Раничка на шийката на матката *Б*

• 398 633
  • 1 127
  •   1
Отговори
# 510
Suprema, благодаря ти за отзивчивостта Hug

# 511
  • София
Izoprinozin или антиоксиданти и каквито други предпишат. За партньора - на преглед при гинеколог или дерматолог.

Suprema, имаш ли инфо как се пренася този ЧПВ? По полов път? С целувка? С орален секс?
Мерси предварително.

По полов е най-често срещаното, но също и с пипане(замърсени пръсти, предмети, по кожата най-общо), орален секс (има папиломи на ларинкса). Презервативът не предпазва, което е най-лошото, аз съм жив пример.

А как се установява наличието на подобен вирус? Може ли да се открие преди да се е появила съмнителна цитонамазка? Какви изследвания са нужни? Лекува ли се?

# 512
  • София

А как се установява наличието на подобен вирус? Може ли да се открие преди да се е появила съмнителна цитонамазка? Какви изследвания са нужни? Лекува ли се?
Да. Мисля, че се прави специално вирусологично изследване на цервикален секрет, който също се взема по точно определен начин в суха епруветка и .... ала бала. Въпросното изследване е доста скъпичко и съвсем безпредметно, т.к. този вирус засега не се лекува, само разбираш кои щамове носиш.
Аз не съм си правила такава типизация. Тук има момичета които са правили това изследване, нека ако иска някоя мама да напише повече.

# 513
  • Варна
Здравейте,момичета!
И аз съм с раничка на шийката,мазана е,след това е обагряна малко (казвам малко,защото не е обгорена цялата) и сега се налага да я обгарят за да се премахне напълно. Няма закога да чакам, скоро ще стана на 27 и ми се иска всичко да е наред когато се решим с приятелят ми да си имаме бебче. Смених си гинеколожката и тя е на мнение, 4е е най-добре раничката да бъде премахната преди раждането. Остави ме сама да реша по какъв начин да стане това, тъй като тя обгаря само с ток (мен много ме боля и не разреших да продължи, 1-ят път не ме болеше така, но бях при друга лекарка,от какво може да се е получила тази разлика?). Във Варна няма обгаряне с лазер. Препоръча ми проф.Карагьозов в София. Днес се пристраших да звънна и да проверя как стават нещата, със записване ли е, какво се заплаща, минавали по здравна каса обгарянето с лазер и т.н., но явно телефона който съм намерила не е верен.
Моля някой, който е ходил при проф.Карагьозов да ми пише как се процедира и изобщо всяка подробност която може да ми е от полза, а и телефон.
Тъй като живея във Варна ще мога ли да пътувам веднага след процедурата или ще трябва да поостана?
Благодаря предварително на всички за информацията.
Приятен ден!  bouquet

# 514
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Detection/Pap-test ПАП тест
http://www.cancer.gov/cancertopics/pap-tests-cervical-health - защо трябва да си правим ПАП тест
http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/cervical/patient - основна информация за рака на шийката на матката
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/cryosurgery - криотерапия
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/lasers лазертерапия
http://www.cancer.gov/cancertopics/hpv-vaccines ваксини
http://www.cancer.gov/newscenter/pressreleases/cervicalscreen препоръки за профилактика
http://www.cancer.gov/clinicaltrials/cervical-cancer-updates- последни разработки по темата

Тези линкове са от http://www.cancer.gov/cancertopics/types/cervical за рака на шийката на матката.
Там може да се намери информация и за рака на матката.

Това, на което обърнах внимание е, че при хистеректомия по повод рак на шийката на матката, не отменя последващи ПАП тестове.
Други възможни рискови фактори освен ХПВ са:
- многобройни раждания
- многобройни сексуални партньори
- сексуални контакти в много млада възраст
- тютюнопушенето
- оралните контрацептиви
- заслабване на имунната система

# 515
  • Sofia
Izoprinozin или антиоксиданти и каквито други предпишат. За партньора - на преглед при гинеколог или дерматолог.

Suprema, имаш ли инфо как се пренася този ЧПВ? По полов път? С целувка? С орален секс?
Мерси предварително.

