Родителят - "касичка"

• 29 064
  • 319
  •   1
Отговори
# 255
За мен всичко идва от огромната власт, която се дава на директорите. Решават си нещо на педагогически съвет и родителите просто го приемат. Ние се превърнахме в пионки на лични интереси. Нямаме думата по кои учебници ще се работи, кои помагала са ни необходими, дали можем да купим тъмносини гуменки вместо черни...Работата на училището трябва да е свързана с даването на добро образование и нищо повече.

# 256
Ох, Сирен, разсмя ме с тези съобщенийца. Понякога се чудя как родители с по двама-трима ученици в различна възраст успяват да следят инфото за купуване на помагала, състезания, излети, конкурси, родителски срещи, домашни, тържества и т.н. Joy И това като се има предвид, че у нас не се иска доброволстване в училище.

# 257
Добре че има фейсбук и електронен дневник. Между другото, това е причината да вися във Фейсбук- параноично чакам дали няма някакъв "пожар" откъм училището. И това за втори клас, където задачата е общо взето проста...

Имам неприятното усещане, че в БГ образованието се опитва да е "богато" като чужбинското и затова се товари с ненужни джуфки. По принцип не са ми далечни идеите как се прави ангажираща класна стая, та хората в нея да не заспят. Но едно време ни даваха един сборник със задачи, написан от Сатаната и нямаше решаване., стигаше за цяла година Сега има безкрайни помагала с мега-лесни задачи, които само хабят хартия заради картинките. Задачите са малко тип work sheets като на Kumon, абс. еднопластови и дресиращи, без да изискват мислене, само правилна реакция.

# 258
  • София
И при мен фейса е постоянно отворен на групата на класа.
Няма как иначе да следиш постоянното текучество от искания. Постоянно се измисля нещо, за което се събират пари. Ако не следиш, изпадаш от борда и после детето те гледа накриво, че си пропуснал или забравил нещо. Имам чувството, че аз паралелно с работата, ходя и на училище.  Shocked

# 259
O, и аз имам такова усещане- след последната родителска среща почнах да сънувам кошмари, че не съм завършила 11 клас и трябва една година да посещавам училище още. Буквално пак ме плашат с викане при директора:)

Училището е озверяло направо, превърнало се е в административно чудовище и си мисли, че има неограничена власт. А, забравих, по принцип ми е забранено да коментирам такива неща, за да не уронвам престижа на институцията, като например това, че директорката е гербаджийски парашутист с вид на елитна компаньонка. Пише го в правилника.

# 260
  • София
При нас има екскурзия на 2-3 ноември, 1 нощувка, на скромната сума 100 лв. Но този път пропуснах, а явно и други, щом желаещи са само половината.
Решиха децата да са по бели тениски по физическо, и веднага една майка предложи да били със щамповано името, тяхната фирма правела.
Един баща се осмели да направи бележка, че такива тениски излизат по макс. 4 лв., ако се купят на едро (без щампата), обаче маминките не го отразиха и като стадо напоръчаха за 10 лв., повечето по 2 броя. Аз поне минах с една.  Mr. Green
И не на последно място - искат се пари, а в у-щето не можеш да припариш.

Сирен, какво пише - че директорката задължително е с вид на скъпа к.... ли? Бъзикам се Joy

# 261
  • София
При нас има екскурзия на 2-3 ноември, 1 нощувка, на скромната сума 100 лв. Но този път пропуснах, а явно и други, щом желаещи са само половината.
Решиха децата да са по бели тениски по физическо, и веднага една майка предложи да били със щамповано името, тяхната фирма правела.
Един баща се осмели да направи бележка, че такива тениски излизат по макс. 4 лв., ако се купят на едро (без щампата), обаче маминките не го отразиха и като стадо напоръчаха за 10 лв., повечето по 2 броя. Аз поне минах с една.  Mr. Green

Абсолютно! Едно към едно! И постоянно някакъв стремеж към унифициране, всичко да е еднакво.
Наскоро ни искаха папки за съхраняване на тестове, входни, изходни нива. И те трябвало да са еднакви! Сакън някой да не се отличи от стадото.

