Машина за хляб-35 част

  • 113 447
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 2 296
А когато ползвате жива мая във водата ли я слагате или... newsm78 Защото сухата нали се слага най-отгоре върху брашното Thinking

# 511
  • Мнения: 0
И живата мая се натрошава най-отгоре върху брашното, но да е стояла в хладилник, а не направо от камерата.

# 512
  • Мнения: 3 428
Аз живата мая си я разтварям в 20 мл вода и си я наливам в едно кладенче отгоре на брашното.

# 513
  • Мнения: 9 785
Последните дни правих хляб все с жива мая, че имах доста изостанала във фризера. Но я разтварях предварително във вода + захарта от рецептата. Слагала съм и върху брашното, когато съм правила с отложен старт.

# 514
  • Мнения: X
Живата мая я натрошавам на парченца и я слагам във водата, леко разклащам контейнера и продължавам нататък (сол, захар, олио, брашно).

# 515
  • Мнения: 9 785
Какви бяха отзивите за маята Виво, че не съм внимавала? Crazy
Наложи ми се днес да купя от нея, поради липса на други ooooh!
Кубче е, ако има значение Rolling Eyes

# 516
  • Мнения: 3 428
Аз използвам само тази марка мая и досега съм нямала проблеми с хляба.

# 517
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Какви бяха отзивите за маята Виво, че не съм внимавала? Crazy
Наложи ми се днес да купя от нея, поради липса на други ooooh!
Кубче е, ако има значение Rolling Eyes


Супер е,действай смело.Основно тази мая съм ползвала. Hug

# 518
  • Мнения: 9 785
...Супер е,действай смело.Основно тази мая съм ползвала. Hug
Аз използвам само тази марка мая и досега съм нямала проблеми с хляба.

Ок, благодаря ви Hug!

# 519
  • Мнения: X
И аз съм много доволна от Виво. Не съм виждала суха тяхна мая, но живата е много добра!

Днес направих козунак изцяло в машината и стана чудесен! За протокола ще напиша рецептата:

3 яйца, като отделих половин жълтък за намазване (после го забравих, защото имах много работа)
140 мл прясно мляко
14 г мая (ползвах на Д-р Йоткер 2 пак.)
50 мл олио и 50 г масло
80 г фруктоза + 40 г захар
1 ванилена захар на Д-р Йоткер
40 г брашно + щипка захар + 3 щипки сол (това към топлото мляко с маята - оставих да шупне)
още 500 г брашно
1 ч.л. сок от лимон (добавих след като стана на топка тестото)

Малка част от мазнината сложих към тестото. Само млякото и мазнината ги топлих в МВ (поотделно). Яйцата и захарта (по-голямата част беше фруктоза) сложих направо в машината (дори не бях извадила яйцата от хладилника предварително). Пуснах машината на произволна програма за хляб малко да поразбърка продуктите без брашното и мазнината, после пуснах машината за 1 минута на печене, за да се стопли сместа (оставих така няколко минути при изключена машина), добавих шупаналата мая, сложих и останалите продукти (лимоновия сок накрая) и  пуснах програма за тесто (месене с 1 втасване), като постепенно добавих останалата мазнина, после извадих тестото, сплетох го, махнах перките и сложих козуначената плитка в контейнера. Пуснах пак за 1 минута машината на печене и оставих да втасва около 1 час и 10 минути. Втаса над горния ръб на контейнера и пуснах на печене. Пекох 45 минути и после още 5 минути го оставих в изключената машина (за всеки случай, че не бях сигурна дали се е изпекъл). Този път се изпече много добре - нито сух, нито недопечен, прилична козуначена коричка (а при миналите опити за печене в машината все беше изгорял). Не съм добавяла други неща, защото просто нямах време да го мисля.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 15:57 от Анонимен

# 520
  • Мнения: 0
Привет на всички!
От два дни и аз имам хлебопекарна машина. Закупих си от Техномаркет ето това NEO BM-201 (картинката не отговаря на изгледа на машината, но поне параметрите и са верни).

Четох, как всички хвалят хляба с айрян на Полина и реших това да ми е прощъпулника в занаята... Simple Smile
Следвах тези количества - но не дословно.

