СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 9

• 119 061
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Стоянов няма да го върнат/да се върне. Не съм сигурен, че има чак анархия. Поне не нещо много различно от преди. От цялата каша резултатите ще почнат да се виждат с невъоръжено око чак след година-две. Първите лястовички ще прехвръкнат може би покрай олимпиадата...

ПС Между другото, СМГ имат платен курс по първа помощ за 15 учителя. БЧК ги чакат да им кажат, кога лекторите да дойдат в сградата, за да проведат курса. Това от пролетта. Наблюдавам с интерес процеса по организацията на това събитие Sleeping
Колко деца и в кои класове имаш в СМГ в момента ?

# 451
@maria77bg, И двата проблема коментирани от тебе имат един и същи корен, а непосредствената причина е, че МОН най-после завладяха напълно управлението на СМГ. Корена е в прословутата славянска черта, илюстрирана в тази история:
"Изгониха варягите отвъд морето и не им платиха данък, и започнаха сами да се управляват, и нямаше сред тях справедливост, и застанаха род срещу род, и имаше между тях вражда, и започнаха да воюват един срещу друг. И си казаха: „Да потърсим княз, който да ни управлява и да съди според закона.“ И отидоха отвъд морето при варягите ... Казали племената на русите: „Нашата земя е голяма и плодородна, но няма ред в нея. Елате да князувате и да ни владеете“."

@Кафявия мечок Имах дете в СМГ до миналата учебна година, до когато бях и член на Обществения съвет. Децата на много близки приятели и досега учат там.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 10:41 от Ezhko

# 452
А както и увеличиха броя на паралелките, и конкуренцията ще изчезне. Едва ли има друга толкова загубена държава по целия свят, която умишлено иска да съсипе най-доброто си държавно училище. Наистина не мога да разбера защо го правят. Не искам да вярвам, че сме толкова прост народ.

Петата и шестата паралелка не бяха ли една от основните гордости на Стоянов? Какво общо има с новото ръководство?Хайде следвайте една линия на теориите си, че повечето четящи тук не сме толкова късопаметни.

Като продължават да постъпват деца по нерегламентиран начин и след като недоволствате по въпроса (съвсем основателно), какво направихте? Официално питане до директора? Протест до МОН? Сигнал до медиите? Я ми кажете това изолирано явление ли е само тази година или и по времето на любимият директор го имаше?

# 453

Петата и шестата паралелка не бяха ли една от основните гордости на Стоянов? Какво общо има с новото ръководство?Хайде следвайте една линия на теориите си, че повечето четящи тук не сме толкова късопаметни.

Няма лошо повече деца да се докоснат до качествено образование и в този смисъл двете допълнителни паралелки с основание са гордост за Стоянов, но сега с новото положение в училището и с новото ръководство е нормално да има отлив на добри математици, като тези паралелки ще се запълнят с деца без особена мотивация и с доста по-ниски резултати, което ще понижи доста и нивото като цяло. А нали всички заради високото ниво сме се засилили натам.

Като продължават да постъпват деца по нерегламентиран начин и след като недоволствате по въпроса (съвсем основателно), какво направихте? Официално питане до директора? Протест до МОН? Сигнал до медиите? Я ми кажете това изолирано явление ли е само тази година или и по времето на любимият директор го имаше?

Нерегламентираният пример го има във всички елитни училища и очевидно няма ефективни действия, които да могат да го спрат, защото в 90% от случаите (ако не и повече) се спуска "отгоре". Как си представяте да реагират хора на сигнал срещу тях самите.

# 454
  • София
Има разлика между допълнителни паралелки и допълнителни деца в класа. И мога да кажа, че по времето, когато детето ми беше в 5 клас нямаше подобно прогресивно и разтеглено във времето нарастване на паралелката.

За атмосферата в училището също не мога да кажа добри неща. Последното безумие беше забраната на зам. директора децата да излизат и ходят до тоалетната в 5 минутките...

