнали неща. Ще се занимаваш 2 месеца и край - ще имаш апартамент по твой вкус готов за мебелиране.

Така казано звучи много добре. Но ще ти кажа какво съм видял от близо при мои приятели:
1) Препоръчани майстори се оказват супер некадърни нагляри, бавят работата, чупят разни неща и накрая излиза по-скъпо. Освен това в единия случай се изпокараха с майстора, а този точно мой приятел е супер търпелив и кротък(много повече от мен)
2) От един и същ строител излизат сгради със съвсем различно качество
3) При друг случай срока за довършване от 3 месеца стана на 6.

Разбрах обаче, че повечето строители предоставят опция завършване до ключ и даже излизало по-евтино отколкото сам като си го правиш с твои майстори. Проучвам сега този вариант.

# 78
Ако не държиш да е качествено, а ти е важно да е бързо и евтино... То закъде ли сме тръгнали да даваме съвети, явно си ок да профукаш 200 хиляди лева за нещо кофти.

# 79
Така казано звучи много добре. Но ще ти кажа какво съм видял от близо при мои приятели:
1) Препоръчани майстори се оказват супер некадърни нагляри, бавят работата, чупят разни неща и накрая излиза по-скъпо. Освен това в единия случай се изпокараха с майстора, а този точно мой приятел е супер търпелив и кротък(много повече от мен)
2) От един и същ строител излизат сгради със съвсем различно качество
3) При друг случай срока за довършване от 3 месеца стана на 6.

Разбрах обаче, че повечето строители предоставят опция завършване до ключ и даже излизало по-евтино отколкото сам като си го правиш с твои майстори. Проучвам сега този вариант.

Има и такива, точно затова трябва да си намериш свестен. Има ги. И тук някой ще ти предложи.
Явно знаеш всичко. Не знаеш кой е строителят даже, но знаеш за различно качество. Ми нямам какво да ти кажа.
И срокът бил станал от 3 на 6. Ми случва се и не винаги по вина на майстора. Само да те питам, чул ли си завършването до ключ от строителя колко време трае? Той първо трябва да си завърши сградата, после да довърши до ключ апартаментите за компенсация и чак тогава да подхване наред мераклиите за завършване. И повече от 6 месеца може да излезе. Но, ти си си решил, търси си, нямам какво да те убеждавам, опитах да помогна.

# 80
Да съм писал някъде, че съм решил нещо твърдо? Просто търся най-изгодния и удобен за мен вариант. Засега абсолютно нищо не съм решил - нито за квартал, нито за подход.

Единствено реших, че трябва да търся тристайно жилище без преходи, но сравнително малко - между 70 и 90 квадрата чиста площ.

# 81
То пък завършеното до ключ от строителя е едно качествено... Иначе ако чакаш да изкочи нещо с добро разпределение, от добър строител, с качествени довършителни работи, и всъщото време на добра цена, ще има доста да си почакаш...

# 82
Наскоро видях случайно една обява за Студентски град, според мен в добрата му част. Загледах я, защото познавам строителя - перфектни са, доколкото това е възможно. Строят много качествено, не шикалкавят, имат собсвени строители, а не наемат бригади гастрольори, използват хубави и качествени материали от най-висок клас, спазват сроковете и по принцип строят със свой капитал. Като за качеството си обявата ми се стори доста добра, а и размерите на стаите и разположението хич не са зле.

http://www.idol.bg/?page_id=3&building_id=22&floor_id=15 … artment_type_id=3
Черна Станция, този строител може да е читав и разпределението изглежда добре, обаче имотът се намира на ужасно място; разбити улици с кратери и без изглед за скорошно оправяне (така са от години), до картинг писта и много натоварена главна улица.

# 83
  • Тра-ла-ла
Ако така си избираш и жените...по-добре си вземи една гарсониерка, щото няма да има смисъл от нещо по-голямо Whistling

Забравил си да пресметнеш и риска "днес-гледка/парк, утре-блок" Laughing Трябва да идеш и до Общината да видиш кадастралния и регулационен план какво предвижда наоколо.

# 84
Махни се от Студентски, поживей 1 година другаде и ще осъзнаеш колко грешиш за "предимствата" му. И аз така навремето го боготворях, живях 9 години там и накрая, след като по принуда се изнесох от там, се оказа, че всъщност живота в Студентски не струва. Ако все пак ти е толкова мерак - вземи си максимум двустаен, изплати го за няколко години и после каквото сабя покаже. Така или иначе след като си без жена в близките няколко години повече от една спалня няма да ти трябва. А и бъдещата евентуална булка не разчитай, че ще иска да живее в жилището или в квартала, който ти си избрал сега. Даже цвета на плочките няма да ѝ харесат, от сега го имай предвид Grinning Tака че както казах ориентирай се към нещо бюджетно 1 или 2-стайно и го изплати максимално бързо. 1000 лв вноска е нищо (45 000 евро се връщат за 8-9 години), особено след като твърдиш, че взимаш над средната заплата (а в София това значи поне 2500 лв).

