За Египет-най-важни неща,които да не забравям и съвети.

• 135 227
  • 620
  •   1
Отговори
# 360
 Joy Големи сте скици!
А те и бедуините покрай туристическия бизнес са се комерсиализирали, какво да правят. За Шарм ел Шейх например те бяха основни производители и доставчици на марихуана ... Но като цяло са си диви и си живеят като преди стотици години. Камилите са най-голямото им богатство. Веднъж видях училище за камиларчета - седят си сред пустинята, в сянката на една дюна 20-30 дечица-бедуинчета, до всяко седнала камила и пред всички един дядка с вид на 300-годишен с една стройна камила ги учи как да я командват, как да я озъптяват. Много беше интересно. И после всяко дете става и повтаря със своята камила това, което дядката ги учи...На това му викам аз приемственост.
Между другото тъканите от бедуините черги много напомнят нашенските, особено от определени краища на Бг. Кой знае на времето как сме се каръщисвали  едни  с други ...

# 361
Аз имам слабост към камилите. Или те към мен... newsm78 Отиваме на зоопарк в Белград миналото лято, разхождаме се и стигаме до камилите...Кеф! Мъжката камила застанала до стената (няма ограда, ами една стена, но камилите са на по-ниско и и главата им е на ниво малко по-ниско от нашата глава - аз съм около 1.73м). И съпругът вика "Застани до камилата да те снимам", аз плахо заставам леко встрани все пак и по едно време тая камила се обръща и като се засили с голямата си муцуна към моите...хм...прелести (балкони, хълмове - както щете ги наричайте), аз се стъписах, навеждам се назад и викам "Снимааааааай, беееее!", а камилата се приближава и приближава....Като щракна апарата избягах като ужилена, а онази ми мъжка камила ме погледна обвинително, изпръхтя , обърна се и замина навътре.....А каква снимка се получи....умирам от смях като я гледам...
За мое щастие камилите на бедуините бяха много по-възпитани и благоприлични. Единствено моята я водеше едно дете, то се приближи до едно друго дете да си говорят - лошо няма. Ама камилите отзад и те се допряха една до друга и само се бутахме с другия човек и превозното му средство....Не можах да се насладя на возията. През цялото време гледах да не ми премажат крака тез животни. И с цялата си наглост онзи дребосък ми вика като слязох "бакшиш, бакшиш!".... Crossing Arms

# 362
 Laughing Joy hahaha
Кто отвори камилската тема не мога да пропусна да разкажа и аз за моята първа камилска езда. Та отиваме един следобед в пустинята, яхваме камилите (то си е голям ужас като се изправя и като слиза камилата, няма какво да се лъжем) и потегляме. На всички хора камилите са наредени една след друга като в керван и един водач ги дърпа. Аз съм удостоена с отделен водач - точно такова бедуинче, за каквто разказваш, и зад мен няма други камили. Тъкмо горе-долу съм преодоляла ужаса от височината и съм влязла що-годе в ритъм и аха да започна да правя снимки и бедуинчето пуска камилата и изчезва някъде. Такааа, и сега започва купонът: камилата, усетила се свободна, мигновено се засилва и с мен на гърба си поема в неизвестна посока. Ако само си ходеше, щях да го преживея, но тя реши да се поразкърши и като му удари един галоп...Изобщо не знам как останах на гърба и, честно!Понесохме се като вятъра сред разни дюни и изнемощели акациеви дръвчета, далеч от групата и всякаква цивилизация. Може да съм много ербаб, но в онзи момент изпитах ужасен страх. Нямах време нито да викам за помощ, нито нищо...В един момент камилата се измори (за мен да не говорим) и забави ход.Това стана точно преди да получа инфаркт.За малко прояви трезва мисъл и почти спря.Но това беше за една секунда, в следващата отново се носех като Лорънс Арабски на гърба и в незнайна посока...И така може би половин час. Аз бях убедена,че скоро ще настъпи краят на живота ми...Обаче камилата беше на друго мнение.След забавната разходка,която си беше устроила, явно и стана скучно и незнайно как намери групата и пое с тиха стъпка наред с другите послушни камили.Аз ни жива,ни умряла хвърлих една престорена усмивка на останалите ездачи,които ме гледаха с доста голям интерес.
Скоро спряхме за почивка.От нищото се появиха бедуини с пикапи,от които започнаха да продават пепси кола.(На мен ми трябваше елекрошок,за да се върна към живота,но и пепсито помогна).
Такава беше моята първа камилска езда.Ще я помня доживот.През годините съм пояздила доста, последно- през март.Но такава идиотка като първата ми камила не съм срещнала и се моля никога да не я срещна отново! Crazy Crazy Mr. Green

# 363
 rotfImbo rotfImbo rotfImbo
Ох...тия камили ще ме довършат! Интересни животинки...

А скоро четох в интернет една статия за Кайро - някакви МОЛ-ове, някакви чудесии....чак не мога да свъжа едното с другото....Явно ние гравитирахме далече от големите търговски центрове...

