Избрани рецепти

  • 195 702
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 833


Пълнени гъби с кашкавал


Необходими продукти:
гъби
масло
бекон
кашкавал

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват и се отделят пънчетата. Нареждат се в тава, всяка се посолява и се слага масло. Запичат се за 5-10 мин. на 250 градуса.
Изваждат се и се поставят лентички бекон и се поръсват с кашкавал. Допича се докато кашкавала добия златист цвят.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:59 от Home raider

# 16
  • София
  • Мнения: 1 833

Пиле жулиен

Необходими продукти:
бяло пилешко месо от 1 пиле
1 глава лук
300 гр. гъби
1 морков
3 кисели краставички
1 сметана за готвене
топено сирене
1 пилешки бульон
1 с.л. брашно
масло
черен пипер

Начин на приготвяне:


Запържваме ситно нарязания лук и морковите, нарязани на лентички и ги изваждаме.
Запържваме гъбите, нарязани на лентички с малко масло и 1 пилешки бульон.
Пилешкото месо, нарязано на лентички се намаслява за 15 мин. в олио. (по желание може да се сложи и соев сос и малко бяло вино или лимонов сок).
Месото се запържва отделно с малко масло до готовност.

За соса: брашното  и малко масло се запържват. Прибавя се и сметаната. Прибавят се и другите неща - лука с морковите, гъбите, месото, киселите краставички и топеното сирене.
Обърква се добре и се поставя в тавичка за печене. Може да се добави и 1/2 ч.ч. вода, ако предпочитате да е по- водно и  със сосче.
Отгоре се настъргва кашкавал и се запича до зачервяване на 200 градуса фурна.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 18:00 от Home raider

# 17
  • София
  • Мнения: 1 833
Заек в гърне


Необходими продукти:
1 заек
2-3 глави кромид лук
1 морков
свински гърди (или сланина, или друго нещо мазничко)
5 средно големи картофа
300 гр. гъби
чесън
черен пипер
дафинов лист
100 гр. бяло вино
5-6 скилидки чесън
масло

Начин на приготвяне:
Почистеният заек се нарязва на парчета и се овалва в подправки и сол.
На дъното на съда за печене се поставя топло олио и се нарежда един ред картофи, нарязани на колелца. След това се подрежда месото. Върху него се нареждат лука (нарязан на по - едри полумесеци), гъбите (нарязани на колелца), морковите (нарязани на филийки) и отново картофи.
Най - отгоре се поставят свинските ребра (по добрия вариант е да се шпикова заешкото със сланина).
Някъде между редовете слагате масло и подправките (дафинов лист, черен пипер, сол, кубчета бульон) и скилидките чесън.
Залива се с виното и с ок.100 гр. вода.
Похлупва се съда (може да се затвори с тесто) и се пече за около 30 мин  на максимална мощност на фурната и след това около 2 часа на 160 градуса.

*За съжаление забавих да го снимам в гърнето как изглежда.

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 18:39 от Home raider

# 18
  • София
  • Мнения: 1 833

Пикантни свински ребърца

Необходими продукти:
1 кг. свински ребърца
за маринатата: 2 с.л. олио, 4 с.л. соев сос, 1с.л. мед, 2 с.л. горчица, 1 глава пресован чесън, щипка черен пипер.

Начин на приготвяне:
Ребърцата се нарязват на парчета по около 2 ребърца. Забърква се маринатата и се накисват ребърцата в нея. Престояват около 4 часа в хладилник (може и цяла нощ), така че месото да погълне аромата на маринатата.
След това се подреждат в тавичка, като се заливат с маринататаи малко водичка.

Завиват се във фолио и се пекът около 30 мин на 200 градуса.

След което се маха фолиото и се допичат, като се поливат периодично с маринатата и се обръщат. Ако маринатата започне да прегаря, добавете няколко супени лъжици топла вода в тавата.
Сервира се с печени картофки на фурна


Източник:Пикантни свински ребърца

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 18:04 от Home raider

# 19
  • София
  • Мнения: 1 833


Пиле по китайски със смес "Мигел"

Необходими продукти:
500 гр. пилешко месо
2 глави кромид лук
100 гр. доматен сок (по желание)
1 ч.ч. задушени гъби (200 гр. сурови)
1/2 пакет замразена зеленчукова смес "Мигел" (моркови, чушки, грах, царевица)
сол
черен пипер
соев сос
магданоз

Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се нарязва на парченца и се маринова със сол (или подправка за пиле), соев сос, сок от лимон (или оцет) и черен пипер.
Запържва се в тиган. След като стане напълно готово се изважда.
В същия съд се запържва едронарязания лук, след което (по желание) се добавят доматите. След като изври водата от доматите се добавят задушените гъби и 1/2 пакет смес "Мигел". Запържва се леко, подправя се  със сол,черен пипер и магданоз. Накрая се добавя месото и се разбърква добре.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 18:04 от Home raider

# 20
  • София
  • Мнения: 1 833

Торта с кроасани

Необходими продукти:
З броя кроасани с пълнеж от шоколад/или по избор/
З яйца
1 1/2 чаени чаши прясно мляко
1 чаена чаша захар/или на вкус/

Начин на приготвяне:
На дъното на тава се карамелизира 3 - 4 с.л. захар. Кроасаните се режат на филийки и се нареждат леко полегнали във формата на ветрило във форма за кекс с дупка в средата.
След това кроасаните се заливат със смес от яйцата, млякото и ванилията.
Пече се в предварително загрята на 200гр. фурна около 20 - 30 мин. на водна баня.

