Пенсиите!!!

• 7 148
  • 85
  •   1
Отговори
# 75
Ето ви начин за висока пенсия - отивате в друга държава, поработвате 5 - 7 години и след време благодарине на това мисля, че може да се получи добра пенсия...

От такива мъдри мисли, сега 99 на сто от работилите по контракти в Либия нямат осигуровки, стаж и пенсии.

Е, аз нямам предвид Либия, а някоя нормална държава, където ще работиш с редовни документи и на редовен договор и както съм пояснила не на минималната за страната заплата. Доколкото съм чувала за работа в Европа, а предполагам и в Щатите това не е проблем и трудовият стаж се признава. Не можеш да сравняваш Германия, Холандия, Англия, Норвегия и пр. с Либия!

# 76
Ето ви начин за висока пенсия - отивате в друга държава, поработвате 5 - 7 години и след време благодарине на това мисля, че може да се получи добра пенсия...

От такива мъдри мисли, сега 99 на сто от работилите по контракти в Либия нямат осигуровки, стаж и пенсии.

Е, аз нямам предвид Либия, а някоя нормална държава, където ще работиш с редовни документи и на редовен договор и както съм пояснила не на минималната за страната заплата. Доколкото съм чувала за работа в Европа, а предполагам и в Щатите това не е проблем и трудовият стаж се признава. Не можеш да сравняваш Германия, Холандия, Англия, Норвегия и пр. с Либия!

Е, да, ти като кажеш "чужбина" и всеки е длъжен да разбере неясната ти мисъл. То на вас всичката чужбина ви е еднаква - там всички работят легално и берат доларите от дърветата.

# 77
Днес баща ми си получи най-после решението за пенсията, което в него породи чувство на обида и горчивина, а в мен единствено и само гняв.
При навършени 63 години, с 44 години и 8 месеца непрекъснат трудов стаж зад гърба си.., плащани абсолютно редовно социални осигуровки..., 15 години 2ра, останалите- 3та категория познайте колко пенсия ще взима?!
Невероятните 136,80 лв.
Ако не бъркам социалната пенсия последно беше 100, 86 лв. с предложение да скочи на 136.08 лв.

Честно казано, учудва ме тази сума. Да не е грешно изчислена? Пропуснати години? Вноски? Не е плащал осигуровки много години? Или се е осигурявал върху минималното?

Пенсията обикновено е около 60% от заплатата. Т.е., ако си се осигурявал на 300 лв., пенсията ти трябва да е 160-170-180 лв. Разбира се, схемата за изчисление е много по-сложна, но за хора неспециалисти като нас - това е сравнително точен ориентир. Лошото е, че преди дни подучух, че вече се залагат такива параметри, че пенсията отива към 50% от заплатата, т.е. вместо евентуално увеличение, ни чака реално намаляване на пенсиите и при заплата 300 лв пенсията слиза на 150лв.

За сравняването на социалната и минималната пенсия - да, разликата е обидно нищожна, но не социалната е висока, просто минималната е прекалено ниска. Но при масовото деклариране и осигуряване на минимални доходи или най-много на 400-500 лв месечно, няма как да очакваме високи пенсии, нали!
Пенсии по 1000 евро, може би ще имат един ден нашите деца, но пак не се знае тогава 1000 евро на колко реално ще отговарят.

ПП. И като отидеш на 50-55 г. в чужбина, там ще те чакат с разтворени обятия. Тутакси ще ти осигурят работа, и то добра и добре платена... Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 15:58 от птица

# 78
  • Кубрат/ Пишурка
 Радвам се,че млади хора като вас от сега се вълнуват за пенсионирането си и вземат някои мерки! Аз съм вече на 53 но хич не ми се и мисли! Преди години мислех,че като човек-даскал ще мога да се пенсионирам на 55! Сега уж до 2020 ще можем да се пенсионираме на 57 (със съответния стаж!). Да ама според проекта на новия закон няма такава перспектива - отиваме към 65! И колкото аз се приближавам към пенсионната възраст,толкова тя бяга от мен Joy Joy

Цитат:
ПП. И като отидеш на 50-55 г. в чужбина, там ще те чакат с разтворени обятия. Тутакси ще ти осигурят работа, и то добра и добре платена...

Ето това е много вярно! Не бих рискувала на тези години в никакъв случай! Ами то ще трябва да помъкна един сак само с лекарства!Пък и коленете нещо вече скърцат, кръстът се обажда, рамото, сърцето... #Cussing out
И какъв е изводът: Ако доживея до възраст за пенсия (защото се чува и за 68 години!) ще се надявам на нея! Само се чудя дали ще има работещи млади хора,които да ми я осигуряват, както аз сега осигурявам на пенсионерите newsm78 Ами ако всички са се изнесли към чужбините?!