# 364
Old Sport , големи преживявания наистина. Много увлекателно разказваш и винаги те чета с удоволствие. Peace Joy

# 365
Мерси, и на мен самата си ми става смешно,като си спомня.
Долорес,оздравя ли??То не остана време до вашето заминаване.Приятно изкарване,поздравете Египет от мен и хапнете от всичко и вместо мен!
Безименна, Кайро има много лица.Бях споменала веригата Омар Али (ако не се лъжа за името) - огромни магазини на етажи и има всичко вътре.Да не говорим за истински МОЛ-ове.Това е град с 20-тина милиона жители,има купувачи за всичко.

# 366
Долорес,оздравя ли??То не остана време до вашето заминаване.Приятно изкарване,поздравете Египет от мен и хапнете от всичко и вместо мен!
Безименна, Кайро има много лица.Бях споменала веригата Омар Али (ако не се лъжа за името) - огромни магазини на етажи и има всичко вътре.Да не говорим за истински МОЛ-ове.Това е град с 20-тина милиона жители,има купувачи за всичко.
Благодаря, оздравях. Само, че изкарахме  писмения изпит и не можахме да направим гмурканията в морето и не минахме всичко което трябва. Така, че ще бъдем в Египет без сертификати, но пък това е повод живот и здраве да отидем втори път дай боже примерно в Шарм след Хургада. Днес съм много щастлива, да се похваля сина ми го приеха в Математическата гимназия и съм много горда. Hug. Детето положи много труд и успя да се класира, сега с радост ще заминем на почивка в Египет.

# 367
Радвам се много за вас!Честит гимназист!Знам какъв ужас е това кандидатстване, още ми държи влага,макар да е мнооого далеч вече времето,когато аз кандидатствах.Наистина сте си заслужили почивката!  bouquet

# 368
Еее, долорес, казах ли ти аз, че всичко ще се нареди идеално.... Те хубавите работи не идват сами!  Hug

Олд Спорт, забавна история с камилата, дано не ме застига. В Египет кротко яздихме, сега в Тунис да видим...  ама тя камилата те е надушила, че ще се справиш и затова си е позволила да кривне от пътя...  Joy  ама другите туристи като са те гледали странно, никой не се е сетил да каже, да те потърсят, ми ако те беше хвърлила някъде таз ми ти камила...

# 369
Олд Спорт , супер си както винаги, както с преживяванията си, така и със съветите си за Египет! Та, аз благодарение на теб, отидох като една енциклопедия там  Laughing. Относно мемоарите на Олд Спорт пиши ме в първите редици на купувачите на книгата! Mr. Green

# 370
Благодаря, оздравях. Само, че изкарахме  писмения изпит и не можахме да направим гмурканията в морето и не минахме всичко което трябва. Така, че ще бъдем в Египет без сертификати, но пък това е повод живот и здраве да отидем втори път дай боже примерно в Шарм след Хургада. Днес съм много щастлива, да се похваля сина ми го приеха в Математическата гимназия и съм много горда. Hug. Детето положи много труд и успя да се класира, сега с радост ще заминем на почивка в Египет.

Честит гимназист и се наслаждавайте на Египет!

# 371
Елфа,миличка, благодаря ти!Ще взема верно да ги напиша тия мемоари  Money
Долорес, зачудих се после - ми то много малко детето ти,каква математическа гимназия? newsm78 Това не беше ли след 7-ми клас...Явно нещата се претърпели някакви промени без да разбера или синът ти е взел няколко години наведнъж?!Да е жив и здрав и все така умен!
Пина, те камилите в Тунис май по-диви били  Joy Шегувам се.Дано са кротки и възпитани като ездачките си  Peace Що се отнася до онези туристи - бе те само сеир гледат,не ме мислят,че може да изчезна безследно ...

# 372
Благодаря Ви момичета  bouquet
Old Sport има прием в МГ след 4 клас. През учебната година се ходи на 4 състезания и се прави накрая класиране на участниците. Общо са участвали 379 деца. Приемат 56 деца. След 7 клас се кандидатсва наново. Синът ми сега завършва 4 клас и днес му е последния ден в старото училище и утре заминаваме на заслужена почивка. Hug Като се върнем ще вземем отпусното и ще го запишем в МГ-то.

# 373
dolores, да не забравиш да си вземеш дефламол или нещо от този род. В Макади има един приятен ветрец и няма да усетиш кога си изгоряла  Blush

# 374
dolores, да не забравиш да си вземеш дефламол или нещо от този род. В Макади има един приятен ветрец и няма да усетиш кога си изгоряла  Blush
ОК. А някакви предложения ако ни хване не дай боже там вируса кое е най ефикасно.

Общи условия

Активация на акаунт