# 455
Аз отлив не видях изобщо тази година. Напротив. И въпреки скандалите. Вие от къде го изсмукахте?
Сериозно си противоречите. Последно 5-тата и 6-тата паралелка за тазгодишния прием  добро или лошо е? И защо по дифолт приемате, че и следващата година ще има 6 паралелки?

Е щом го има във всички училища този нерегламентиран прием, защо се опитвате да го вмените като вина на новият директор? И независимо от това пак да попитам. Като недоволствате от него, каква ви е гражданската позиция? Или е лесно да плюете анонимно по форуми, но да не правите нищо когато дойде време да покажете лицата и имената си. Хайде, изправете се среще МОН и РИО.

# 456
Единственото решение за нераглементиран прием е да се вдигне драстично качеството и в другите училища. Много народ се избива за СМГ само защото е по-нормално училище, а не защото децата умират от любов по математиката. Де факто дори и то не е идеално, но поне в сравнение с останалата помия е сравнително приемливо.
Вероятно и в балетното има някакъв нераглементиран прием, ама не съм чула да се избиват за него, да плащат под масата и да търсят връзки из министерствата.  То си е училище за талантливи в танците деца.Докато едно 40% от желаещите за СМГ, ако не и повече, ще ви кажат съвсем честно, че искат да са в СМГ защото е добро и елитно училище, а не защото искат да идат да се състезават в Сингапур. Казвам го съвсем отговорно, защото и аз съм от този % и съм разговаряла с достатъчно родители по този въпрос Simple Smile Wink

# 457
За атмосферата в училището също не мога да кажа добри неща. Последното безумие беше забраната на зам. директора децата да излизат и ходят до тоалетната в 5 минутките...

Чак пък безумие, аз се изненадвам, че е било разрешено изобщо Simple Smile По мое време в 5 минутките нямахме право да излизаме от стаята, затова и доста често не си ги ползвахме, а просто ни свършваше часа 5 минути по-рано и си удължавахме междучасието по този начин.

# 458
Аз отлив не видях изобщо тази година. Напротив. И въпреки скандалите. Вие от къде го изсмукахте?
Сериозно си противоречите. Последно 5-тата и 6-тата паралелка за тазгодишния прием  добро или лошо е? И защо по дифолт приемате, че и следващата година ще има 6 паралелки?
Не знам колко ще са паралелките следващата година и разбира се, че е добре да са повече, стига да са запълнени с умни деца, постигнали високи резултати на приемния изпит. Няма как да преценя дали има отлив тази година докато не излязат първите резултати от състезания. Ти как разбра кои са записани и кои са се отказали? Има ли някъде списъци, защото аз не видях.

Е щом го има във всички училища този нерегламентиран прием, защо се опитвате да го вмените като вина на новият директор? И независимо от това пак да попитам. Като недоволствате от него, каква ви е гражданската позиция? Или е лесно да плюете анонимно по форуми, но да не правите нищо когато дойде време да покажете лицата и имената си. Хайде, изправете се среще МОН и РИО.

Не ние се опитахме да го вменим като вина на новия временно изпълняващ длъжността директор (моля те не го назначавай на пост, който не му се полага), а вие се опитахте да припишете вина на стария. Някой самодоволно беше заявил, че поне това ще спре като изгонят Стоянов.

# 459

Чак пък безумие, аз се изненадвам, че е било разрешено изобщо Simple Smile По мое време в 5 минутките нямахме право да излизаме от стаята, затова и доста често не си ги ползвахме, а просто ни свършваше часа 5 минути по-рано и си удължавахме междучасието по този начин.
ТришаР, наредба 10 чела ли си? Такава забрана е незаконна, освен, че е неморална.

