КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 140
  • 644
  •   1
Отговори
# 450
Интересна позиция:

http://dnevnik.bg/analizi/2010/06/07/913237_chastnite_i_durjavni … ta_triabva_da_sa/

Частните и държавните училища трябва да са равнопоставени

В края на април беше оповестен проект за Закон за училищното образование, според който министерството на образованието ще отпусне бюджетни средства за частните училища. Прокрадна се мнението, че тези пари ще бъдат пренасочени за сметка на общинските и държавните учебни заведения.

В същото време реалността е съвсем различна. Действията на министерството са в изпълнение на залегналия в "Националната програма за развитието на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.)" принцип "парите следват ученика", чието въвеждане по отношение на частните училища е предвидено за началото на 2010 г.

Освен това променената формулировка в текста на проектозакона е следствие от препоръка на Комисията за защита от дискриминация, отправена през ноември 2008 г. и базираща се на разпоредбите на конституцията, Конвенцията за борба с дискриминацията в областта на образованието, Всеобщата декларация за правата на човека, Конвенцията за правата на детето.

Преработената глава "Финансиране" от проектозакона вече действително защитава правото за "равен достъп до качествено образование" на всички деца, като разпорежда и учещите в частни училища да получават предвидените (но неотпускани досега) средства по единния държавен стандарт за издръжка.

Тя се предоставя на ученика, а не на училището, и въпрос на избор на децата и родителите им е решението в кое конкретно учебно заведение да постъпят. Това беше и публично отстояваната от министър Сергей Игнатов позиция.

Обществото така и не разбра, че разглежданите трансформации в обновявания базисен нормативен акт не стават инцидентно. Те са резултат, на първо място, от усилията на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ). Предишна и приключила успешно нейна инициатива е постигнатото реално зачитане правото и на учениците от частните училища да получават безплатни учебници за І-VІІ клас.

Предложенията в проектозакона са етап от продължителен процес на преосмисляне и усъвършенстване на параметрите, целите и механизма на училищното образование, в реализацията на който специалистите, работещи в частния образователен сектор, имат сериозно участие. Повечето частни училища осигуряват целодневно и ранно чуждоезиково обучение за възпитаниците си, като за целта разполагат с висококвалифицирани кадри.

Мнозинството от тях вече могат да представят отработени варианти за осъществяване на идеята за включващо обучение. Частните училища имат полезен опит и в поддържане на продуктивен контакт с родителската общност, както и с университетските и бизнес средите.

Анализът на Доклада на световната банка от 2009 г. показва, че в някои от най-успешните държави - Дания, Холандия, Чехия, стремежът да се достигне максимален достъп до висококачествено образование е наложил като най-подходяща ваучерната система, финансираща изцяло със средства на държавата обучението на учениците, независимо какво учебно заведение са избрали.

Проучването свидетелства и за още нещо – преподавателите в частните училища не са изключвани от системата за кариерно развитие, при положение че изискванията към тях са същите като тези в останалите видове училища.

В този смисъл не бива да е изненада, че БАЧУ и "Сдружение на родители, чиито деца учат в частни училища" вече оспорват сегашната разпоредба в проектозакона общините да бъдат финансиращ орган на частните училища, както и дискриминационното изключване на преподавателите в частния сектор от придобивките на кариерното израстване.

Ако бъдат коректно проследени, по-нататъшните дискусии върху обновявания закон най-вероятно ще поставят на дневен ред и още въпроси, по които представителите на частните училища вече имат позиция -  например по стандартите за възпитателното въздействие и подкрепа, за системата за оценяване, за учебниците и учебните помагала, за статута на педагогическите специалисти, за статута на директорите на образователни институции, за инспектирането на образователната среда...

Оповестяването им би показало, че равнопоставеността между частни, държавни и общински училища със сигурност допринася за повишаване на качеството на предоставяните образователни услуги, понеже е гарантиран стимул за конкурентоспособност и е в полза на цялото общество.

