Великденски пости 2010 !

  • 58 925
  • 630
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 22 867
Labrex, сладките изглеждат много хубави, би ли споделила рецептата? Ако не за утрешната Неделя Кръстопоклонна, то за следващата ще ги спретна, живот и здраве.

Девора, разбира се, много лесни и бързи са, ето рецептата:

Сладки „Кръстчета”


За тестото:


3 чаши брашно
1 чаша нишесте
150 мл олио
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер или сода+лимонтозу, или сода, угасена с оцет
1 чаша захар
150 мл вода
ванилия, кардамон по желание

За украса: стафиди, сушени плодове

Бакпулверът или содата се смесват с брашното и нишестето в купа. Налива се  олиото и се смесва – получава се лепкава маса. Захарта, солта и ванилията се разтварят във водата и се добавят в тестото.Омесва се, тестото трябва да е меко.
Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5-1 см и и се реже на лентички. От тях се оформят кръстчета и се украсяват със стафидите. Слагат се в сухаа тава, не се намаслява, и се пекат на 180-200 град. ~15 минути (сладките трябва да са почти бели)

Как ги правя аз: В купа смесвам водата, олиото, захарта, солта, угасената сода и сипвам брашно, като бъркам. В още рядката смес слагам и нишестето и после ръся брашно и намесвам до получаване на меко тесто. Оформям, слагам в тавата и пека на 170-180град. За моята фурна 11 мин. От дадените продукти излизат доста бройки, аз правя една трета от продуктите, около две тави се получават. Чашата, която използвам, е 240 мл.

Ето и сайта, има снимки стъпка по стъпка по средата на страницата са.


# 466
  • Мнения: 182
Labrex, хиляди благодарности  Hug  bouquet
Отивам да замеся едни бабини мекици, че ми дават зор!

# 467
  • София
  • Мнения: 478
Добър вечер и ви благодаря ви за хубавите думи   bouquet

Мишанка, радвам се, че рецептите ти допадат Hug

Pety, много хубави предложения   bouquet



brazilka, с какво си заляла тиквичките? Толкова ги обичам, ама без мляко не са ми вкусни.

Соева майонеза с копър и чесън. Редя ред тиквички и слагам тънък пласт майонеза, след това пак тиквички и т.н. В началото си мислех, че ще е тежко, но като е по – тънък пласт и става много вкусно, дори ми харесва повече, отколкото с кисело мляко. Съпругът ми например не яде с кисело мляко, но със соевата майонеза много ги харесва. Майонезата определено трябва да е соева, растителната на Vital не е подходяща.

Като споменах соевата майонеза се сетих да ви кажа, че в ХИТ ми казаха, че я зареждат в петък. Попитах ги специално, защото последните пъти все беше свършила.


Редно е все пак да докладвам точно тук краят на моят експеримент, защото на няколко пъти го обсъждахме. И така, аз успях ... Успях да получа сейтен - месо от пшеничен глутен изцяло в домажни условия.

Представям ви хаджийските постни фрикадели приготвени от пшеничено брашно и нахут:

Като за първи опит, колкото и нескромно да звучи съм много доволен. Даже си мисля, че ще ги правя и когато не съм в пости. Поне знам как получавам продуктите и какво слагам вътре. В следващия опит вече ще гоня по мека конструкция и смело ще добавя и други подправки.

Направо ми събра очите Crazy Хаджийските постни фрикадели изглеждат невероятно, особено разреза … Трудно ли се постига сейтен в домашни условия?

дядо хаджия, прав си и точно за това е хубаво човек да си има духовен старец, защото същият духовен старец, може да посъветва друг човек съвсем различно нещо, спрямо духовното му състояние. Пример за това са думите на Иисус Христос каква трябва да бъде нашата молитва (Мат. 6:5-13; Лука 11:1:4). Веднъж казва да се молим със свои думи, но дава и молитва, което показва, че няма значение кой начин ще изберем, а важното е с какво отношение ще я кажем.

labrex, много са интересни. Не съм запозната дали има такава традиция и при нас. Предполагам, че е свързана с Неделя Кръстопоклонна.