# 460
ТришаР, наредба 10 чела ли си? Такава забрана е незаконна, освен, че е неморална.
Не съм Simple Smile просто споделям, че на учениците ни беше по-удобно така, имахме по-дълго междучасие и то по-рано от другите класове, което позволяваше да слезеш да си купиш вода, без да висиш на километрична опашка, други използваха междучасието да си пишат домашни или си учеха (като се чуе, че е имало изненадващо контролно) Като цяло дори се ядосвахме на учителите, които не го практикуваха, при тях си имахме по средата почивка, но никога не е било разрешено да се напуска стаята (това беше официално, сега ясно, че като някой се размрънка го пускаха до тоалетна или да пие вода)

# 461
Не съм Simple Smile просто споделям, че на учениците ни беше по-удобно така, имахме по-дълго междучасие и то по-рано от другите класове, което позволяваше да слезеш да си купиш вода, без да висиш на километрична опашка, други използваха междучасието да си пишат домашни или си учеха (като се чуе, че е имало изненадващо контролно) Като цяло дори се ядосвахме на учителите, които не го практикуваха, при тях си имахме по средата почивка, но никога не е било разрешено да се напуска стаята (това беше официално, сега ясно, че като някой се размрънка го пускаха до тоалетна или да пие вода)
А дали се замисляш, че има деца с проблемни бъбреци или момичета с тежък цикъл? Не е най-важно да си купиш вода без опашка в лавката!

# 462
Не знам колко ще са паралелките следващата година и разбира се, че е добре да са повече, стига да са запълнени с умни деца, постигнали високи резултати на приемния изпит. Няма как да преценя дали има отлив тази година докато не излязат първите резултати от състезания. Ти как разбра кои са записани и кои са се отказали? Има ли някъде списъци, защото аз не видях.
...
Не ние се опитахме да го вменим като вина на новия временно изпълняващ длъжността директор (моля те не го назначавай на пост, който не му се полага), а вие се опитахте да припишете вина на стария. Някой самодоволно беше заявил, че поне това ще спре като изгонят Стоянов.

Отлив тази година едва ли ще има. Цялата каша се разви след времето за вземане на решение.
Не очаквам по-слабо представяне на състезания - състезатели в СМГ ще са останали достатъчно.
Виж дали ще ги порежат на състезанията както миналата година или няма, и на кои състезания ще ги режат, и кои състезатели ще режат е отворен въпрос - ще видим.
Чувствителен отлив на състезатели от СМГ може да се очаква чак когато настъпи някое от последствията на цялата боза. Например:
- Оттегляне на учители по математика, заради намалели приходи във връзка с курсовете или заради междуособици.
- Оттегляне на състезатели, поради злостно корумпиране на състезанията в полза на някои частни форми на подготовка и обучение, както и на определени "наши хора".
- По-нататъшно преобразуване на СМГ в лагер за подготовка на математически състезатели или в другата крайност, езикова гимназия със засилено преподаване на математика и/или програмиране.

Блис е права - престанете да се фокусирате в Стоянов (тази битка приключи отдавна), а работете заедно за бъдещето на училището, вместо само да плачете. Ако можете.

ПС Всичката мара втасала, та сте се заели с регламентирането на това, кога децата ходят до тоалетна. Когато се налага разбира се - всеки учител може сам да вземе разумно решение за конкретния случай.

# 463
Джофра, щом не знаеш кои са се записали, защо правиш внушения и изказваш твърдения? Просто те питам това твои инсинуации ли са или са базирани на някакви факти и доказателства?

Никой не го е вменявал на Стоянов. Просто се каза, че въпреки твърденията, че е велик мениджър и по негово време се е практикувало това. И, че не го е спрял. А комбинирано с увеличеният драстично прием именно от него съвсем се връзва тендецията.

# 464
А дали се замисляш, че има деца с проблемни бъбреци или момичета с тежък цикъл? Не е най-важно да си купиш вода без опашка в лавката!
За последно пиша, но да, аз имах/м и двете (дори и бъбречна криза съм правила в учебно време), и като имаш бъбречни проблеми, трябва да пиеш вода много, та на мен ми беше важно да си купя, като не можех, пиех от чешмата.

Общи условия

Активация на акаунт