* Авторът е преподавател по история в частно училище

# 451
Интелигентно и истинско! И...да, ако държавата ще има претенции към ЧДГ, редно да се уважат и техни изисквания. Едно от тях е за кариерното развитие. Държавата има претенции към частните заведения да прилагат "новостите", за определяне на главен и старши учител. Да, добре. Това е направено.Е, и! Държавата отпусна ли съответните средства за доплащане в зависимост от тези степени?! Не, разбира се! Колко често когато има семинари и други квалификационни мероприятия за това се канят учители и директори на ЧДГ? Никога! А в същото време инспекторките от Инспектората доста по-стриктно преглеждат документите за хорариум и учителска заетост на ЧДГ!/ въпреки, че те не са дали и стотинка за това/. А в същото време дори и в момента текат матури и външно оценяване  и в ЧУ. Всичко отново минава през РИО и МОМН. На олимпиади и състезания се явяват и деца от ЧУ и резултатите им са отлични. Е, това не доказва ли качеството на обучение в ЧУ! Но, не всичко трябва да се РАВНЯВА по ДУ. Защо? Това ми намирисва на онази "уравновиловка" от преди години!
Само един пример. С моя приятелка отивахме да вземем детето й от ЧДГ.По стечение на обстоятелствата пътя ни минава покрай общинската. Всички деца бяха наклякали и копаеха в пясъчника.Госпожата седеше с гръб към нас и ги гледаше. Едно от децата/около 5г./се изправи и каза "госпожо, може ли да се пързалям.Не ми се копа."Г-жата- "копае ти се, копае ти се. След малко всички ще отидем на пързалката"! Може да ви се вижда невинно и случайно, но за мен-не!

# 452
А в цялата история с евентуалните пари за ЧУ ме убива най-много отношението към децата и родителите от частното образование. Направо ми става смешно и жалко как може да има такова собственическо чувство към общите пари за всички деца.  Прави ли ви впечатление - те не щат да ги дават. Ама кой казва, че са само техни?!  Това са си общи пари и щом за държавата е приоритет да има задължително образование до 16 години и плаща за това, как така се решава, че за тези деца от ЧУ няма да има. Това е нарушение на принципа, който държавата е заложила, че иска образовани граждани. Т.е. прехвърля се върху родителите от ЧУ да си изучат децата, да ги образоват по стандартите на държавата.
И от каква позиция някои родители решават кой е богат въз основа на това, че детето му учи в ЧУ. Таксите са посилни за хора с добри професии и добро образование. А в повечето ЧУ са точно такива родителите.
А дори и да са богати - какво от това?!  Ще тече наказателна акция срещу техните деца ли? А покрай тях и към всички, които са "кривнали" от очертания и ясно подсказан път.

Досега не бях се замисляла, че може да има и некоректно отношение към учителите от ЧДГ и ЧУ.  Не мога да си представя, че е истина. Нали са една професионална общност и винаги може да има "преливане" в една или друга посока.

А, да, за примерите, които съм чела относно паралела с т.н. "детски", които не се полагат на "богатите". Да не бъркаме нещата! Това са си социални помощи . Няма нищо общо с правото на всяко българско дете да бъде изучено, за което държавата си плаща определена сума. Който иска нещо повече, си доплаща. Едни си плащат на частни учители, частни курсове, други сме си избрали ЧУ. Така че да не пренасяме социалната система "бедни-богати" в образованието. Държавното училище не е социална помощ, а избор на родителите.