Отчет от тези дни:

Кроасани със сладко от диви ягоди



Два вида салати – руска и картофена с майонеза, ябълка, царевица и кисели краставички.


зелен фасул



Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 19:47 от brazilka

# 468
  • София
  • Мнения: 8 502
...
Направо ми събра очите Crazy Хаджийските постни фрикадели изглеждат невероятно, особено разреза … Трудно ли се постига сейтен в домашни условия?
...

Ако имаш търпение - не ! Значи първо се замесва тесто (средно твърдо) от хубаво брашно и вода. Меси се малко по продължително за да се развие глутена. После се оставя покрито да престои тридесете минути за да се отпусне. След това започва една тръткава работа по промиването на тестото за да му падне нишестето и да остане само глутена. Това продължава в зависимост от метода. Лично аз го сложих в една решетъчна пластмасова цедка и в един дълбок съд и от време на време го раздрусвах. После пак го премесвах и отново в друга вода и така, докато водата стане прозрачна. Някои пък си играят да го промиват на течаша вода.

Като остане само глутена се сварява в силен бульон като предварително се премесва с подправки по желание и след това може примерно да го печеш или пък да го пържиш или вариш (с една дума каквато ти е там рецептата).

Аз пък предварително го омесих с две супени лъжици нахутено брашно и една супена лъжица соева майонеза за да го направя по пухкаво. Направо си ги оформих като фрикадели, сварих ги и после ги изпържих. Следващия път вероятно ще направя кюфтета с доматен сос, но ще сложя в сместта и сварен ориз.

# 469
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Купих си соеви хапки, ще ми кажете ли как да си ги приготвя  Blush

http://www.bioslunceluna.com/shop/osnovni-hrani/vegan-i-soevi-hr … vi-hapki-bio.html

Купих си и соево сухо мляко, дали с него ще мога да направя млякото с ориз / сутляш/ ? Rolling Eyes

Купих си и бутер тесто и него ще го мисля...

# 470
  • София
  • Мнения: 478
дядо хаджия, благодаря ти за подробното описание. Непемренно ще опитам, още веднъж поздравления за прекрасния резултат   bouquet


Иренка, соевите хапки ги овкуси с подправки по твой вкус, може и зеленчукови бульончета, не пести подпрвки, защото много поемат. Зелей ги с гореща вода и ги похлупи за 30-на минути. Може да ускориш малко процеса като ги свариш няколко минути. След това ги отцеди, изчакай да поизсъхнат. Правила съм ги като кавърма, винен кебап с ориз, със сладко - кисел сос. Просто манджата да си има собствен силен аромат, да има сос, който да ги доовкуси.  

Не съм ползвала соево сухо мляко и нямам представа какво е.  

# 471
  • София
  • Мнения: 8 502
...

Не съм ползвала соево сухо мляко и нямам представа какво е.  

На мен пък ми е странно какво е това соево сухо мляко. По принцип соевото мляко се прави като се вари начупена или смляна соя и то става една бяла течност. После като се замисля ако я дехидрира вече не знам какво остава.

Я дайте някакъв линк да го видя това чудо.

# 472
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Ами ето едно сухо мляко на растителна основа:

http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&cPath=66& … e588ef7bc47d4fbff

Моето е в зелено кутия и струва 4 лв. купих го в Т-маркет, утре мога да го щракна  Peace. Кокосово така и не намеих, обиколих Хит, Фантастико, Била, само до Метро още не съм ходила.

Купих си и соево Тофу, обаче това чудо хич не ми хареса, а пазарувах като за световно Sad

# 473
  • София
  • Мнения: 8 502
Ами ето едно сухо мляко на растителна основа:

http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&cPath=66& … e588ef7bc47d4fbff

Моето е в зелено кутия и струва 4 лв. купих го в Т-маркет, утре мога да го щракна  Peace. Кокосово така и не намеих, обиколих Хит, Фантастико, Била, само до Метро още не съм ходила.

Купих си и соево Тофу, обаче това чудо хич не ми хареса, а пазарувах като за световно Sad

Значи за сухото мляко дето сте дали ако и вашето е със същия състав няма нищо общо със соевото мляко.