# 85
Студентски град е възможно най-неприятното място за живеене в София.
Единствено по-неприятни са местата с ромските гета около тях, като Красна поляна да речем.
Но този микс от диалекти, мякоговорящи, селска мода, шум и чалга не биха понесли на човек имащ дори минимални претенции за живота. Пияните тумби, крещящи вечер пък напомнят на Слънчака в пика на сезона. Около 6 месеца съм живял там и съм видял доста.
Цените на имотите са пресилени, като качеството е доста занижено, тъкмо защото ги купуват хора без претенции и познания, повечето с цел отдаване под наем. Почти няма шанс да няма общежитие около блока и да не звучи Азис в няколко гласа от различни стаи едновременно.
Наскоро гледах в обява изрично пишеше, че не е строено от Бароко продаваното жилище. А Бароко застрои половината Студентски с еднотипни коптори, някои от които стоят неузаконени мисля.
Единствено в карето над НСА има малко по-сносно строителство, гледащо към парк, ако не броим шума на улицата там, но пък над тях са дискотеките....
Там сега се застроиха и поляните след НСА в посока околовръстното, които бяха чукари до скоро, няма улици, няма инфраструктура не знам кой ще се излъже да си даде парите...
Иначе другото което може би става е на границата с кв. Витоша, но там избора е ограничен, достъпа до Симеоновско шосе е бърз, но без кола не е удобно придвиждането.
Преди два месеца гледах апартамент на Симеоновско, в планината от бетон на Ебонит, изсипана там, шума е ад, качеството и обитателите за студенти правено.
Добре е на границата с Дианабат, има парк, метрото е близо, но там трудно да се класираш.

Радват такива, които летят  високо, набълбуквайки се с големи ипотеки, защото са с доходи над средните ( все едно са им гарантирани пожизнено), докато не дойде една кризичка като тази през 2008 и съдия изпълнителите не бяха заляти от хиляди апартаменти с просрочени ипотеки.
Нямаш ли 50, 60% от сумата за желания апартамент по-добре не се хвърляй "немлади" ми 28 годишен приятелю.

# 86

Това е доста субективно мнение. На мен много по-неприятно ми е да живея в място, където няма от къде да си купя една бира в 10 вечерта. А някои от водещите се елитни квартали в София са именно така. За моите нужди студентски има само един реален недостатък - липсата на метро. Но в сравнение с околните квартали, имащи метростанции цените в ст. са осезаемо по-ниски. Та ще трябва да се направи компромис с нещо, въпроса е с какво.

# 87
Но в сравнение с околните квартали, имащи метростанции цените в ст. са осезаемо по-ниски. Та ще трябва да се направи компромис с нещо, въпроса е с какво.

Чак осезаемо по-ниски не са, освен ако не гледаш обяви на зелено или онези в поляната над НСА, където няма улици. За Бароко дори не коментирам..
Познати купиха наскоро над картинг пистата на границата с кв. Витоша по 1200 евро квадрата, колкото е средната за София цена.

# 88
Но в сравнение с околните квартали, имащи метростанции цените в ст. са осезаемо по-ниски. Та ще трябва да се направи компромис с нещо, въпроса е с какво.

Чак осезаемо по-ниски не са, освен ако не гледаш обяви на зелено или онези в поляната над НСА, където няма улици. За Бароко дори не коментирам..
Познати купиха наскоро над картинг пистата на границата с кв. Витоша по 1200 евро квадрата, колкото е средната за София цена.

Точно над НСА, жилищата са много добри и локацията е добра, но всичко се изкупува на зелено. Това, че няма улици ще се промени много скоро. По същата логика не трябва да се купуват и жилища в Кръстова Вада, там инфраструктурата е още по-зле, имат подпочвени води, а гонят 2000евро на квадрат.

# 89
  • Тра-ла-ла
Нещо, над което също трябва да се помисли при закупуване на апартамент в Студентски град. Че във всеки вход има голям риск масово апартаментите да са с наематели. От там произтичат бая проблеми. Като например нулево съобразяване от страна на наемателите на принципа - днес съм тук, утре може някъде другаде. А може и да попаднеш на апартаменти за краткосрочно отдаване и да е постоянен поток от влизащи-излизащи непознати. Нулева заинтересованост от наемателите за делата на входа - домуправител, събиране на такси, поддържане на чистота, решаване на проблеми. В такива случаи ще се налага да издирвате постоянно собствениците.

Общи условия

Активация на акаунт