ОЛАДУШКИ С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО
450 мл кефир (при мен айрян 2:1 кисело мляко и вода)
1 равна ч.л. сода за хляб (аз я гася с малко оцет)
2 яйца
3-4 щипки сол или на вкус (аз слагам една щипка)
1 чаша царевично брашно (чашата е 240мл)
1,5 чаши брашно
В кефира/айряна се добавят содата, яйцата, царевичното брашно, всичко се разбърква хубаво (правя го с тел) и се оставя за 10-ина мин. Добавя се брашното, разбърква се добре, тестото е като гъста сметана. Пържат се в загрят тиган с олио, като се сипва по 1,5 с.л. от сместа. Пържат се от двете страни до златисто.
Забележки:
• Може да се добави малко захар, ако ги предпочитате сладки.
• Може да се добавят стафиди, сушени кайсии и други добави по ваш вкус.
• За любителите на тиква – може да добавите задушена до омекване без вода тиква (в малка тенджерка, нарязана на кубчета или в микровълновата) и малко захар.
• Сервирайте със сметана, сладко, мед, по ваш вкус. Вкъщи най-много вървят със сирене и сладко, или заквасена сметанка и сладко.
• Половин доза е достатъчна за двама-трима души. Е, относително е.....
източник