По полов е най-често срещаното, но също и с пипане(замърсени пръсти, предмети, по кожата най-общо), орален секс (има папиломи на ларинкса). Презервативът не предпазва, което е най-лошото, аз съм жив пример.

Алфа_бета вече ти е отговорила, но и аз да се разпиша - да, изследването е типизация - може и при жени, и при мъже да се прави- с четка се отнема слой клетки от съответното място. Мен ме болеше, приятелят ми също, но се търпи. Аз също смятам, че е изследване за самото изследване - не указва как да се лекува, само казва кой щам си.
За лекуване - не, подобно на херпесните вируси - седи си в теб, но стои в латентно състояние при правилен подход.

# 516
  • Sofia
Здравейте,момичета!
И аз съм с раничка на шийката,мазана е,след това е обагряна малко (казвам малко,защото не е обгорена цялата) и сега се налага да я обгарят за да се премахне напълно. Няма закога да чакам, скоро ще стана на 27 и ми се иска всичко да е наред когато се решим с приятелят ми да си имаме бебче. Смених си гинеколожката и тя е на мнение, 4е е най-добре раничката да бъде премахната преди раждането. Остави ме сама да реша по какъв начин да стане това, тъй като тя обгаря само с ток (мен много ме боля и не разреших да продължи, 1-ят път не ме болеше така, но бях при друга лекарка,от какво може да се е получила тази разлика?). Във Варна няма обгаряне с лазер. Препоръча ми проф.Карагьозов в София. Днес се пристраших да звънна и да проверя как стават нещата, със записване ли е, какво се заплаща, минавали по здравна каса обгарянето с лазер и т.н., но явно телефона който съм намерила не е верен.
Моля някой, който е ходил при проф.Карагьозов да ми пише как се процедира и изобщо всяка подробност която може да ми е от полза, а и телефон.
Тъй като живея във Варна ще мога ли да пътувам веднага след процедурата или ще трябва да поостана?
Приятен ден!  bouquet

Аз бях при Карагьозов на обгаряне! Мисля, че изборът ти е правилен, разбира се има и мн други компетентни лекари. Няма да намериш телефон - записването става всеки вторник сутрин на регистратурата на Майчин, към 7:30 часа, прегледът е същия ден. Приема колкото жени има, не връща. Вероятно той ще ти направи изследване и ще насрочи час за лазер.
Частнията му прием е само във вторник. Прегледът струва 20 лева, лазерът 30. Не минава през касата. Навалица е в кабинета, но е добър.

# 517
  • Sofia
[Други възможни рискови фактори освен ХПВ са:
- многобройни раждания
- тютюнопушенето
- оралните контрацептиви

И къде е тази права зависимост? Не споделям  Peace

# 518
  • София
Други възможни рискови фактори освен ХПВ са:
- многобройни раждания
- тютюнопушенето
- оралните контрацептиви

И аз не отговарям на нито един от изброените фактори и имам ЧПВ   Cry  Cry

# 519
Това са рисковите фактори за рак на маточната шийка. Не всички, които са развили това заболяване имат ХПВ.
А тази "зависимост" би могла да я прочетеш в посочените линкове. Или да четете и думата "освен" в написаното от мен, което е превод на една съвсем малка част от линка.

Ако това ви пречи, спирам да пиша по темата.

# 520
  • Варна
Здравейте,момичета!
Приятен ден!  bouquet

Аз бях при Карагьозов на обгаряне! Мисля, че изборът ти е правилен, разбира се има и мн други компетентни лекари. Няма да намериш телефон - записването става всеки вторник сутрин на регистратурата на Майчин, към 7:30 часа, прегледът е същия ден. Приема колкото жени има, не връща. Вероятно той ще ти направи изследване и ще насрочи час за лазер.
Частнията му прием е само във вторник. Прегледът струва 20 лева, лазерът 30. Не минава през касата. Навалица е в кабинета, но е добър.

