Фентъзи и фантастика - Тема 12

• 38 550
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
не, абсолютно нищо общо нямат освен името, аз погледнах, и точно това ме подразни... поне да бе монах на времето...
Но както казах,  "Дългата земя", също като "СТрата" е  било нещо като чернова за Тери, там за първи път е създавал някои от героите и идеите си. Което значи че Твърде малко имат с диска.
Дори нещо повече - ако търсиш чернова, която все пак да има нещо общо с идеята за Диска потърси "СТрата" В края на книгата за първи път се създава диска, макар и не такъв какъвто го познаваме.
всъщност в "Страта"
Скрит текст:
героите попадат на непозната планета, която прилича  твърде много на изкривена представа за средновековието на Земята...впоследстие те разбират, че тези процеси са изкуствено направлявани и остават като създатели на Диска, (но на него няма нито един от познатите ни герои )един вид модератори, за да го доофоромят
затова смятам, че това е чернова на Света на диска.

# 496
  • София
Ок мерси и на двамата, за сега ги отписвам.
Джон ти мислиш по напълно обратният на мен начин, аз не съм фен на Пратчет и по-точно неговото присъствие ме притесни достатъчно, за да не ги купя (т.е. аз бих предпочела да не се усеща присъствието му). Но след като и Бакстър явно не заслужава чак толкова, като фантаст, и след като са и част от недопреведена поредица, за сега ги отхвърлям.

# 497
Да, аз мисля, че Пратчет е едно от най-хубавите неща които се случиха на фентъзито в последните години.
изключвам Сандърсън, Хоб, Браян Маклелън и още няколко човека, но той е друг жанр - пародийния. някои се опитват вече да го имитират, но засега няма втори Пратчет.
Бакстър обаче е много...сух. Не съм чел негови работи, но разликата между  стиловете видимо се усеща.

просто ще пусна някои бисери от Пратчет:
Скрит текст:
СКАпи СеР, ЖиСТОКОстъ към безДУМнити ПСЕтъ в тоз ГРАдъ йе ПУЗОР, ДЕ ЗЯпъ СТРажътъ? ПОТписъ — ЛиГъТъ сриЩУ ЖиСТОКОстъ към ПСетъТЪ.
Нищичко не знам.

— Моите писари ми казаха, че някой пъха подобни послания под вратата почти всяка нощ. Не са забелязали автора им.

— Желаете ли да започнем разследване? — попита Ваймс. — Едва ли е трудно да открием кой в града точи лиги, докато драска по хартията, и е по-зле с правописа дори от Керът.

— Благодаря, сър — промърмори капитанът.

Скрит текст:
Понякога — започна недоволно Ветинари — ми се струва, че насаденият в Стражата цинизъм е… е…

— Недостатъчен ли? — любезно се досети Ваймс. В отговор чу само мълчание. — Добре — въздъхна той — не е зле да отида и да си излъскам топките на дукската коронка, а?

— Дукската коронка, ако не съм забравил хералдическите традиции, е лишена от топки. Затова пък е доста… зъбата. —

Скрит текст:
Само че… Тоест, хората може да си помислят… — започна тя. — Исках да кажа… Ти нали знаеш как наричат мъжете, които носят рокли и перуки?

— Знам, госпожице.

— Наистина ли?

— Да, госпожице. Съдии.

— Да, правилно. Да — бавно се съгласи Ангуа. — Опитай пак…

— Ъ-ъ… артисти ли, госпожице?

петият слон - Пратчет

Скрит текст:

Каква тълпа? — не разбра Маграт.

— Ще си я организираме.

— Лельо, никой не организира тълпа — прояви наивността си Агнес. — Тя се събира от само себе си.

Очите на Леля блеснаха.

— В нашия край живеят седемдесет и девет юнаци с фамилията Ог. Няма начин да не се съберат от само себе си.

Спря поглед за миг на същинската галерия от портрети, после свали единия си ботуш и заудря по стената. След секунди трясна врата и някой мина край прозореца.

Джейсън Ог, ковач и старши по ранг сред мъжете в рода Ог, надникна в кухнята.

— Какво, мамо?

— Една тълпа ще се събере от само себе си и ще нападне замъка след… да речем, след половин час — осведоми го Леля. — Кажи на хората.

— Добре, мамо.

— И предай на всички, че не ги задължавам, разбира се — добави Леля.

Скрит текст:
Добре, мамо. Ще им предам, че си казала да не идват, ако не искат.

— Умно момче.

— Факли ли да носим или… сещаш се, коси, вили и тояги?

— Туй е труден избор. Ама за всеки случай носете от всичко по малко.

— Мамо, а таран да стъкмим ли?

— Ами-и… май ще минем и без таран.