# 262
O, папките. Първо, въобще не разбрах за каква папка с разделения става въпрос. Второ, като нормален човек купих папка с 30 разделения, която да ползва до 5 клас...не можело, трябвало да е с 6 джоба.

# 263
..... Но едно време ни даваха един сборник със задачи, написан от Сатаната и нямаше решаване....
Да не се окаже че сме учили заедно?Smiley
Съгласна съм и с написаното от вас за днешните помагала .Няма логическо мислене.
Само мога да допълня  .На скоро в едно помагало имахме за домашно текстова задача с....креМвирши. Няколко  пъти се повтаряше думата  и все с този правопис.
Това съвсем не е рядкост.
Подобни ... недоглеждания съм засичала дори  при   готовите тестове за проверка на знанията ,които учителите раздават ,а и в други помагала.
Явно се очертава тенденция. Трябва да свикнем.
Важното е да са грамотни на английски и немски ,а българския изглежда май вече не е актуален:
 frowning1:

# 264
  • София
Важното е да са грамотни на английски и немски ,а българския изглежда май вече не е актуален:
Грамотни друг път, явно се набляга на говорене и зубрене на думички, нали компът проверява правописа.
Синът ми е 2 клас и наскоро започнаха да се учат да пишат ръкописно латиница. Обаче той сам се е понаучил от игрите на компа - един миш-маш от главни, малки, печатни и ръкописни букви. За свързано писане на английски да не говорим, сега аз оправям пораженията.

# 265
  • София
За мен всичко идва от огромната власт, която се дава на директорите. Решават си нещо на педагогически съвет и родителите просто го приемат. Ние се превърнахме в пионки на лични интереси. Нямаме думата по кои учебници ще се работи, кои помагала са ни необходими, дали можем да купим тъмносини гуменки вместо черни...Работата на училището трябва да е свързана с даването на добро образование и нищо повече.

Проблемът е, че няма мандатност и се изживяват като феодали. Сега, когато един директор спечели конкурс за мястото, то той спокойно може да е на него до пенсиониране. Трябва нещо много фрапиращо да стане, ама много, дори не се сещам какво, че да го уволнят. По училищата има безобразия, злоупотреби, насилие и пак да сте чували някой директор да е сменен заради това? Аз поне не съм.
Ако се въведе мандатност - напр. 5-6 години и всеки път освен настоящият директор да могат да кандидатстват и други хора с идеи за училището, някак друго ще стоят нещата. Ще си мерят и думите, и действията, и претенциите към родителите.

Ами то президента и министър-председателя са с мандат, а директорите до живот!
Няма друга такава служба в България, няма!

# 266
Българският отдавна не е на мода. Важното е детето от бебе да ходи на английски, за да му стане като майчин, а това, че на български няма да може да пише е друг въпрос.

# 267
Сега има безкрайни помагала с мега-лесни задачи, които само хабят хартия заради картинките. Задачите са малко тип work sheets като на Kumon, абс. еднопластови и дресиращи, без да изискват мислене, само правилна реакция.
Аха. Сблъскала си се челно с тъпото "Вълшебно ключе". Точно с такъв шит е пълно.

# 268
Не, аз не се блъскам лесно, детето се блъска, просто съзнанието ми отскочи от помагалата и са си негова грижа, домашни НЕ пишем заедно. Но забелязвам тревожна тенденция: не се сещат, че ако решиш една трудна задача, ще решиш 50 лесни, но ако решиш 50 лесни, това не значи, че ще ги синтезираш и ще се справиш с една трудна. Не могат да мислят и да разбиват на подзадачи, всичко им е надробено на ситно.

Аз не се и опитвам да помагам с оня тип задачи, да си блъскат сами, щом такова е изискването за дресировка. Мен само ще ме ядосат- това не са задачи...

# 269
  • София
Не, аз не се блъскам лесно, детето се блъска, просто съзнанието ми отскочи от помагалата и са си негова грижа, домашни НЕ пишем заедно.

А проверяваш ли домашни?

Общи условия

Активация на акаунт