Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 723
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 240
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Винаги съм мислела, че мелхиора е желязо + сребро

# 241
  • София
  • Мнения: 16
dutci, целта ми не беше спор. Исках малко да успокоя страстите Simple Smile И да, PFOA за съжаление се натрупва в организма. И за сега е доста сериозен проблем, защото се открива дори и в хора, които никога не са работили в химическата индустрия. В материалите, които съм чела се споменаваха и точните цифри за количествата, за съжаление не ги помня, но изводите бяха, че не потреблението на продукти с PTFE е причината, а самото му производство.
dutci, a теб с удоволствие чета, завидни знания!  Peace

# 242
  • София
  • Мнения: 433

Алпака ли е т.н стомана? 18/10?
Не, не е алпака. Това е неръждаема стомана с процентно съдържание на хром до 18% и на никел до 10%. Самата стомана е сплав на основни компоненти желязо и въглерод. Когато тези два елемента са в едно определено процентно съдържание, което не помня, то тогава сплавта се нарича стомана, а когато се увеличи количеството на въглерод над даден процент (пак не помня) сплавта се нарича чугун.

# 243
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Dutci, много ти благодаря!

А тази 18/10 , така изглежда по-зле от чугун май, а чугун нямам...

Какво препоръчваш за тенджера /за котлон/?

# 244
  • София
  • Мнения: 433
...PFOA за съжаление се натрупва в организма. И за сега е доста сериозен проблем, защото се открива дори и в хора, които никога не са работили в химическата индустрия. В материалите, които съм чела се споменаваха и точните цифри за количествата, за съжаление не ги помня, но изводите бяха, че не потреблението на продукти с PTFE е причината, а самото му производство.
dutci, a теб с удоволствие чета, завидни знания!  Peace
Това е още по-лошо, защото никой не може да се предпази. А само като си помисля на какви отрови се надишах в Химическия факултет...особено на упражненията по Органични химични технологии. Когато за първи път влязох във факултета не можех да дишам от миризми, после свикнах и не ги усещах, а сега 5 години, откакто не съм влизала там ми се наложи да отида и не усещах никаква миризма на химикали.
Луиза, ти къде си завършила? Може пък да се познаваме:)

# 245
  • София
  • Мнения: 433


Какво препоръчваш за тенджера /за котлон/?
Ами, не че препоръчвам, но аз ползвам една тенджера на Силит от материала силарган и дригите са ми от стомана 18/10. Като се поопарича пак ще си купя още тенджери от силарган. Освен всичко друго са и много красиви:)

# 246
  • София
  • Мнения: 16
dutci, същия факултет съм завършила ( през 2001 г.)  и като гледам може и да се познаваме Simple Smile

# 247
  • София
  • Мнения: 433
dutci, същия факултет съм завършила ( през 2001 г.)  и като гледам може и да се познаваме Simple Smile
Аз влязох 1999 година, просто започнах да следвам по-късно по ред причини. Завърших магистратурата си през март 2005 година...едва ли се познаваме, жалко.

# 248
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Merci!

# 249
  • Мнения: 2 176


За тортите - аз ползвам супер надраскана тефлонова тава с пръстен. Все забравям да взема нова... Дали е тефлонова няма никакво значение, тортата така или иначе няма как да залепне. Тя винаги се пече с хартия. Моята се надраска преди да го разбера обаче Simple Smile

И аз търся восъчна хартия!




Хартия за печене има в големите вериги магазини, а гледам че и в кварталните магазинчета вече.
За восъчна не съм чувала..  Rolling Eyes За какво се ползва?

# 250
  • Мнения: 2 652
Multi, восъчната хартия се ползва за опаковане на храна, вместо найлоновите пликчета. Или първо опаковаш в хартията, после слагаш в пликче, за да няма допир на храната до найлона. За фризер е супер.

За алпаката - дори да няма алуминий, пак не е безвредна, щом има никел, мед..

# 251
  • Мнения: 20 000
Не съм си изследвала детето за олово и нямам мнение по така зададената тема. Но някои коментари ме провокираха.


Съдовете от алпака съдържат алуминий, който е не по-малко опасен от оловото. Мисля, че в началото на темата бях писала, че има изследвания, които свързват алуминия, натрупан в мозъка с болестта на Алцхаймер.
За тефлоновите съдове също бях писала, че не съдържат олово. При тях опасността идва от отделяния от покритието полимер политетрафлуоретилен. Под покритието обикновено има алуминий. И да, тефлонът е опасен дори, когато не е надраскан. Според производителите му опасния политетрафлуоретилен не се отделя при температура по-ниска от 240 градуса по Целзий (ако помня точно), но други независими изследвания показват, че този полимер се отделя при далеч по-ниски температури - окло 130-140 градуса по Целзий.
За мен най-безопасните съдове са чугунените и тези от материала Силарган ( предлагат се от Силит).

Алпака е сплав на мед, никел и цинк и няма алуминий. Корозионноустойчива е и не виждам особени проблеми при ползването на съдове от този материал, освен че имам известни резерви към съдържанието на никел. Мелхиора и той е сплав на мед и никел.
За тефлона... тук е малко по-сложен въпроса. PTFE е изключително инертен материал, т.е. реагира с много малко химикали, които със сигурност никоя домакиня не ползва вкъщи. Ако случайно частица от тефлон попадне в организма, тя се изхвърля непроменена. Проблем има при високи температури, над 300 градуса по Целзий ( тук не помня точната температура) и близки до температурата на стапяне, когато може да започне отделяне на токсични газове. Това обаче трудно се достига при условията на едно домакинство (освен ако нямате котлони с индукционно нагряване, но и тогава е трудно), а и далеч по- рано ще сте загорили яденето.
Другото за което така набеждават тефлона е перфлуороктановата киселина, която се използва като емулгатор при производството му и която често присъства в крайния продукт като онечистване, т.е. пак в много малки концентрации. dutci, може би това имаш предвид, че се отделя при температури от около 100 градуса по Целзий? За нея се предполага, че може да е канцероген.  Изследванията по въпроса казват, че при тази температура може да се отдели  около 4 % от останалата  перфлуороктанова киселина или съвсем незначително количество. За да се избегне обаче всеки риск, препоръките за ползване на тефлонови тигани са за не повече от 3 минути нагряване на сухо за да не стане прегряването.
Та струва ми се, че не е нужна чак такава паника и масово изхвърляне на домакинска посуда   Peace

И сега някой може ли да обобщи за тези, които не са учили химия, има ли смисъл от паника при ползване на съдове от тефлон и алпака в обикновеното домакинство или не?

# 252
  • София
  • Мнения: 16
ВиВи, моето мнение е, че ако се спазват инструкциите, а именно да не се оставят съдовете празни на включен котлон за повече от 3 минути, да не се прегаря яденето там и да не се използват въобще , ако са надраскани (това за тефлоновите), е тогава няма нужда от паника (според мен). Аз имам такива съдове и си ги ползвам, но на обикновен котлон, на газовите не смея да рискувам, защото опасността от прегряване там е по-голяма. И е хубаво ако  се ползват тефлонови тигани, да са на утвърдени на пазара фирми. За анонимни или никому неизвестни производители никой не може да гарантира какво точно са сложили като незалепващо покритие. Но както казва dutci, има вече по-нови разработки и всеки може да сам да прецени. Следващите ми съдове може би ще са от Силарган, но за сега не смятам да изхвърлям старите, все още ми вършат чудесна работа.  Simple Smile

# 253
  • Мнения: 20 000
Много ти благодаря за отговора  bouquet. Аз ползвам главно една тенджера и един тиган за омлет и в този смисъл май е добре да си купя тенджера от силарган.

# 254
  • София
  • Мнения: 433
Аз използвам тиган от тефлон само за палачинки и то един път в годината, като се има предвид колко съм по сладките неща. И без това имам само него (подарък ми е), та не съм го изхвърлила. Почти не пържа, така че нямам проблем с тиганите. Имам една тенджера от алпака и я ползвам, но рядко, и то защото е толкова крива (от баба е), че се клатушка на котлона като я сложа (т.е. ползвам я, когато всички други са ми заети). Ако трябва да обобща - тефлон не бих ползвала, за алпаката не се притеснявам толкова.

Общи условия

Активация на акаунт