Здравей, Suprema!
Имам още няколко въпроса към теб,ако можеш да ми отговориш. Както съм написала по-горе, не съм от София и ме интересува за същият ден ли ще ми насрочи час за лазер или след няколко дни. За да знам предварително да си организирам нещата, нали знаеш работа и т.н. За изследването заплаща ли се нещо допълнително? Има ли точно определени дни след менструацията, когато трябва да се направи това обгаряне? Аз знам, че на 2-3 чист ден след менструацията и ме притеснява, че както съм си запланувала нещата за 17.04 ще станат 5 дни. И най-наболелите ми въпроси, какво е усещането и дали боли, колко време продължава, да пия ли някакви обезболяващи преди процедурата. Моята гинеколожка ми препоръча, ако се реша на обгаряне с ток да изпия един диазепам преди това. Умирам от страх да няма голяма болка и това би ме спряло в някаква степен, въпреки че знам че измъкване няма.
Ти преди колко време си била при проф.Карагьозов?
Благодаря още веднъж за бързия отговор.
Лек и приятен ден на всички!  bouquet

# 521
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Detection/Pap-test ПАП тест
От тук можете да видите различните отклонения от нормалните клетки, начините им на откриване и третиране в последствие.
Никой не отрича опита ви, вярно е също, че понякога специалистите спестяват част от информацията на пациента, така че не виждам защо човек да не положи малко усилия да прочете и нещо по-различно от опита на една или друга жена.

Това са линкове към Националния институт по рак (не претендирам за голяма точност на превода рак или ракови заболявания) към Националния институт за здравето в САЩ.

Лично аз за мен там намерих достатъчно информация, която не открих на българските сайтове. Реших, че може да ви е интересен и полезен, затова написах препратката. Ако не разбирате английски или ви мързи да превеждане, моля четете по-точно.

# 522
Ето малко бонус за тези, които виждат чашата наполовина пълна и за тези, които виждат чашата наполовина празна.  Wink
За мен пътят към хипохондрията тръгва от незнанието.
Предватиленто уточнявам, че не съм лицензиран преводач, нито имам познания в медицинската терминология, затова не приемайте за напълно вярно преведеното от мен. Не е пълен превод, за толкова само ми стигна времето. Утре ще продължа. Ако не ви харесва, драснете ЛС да изтрия постинга.

Ключови моменти
- ПАП теста и прегледа на таза са важна част от рутинната грижа за женското здраве, защото могат да открият рак или абнормалност, която може да доведе до рак на маточната шийка
- Жените би трябвало да си правят ПАП тест поне веднъж на 3 години, започвайки от 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.
- Ако ПАП тестът покаже абнормалност, може да бъдат необходими по-нанатъшни тестове и/или лечение.
- Човешкия папилом вирус (ЧПВ) инфекцията е основен рисков фактор за рак на маточната шийка.
- Жените, които са ваксинирани против ЧПВ все още имат нужда да правят ПАП тест.

1. Какво е ПАП тест?
ПАП тест (понякога наричан ПАП намазка) е начин да се изследват колекция от клетки от маточната шийка (най-долната, тясна и крайна част на матката). Основното предназначение на ПАП теста е да открие рак или абнормалнти клетки, които могат да доведат до рак. Може да бъдат открити още и неканцерогенни условия като инфекция и възпаление.
2. Какво е преглед на таза?
При прегледа на таза, матката, вагината, фалопиевите тръби, яйчниците, мехура и ректума се опипват да се открие някаква абнормалност в тяхната форма  и размери. По време на прегледа на таза се използва инструмент, наречене спекулум за разтваряне на вагината и да може да бъде видяна маточната шийка.

3. Защо е важен ПАП теста и прегледа на таза?
ПАП теста и прегледа на таза са важна част от рутинния преглед при женското здравеопазване, защото те могат да открият абнормалносте, които да доведе до инвазивен рак на шийката. Тези абнормалности могат да бъдат лекувани преди да се развие рак. Повечето инвазивни ракове на шийката могат да бъдат предотвратени ако жените си правят редовно ПАП тестове. Освен това, както повечето видове рак, рака на маточната шийка е по-благоприятно да бъде лекуван успешно ако се открие рано.

4. Кой прави ПАП тестове?
Докторите и другите специалисти обучени в професионална грижа за здравето като лекаските асистенти, акушерските сестри и практикуващите сестри могат да извършат ПАП тест и преглед на таза. Тези индивиди често ги наричат клиници.