— Чудесно! — промърмори Маграт. — Все пак говорим за моя параден вход.

— Мамо, а какво да викат хората?

— О, каквото им падне.

— Нещо да мятаме ли?

— Тоя път само камъни — реши Леля.

— И да не са големи! — намеси се Маграт. — Част от зидарията около портата е доста крехка.

— Ясно, значи нищо по-твърдо от варовик и пясъчник, запомни ли

Добре, мамо.
Скрит текст:
— Лельо… — промълви Маграт, когато Джейсън излезе тичешком.

— Кажи, миличка.

— Преди два-три месеца Верънс искаше да въведе мито върху износа на алкохол и в двора на замъка се събра многолюдна тълпа да изрази несъгласието си. А той се примири: „Е, щом такава е волята на народа…“

— Ами тъкмо такваз си беше волята на народа — увери я Леля.

— О-о… Ясно. Добре.

— Само че се случва народът временно да забрави каква му е волята — допълни Леля.

Захапи за Врата...

Последна редакция: пт, 15 дек 2017, 16:18 от Джон Сняг

# 498
  • София
И пак, цитати извадени от контекста.... така наистина не се хваща хумора, сигурна съм че има такъв, но  така като ги чета изолирано, без да познавам цялостно  героите, атмосферата, света им, дори момента, в който са се случили тези размени на  реплики липсва... не са ми смешни горните неща... никакви не са ми Wink

# 499
То е по-скоро сатира, не хумор в смисъл на вицове (на места има и вицове от типа на one liner-ите, но те са си между другото) ; освен това сатирата е до голяма степен добронамерена - не като в някои черни комедии. В книгите на Пратчет също умират хора, но не за да бъде смешно.
Ето нещо, което видях в Туитър вчера - въпреки че не е нов комикс, не бях попадала на него до сега (сценката е забавна сама по себе си и без контекст; Смърт се прави на Дядо Прас, който в момента отсъства - възрастните го мислят за нает актьор в магазин, като тези, които стоят в моловете по Коледа, за да се снимат децата с тях. Те не могат да видят, че е скелет в костюм, защото мозъкът на възрастните не възприема вида на Смърт и изгражда някаква по-нормална представа автоматично...Смърт знае, че добрият старец раздава подаръци - на всяко дете каквото си пожелае.):
Скрит текст:

И превод:
Майка на дете, което току що е получило истински меч като подарък:"Не може да й даваш това, не е безопасно!"
Смърт:"Меч е. Те по принцип не са безопасни."
Управителят на магазина:"Тя е дете."
Смърт:"Подаръкът е образователен."
Управителят:"Ами ако се пореже?!"
Смърт:"Това би бил важен урок."

П.п. той не е жесток или нещо - просто й е дал каквото му е казала, че иска.

# 500
  • София
Да, не е като изобщо нищо да не съм чела на Пратчет, познат ми е достатъчно, просто казвам, че така извадени цитатите (специално горните на Джон) не са ми смешни, липсава ми основата, върху която са стъпили.
Това от комикса е свежарско, но забеляза ли, че ти също преразказваш първо най-общо ситуацията, не просто един празен диалог, но пък в случая за мен Смърт е достатъчно познат герой, така че стъпвам и върху допълнителна информаци и т.н.  Wink

Има и епизоди разбира се, които са си смешни и извън всякакъв контекст.

# 501
Е, да, написах обяснения, защото предположих, че който не знае предварителна информация за Смърт, ще се зачуди защо той е в червения костюм и защо на хората не им прави впечатление Simple Smile Освен това, допускам, че някой може да си помисли, че Смърт има някакво лошо намерение в дадената ситуация, което изобщо не е така.

# 502
аз лично съм сметнал че някой от смешките са смешни  сами по-себе си. Не е важно кой ги казва, можех да сложа точки, точки на имената на героите - важното е какво казват. Пратчет е готин с лафчетата.

подобна ситуацият с меча, има и накрая
Скрит текст:
когато убиеца, заплашва Смърт, и Сюзън - внучка му, си мисли че той ще измисли нещо, а той просто разчита на нея, и когато тя после го обвинява, че децата, на които тя е гувернатка са ги гледали, и той е можел да умре, пред тях той казва
:-тъкмо ще се научат че живота е жесток!
Такъв е Смърт. Не е злобен, просто не разбира хората, въпреки че много се старае

връщам се на този кратък диалог, махнал съм имената на героите. Самите реплики са нещо на което умирам от хилене всеки път
Скрит текст:
Понякога — започна недоволно ...... — ми се струва, че насаденият в Стражата цинизъм е… е…

— Недостатъчен ли? — любезно се досети ....... В отговор чу само мълчание. — Добре — въздъхна той — не е зле да отида и да си излъскам топките на дукската коронка, а?