Източници:
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=2266
http://recepti.obiavi.biz/tag/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1 … 0%B0%D0%BD%D0%B8/
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,196.msg800.html

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 18:05 от Home raider

# 21
  • София
  • Мнения: 1 833
Зелеви сърми


Необходими продукти:
1 кисела зелка
300 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
3 стръка праз
1 глава стар лук
червен пипер
черен пипер
магданоз, джоджен
олио

Начин на приготвяне:
В тиган задушаваме праз и лука, нарязани на ситно. Когато лука и праза омекнат се добавя каймата, а след като остане на мазнина се добавя и ориза. Когато ориза стане прозрачен се прибавя 1 1/2 ч.ч. вода и се оставяме да покъкри на бавен огън, докато поеме водата.

Добавят се подправките- черен пипер, червен, магданоз, джоджен. Сол не е необходимо, т.к. зелето е солено.

Зелевите листа се отделят. Изрязва се дебелата част или се начуква. Завива се по 1 лъжица от оризовата смес в зелевото листо и се навиват. Така докато свърши плънката. Нареждат се в тенджера,  в която предварително се поставят 1-2 листа кисело зеле на дъното, покрива се отгоре с чиния и се налива вода, колкото да покрие сърмите.
Варят се 1 1/2 часа на бавен огън.
(В тенджера по налягане се налива ок.1,5 ч.ч. вода и се вари за 30 мин от завъртането на винтила).

Източник:
само че Постни зелеви сърми

# 22
  • София
  • Мнения: 1 833



Руска салата

Необходими продукти:
5 средни картофа - варени с обелките
200 - 300 гр. шпек салам
2 моркова - варени
3 кисели краставички
400 гр стерилизиран грах (малка консерва)
3 твърдо сварени яйца
2,5 опаковки майонеза

Начин на приготвяне:
Картофите, морковите, яйцата, киселите краставички и салама се нарязват на малки кубчета и се смесват.Към сместа се добавя изцедения консервиран грах. Салатата се разбърква с майонезата и се оставя да престои в хладилник 1-2 часа.



Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 18:31 от Home raider

# 23
  • София
  • Мнения: 1 833

Кашкавал с кренвирши (пушено месо) на фурна

Необходими продукти:
200 г. кашкавал
100 гр. кренвирши (или бекон, пушен бут...)
4 яйца
1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
75 гр. масло


Начин на приготвяне:

Кашкавалът и кренвиршите се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят брашното и черния пипер.  В друг съд се разбъркват яйцата, млякото и малко сол. Сместа се прибавя към нарязаните кренвирши и кашкавал, разбърква се и се изсипва в тава, в която предварително е загрято маслото.
Ястието се пече във фурна, поднася се веднага след като се извади със салата от зеленчуци.

Последна редакция: сб, 29 дек 2012, 11:43 от Home raider

# 24
  • София
  • Мнения: 1 833


Пиле с броколи

Необходими продукти:
(за 4 порции)
800 гр. броколи
400 гр. пилешко филе (пуешко филе)
4 печени чушки (200 гр.)
150 гр. кашкавал
200 мл. течна сметана
50 мл. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се реже на кубчета и се сварява в подсолена вода
Броколите се разделят на цветчета, а чушките се нарязват на жулиени
В предварително намазнен съд  се нареждат броколите, пилето и чушките. Поръсват се със соли се овкусяват с черен пипер. Залива се  със сметаната, разбърква се  и отгоре се настъргва кашкавал.
Ястието се пече 15 мин в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Води се за предястие, но аз го консумирам за основно.

Източник: вестник на Кауфланд

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 18:07 от Home raider

# 25
  • София
  • Мнения: 1 833

Тиквеник

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
700г настъргана тиква
1 ч.чаша счукани орехи
1/2 к. ч. обикновени бисквити - смлени
1 ч.чаша захар
7 - 8 с.л.олио
2-3 ч.л.канела
100 мл прясно мляко
пудра захар за отгоре

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва от кората, настъргва се на едро ренде, задушава се за около десет минути под капак с 100 мл прясно мляко и малко олио, докато водата се изпари.