При мен по-скоро бяха

айрян - 260 мл.
яйца (по 60 гр. - нямах по-малки, може би трябваше да сложа само едно) - 2 бр.  
захар - 1.5 с.л.  
сол - 1 с.л.
краве масло - 60 гр.
бяло брашно - 500 гр.
суха мая - 5 гр.
Програма 1(основна)

Проблемът ми е, че при мен хлябът не бухна както го виждам по снимките в коментарите.
Освен това и вътрешността ми се струва малко по-влажна от необходимото.

Ето и снимки на произведението:

http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020001.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020003.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020004.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020007.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020008.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020009.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020010.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020013.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/S2020014.JPG

Ще се радвам, ако ме насочите къде греша...
А и нещо не се ориентирах, в коя колонка попада моето хлебче от табличката с формата на хляба и точките за евентуални причини в началото на темата...

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват! Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 07:19 от AnMary

# 521
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 182
ориг. р-та е-200г кис.мл.,100г.вода,1яйце,4ч.л.захар,аз слагам 2ч.л. сол,3с.л.олио,550-600г.брашно и 2ч.л. мая.Става супер но аз слагам 54ог. брашно.

# 522
  • Мнения: 9 785
bg-momyk, следи ли тестото докато се замесваше?

# 523
  • Мнения: 0
Мисля да направя едно пълно описание на действията си, с което евентуално да ви улесня да ми помогнете. Simple Smile
Първото уточнение, което трябва да направя е, че всички количества съм ги установявал посредством кухненската везна и мерителните чашка и лъжички към комплекта на машинката.
Та значи -

1. Приготвих айряна. Киселото мляко беше на Meggle (ако има някакво значение), а съотношението вода/мляко не съм го отчитал точно. Правих си го така както аз си харесвам айряна - леко гъст.
2. Направих айряна с гореща вода, защото реших в горещия айрян да разтворя кравето масло (някакво уж френско "Elle&Vire"), както и сторих.
3. В комплекта на машинката си имам малка и голяма мерителни лъжички, за които реших, че явно те са еквивалентни на супена и чаена лъжички. Затова с голямата от тях добавих към гореполучената смес - 1,5 с.л. захар и 1 с.л. сол.
4. Разбих двете яйца в отделен съд, добавих ги към сместа и разбърках.
5. Вследствие на всички добавки, а така също и на времето за които ги добавях температурата на сместа определено се понижи и вече не беше гореща.
6. Така получената течна смес пресипах в контейнера на машината за печене.
7. Върху нея внимателно изсипах 500 гр. пшенично брашно на "София Мел" тип 500.
8. Яд ме е, че не снимах как поставям маята (може и там да греша), но като сипвах брашното, то се получи с връх и аз с пръст направих вдлъбнатина във връхчето, където и поставих маята (на доктор Йоткер е - суха - прахообразна - зелена опаковка - 7 грама пакетчето - аз претеглих 5 грама да използвам).
9. Затворих капака на машината, включих в тока, нагласих на основна програма за 3 часа, на 900 грама, тъмна коричка и натиснах "Старт", с което и машинката си почва работата. Повече не я пипах, докато не завърши всичко.

Относно тестото

bg-momyk, следи ли тестото докато се замесваше?

Да, следих го. Наблюдавах го през прозорчето на машинката и дори се зарадвах, защото при първото месене топчето си се получи като на третото клипче от показаните в началото на темата. Това месене моята машинка го прави за 10 минути и после почива (не съм сигурен точно колко минути почива - днес вече ще следя точно - но предполагам над 30 мин.) По време на тази почивка тестово се разстели някакси и при следващите месения или бъркания (не знам как да ги нарека) тестото ми вече не беше на топче.

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 10:59 от bg-momyk

# 524
  • Мнения: 2
Здравейте, пекари и пекарки. Искам да ви питам нормално ли е лявата ос, която върти лявата бъркалка да има кратък ход(1-2 см) наляво и надясно, както и съвсем малко нагоре, независимо от дясната. При съвсем леко завъртване на ръка лявата се движи без дясната. При дясната го няма това-въобще не мърда, а при по силно завъртане завърта и лявата. Не съм на 100% сигурен, но мисля, че в началото не беше така-и двете нямаха самостоятелен ход.  Машината е Moulinex 5023 Home Bread Bagette, която мисля е като 5000 и 5003. Някой, който има някой от тези модели, наблюдава ли същото? 

Общи условия

Активация на акаунт