Дукската коронка, ако не съм забравил хералдическите традиции, е лишена от топки. Затова пък е доста… зъбата. —.

Последна редакция: сб, 16 дек 2017, 13:32 от Джон Сняг

# 503
  • София
Мне, пак само по себе си не ми е смешно, не са ми познати нито коронката, нито главата, на която стои съобтвено  двусмислието и заигравката в думите за мен остават загадка...
Т.е. отново ми липсва бекграунд, за да оценя хумора, иронията, играта на думи или каквото е в случая..

# 504
Мне, пак само по себе си не ми е смешно, не са ми познати нито коронката, нито главата, на която стои съобтвено  двусмислието и заигравката в думите за мен остават загадка...
Т.е. отново ми липсва бекграунд, за да оценя хумора, иронията, играта на думи или каквото е в случая..
една корона не можеш ли да се представиш? каквато носят крале, дукове(херцози) и т.н https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Easter … raldry%29.svg.png
смешното, че корона на света, която да има "топки"  - всичките имат "зъбци.
главата на която стои не е важна изобко,  смешката е, че Командирът на СТражата използва цинизъм за "топките на дукската корона" (защо го стяга чепикът да е дук), и му връщат репликата, че короната няма топки, т.е. ефеместичен начин да му кажат да не прекалява с цинизмите.
все едно - щом не ти е смешно, значи не ти е.;лично за мен на такава смешка няма смисъл да й се обяснява бекграунда, тя е смешна сама по-себе си; но явно има хора които не могат да си представят как изглежда една корона и не им е забавно;

повечето смешки на Пратчет са смешни сами по себе си,  не е нужно да се взираш в някакъв голям контекст.
Обикновено има някаква мъдрост, която би свършила работа в нормална ситуация, но в тази е пародия на самата себе си.
например - "Живота е като бряг - раждаш се, живееш и после умираш."
Само по себе си е вярно, но това е твърде библейско мислене и изключва всичко останало което се случва между раждането и умирането. И затова е толкова забавно.
Все едно виждам че Пратчет не ти допада, исках само да ти обясня какво намираме Пратчет-феновете(и аз в това число ) в него, а не да те карам да го харесваш.

Последна редакция: сб, 16 дек 2017, 15:50 от Джон Сняг

# 505
  • София
Ако няма игра на думи в горното, наистина нищо смешно не виждам.

# 506
[video][/video]
Ако няма игра на думи в горното, наистина нищо смешно не виждам.
мен пък игрите на думи силно ме изнервят. Постоянно се чудя какъв е смисълът? а като е предаден, се  питам постоянно дали е предаден правилно? В такива случаи трябва прекрасно да знаеш езика, за да хванеш да търсиш думата в оригинал инак ме побъркват игрите на думи. Ето че сме различни. При УДхаус има игри на думи с по цели изречения над които не съм спал с цели нощи, само за да проверявам, дали преводача не е сбъркал, защото не намирам смисъл в казаното.

# 507
  • София
Аз пък, понеже съм чела все пак Пратчет малко се съмнявам, че случая е съвсем плосък и еднопластов...ето и ти споменаваш за ищаха на говорещия короната да е негова... има нещо повече тук от простата размяна на реплики и някъде там е истината... А корони мога да си представя стотици и с топки и със зъби...
Това коя книга е?

# 508
Аз пък, понеже съм чела все пак Пратчет малко се съмнявам, че случая е съвсем плосък и еднопластов...ето и ти споменаваш за ищаха на говорещия короната да е негова... има нещо повече тук от простата размяна на реплики и някъде там е истината... А корони мога да си представя стотици и с топки и със зъби...
Това коя книга е?
Петият слон - една от любимите ми книги. АКо човек тръгне да задълбава в контекста на всяка реплика, ще стане пълна каша. Повечето  готиви реплики на Пратчет са просто лафчета, които дори да ги извадиш от контекста, пак са силни сами за себе си.
Скрит текст:
"Например Гарвани - човеци 1000 на нула точки". (гарваните  ядат мъртви хора, а хората мъртви гарвани - не; така че гарваните  са "победителите", защото хора умират непрестанно)

отклонихме се от космическите саги. Какво ви е мнението за филма Lucy на Люк Бесон?

Последна редакция: сб, 16 дек 2017, 16:14 от Джон Сняг

# 509
И на мен този цитат не ми е особено смешен. Има корони с топки - в хералдиката има най-различни корони.

Според този списък, дукската (втората, на горния ред от ляво на дясно) е с листа, не е със зъбци, но предполагам, че наистина има някаква игра на думи...

Общи условия

Активация на акаунт