След готовеност се оттегля от загретия котлон, добавят се счуканите орехи, канелата, бисквитите и захарта. Всичко се обърква заедно за да може да се получии еднородна смес (плънка).

Взима се по една кора, половината от нея по дължина се намазва с мазнина (разтопено масло) :


и се прегъва:


Върху кората се слага от сместта (ок. 1 с.л.), след което кората се завива на руло и се поставя в намаслена тавичка.


Преди печене рулата се намазват с мазнина.


Пече в загрята фурна, на 180- 200 градуса около 40 минути.
Поръсва се с пудра захар преди сервиране.

Източник:
Коледен тиквеник
Тиквеник с готови кори

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 10:16 от Home raider

# 26
  • София
  • Мнения: 1 833

Задушени пресни картофи в тенджера под налягане

Необходими продукти:

1 кг. пресни картофи
50 гр.краве масло
1/2 връзка копър
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се обработват в зависимост от външния вид. Най-младите и свежи картофи само се измиват, тези с поразкъсана ципа се претъркват със сол или се търкат с твърда домакинска гъба, позавехналите се стържат.

Така почистени, картофите се нарязват на едри парчета и се слагат в тенджера под налягане, посоляват се, добавя се маслото и 80 -100 мл.вода. Слагат се на огъня и след като задейства клапана на тенджерата, се варят точно 10 минути.
Като станат готови се поръсват с дребно нарязания копър.

Източник: http://www.bordovsky.net/index_files/page0658.htm

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:01 от Home raider

# 27
  • София
  • Мнения: 1 833
Домашна майонеза
Необходими продукти:
3 яйца
1 к. лъж. сол
1 к. лъж. лимонена киселина
500 мл. олио

Начин на приготвяне:
В суха пластмасова купа се слагат яйцата, прибавят се солта и лимонената киселина (може и 1/3 настърган лимон). Накрая се добавя и  олиото.
Поставяме пасатора на дъното на купата и включваме, като разбиването на майонезата започва от дъното на купата и бавно и постепенно се вдига пасотора нагоре щом се захване майонезата. Бъркането продължава около 5 минути, а ако искаме да стане много гъста – може и повече време.
Хубаво е една нощ за престои в хладилник и тогава да се консумира.

ЗАБЕЛЕЖКА: Много важно изискване е всичко да е абсолютно сухо и до края на разбъркването да не попада нито капчица вода.
Купата може да е пластмасова или стъклена.

Източник:
http://www.az-deteto.com/index.php?page=view&aid=4725
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2313.html

# 28
  • София
  • Мнения: 1 833

Свинско месо с праз и вино

Необходими продукти:

4 вратни пържоли/или месо от друга част/
4 стръка праз
2 сушени пиперки
4 с.л. майонеза
1 ч.л. черен пепер
100мл. червено вино/бира или бяло вино/
растителна мазнина
сол

Начин на приготвяне:

Пържолите се измиват и подсушават.
Праз-лукът и чушките нарязваме на дребно.
На дъното на огнеупорен съд слагаме половината праз и върху него подреждаме пържолите. Намазваме обилно с майонеза.
Отгоре покриваме с останалият нарязан праз.
Поръсваме с пипер и посоляваме.

Заливаме с мазнината и виното.
Завиваме с лист алуминиева фолио и печем във фурна на 220*С около 1,5 ч.

Източник:Вкусно и красиво

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:04 от Home raider

# 29
  • София
  • Мнения: 1 833

Месна мусака със спанак и картофи


Необходими продукти:

0.700гр.кайма
1кг. картофи
0.400гр спанак
0.200гр бейби морковчета (2 - 3 обикновени)
1к.ч. лук/нарязан/
1ч.ч домати консерва или 2бр.пресни домати
0.150гр кашкавал
чер пипер
магданоз
сол

за заливката:
3 с.л. брашно
0.100 мл. растителна мазнина
2 бр. жълтък
0.600 мл. прясно мляко
1/3ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с малко вода, за дасе "пръсне" по - лесно. Нарязания лук и настърганите домати се задушават. Прибавя се каймата и оставяме около 20 мин. да се задуши. Добавят се картофите, морковите и спанака. Слагат се подправките и се разбърква добре. Изсипва се в тава, като се залива с ок 1,5 ч.ч. гореща вода и се слага да пече в гореща фурна.

През това време се приготвя заливката - яйцата се разбъркват и се добавя прясното мляко. Запържва се брашното и при непрекъснато бъркане се прибавя млечната смес. Сместта се добавя на части, не наведнъж за да може по лено да се усвои.Трябва да се получи гладка кремообразна маса.

Когато сместта във тавичката е готова, се залива със заливката. Пече се  докато се получи лека розова коричка. Поръсва се  с нарязан магданоз и кашкавал и се запича отново.

Източник:http://nanita-nordina.blogspot.com/2009/03/blog-post_29.html

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:06 от Home raider

Общи условия

Активация на акаунт