5. Как се прави ПАП тест?
ПАП теста е прост, бърз и безболезнен; може да бъде направен в лекарски кабинет, в клиника или болница. Докато жената е легнала на масата за преглед, клиникът вкарва спекулум в нейната вагина за да я разтвори. Проба от клетки от шийката с дървена стъргалка и/или цервикална четчица. Мострата (или намазката) се слага на стъклена плочка и се консервира с фиксатор или се изплаква в шишенце фиксатор, и се изпраща в лаботартория за тест.

6. Колко често трябва да си правят жените ПАП тест?
Жените би трябвало да говорят с техните клиници относно това колко често трябва да правят ПАП тест. Сегашните основни насоки препоръчват жените да си правят ПАП тест най-малко веднъж на всеки 3 години, започвайки около 3 години след като са имали първи сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.Експертите препоръчват изчакване с около 3 години след започване на сексуална дейност за да се избегне прекалено лечение заради основните, временни абнормални промени. Безопасно е да се изчака 3 години, защото обикновено цервикалния рак се развива бавно. Рядко се среща цервикален рак при жени под 25 годишна възраст.

7. Кога трябва да се прави ПАП тест?
Жената би трябвало да направи този тест когато е извън менструация; най-добрия период е между 10 и 20 ден след първия ден на последния менструален период. За около 2 дена преди ПАП теста тя трябва да избягва душ или използването на вагинални лекарства или спермицидни пяни, кремове или желета (с изключение на предписаните от лекаря). Това би могло да измие или да скрие абнормални клетки. Освен това тя трябва да не е имала сексуални контакти за 1 или 2 дена преди ПАП теста, защото това би могло да причини замърсяване на резултата.

8. По какъвм начин не съобщават резултатите от тези ПАП тестове?
Повечето лаболатории в САЩ използват стандартен набор от термини наричани Бетесда система за съобщаване на резултатите. Под Бетесда система, ПАП мострите, които нямат абнормални клетки са "отрицателни за неоплазия или малигенност". Мострите с абнормалност са разделени на следните категории:
- ASC—atypical squamous cells - атипични квамозни клетки. Сквамозните клетки са тънък слой клетки, които формират цервикса. Системата Бетесда дели това на 2 групи

ASC–US—atypical squamous cells of undetermined significance. Атипични сквамозни клетки с неопределено значимост. Сквамозните клетки не изглеждат напълно нормални, но докторите са несигурни относно това какво значат клетъчните промени. По някога промените са свързани с ЧПВ инфекции (погледни т. 13). ACS–US се приемат за лека абнормалност.
   ASC–H—atypical squamous cells- атипични сквамозни клетки, които не могат да изключат висока степен на сквамозна интраепителна лезия. Клетките не изглеждат нормално, но докторите са несигурни какво значат клетъчните промени. ASC–H може да значи висок риск да бъдат предракови.
- AGC—atypical glandular cells - атипични  жлезисти клетки. Жлезистите клетки са секретопродуциращи клетки, намиращи се в ендоцервикалния канал (отвора в центъра на цервикса) или в "хастара" на матката. Жлезистите клетки не изглеждат нормални, но докторите са несигурни относно това какво означават клетъчните промени.
- AIS—endocervical adenocarcinoma in situ - ендоцервикален аденокарцином ин ситу Предракови клетки са намерени в жлезистата тъкан.
LSIL—low-grade squamous intraepithelial lesion. ниско ниво на интраепителна лезия. Ниското ниво означава че има ранни нива на промяна в размера и формата на клетките. Думата "лезия" се отнася за площ на абнормална тъкан. "Интраепителна" се отнася за слоя от клетки, които образуват повърхнината на цервикса.  LSIL е подразбиращо се лека абнормалност причинена от ЧПВ инфекция
- HSIL—high-grade squamous intraepithelial lesion. Висока степен на интраепителна лезия - означава че има повече забелязани промени в размера и формата на абнормалните (предракови) клетки, ознава че тези клетки изглежда много различно от нормалните клетки. HSIL са по-тежки абнормални клетки и имат повишен риск да прерастнат в инвазивен рак.

