Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 113
  • 898
  •   1
Отговори
# 120
ami tezi koito sa izminali tezi 315 dni az sam v mai4instvo ot 1 god i 8 meseca Sad

# 121
  • София
ami tezi koito sa izminali tezi 315 dni az sam v mai4instvo ot 1 god i 8 meseca Sad

Какво за тях?

# 122
  • Бургас
Добър ден!
И аз имам въпросче.Също съм в заварено положение.Болничните ми изтекоха края на ноември.Сега задължително ли е да подавам такава молба за продължаване на болничните при положение,че нямам полза да е така,пак ще си взимам минималната заплата.Може ли да не подавам такава молба за продължаване до 410 ден?Това ми е въпроса.
Лек и приятен ден!
Кое точно ти е изтекло ноември болничните в размер на 135 дни, или отпускът за бременност и раждане в размер на 315 дни преди промените.
Изтекоха ми 315-те дни.

# 123
Здравейте,интересува ме как се смятат тези 12 месеца осигурителен стаж.Трябва ли да се броят тези 45 дни преди раждани и 90 дни след раждането или се броят месеците до деня в които се излезе 45 дни болничен преди раждане.Благодаря! Hug

# 124
  • София
Добър ден!
И аз имам въпросче.Също съм в заварено положение.Болничните ми изтекоха края на ноември.Сега задължително ли е да подавам такава молба за продължаване на болничните при положение,че нямам полза да е така,пак ще си взимам минималната заплата.Може ли да не подавам такава молба за продължаване до 410 ден?Това ми е въпроса.
Лек и приятен ден!
Кое точно ти е изтекло ноември болничните в размер на 135 дни, или отпускът за бременност и раждане в размер на 315 дни преди промените.
Изтекоха ми 315-те дни.
Не е задължително, можеш да продължиш да получаваш обезщетение за гледане на дете до 2 години.

# 125
Здравейте!
Искам да попитам на някоя друга мама дали са и дали същите указания като на мен.Става въпрос за НОИ Ст.Загора. На 28.12.08г. ми изтекоха 135дни. Аз си извадих от нета декларацията по чл.50- за продължаване до 410дни. Там обаче,когато подавах на място ми казаха, че тъй като 135дни са изтекли преди влизане на промените в сила, то следва да поправя дните на 315-както си бяха по стария ред, а след изтичането им да подам нова декларация до 410! Дали са прави?

# 126
  • София
Здравейте!
Искам да попитам на някоя друга мама дали са и дали същите указания като на мен.Става въпрос за НОИ Ст.Загора. На 28.12.08г. ми изтекоха 135дни. Аз си извадих от нета декларацията по чл.50- за продължаване до 410дни. Там обаче,когато подавах на място ми казаха, че тъй като 135дни са изтекли преди влизане на промените в сила, то следва да поправя дните на 315-както си бяха по стария ред, а след изтичането им да подам нова декларация до 410! Дали са прави?
Така е да. На 28.12.2008 г. когато е трябвало да ти издадат заповед за отпуск за бременност и раждане от 135 до 315 ден промените още не са били в сила. Няма как през декември да ти издадат заповед до 410 ден, а такава се прилага към Приложение 2. Съответно и приложението, което е трябвало да попълниш е било за дните от 135 до 315.

# 127
Момичета, изяснете ми моля сега на база на колко месеца се изчислява майчинството??? Искат 12 месеца стаж, но от 12 ли взимат доход или последните 6? Че снаха ми е бременна съвсем в началото, има си стаж, но от декември пък е безработна. Последните 5 месеца е осигурявана на 666 лв. а преди това на 300. И сега ако не започне работа как стоят нещата?

# 128
Здравейте, бих искала да ви попитам някой знае ли за майките, които се осигуряват сами и не работят къде и какви документи трябва да подадат, за да получават майчинство? Благодаря за отговорите!   bouquet

# 129
много полезна информация намирам в този сайт

# 130
https://

Алекс как си сложи линийката на профила?ще ми помогне ли някой за да мога и аз да си сложа за моето момиченце?

# 131
мисля че се справих

# 132
anita_zd, тъкмо щях да ти пиша, но видях, че имаш линиика.  Wink

# 133
  • София
Момичета, изяснете ми моля сега на база на колко месеца се изчислява майчинството??? Искат 12 месеца стаж, но от 12 ли взимат доход или последните 6? Че снаха ми е бременна съвсем в началото, има си стаж, но от декември пък е безработна. Последните 5 месеца е осигурявана на 666 лв. а преди това на 300. И сега ако не започне работа как стоят нещата?
При изчисляване на обезщетението се взимат 12 календарни месеца, предхождащи месеца на излизане в болничен за бременност и раждане. Освен това за да получава обезщетение освен, че трябва да има 12 месеца осигурителен стаж трябва и към момента на излизане в болничен да е осигурена т.е да работи. Ако не започне работа може да получава помощи по Закона за семейни помощи за деца - еднократна помощ за раждане и месечна за отглеждане на дете до 1 година, при условие, че доходът на член от семейство е по - малък или равен на 350 лв.

# 134
Благодаря ти, anii_ta !!!

Общи условия

Активация на акаунт