Тофуто ... тофу без подправки и изобщо соеви продукти без подправки нищо не става. Затова вземете и си го мариновайте с много подправки. Може например после да го направите в гюведже ама пак с много подправки, или пък да го сготвите на супа (аз съм правил и руло Стефани с него). Бе с една дума де що е соево се готви с подправки, защото то ни вкус има ни аромат ... нищо.

# 474
  • София
  • Мнения: 478
Иренка, тофуто трудно може да ти допадне в чист вид. Щом си купила в повече ако искаш пробвай това предложение. В ХИТ винаги има кокосово мляко, до сега нито веднъж не ми се е случвало да няма, а пазарувам там редовно и от години. Ако си питала някой от персонала, не разчитай на тях. В магазина се разделихме с мъжа ми и се разбрахме кой какво да вземе, за да не губим време и на него се падаше кокосовото мляко. Не можал да го намери и питал служителка, която закривала млякото с тялото си, и тя казала, че няма. Като се мръднала го видял Joy Така, че на разчитай на служители, на повечето места не знаят какво е това. В ХИТ е при екозтичните храни, суши, тай сосове и т.н. В Кауфланд е при хладилниците, до кондензираното мляко, освен ако не е на някаква промоция и го слагат в центъра на магазина.

Сега се сещам, че преди време бях правила много хубава червена леща с тофу от рецептите на Бон Апети. Трябва да я потърся в сайта им и ще ти я пратя. При всички положения не го отписвай.

Лека вечер от мен  bouquet

# 475
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Ами то уж е овкусено тофуто, в едни консервни кутии е. Дали може да го подправя и да го запека с бутер тестото  Rolling Eyes Blush

За млякото питах персонала, да, ама защото обикалях, гледах, обикалях , гледах, очите ми изтекоха...

дядо хаджия , първо, нека си говорим на " ти "  Grinning Ами на опаковката на моето пише отпред сухо растително, а отзад пише соево сухо мляко. Одеве щракнах чичко Гугъл и наистина изкара доста неща за сухо соево мляко. Все пак е възможно аз да съм в грешка, защото всичките тези продукти за мен са новост.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 23:10 от Иренка

# 476
  • София
  • Мнения: 8 502
Ами то уж е овкусено тофуто, в едни консервни кутии е. Дали може да го подправя и да го запека с бутер тестото  Rolling Eyes Blush

За млякото питах персонала, да, ама защото обикалях, гледах, обикалях , гледах, очите ми изтекоха...

дядо хаджия , първо, нека си говорим на " ти "  Grinning Ами на опаковката на моето пише отпред сухо растително, а отзад пише соево сухо мляко. Одеве щракнах чичко Гугъл и наистина изкара доста неща за сухо соево мляко.

Аз писах за това дето е посочено на линка.

Сега ... значи нарязваш тофуто на малки парченца и си го овалваш в гъста марина от вода, кимион, чесън, съвсем малко черен пипер, някаква подправка от сорта на босилек, мащерка или риган и шарена сол. Ако мое го оставиш там да преседи ще му дойде добре.

После тъй ще го тамъниш в бутерките че да го не види реотана ами да е покрито с тесто. Ама преди това да не забравиш да го отцедиш от марината и да го не бухнеш мокро, че отиде бутера. Ако искаш па го направи на вариант топено тофу. То няма да го топим никъде де ама ще го накъламе на блендера с малко соево (или нахутено брашно) и с много малко вода, че да зямяза на гъста паста дето ще и турим подправките вътре. Е те тука душа мушкаш и малко ким (не кимион) на зърна.

Другия вариант е да си направиш сирене в гюведже (или по шопски). Мойта булка си купила едни малки йенски за по една порция и го печем там. И нали там си му притуряи домати, па печена чушка (може и люта) и да речем я мащерка, я риган, я босилек (с една дума това дето обичате). Сега ... то нали няма да е като онова шопското оти си нема яйце отгоре. Обачеееее ние какво правим ... правим едно хубаво картофено пюре (с чиста вода без мляко и задъжително с малко чесън и кимион - картофите умират за тия подправки) дето ако имаме соево брашно или пък нахутено ще му притурим една лъжица (ти нали рече, че имаш сухо соефо мляко - те ... тури от него). И така като се позапече сиренето мяташ един слой от туй пюре (дето си прибавила и малко червен пипер за цвят) и го допичаш. Значи пюрето първо да не е рядко, после тънък слой та като се запече лекоо да хрупка.

Баба ти хаджийка я нема до мене иначе щеше да оврека светът да туриш и една бучка маргарин върху пюрето - било давало хубав цвят (ама ти сега си го приготви по простичко).

Тъй ... ако си немаш гюведжета или пък не знам какви си малки йенски съдове, реди душа у тавата. Първо ще туриш от доматите отдолу, отгоре ще туриш тофуто и върху него пак домати (може и печени пиперки). Така го туряш във фурната да го види огъня и после мяташ отгоре картофеното пюре. Пак ще стане и ти нали като го поднасяш ще речеш, че гюведжетата са ти голями та затуй си сипала по малко, че да се изяжда.

Инак като ги почнеш да ги въртиш там сирене у пергамент, па сирене у фолио, па по тракийски па по занзибарски, бе за каквото се сетиш се става тофуто. Номера му е маринатата и подправките хубаво да го обработят.

Ние между другото направо си го наситняваме и си го омесваме с подправките и после правим едни топчета и тех ги пускаме у гюведжетата. Ама то това друга работа, ако те интересува пак ще ги пиша.

Дал пък да не ти пиша и за панирания вариант. Абе ... я първо направи туй па другото за другите пости, че като гледам тая година Петровите бая ще са големи.

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 23:23 от дядо хаджия

# 477
  • Мнения: 2 037
Намерих във форума една рецепта за Кюфтенца от булгур и червена леща и я споделям веднага с вас.  Hug

Продукти: 1 ч.ч. червена леща, 1 кубче гъбен бульон, 2 ч.ч. вода, 1 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, олио
Приготвяне: Лещата се залива с водата и се слага да се свари с бульона, докато се абсорбира водата. Котлонът се изключва и към лещата се прибавя булгурът. Разбърква се, покрива се с капак и се оставя да постои 15 мин. През това време лукът и чесънът се задушават в зехтина. Сипват се при лещата и булгура и се добавят кимионът, червеният пипер и магданозът. Оформят се кюфтенца, овалват се в брашно и се намазват с олио. Слагат се да се запекат на 200 градуса за 15 мин.

Да ви е сладко!   chef

# 478
  • Мнения: 293
Здравейте, намерих рецепта за кюфтенца от тиквички, тофу и ядки (от Йоана Петрова) Аз я харесах и затова я предлагам и на вас:

Продукти:

    * 350 гр. настъргани тиквички
    * 350 гр. настъргано тофу
    * 60 гр. галета
    * 50 гр. сурови орехи
    * 50 гр. сурово, белено тиквено семе
    * 4-5 суп. лъж. зеленчуков бульон или вода
    * сол, черен пипер

Ядките се смесват и се смилат на едро.

Смесват се тиквичките, тофуто, ядките и галетата. Омесват се добре. Добавя се по малко зеленчуков бульон или вода и сместа се омесва хубаво. Трябва да не е суха, за да могат да се оформят кюфтенцата. Оставя се да постои за 20 минути.
От сместа се оформят плоски кюфтенца. Подреждат се в тава върху хартия за печене, намазана с малко олио. Отгоре, кюфтенцата се намазват с олио и се пекат на 180°C за 20 минути. С шпатула се обръщат внимателно в тавата от другата страна и се допичат още 20 минути. Докато са топли са рехави, но като изстинат запазват формата си. Затова трябва да се внимава при обръщането, а след като се опекат да се оставят да се охладят в тавата.
Могат да се сервират топли или студени със салата или доматен сос.

# 479
  • Мнения: 289
Mary Malone, какво е количеството на булгура?

Общи условия

Активация на акаунт