Свестните са заети

• 65 542
  • 1 097
  •   1
Отговори
# 540
А към хората с богат речник- много искам да знам хубава, образна дума на българкси, която да е същата като code monkey.

Не претендирам за богат речник, но да те питам по български - ти кога стана мънки, кога прописа код? Откакто яхна програмиста, все едно си яхнала самия Господ, без да се обиждаш, не го казвам със злоба, чак и професионалния жаргон донесе във форума, все едно тукашните маймуни само трици са виждали, програмисти - никага. Програмист-къртач му се казва.

# 541
  • София
Много ме дразни налазилото напоследък УАУ.Къде остана родничкото ВЪЙЙЙ?!

Родничките " чудесно, прекрасно, фантастично, невероятно и т. н., бяха изтрити с един замах от речника ни и заместени с безмозъчното "уау".
И сега, като чуеш как уаукат мангалът на пазара и някоя миска по "телевизора", и някой с 2 "виши", ти става едно хубавко от изравнената интелигентност на различните слоеве от народонаселението. Mr. Green

# 542
  • София
Дишай, Апсурт, където трябва ползвам богат речник.

А към хората с богат речник- много искам да знам хубава, образна дума на българкси, която да е същата като code monkey.

Ама ще я намерите, когато намерите дума за смартфон на латински- някои езици си имат граници и отвъд тях по-добре действат други езици.

Още ли не си разбрала, че английският ми е насъщен, в смисъл, че хляба си вадя с него и не ми е гордост, че знам лъскави думички. Знам го от дете, не ми е нещо специално, не вкарвам чуждици, за да се правя на интересна, защото наистина не ми е интересно.

И езикът ми е толкова богат, че мога да го кажа и на Doge Speak, мога и на спиндермаански.

Дишам Сирено, само едно не мога да разбера- защо като ти е достатъчно богат речника, не го използваш тук, а там където си комуникирате " професионално" , да пробутваш английските си думички?

Не разбра ли, че в нормалната комуникация, интелигентността и богатството на който и да е език, се измерват със способността да се изразяваш на този език с достатъчно богат набор от думи?

# 543
  • Paris, France
Мене ме дразнят английските думи и изрази, когато в езика има собствена дума или термин.

Офф - на франски code monkey e pisse-code. В буквален превод пикаещ код  hahaha. Дразнят ме думите оторизиран за разрешен, лицензиран, офис вместо кабинет, дилър вместо търговец, и много други. Наистина някои понятия не могат да се преведат лесно. Не бих могла да се сетя, че kettle е чайник, примерно. Не зная как да преведа stiletto heels - ток-писалка? Тънък ток, но не е същото.

И аз зная английски от дете и съм учила в оригинално английско у-ще. Без английски съм загубена. Но пък не се виждам в англо- семейство. Ще умра от скука.

# 544
code monkey - 1. писач на софтуерен код
                      2. неквалифициран програмист

Не ме отразихте 2 страници напред, но аз настоявам, че почти всичко може да се каже с две думи на български език.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 10:15 от Moon Flower

# 545
Helloweenka, като са взети всички светни, улови си един не-светстен - може да те изненада приятно Wink

# 546
Какъв хляб, нали беше философ? Thinking

Фигура на речта?

# 547
Никоя от думите не знам, нито английски владея пърфект.
Не ми е попречило досега в живота и в бизнеса, че и за чужденец съм женена.. ( и не говоря негоеият език)

# 548
виц от мрежата по повод езиците Simple Smile

Кола с чужденци в България спират пред двама български полицаи, за да ги питат за пътя – нещо се объркали. И пробват да видят на как да се разберат с нашите.
Чужденците питат – „Do you speak English?“
Нашите гледат умно.
Пробват с „Parlez-Vous Français?“
Нашите пак продължават да гледат умно.
Минават на немски – „Sprechen Sie Deutsch?“
Нашите продължават с умния поглед.
„Parlate italiano?“
Умното и повдигане на рамене.
„Hablamo espanol?“
Чужденците се отчайват, махват с ръка и продължават нататък.

Единият полицай се обръща към другия и му вика – „Да-а-а-а, трябва да се учат чужди езици.“
„Че що“ – вика другия – „те като знаеха, да не би да се оправиха?“

# 549
Явно темата е станала кой е по по най във владеенето на английски.....
Преди доста години имах един страхотен учител, двуезичен в пълното му значение. Дори малкото му име не беше българско. Та този човек говореше и ползваше най-чистия, дори архаичен български. За него това беше въпрос на знания. От него съм запомнила - колкото повече чуждици използваш, толкова по малко знаеш даден език.