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 11:27 от 1

# 453
# 454
  • Там, където ме обичат
А в цялата история с евентуалните пари за ЧУ ме убива най-много отношението към децата и родителите от частното образование. Направо ми става смешно и жалко как може да има такова собственическо чувство към общите пари за всички деца.  Прави ли ви впечатление - те не щат да ги дават. Ама кой казва, че са само техни?!  Това са си общи пари и щом за държавата е приоритет да има задължително образование до 16 години и плаща за това, как така се решава, че за тези деца от ЧУ няма да има. Това е нарушение на принципа, който държавата е заложила, че иска образовани граждани. Т.е. прехвърля се върху родителите от ЧУ да си изучат децата, да ги образоват по стандартите на държавата.
И от каква позиция някои родители решават кой е богат въз основа на това, че детето му учи в ЧУ. Таксите са посилни за хора с добри професии и добро образование. А в повечето ЧУ са точно такива родителите.
А дори и да са богати - какво от това?!  Ще тече наказателна акция срещу техните деца ли? А покрай тях и към всички, които са "кривнали" от очертания и ясно подсказан път.
Досега не бях се замисляла, че може да има и некоректно отношение към учителите от ЧДГ и ЧУ.  Не мога да си представя, че е истина. Нали са една професионална общност и винаги може да има "преливане" в една или друга посока.
А, да, за примерите, които съм чела относно паралела с т.н. "детски", които не се полагат на "богатите". Да не бъркаме нещата! Това са си социални помощи . Няма нищо общо с правото на всяко българско дете да бъде изучено, за което държавата си плаща определена сума. Който иска нещо повече, си доплаща. Едни си плащат на частни учители, частни курсове, други сме си избрали ЧУ. Така че да не пренасяме социалната система "бедни-богати" в образованието. Държавното училище не е социална помощ, а избор на родителите.
Напълно подкрепям! И аз съм на това мнение! Надявах се като почнаха дебатите нещо да се промени, но уви, пак много шум за нищо Sick

# 455
Е, гласуваха субсидия за тютюна, но за децата от ЧДГ-не!!!Някой ще каже, че това са "различни" неща. НЕ, НЕ СА! Децата са по-важни от някои други неща! Обаче аз мисля, че трябва ние-родителите да ударим "едно рамо" на БАЧУ. Плащаме си данъците, избираме частното и се оказва, че нашите деца са "чужди"! ЗАЩО?!

# 456
  • Sofia
Здравейте,

Можете ли да ме насочите къде мога да намеря повече информация и отзиви за  френския лицей "Виктор Юго" в София !?  bouquet

# 457
Здравейте,

Можете ли да ме насочите къде мога да намеря повече информация и отзиви за  френския лицей "Виктор Юго" в София !?  bouquet

Има тук-там разкази из темите.

# 458
  • Там, където ме обичат
Здравейте,

Пусни търсачката на форума.

# 459
записвам се и се връщам да чета

# 460
  • софия
Здравейте мами,надявам се днес да има кой да ми отговори.Средният ми син си е харесал Частна професионална гимназия Кодам с Мултимедия,компютърен-графичен дизайн и анимация за догодина да кандидатства.Получава се обаче така,че и най-голямият му брат сега иска там да учи.Само че проблема е ,че са минали приемните изпити.Мисълта ми е дали ако попитам при наличие на свободни места ще може да се яви на индивидуален изпит.Съмнявам се,но все пак реших да ви попитам.  bouquet

# 461
Класиране и записване: до 31.05.2010 г. (или до 04.08.2010 г. при наличие на свободни места)

http://www.codam.net/page_5.html
Предполагам, че най - лесно е да се обадите на посочения телефон и да попитате.

# 462
  • софия
Pep  si благодаря ти за информацията утре ще проверя на място Hug

# 463
Още негативни коментари за Британската.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=410664.msg15591505#msg15591505

# 464

Lo6a mama, благодаря за линка! Прочетох ги и направо настръхнах! Много съжалявам! Дано с Lilian V намерите наистина хубави градини за дечицата си. Жалко за Британската градина - големи намерения, събрала е интелигентни родители и накрая...
Насочили ли сте се нанякъде?

Позволявам си да ви копирам постовете и тук, защото са много интересни:

Момичета , ние напуснахме Британската. Пиша го, защото още ме питат на лични за нея.
Аз не препоръчвам тази градина на никой.
14 дена след напускането, детенцето ми вече се чувства добре и забрави за стреса.
Сега ми предстои избиране на нова градина за есента.
Адски съм изморена и имам още 100 задачи на главата, но този път не трябва да допускам грешка с избора...
Между другото от Британската лъжели , че съм била цитирам "прекалено претенциозна майка, която искала детето и да яде само пица и други вредни храни "  Laughing
Претенциозна съм да, особено след като плащам такава голяма такса, но вредни храни и пици никога не съм искала за детето.

