Коледа идва!

  • 152 745
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 900
  • Мнения: 1 982
Момичета, от къде в София мога да си купя марципан?
Навих се за коледните снежинки на Йоана.  Praynig

# 901
  • Мнения: 359
Момичета, от къде в София мога да си купя марципан?
Навих се за коледните снежинки на Йоана.  Praynig
Метро, Пикадили

# 902
  • София
  • Мнения: 681
Момичета, от къде в София мога да си купя марципан?
Навих се за коледните снежинки на Йоана.  Praynig

Аз купих от МЕТРО в Люлин, преди 10 дни нямаше в МЕТРО на Цариградско. А в Пикадили къде стои, че там никъде не съм откривала?

# 903
  • Мнения: 1 982
Момичета, от къде в София мога да си купя марципан?
Навих се за коледните снежинки на Йоана.  Praynig
Метро, Пикадили
  bouquet
А колко парички е? Blush  bouquet

# 904
  • Мнения: 331
около 4 лв.

# 905
  • Мнения: 3 499
Обадиха ми се от пощата, че поръчката ми е дошла (комплекта за шоколад) и да отида да я взема. Но когато поръчвах останах с впечатлението, че ще бъде изпратена с куриерска фирма.

# 906
  • Мнения: 31
Момичета, за червените кутии (малко като червените фенери стана  Mr. Green) писах на лични, за да не спамя темата.  Laughing

И да попитам какво количество меденки и/или къщичка става от Меденките на Джема или Джули - бройки или тави - дайте някакъв ориентир. Аз наприемр искам да направя една къщичка - да речем 15/15/15 см и около 30-на меденки 5/5 см или една голяма тава. Колко тесто ми трябва горе долу? Благодаря предварително!  Hug

Последна редакция: вт, 17 ное 2009, 13:28 от aveili

# 907
  • Мнения: 91
Здравейте момичета   bouquet
Прекрасни неща правите. Миналата година открих темата малко късно и не можах да направя АКК, но тази година щя правя. За  миналата Коледа правих: ванилените кравайчета (няколко дози - божествени са), меденките на Джули (също много ароматни и вкусни), и няколко медени къщички.
Имам един въпрос и молба към знаещите добре руски, ако може да преведете тази рецепта (подправките какви са и набухвателя също). В руския сайт пишат, че заради многото мед в тестото след 2 седмици омекват и стават превъзходни (имам много домашен мед и гледам да го пласирам  Heart Eyes)

# 908
  • Мнения: 91
Ето и рецептата:
Пряничный домик
500 гр мёда
2 яйца
500 гр сахара
300 гр маргарина
50 гр какао
2 ч.л. разрыхлителя
3 ст.л. рома или 3 капли ароматизатора
1 ч.л. корицы
щепотка кардамона (я всегда использую кардамон в зёрнах, он более ароматный, семена из коробочек растираю в ступке)
щепотка гвоздики
щепотка имбиря
щепотка аниса
цедра 1 апельсина и 1 лимона
ваниль
1250 муки - это примерное количество. Обычно уходит меньше.

1. Мёд, сахар, маргарин разогревать, пока сахар не растворится. Масса не должна кипеть, а только прогреваться. Снять с плиты и дать слегка остыть (не ниже 68 *С).
2. Половину муки перемешать с пряностями, разрыхлителем, цедрой, какао.
3. В медовую массу ввести не взбитые, а перемешанные до однородности яйца, в 2 приёма. Добавить ром.
4. Вмешать пряную муку в медово-яичную смесь и хорошо вымесить тесто. Остальную муку домешивать постепенно, тесто должно быть плотным и эластичным. На это уйдёт минут 20-25.
Не нужно стремиться вмешать всю муку. Во время вымешивания, тесто остынет, но будет ещё тёплым. Остановитесь, положите тесто в целофановый пакет и оставьте на ночь в холодильнике. Пусть оно отдохнёт и вылежится.
5. На следующий день, раскатываете тесто на столе, вырезаете детали домика или фигурки и выпекаете.
Я, для пробы, первой выпекаю ёлочку, чтобы посмотреть: если форма расплывается, то подмешиваю ещё муки.
6. Остывшие детали собираем с помощью глазури из сах. пудры, белка, и лимонного сока (не взбивая).
Своим "фундаментом", домик стоит тоже на пряничной основе. К ней крепятся стеночки.
Девочки, тесто получается много, и его бывает тяжело вымешивать, я делю его пополам и вымешиваю каждую половину отдельно, а в пакет складываю вместе.
[/size][/size]

# 909
  • Мнения: 91
А също така прочетох, че сте коментирали за тези сладки с бонбонките, дето стават като прозорчета. В руския форум пишат, че при висока влажност се разтопяват. Не зман какво е на български мармалад (дали не е желатин, защото на това ми прилича). С него правят прозорчетата на къщичките и е много ефектно. Залепва се от вътрешната страна с малко РА. Ако някои знае моля да сподели   bouquet
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=4371&postdays=0&pos … asc&start=345
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=4371&postdays=0&pos … asc&start=420

# 910
  • Мнения: 3 499
А също така прочетох, че сте коментирали за тези сладки с бонбонките, дето стават като прозорчета. В руския форум пишат, че при висока влажност се разтопяват. Не зман какво е на български мармалад (дали не е желатин, защото на това ми прилича). С него правят прозорчетата на къщичките и е много ефектно. Залепва се от вътрешната страна с малко РА. Ако някои знае моля да сподели   bouquet
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=4371&postdays=0&pos … asc&start=345
http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=4371&postdays=0&pos … asc&start=420
Прозорчетата се правят от натрошени близалки, бонбони. Виж тук http://www.howcast.com/videos/75144-How-To-Decorate-Christmas-Sugar-Cookies

# 911
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Ето и рецептата:
Пряничный домик
500 гр мёда
2 яйца
500 гр сахара
300 гр маргарина
50 гр какао
2 ч.л. разрыхлителя
3 ст.л. рома или 3 капли ароматизатора
1 ч.л. корицы
щепотка кардамона (я всегда использую кардамон в зёрнах, он более ароматный, семена из коробочек растираю в ступке)
щепотка гвоздики
щепотка имбиря
щепотка аниса
цедра 1 апельсина и 1 лимона
ваниль
1250 муки - это примерное количество. Обычно уходит меньше.

1. Мёд, сахар, маргарин разогревать, пока сахар не растворится. Масса не должна кипеть, а только прогреваться. Снять с плиты и дать слегка остыть (не ниже 68 *С).
2. Половину муки перемешать с пряностями, разрыхлителем, цедрой, какао.
3. В медовую массу ввести не взбитые, а перемешанные до однородности яйца, в 2 приёма. Добавить ром.
4. Вмешать пряную муку в медово-яичную смесь и хорошо вымесить тесто. Остальную муку домешивать постепенно, тесто должно быть плотным и эластичным. На это уйдёт минут 20-25.
Не нужно стремиться вмешать всю муку. Во время вымешивания, тесто остынет, но будет ещё тёплым. Остановитесь, положите тесто в целофановый пакет и оставьте на ночь в холодильнике. Пусть оно отдохнёт и вылежится.
5. На следующий день, раскатываете тесто на столе, вырезаете детали домика или фигурки и выпекаете.
Я, для пробы, первой выпекаю ёлочку, чтобы посмотреть: если форма расплывается, то подмешиваю ещё муки.
6. Остывшие детали собираем с помощью глазури из сах. пудры, белка, и лимонного сока (не взбивая).
Своим "фундаментом", домик стоит тоже на пряничной основе. К ней крепятся стеночки.
Девочки, тесто получается много, и его бывает тяжело вымешивать, я делю его пополам и вымешиваю каждую половину отдельно, а в пакет складываю вместе.
[/size][/size]


500гр. мед
2 яйца
300фр. маргарин
50гр. какао
2ч.л. набухвател (в повечето случаи е бакпулвер)
3с.л. ром или 3 капки есенция
1ч.л. канела
щипка кардамом (винаги използван на зърна, по ароматен е, смилам го)
щипка карамфил
щипка джинджифил
щипка анасон
корите на 1 портокал и 1 лимон
ванилия
1250гр брашно - количеството е приблизително. Обикновенно поема по-малко.

1. Меда, захарта и маргарина се нагряват, докато захарта не се разтопи. Сместа не трябва да кипва, а само да се нагрява. Да се свали от котлона да изстине (не по-малко от 68 градуса)
2. Половината брашно се смесва с подправките, набухвателя, коричките и какаото
3. В медената смес на 2 пъти се добавят неразбитите, но разбъркани до еднородна смес яйца. Добавя се рома
4. Добавя се подправеното брашно и се омесва добре. Останалото брашно се добавя постепенно. Тестото трябва да е плътно и еластично. Отнема 20-25 мин. Не е нужно да добавяте всичкото брашно. Докато месите тестото ще изстине, но още ще е леко топло. Спрете се и сложете тестото в найлонов плик. Приберете заедна нощ в хладилника.
5. На следващият ден разточвате тестото и изрязвате детайли или фигурки и печете. Ако формата се губи прри печене, добавете още брашно.
6. Изстиналите детайли слепвате с помощта на белтъчна глазура.

Тестото се получава многи и е трудно да се омеси добре. Аз го деля на 2 и омесвам всяка половина отделно, а после прибирам в найлона заедно

# 912
  • Мнения: 91
Пепи, благодаря ти миличка   bouquet
Да Gаlkа, така се правят, само че от влагата се разтичат (разстопяват се)  #Cussing out и не остава нищо в прозорчето, затова попитах какво е мармалад от руски  newsm78

# 913
  • Мнения: 223

много хубави къщички, истинска красота Heart Eyes
беше ми останала глазура като рисувах меденките и реших да пробвам един мързелив вариант на коледна къщичка: нарисувах прозорчета, вратичка и покривче в/у какаови бисквити  "Закуска", после ги слепих; смятам, че се получи не-лоша къщичка, дори ако се оставят бисквитите да поомекнат може да се изрежат и прозорчета /много харесвам идеята да се сложи свещичка вътре за да светят:love:/; ще пробвам утре с няколкото бисквити, които извадих и оставих да омекнат;
ето резултата

# 914
  • Мнения: 3 499
Пепи, благодаря ти миличка   bouquet
Да Gаlkа, така се правят, само че от влагата се разтичат (разстопяват се)  #Cussing out и не остава нищо в прозорчето, затова попитах какво е мармалад от руски  newsm78
Извинявай, не те бях разбрала!

Общи условия

Активация на акаунт