# 79
Днес баща ми си получи най-после решението за пенсията, което в него породи чувство на обида и горчивина, а в мен единствено и само гняв.
При навършени 63 години, с 44 години и 8 месеца непрекъснат трудов стаж зад гърба си.., плащани абсолютно редовно социални осигуровки..., 15 години 2ра, останалите- 3та категория познайте колко пенсия ще взима?!
Невероятните 136,80 лв.
Ако не бъркам социалната пенсия последно беше 100, 86 лв. с предложение да скочи на 136.08 лв.

Честно казано, учудва ме тази сума. Да не е грешно изчислена? Пропуснати години? Вноски? Не е плащал осигуровки много години? Или се е осигурявал върху минималното?

Пенсията обикновено е около 60% от заплатата.
В следващ пост Бръмбофръц уточни, че последните 15 г. баща й е самоосигуряващ се. А за справка последните години мин. осиг.доход за самоосигуряващи се е2005- 2007-220лв, 2008-240 лв.,2009-260лв. . И при годишното изравняване да има още +20 на месец. Мене тази сума за пенсията не ме учудва.

# 80
  • София
Янче-то, и аз бях даскал седем години!

Невъзможно е да не направят различен статута на даскалите, просто натоварването е нечовешко като амортизиране. Какви 40 години стаж или 37. При огромната ми обич към професията и удоволствието, с което работех, след петата година вече започнах да се съсипвам здравословно и усетих качеството на работата ми да пада. Компенсираше се с рутината, но това е работа на ентусиазма и свежестта, така че или трябва да има вариант, в който на всеки пет години даскалът да работи по една година нещо друго или просто да се пенсионира с максимум, ама максимум 30 години трудов стаж. За детските учители обаче мисля, че и 20 са ужасно много.

# 81
  • Кубрат/ Пишурка

Занда и аз така мисля,ама там горе не мислят явно изобщо! Аз вече имам 31 години стаж и то 26 са в Помощно училище.Толкова амортизирана се усещам вече и изчерпана,че започнах да отказвам допълнително натоварване. И представяш ли си още 10 годинки!? А детска учителка на 65 да подскача с децата на Бели пеперудки?

# 82
...
А детска учителка на 65 да подскача с децата на Бели пеперудки?

Представих си го Grinning

Макар че утрешните 65 годишни не са като вчерашните, определено Peace

# 83

Занда и аз така мисля,ама там горе не мислят явно изобщо! Аз вече имам 31 години стаж и то 26 са в Помощно училище.Толкова амортизирана се усещам вече и изчерпана,че започнах да отказвам допълнително натоварване. И представяш ли си още 10 годинки!? А детска учителка на 65 да подскача с децата на Бели пеперудки?

Аз също съм съгласна, че учителската професия е доста натоварваща и учители до такава възраст не трябва да се допускат. Да не говорим, че то и сега е проблем липсата на млади кадри в тази професия, а с тези условия се добавя още един минус за навлизането на млади хора в учителството.

# 84
Камелот, слез на земята или следващия път като си дойдеш в България си направи труда да вникнеш по-добре за какво говоря.
Ето пример: Мъжът има 400 лв заплата, с която трябва да купи храна, да плати тока, телефоните, кабелната телевизия, интернета, джобни за учениците, да предвиди евентуално дърва за зимата. Извънредни разходи като купуване на дрехи, обувки и шопинг терапия не слагам, както и джобни пари за него и жената.
Мисълта ми е, че понякога нещата не могат да се мерят само от гледна точка на принципа и е по-добре да замълчиш, защото не живееш в този абсурд и се изказваш неподготвена.

Не се изказвам никак неподготвена даже. Мисля, че това да осигуриш здравето си е доста по-важно от това да ползваш мобилен телефон, интернет, кабелна телевизия, да си купуваш нови дрехи, " шопинг терапия"  Shocked, не знам защо не си прибавила фризьор, козметик и т.н. Вече казах в предишния си пост, че е вьпрос на приоритети. Щом някой смята, че това да гледа кабелна телевизия му е по-важно от здравето...моля, да си я гледа.
Здравната осигуровка не е даньк кьм дьржавата, плащаме я за реална услуга, която използваме.
Е точно това не е много вярно, за съжаление!!! Close

# 85
Макар че утрешните 65 годишни не са като вчерашните, определено Peace

Утрешните 65 годишни ще са напълно изкукуригали. Вчерашните поне нямаха стрес на работните си места, а сегашните майки са луднали от сега. Днес в една тема четох, че пускала кърма на работа пред компютъра, прибягвала да я носи на детето в яслата
/ значи детето е всъщност бебе/.
Като гледам някои  едва качат стълби и пъшкат, защото ги болят колената, представям си до 65 години как  ще е.

Общи условия

Активация на акаунт