Хайде и аз тук... Поста ще ми е доста обширен, но съм бясна...

Моят опит с Британската детска градина е трагичен...

Ще се опитам много обективно да разкажа какво се случи...

Ходихме няколко пъти със съпруга ми да разгледаме преди да вземем решение... Хареса ни много...
Широки помещения, чисто, малко деца, английска реч... Изглеждаше чак впечатляващо... Запознахме се с директорката и добре, че съм си мнителна попитах може ли да го запиша лятото тестово за 2 седмици, за да съм сигурна, че искам от есента да посещава тази детска градина...

Lo6a mama има информацията от мен за пицата... Тъй като бях чела нейните отзиви в темите и се говореше за проблем с кетъринга аз попитах директорката дали е сменен и защо са имали преди проблеми... Тя ми каза, че не е бил сменян и че майката била много претенциозна и искала пица за детето си... Аз се възмутих и до толкова... Тогава не познавах Lo6a mama и си казах може настина да има такива майки... Все пак не вярвам на всичко в Интернет...
Директорката ми обясни, че има такива родители дето обичат да се заяждат и плюят срещу тях... Приех го за истина... и записах детето за двете седмици...

Платих таксата и храната....

Понеделник всичко изглеждаше нормално... Вторник отивам да си взема детето и откривам, че памперсите в шкафчето са толкова, колкото съм оставила сутринта... Попитах жената, която се води лелка там и тя реагира " Ама той с памперс ли е ?!", смених му памперса аз на пейката в коридора и тръгнахме... в колата детето заспа... След като се събуди си проведохме един разговор... Аз го питах защо не е спинкал в детската градина, а той ми каза, че защото е бил с дънки и чорапки... И не може с дрешките да спи... Аз го питах не са ли му сложили пижама и той каза Не... озадачих се и вдигнах доста кръвно...
Сряда сутринта направих голям скандал... но много леко и внимателно първо попитах кой приготвя децата за спане на обяд... и директорката ми каза, че е лелята, която беше учудена, че ние сме с памперс... след което и казах, че ако тази леля е събличала детето ми за обяд ще знае, че той е с памперс, защото се вижда... и стана ясно, че детето е спало с дънки... После чух как не са могли да го съблекат , не е давал... След скандала ми в сряда си взех детето щастливо на пръв поглед... През ноща започна да се буди и да крещи... " Не ме пипай..." Нещо, което никога не се е случвало... Четвъртък нарочно казах, че имаме работа и си останахме вкъщи... В петък не успя да стане навреме за градината и аз не давах зор, защото не исках да го стресирам... и така се озовахме по никое време към 11 и нещо и заварих следната картинка - 12 деца играят сами на двора... седях 10 мин и нямаше нито една учителка с тях... съвсем сами... не ме питайте как издържах... след това дойде една кака с едно от децата и се оказа, че са ходили вътре до тоалетната, но всички други учителки и лелката са си били тръгнали... И с нашата детска градина беше до тук!

Казах им, че им нямам доверие и че не опира до това дали сина ми ще свикне с градината или не, а до това, че те не си вършат работата и съвсем явно имат проблем с персонала...

Днес ми върнаха парите и ми обясниха, че съм от тези майки, които никога няма да са доволни, защото искам грижи за сина си и имам алтернатива... И аз полудях... И си тръгнах с погнуса... Как може да им даваш толкова много пари, да не получаваш нищо срещу тях и накрая да ти обяснят, че ти си ужасна майка, защото си обичаш детето....

Погнусена съм от всичко в тази детска градина и настина не я препоръчвам на никого! Тези хора лъжат много нагло, оправдават се за всичко... Опитаха се да ми обяснят, че тези случай са инцидентни.. и че нищо не разбирам....

Тази детска градина ако продължи така ще е фалирала преди да си събере групи!

Съжалявам за правописа, но съм уморена, а исках да напиша мнението си за да няма други излъгани като нас...

Лека нощ от мен !   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт