Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 729
  • 392
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 572
Дете, много кисело мирише тази леща моята! Това нормално ли е? Rolling Eyes

Не, нещо не е наред. Изхвърли я.

# 151
  • Мнения: 1 741
Днес и бе 3-ти ден, без никаква промяна на външен вид, същата миризма. Хвърлих я. Явно е била бланширана - изложих се, ама щото нямах опаковка да прочета. Laughing

# 152
  • Мнения: 117
здраверйте, за сега имам успешен опит с люцерна и т. н соеви , които се правят от боб Мунг. Наистина са същите , ного много вкусни

# 153
  • Мнения: 572
Днес и бе 3-ти ден, без никаква промяна на външен вид, същата миризма. Хвърлих я. Явно е била бланширана - изложих се, ама щото нямах опаковка да прочета. Laughing

Аз така пробвах грухана пшеница, предполагах, ама се уверих че не става за покълване. Сега съм сложила боб, един дребен продават в супермаркетите. Ако стане добре ще се похваля  Simple Smile .
Имам желание за люцерна, но така и не намерих магазин за семена тук в квартала или край работата ми  newsm78 Този град с големите си разстояния и вечни задръствания съвсем ми опротивя  Sick

# 154
  • Мнения: 1 741
Привет! Дали ще се намерят хора да ми обърнат внимание тук!  Hug
Значи да ви питам за крес - как се покълва това чудо? Аз не зная как се покълват слузести? С парче тензух отдолу трябва да е, така ли? Ако е без нищо не става, така ли?
Аз съм разочарована, че е толкова слузест. Пише на опаковката, че е супер известен и масово ползван в Азия. Обърках се, че ще е подобно на люцерната и ще мога да си слагам в салатите, но сега тая слуз как ще я употребя? Искаше ми се не просто да смеся в нещо за пълнеж, а да се усеща вкуса на това прехвалено нещо.  Rolling Eyes
 

# 155
  • Мнения: 1 559
Сноучи,тъкмо мислих да отварям тема за природосъобразното хранене,и реших да се поразровя малко назад ...и хоп попадам на това Hug Hug.Страхотна тема,все още съм на 3-та страница..и имам много да чета.От известно време съм на природосъобразно хранене и съм супер доволна.Най после намерих храната с която хем да подържам фигурата ,хем и да и се наслаждавам Laughing.Обожавам суровите ядки,всякакави видове салати и супички.Сега съм и на вълна кълнове..дано имам успех и с тях. Whistling

# 156
  • Мнения: 1 741
Някой беше писал за покълване на кориандър. Може ли повече инфо от какви точно семена става? Аз купих кориандър на зърна, едни такива кръглички, и пробвах, но не покълна. А в агроаптеката продават в едни много малки пакетчета и съответно излиза скъпо. Но там нали за сеене ги продават, така че поне ще покълне. А пък аз иначе си купих едно цяло кило люцерна - 7.50 лв. Сега остава здраво да наблегна на кълненето и яденето след това. Особено на филийка с авокадо я хапвам люцерната и с къри поръсена. Heart Eyes

# 157
  • Мнения: 1 741
Пробвах и чимен - мисля, че се получава. Не зная колко трябва да го оставя - има кълнчета вече. А също и къде да го употребя се чудя - той си е подправка, така че сигурно навсякъде ще върви според вкуса на останалите продукти? Идеи? Къде се изгубихте, кълнЕщи момичетаааа? Simple Smile

# 158
  • Мнения: 19 999
Деси, имаш ли напредък с покълването на креса? Аз имам рукола, но и тя е слузеста и не знам как да я покълвам. С тензух пробвах веднъж, но се вмирисва.

# 159
  • Мнения: 1 741
Крес само веднъж пробвах и заради ужасната миризма не ми се пробва пак. Може да пробвам направо да го засея, но нямам никакво инфо как да стане. newsm78
Рукола сега в момента пробвам - поникна, макар че очаквах по-дълги да станат. Вече ги изнесох на светло и позеленяха. Засега не мога да кажа, че мирише не нещо необичайно. Иначе доста дни вече минаха - 4-6, не съм сигурна, май заедно с люцерната я покълнах (в същия ден), но кълновете са по-къси от тези на люцерната. Също немалко семенца не можаха да поникнат, ще видя утре на светло дали има подобрение, след като днес я изнесох на светлина. Не зная колко време да я чакам да расте, ще я видя утре, ако е почнала да повяхва, значи съм закъсняла и бързо трябва да я изям. Laughing Абе, въобще не ми е много ясна картинката с тия слузести семена, а неслузестите ми вървят толкова добре! Руколата я сложих върху памук, но нямам идея дали може да се ползва памук по принцип? Мисля, че питах и във Веганството, че тук я намине някой компетентен да ми отговори, я не. А си е хубава темичката за кълн-мераклии като мен. Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 05:12 от desi_sunshine

# 160
  • Мнения: 1 741
Солей или някой друг, знаете ли колко дни се покълва руколата или колко дълги трябва да станат пониците? Моите се разлистиха до листенца подобно на детелини - 4 листенца. Но не се стърпях и ги отрязах и прибрах в хладилника за консумация вече. Много приятно ухание се разнесе докато ги режех с ножицата! Голям съм и фен на тая рукола! Heart Eyes

Чимен също съм заложила - първа проба, четох в оня линк за кълновете за сминдуха (нали е същото) и пишеше 3 дни на тъмно, 3-4 на светло. Мисля утре да го извадя на светло. Не съм сигурна, обаче, дали се развива правилно. Той май също е леко слузест, а такива обикновено имат едни съмнителни миризми... да се чуди човек наред ли им е всичко, така ли трябва да е или нещо не прави като хората и се развалят.

# 161
  • Мнения: 123
  bouquetСтрахотна тема Peace
За да не е само запис:
Кълновете са елексира на живота.Те са един съвършен хранителен продукт, състоящ се от множество живи клетки. Няма значение, какъв е реалния тонус на човека – живите клетки в кълновете ще задоволят всички нужди и изисквания на органите в тялото, ще регулират и хармонизират функциите им, като по този начин ще възстановят здравето и равновесието в организма.

Освен това:
 - нормализират обмяната на веществата
 - стабилизират всички системи на организма: нервна, лимфна, кръвоносна, храносмилателна и др.
 - обогатяват кръвта с кислород
 - извеждат излишния холестерин, мъртвите клетки, отрови и други вредни вещества от организма
 - подобряват еластичността на мускулите и подвижността на ставите
 - съдействат за дълголетие

Участието на покълналите семена в ежедневното ни храненето  - гарантира зареждане на човешкото тяло с чиста, балансирана и животворна енергия – балансирана и устойчива спрямо въздействието на неблагоприятните външни фактори в съвременния свят.

И тук има рецепти:
http://www.giv-bg.com/

# 162
  • Мнения: 146
Нитересна тема!! Записвам се да следя, че съм натрупала материал за покълване, ама от толкова четене се замотах съвсем  Crazy... и нещо не се престрашавам да започна... Embarassed Надявам се скоро да се похваля с резултати...  Grinning
 Peace

# 163
  • Мнения: 959
и аз се записвам, днес ще ходя до био свят за да си взема жито за покълване за житния режим, и ще проверя дали има броколи на семена, че ми е много интересно дали ще стане  newsm78

# 164
  • София
  • Мнения: 929
Здравейте.

Имам опит в покълването на жито и слънчоглед - стават мн бързо и лесно и са ужасно вкусни. Много обичам кълнове от лук, но не мога да намеря семена, а пък готовите са убийствено скъпи. Някой знае ли от къде мога да се снабдя със семенца.

Опитах да си правя поници от слънчоглед с пръст - много са вкусни, но нещо не ми се получава добра реколта. За това ми се иска да си купя машинка за покълване. Хвърлила съм око на тази на Людмил - но и цената ми идва малко в повече (160 лв), а и мястото ми е кът.

Та как мислите - в тези малките машинки - ще стават ли поници. А в тях има ли въздух, който се върти и проветрява кълнчетата или ....

И още въпроси имам - купих си синап от Карфур на зрънца. Дали има начин да покълне или е обработен топлинно.

Общи условия

Активация на акаунт