9. Колко обичайни са абнормалните ПАП тестове?
Около 55 милиона ПАП тестове са направени всяка година в САЩ. От тях приблизително 3,5 милиона (6%) са абнормални и изискват медицинско проследяване.

10. Какво означават абнормалните резултати?
Лекарят може просто да опише ПАП теста на пациента като "абнормален". Клетките от повърхността на цервикса изглеждат абнормални, но много рядко са ракови. Важно е да се запомни, че абнормалните условия не винаги стават ракови и някои условия са по-благоприятстващи развитието на рак отколкото други. Жената може да попита нейния лекар за специфична информация за нейния ПАП тест и какво означават резултатите.
Ето няколко термина, които могат да бъдат използвани за описание на абнормалните резултати.
-Дисплазия - използва се за описанието на абнормални клетки. Дисплазията не е рак въпреки че може да се развие в много ранен рак на цервикса Тези клетки изглеждат абнормално под микроскоп, но те не нарушават съседната здрава тъкан. Има 4 степени на дисплазия, класифицирани като лека, умерена, тежка и карцинома ин ситу, в зависимост от това как абнормалните клетки изглеждат под микроскоп. Карцинома ин ситу означава че ракът съществува само в слоя клетки на повърхнината на цервикса и не се разпростира в съседните тъкани.
- Сквамозна интраепителна лезия (SIL) е друг термин, който се използва да опише абнормални промени в клетките на повърхнината на цервикса. Думата сквамозна описва тънка, плоска клетка, която формира външната повърхнина на цервикса. Думата лезия се отнася за абнормална тъкан. Интраепителна лезия означава че абнормалните клетки са намерени само....

Останалото - утре
Сега видях колко е лошо бързането. Изпускането на една частица като НЕ може значително да притесни някой...
Правописните грешки са невероятно много.
Няма да се разсърдя ако някой редактира писанията ми, ползвайки посочения линк за ориентир.

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 17:11 от на Кронки жена му

# 523
  • Варна
Благодаря много за сайта и за превода. Нямам търпение да се прибера довечера и да го прочета, нали ми е болна тема сега Sad

# 524
  • Sofia

Здравей, Suprema!
 Както съм написала по-горе, не съм от София и ме интересува за същият ден ли ще ми насрочи час за лазер или след няколко дни. За да знам предварително да си организирам нещата, нали знаеш работа и т.н. За изследването заплаща ли се нещо допълнително? Има ли точно определени дни след менструацията, когато трябва да се направи това обгаряне? Аз знам, че на 2-3 чист ден след менструацията и ме притеснява, че както съм си запланувала нещата за 17.04 ще станат 5 дни. И най-наболелите ми въпроси, какво е усещането и дали боли, колко време продължава, да пия ли някакви обезболяващи преди процедурата.  Умирам от страх да няма голяма болка и това би ме спряло в някаква степен, въпреки че знам че измъкване няма.
Ти преди колко време си била при проф.Карагьозов?

Веднага сядам да ти отговоря. Като те види, сигурно ще вземе излседване - то става за 1 седмица и тогава най-вероятно ще ти насрочи и лазера. За изследването се плаща допълнително - 5-10 лева мисля, че беше.
Онгарянето се прави в първите 2-3 дни след цикъл, ти ще му кажеш как се пада и той и ти заедно ще прецените. едва ли ще стане на 17, зарди седмицата, в която се 4акат изследванията.
За усещането - аз имам много голяма болезненост при гинекологични прегледи, тоя спекулум не мога да го понясям и все не се отпускам. Та при мен тази болка си я има. За самия лазер - чувства се леко парене, но в никакъв случай не е болка. Не е приятно, но е само за 2-3 минути. някои момичета въобще не го и усещат. Но аз явно съм по-чувствителна - беше неприятно, но не болезнено, после ставаш и всичко е ок. Аз бях се подготвила за много по-голям дискомфорт, я въобще не беше така. Спокойно, не боли, не е като ток това, от ток знам,ч е боли повече, но пак има такива, които не го усещат. Така че това не бива да те притеснява. Болка няма. Само затопляне.
Аз бях при него септември месец.
Успех!! и дано съм била полезна

Общи условия

Активация на акаунт