Избрани рецепти

  • 196 010
  • 105
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 1 833
Пълнен печен заек




Необходими продукти:




# 76
  • София
  • Мнения: 1 833
Пилешки хапки със сметанов къри сос и топено сиренце




Необходими продукти:
500 гр. пилешко филе (2 двойни парченца гърди)
200 гр. сметана за готвене
300 гр. пресни гъби
3 триъгълничета топено сирене
1 чаена лъжичка къри на прах
1/2 чаена лъжица лют червен пипер (чили на прах)
3 скилидки чесън накълцани
2 супени лъжици зехтин
Сол и пипер


Начин на приготвяне:
Зехтина се поставя в дълбок тиган и се запържва чесъна, кърито и чилито за около минутка, като непрекъснато се бърка.
Пилешките хапки, нарязани  на дребно се добавят и се готвят докато придобият леко златисто-кафяв цвят.
През това време в отделен съд се сготвят гъбите с малко масло.
След това се прибавят към месото и се оставят още няколко минути да се готвят.
Към тях се прибавят сметаната и топеното сирене, докато сметаната се посгъсти и сиренцето се разтопи.
Сервира се с с бял ориз.


Вдъхновено от...

# 77
  • София
  • Мнения: 1 833
Рибни кюфтета
(Захранване водено от бебето )10+ м



Необходими продукти: (за 6 малки кюфтенца)
100 г рибно филе (хек, мерлуза)
1 сухар
1 с. л. ситно нарязан зелен лук
1 жълтък (може и половин)
2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:

Рибата се измива и се подсушава.Смила се в блендер или се нарязва на ситно.
Сухара се смила в блендер и се прибавя към рибата. След това дребно нарязания лук и жълтъка. Всичко се обърква на кайма. Оформят се 6 кюфтета. Овалват се в брашно и се изтупват от излишното брашно. Поставят се в тава покрита с хартия за печене и се пекът в загрята фурна на 180 -200 градуса около 20 мин.

Адаптирано от Гответе с мен

Последна редакция: ср, 04 юни 2014, 09:26 от Home raider

# 78
  • София
  • Мнения: 1 833
Котлет от сьомга със сметанов сос



Необходими продукти ( за 2 порции):

2 котлета от сьомга
сол
смлян черен пипер
зехтин
200 мл течна готварска сметана
20 мл сухо бяло вино
2 скилидки чесън
1-2 стръка зелен лук
2 с. л. ситно нарязан копър

Начин на приготвяне

Котлетите се измиват и подсушават. Посоляват и се порcъват с черен пипер. Намазват се със зехтин и се изпичат върху сгорещен оребрен тиган до готовност.



За соса в малка тенджера се смесват сметаната, виното, пресованият чесън и нарязаният на дребно зелен лук. Сосът се готви на тих огън до леко сгъстяване. Сваля се от огъня и се прибавя копър.
Стекът от сьомга се поднася с приготвения сос и гарнитура по желание.

Източник:
Гответе с мен

# 79
  • София
  • Мнения: 1 833
Печено филе от сьомга с Икеа зеленчуков медальон




Необходими продукти:

за печеното филе:

500 гр. сьомга филе (без кожа)
сок от 1/2 портокал
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
сок от 1/2 лимон
1/2 ч. л. мед
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер

за зеленчуковия медальон:


5-6 картофа
2 чаши замразени броколи ( една малка глава нарязана на малки цветчет)
1/2 лук нарязан на дрено
1/2 чаша пармезан настърган
1 сл. масло
2 белтъка ( аз сложих целите яйца)
галета или сухар, разбит с блендер (по желание)
магданоз
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:


 
Огнеупорна тава се застила с алуминиево фолио.
Филето сьомга се измива и подсушава. Поставя се в тава.*
Продуктите за маринатата се разбъркват до еднородна смес.
Филето сьомга се залива с приготвената марината и се покрива със "свежо" фолио.
Оставя се да се маринова за 20-30 минути.
Фурната се загрява на 260 С.
Маха се "свежото" фолио от тавата.
Филето от сьомга се пече 10-15 минути, в зависимост от дебелината на сьомгата.
Тавата със сьомга се изважда от фурната и се похлупва с алуминиевото фолио.
Оставя се да престои 10-15 минути, след което се разпределя по чинии.
Поднася се със зеленчуков медальон или с гарнитура по желание.

Зеленчуков медальон**:




Броколите се сваряват на пара, докато омекнат - за 5 минути. Изваждат се  и се остават настрана.
Картофите с кората се сваряват, докато забиете вилицата в тях, но все още са твърди.
След като изстинат се обелват. Нарязват се средно големи парчета. Броколите се нарязват на ситно.
Добавя се маслото, пармезана, яйцата, подправките и се разбърква. (Може да се сложи и малко галета или сухар, раздробен на блендера)
Оставя се в хладилника за около 30 мин, за да се стегне сместа.
От сместа се оформят крокети с диаметър 5 см и дебелина 2.5 см. Овалват се  галета и се поставят в тава за печене.
Пекът се на умерена (180) фурна до готовност.


*Парчето филе може да се нареже предварително на парчета
**Другия път да ги приготвя изцяло по рецептата на InaDot


Източник:
Печено филе от сьомга
IKEA Veggie Medallions-Take 2
Медальони от картофи и броколи на InaDot

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 17:11 от Home raider

# 80
  • София
  • Мнения: 1 833
Пърленки с извара

(Захранване водено от бебето)



Необходими продукти за 1 малка пърленка:
Готово тесто колкото орех
1 ч.л. извара
масло
брашно за разточване

Начин на приготвяне

Вариант 1:
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност. Поставя се да се пече на котлона в предварително загрят тефлонов тиган. Докато се пече отгоре се поставя маслото и изварата. От горещото те се разтопяват. Като се опече от едната страна се обръща и се изпича и от другата.

Вариант 2:
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на тънко с диаметър ок. 20 см. Намазва се с масло и се поръсва с извара. Прегъва се на 2 и пак се натиска леко с точилката. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 -200 градуса до леко зачервяване.



# 81
  • София
  • Мнения: 1 833
Баничка с жълтък, масло и сирене

(Захранване водено от бебето )10+ м





Необходими продукти:

50 гр. сирене обезсолено
1 жълтък
3-4 готови кори ("Хармоника")
масло за намазване на корите

Начин на приготвяне:

Корите се прегъват на 2. намазват се с разтопеното масло. Жълтъкът и сиренето се объркват. Поръсват се с намачканото сирене с жълтък и се завиват на руло. пече се на 180 гр. за ок. 20 минути. напръскват се с вода като се извадят и се завиват с кърпа,за да останат меки.

# 82
  • София
  • Мнения: 1 833
Баничка с тиква и ябълка

(Захранване водено от бебето )10+ м




Необходими продукти:

4 готови кори ("Хармоника")
1 ябълка
около1/2 ч.ч.тиква настъргана
масло за намазване


Начин на приготвяне:

Тиквата и ябълката се настъргват на едро. Задушават се леко.
Корите се прегъват на 2 и след това ги разрязвам на 2 равни части, за да станат по-малки пурички.


Намазват се с масло с помощта  на четка. Слага се по 1-2 лъжици от сместа и се навиват  на руло.


Нареждат се на руло в тавичка и се пекът на 180 гр. за ок. 20 минути. Като се извадят от фурната се напръскват леко с вода.

Можете да замразите баничките и след това да си размразявате по една.

# 83
  • София
  • Мнения: 1 833
Пилешки кюфтета с тиквички,моркови и пармезан

(Захранване водено от бебето )11+ м


Необходими продукти (за ок 6 малки кюфтенца)

1/4 пилешко месо бяло
2 с.л.настъргана тиквичка
1 с.л. настърган морков
1 с.л. ситно смлян лук
1 сухар
1 ч.л. пармезан настърган
брашно за обелване

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се смила в блендер. Сухара също се смиля в блендер.
Тиквичката, морковът и лукът се почистват и настъргват на ситно ренде.
В купа се смесват месото, настърганите зеленчуци, сухара. Добавя се и пармезана. Омесва се добре. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно, като се отупват да падне ненужното. Поставят се в тавичка покрита с хартия за печене. Пекът се ок 20 мин на 180 градуса.

Адаптирано от Гответе с мен

# 84
  • София
  • Мнения: 1 833
Детски овесени блокчета



Необходими продукти (за около 9-10 блокчета):

50 гр финни овесени ядки
50 гр масло
1 голяма ябълка
1 с.л. пшеничен грис
1 шепа стафиди (може и без тях)

Начин на приготвяне:

Ябълката се обелва, почиства от семките и се настъргва. Разбърква се добре с овесените ядки и гриса.



Маслото се разтопява на котлона или в микровълновата и се излива върху сместа с овесени ядки. Добавят се стафидите.
Малка тавичка се постила с хартия за печене и сместа се разстила на дъното.


Пече се около 40 минути на 170 градуса.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се нареже.



Източник:
В кухнята на моето семейство
Аз детето

Последна редакция: ср, 25 мар 2015, 15:11 от Home raider

# 85
  • София
  • Мнения: 1 833
Бананово - стафидени мъфини (без захар)

(Захранване водено от бебето )12+ м

Необходими продукти (за 12 по-малки мъфина):

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакплувер
1/4 ч/л/ сода за хляб
2 узрели банана намачкани
4 с.л. безсолно масло, меко
1 яйце, разбито
2 ч.л. прясно пляко
30 гр. стафиди


Начин на приготвяне:

Включете фурната на 190 C. Пригответе формите за мъфини.

Брашното, содата и бакпулвера се пресяват в купа.

Маслото и намачкания банан се разбъркват в отделна купа. Постепенно се разбърква с разбитото яйце.
Двете смеси се объркват.
Прибавя се млякото и стафидите и сместта се разпределя във фирмите (по ок. 1 с.л.). Пече се за ок. 20 мин.

Източник:
http://littlegrazers.com/mini-banana-and-raisin-muffins/#.U7vdw0D-mqZ

# 86
  • София
  • Мнения: 1 833
Сълзици

Необходими продукти:
1 пакет бутертесто (2-та листа)
150 гр. захар
Настъргана кора от 1 лимон
20 гр.разтопено масло


Начин на приготвяне

Половината захар се  поръсва на работния плот. Върху нея се поставя тестото. Лимоновата кора се смесва с останалата захар. Лимонената захар се посипва върху тестото и се притиска леко с точилка за да полепне по-добре (или ръка). Тестото се навива по дължина от единия край до средата и след това от другия край до средата.

Тестото се поставя във фризер за ок. 20 мин да стегне и след това се нарязва на ленти (ок.1,5 см). Нареждат се в тава, покрита с пекарска хартия, така, че да има разстояние между тях. Намазват се отгоре с разтопеното масло. Пекът се в загрята фурна на 180 градиса, до леко зачервяване.


Източник:http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_24.html

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 13:33 от Home raider

# 87
  • София
  • Мнения: 1 833
Многозърнести блокчета със семена



Необходими продукти:

80 гр. фини овесени ядки
80 гр. сурови слънчогледови семки
80 гр. сурови тиквени семки
80 гр. сусам
6-7 суп. лъж. мед

Начин на приготвяне:

В нагрят тиган с незалепващо покритите се запича на сухо сусама, докато придобие цвят. Разбърква се от време на време с дървена лъжица. Изсипва се в купа и се оставя настрана.

В тигана се запичат овесените ядки за 3 минути. Добавят се слънчогледовото и тиквеното семе. Разбъркват се добре и се запичат за още 6-8 минути, докато придобият лек цвят. Възможно е тиквените семки да пукат, затова се пази от удари. Simple Smile

В тигана при другите ядки се връща сусама, разбърква се и се оставя на котлона за още 1 минута.

Ядките се изсипват в купа. Докато са топли се добавя медът и се обърква хубаво.

Малка тавичка ( 24X18см.) се застила с хартия за печене. Изсипват се ядките и се заглаждат. Отгоре също се покриват с парче хартия за печене. Като се използва плосък предмет с размерите на тавата (малка дървена дъска), ядките се пресоват, така че да се получи плътна маса. Оставят се да стегнат за 1 час.

Пресования блок се обръща върху дъска за рязане, отделя се хартията и се нарязва на квадрати или правоъгълни парчета.

Съхраняват се в хладилник.







Източник:
Многозърнести блокчета на Йоана

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 15:35 от Home raider

# 88
  • София
  • Мнения: 1 833
Многозърнести блокчета с плодове



Необходими продукти:

150 г. фини овесени ядки
50 г. стафиди
1/2 ч.ч. едро нарязани ядки - бадеми ( орехи )
по 1/4 ч.ч. семена -  тиквено, слънчогледово семе и белен сусам
2 с.л. ленено семе
1 ч.ч. мед
50 г. захаросани плодове (кайсии

Начин на приготвяне:


*Тавичка с размери ~ 22/20 см. се застила с хартия за печене
*В друга тава се изсипват овесените и нарязаните ядки и семената и запичат в загрята на 180* фурна за 6-7 мин.  
* Докато са топли се изсипват в купа, прибавят се стафидите, меда и обърква хубаво.
* Сместа се изсипва на хартията за печене в тавата и разстила грубо.
* Отгоре се покрива с друго парче хартия за печене, разстила се с  ръка по цялото дъно.
* Развива се и се поръсват захаросаните плодове по повърхността.
* С малка дъска, или шпатула, или малък цилиндричен предмет (чукалото за чесън) сместа се пресова.
* Прибира се в хладилника за час.
* Изважда се на дъска, нарязва на форми, които се разделят с хартия за печене отново и прибират в кутия.
* Съхраняват се в хладилника.





Източник:
Многозърнести блокчета на pep-4o  

# 89
  • София
  • Мнения: 1 833
Усукани пръчици с кашкавал (бутер пръчици)



Необходими продукти:
1/2 пакет бутер тесто
1 жълтък
1/4  ч.ч настърган на ситно твърд кашкавал
1 суп.л. нарязан на ситно магданоз
1/2  ч.л сух риган

Начин на приготвяне:
Смесва се кашкавала, магданоза и ригана. Жълтъка се разбърква с малко вода.
Тестото се разстила върху леко набрашнена повърхности се разточва малко. Реже се на две половини по дължина. Двете половини се намазват с жълтака. Върху едната се поръсва сместа с кашкавала и подправките. Слага се другата половина върху нея, така че намазанат с жълтъка страна да остане отдолу. Минава се леко с точилка отгоре. Режат се ленти около 1-1.5см широки, увиват се, и се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се отгоре с жълтък.
Пекът се 10 мин. на 200С.



Източник:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=463.msg3438#msg3438
http://tanitaang.blogspot.com/2009/11/blog-post_13.html

Общи условия

Активация на акаунт