# 550
  • София
Та този човек говореше и ползваше най-чистия, дори архаичен български. За него това беше въпрос на знания. От него съм запомнила - колкото повече чуждици използваш, толкова по малко знаеш даден език.

Така е, разбира се- пример са циганите и арабите едно време, които учеха една година български преди да почнат да следват.

# 551
Авторке, като няма свестни, 'фани си несвестен и си го направи по твои вкус.
Ако та кефи в креватя ще успееш. Щото в един момент само "сдобрителят" има значение и аку не работи отиде коня в рЯкатЪ.
Надявам сЪ на тия гудини знайш на куе викат "сдубрителя", щото в противен случай си зЪгубена.
Kissing Heart
Stuck Out Tongue Winking Eye

# 552
По принцип свестните са заети, но излизай, срещай се с хора, допускай комуникация и бъди себе си.

Не знам за какъв АЕ говорите постоянно, но откога говоренето на чужд език е било жизненоважно условие за живота и бита в България?

ММ го срещнах по приятелска препоръка.
Нищо общо нямаше с някои мои изисквания, но аз съм си била винаги претенциозна и трудно един човек би ги покрил всичките:) Най-важните обаче задминаха очакванията ми и това е най-важното.  Peace

# 553
  • Paris, France
Не знам за какъв АЕ говорите постоянно, но откога говоренето на чужд език е било жизненоважно условие за живота и бита в България?

За мене винаги. И не само един език, а цели два - английски и френски. Преди 30+ години всичките допуснати до кръга ми ухажори и гаджета бяха задължително френскоговорящи + английски, разбира се. Извън улицата на друг език рядко говорех. Всичките ми приятели бяха френскоговорящи и мъж, който не говори френски нямаше да се чувствува добре в ежедневната ми среда. Само си го представи тропнат на дивана и гледа умно докато десетина мои приятели от Конго, Белгия, Бенин, Куба, Франция и ...... Северна Корея (и такъв познавах, че и прекрасен френски говореше) бистрят политика, подхапват риба с нещо като мамалига и се хилят на подметнати вицове под звуците на модерните тогава Касав, Зук Машин и Франки Венсан! Той би умрял от скука. А и понеже се движех в такава езикова среда + испано и португалоговорящи, нямаше къде да срещна мъж, който не говори гореспоменатите езици.

Там срещнах мъж, ако нямащ 20г може да се нарече мъж, който знаеше перфектен португалски, испански, английски, български и прилично пишеше и говореше гръцки, руски и иврит. Беше любов от пръв поглед и за двама ни, но връзка не се получи. Като излезем с френскоговорящи той скучаеше, като идем с майка ми у тях и е пълно с португалоговорящи, майка ми скучаеше и напираше да си ходим. Той пък искаше да ме учи на иврит, а на мене не ми беше интересно. Разделиха ни се пътищата а беше прекрасен човек и днес, години след смъртта му, съм в контакт с майка му.

Отидох в Англия. Бавно и плавно завъдих нови приятели - пак френскоговорящи повечето. Ухажори от кол и от въже, но гаджето, с което живях беше френскоговорящ. И там никога не съм имала връзка с другоезичен, в смисъл да не говори френски. Не се получаваше. Най-добрата ми приятелка не знаеше френски и това никога не е било проблем. Но в семейство не се виждам с друг тип мъж.

Според мене е по-добре да не прави компромис ако за нея е важно, а тя повтори сто пъти, че е. Представи си, че се събере с някого, постиска зъби и им се роди дете и вземе и реши, че и е писнало от него, защото без това не е нейния тип. Да си иде, само че с бебе на ръце, да си слага слушалки в ушите или да търси любовник? По-добре сам отколкото в лоша компания. Перфектен английски не е кой знае колко странно или ненормално изискване в днешно време.

# 554
Не знам, според мен светецът... в огромни кавички, защото очвеидно не е светец, направи много гадно като ги извади тия цитати.

Аз мислех, че само жена е способна на такова гнусно ровичкане.
Чест прави на авторката достойната и реакция.

Общи условия

Активация на акаунт