Сготвено с любов , от близо и далече

  • 124 754
  • 100
  •   1
Отговори
# 90
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Боб на фурна

Продукти:

200 гр. смилянски боб;
2-3 глави лук;
4-5 скилидки чесън;
2-3 моркова;
1 червена сладка чушка;
2 домата;
1 ч.ч. бяло сухо вино;
1 кафена ч. зехтин;
1 ч.л. захар;
1/2 връзка магданоз;
мащерка, риган, сол.

Приготовление:

Бобът се сварява в много вода със сол, зехтин, 1 цял морков и 1 цяла глава лук. След като се свари се отцежда. Запазва се 1 ч.ч. от водата, в която е врял.
Междувременно се нарязват на ситно лук, чесън, домати, чушка, моркови. Лукът и морковите се запържват. Добавят се чесънът и чушката, после и отцеденият боб. След като се запържат леко се добавят доматите, виното, бульонът и другите подправки.
Пече се, докато водата поизври в предварително загрята фурна, на 200 градуса.


Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:09 от InaDot

# 91
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Моята постна мусака

Колкото готвачи - толкова рецепти за мусака! Ето я моята:

Продукти:

1 малка глава лук;
4-5 скилидки чесът;
2 моркова;
4 големи картофа;
2 малки тиквички;
2 малки патладжана;
2 домата;
магданоз и копър;
3-4 зърна бахар, 3-4 розички карамфил,  1/2 ч.л. захар, черен пипер и сол на вкус;
зехтин.

За заливката:

400 мл прясно мляко;
2 с.л. бяло брашно;
30 гр масло;
1 яйце и 1 жълтък;
индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Настъргано твърдо жълто пикантно сирене за поръсване - гравиера, кефалотири, овчи кашкавал.

Приготовление:

Картофите, тиквичките и патладжаните се нарязват на кръгчета. Запичат се до омекване последователно върху хартия в голяма тава във фурна, поръсени с по малко сол, черен пипер и зехтин.
Лукът, морковите и чесънът се запържват в зехтин.
Приготвя се доматен сос, като се подправя с бахар, карамфил, черен пипер, сол, захар и зехтин.
В дълбока намаслена керамична тава се подреждат на редове запечените зеленчуци, като между тях се разпределя доматения сос и запържените лук и моркови. Ако е необходимо, се долива топла вода до 2/3 от нивото на продуктите. Поръсват се ситно нарязаните зелени подправки.

Заливката:

Млякото се слага да се стопли в тенджера, прибавя се маслото, за да се разтопи.
В сух тиган се препича брашното до лек кафеникав загар.
Преди да заври млякото, брашното се добавя  в тенджерата по малко- 5-6 пъти общо за 2-те лъжици. Разбърква се с ръчнта преса за картофено пюре, точно като пюре.
Целта е млякото да не заври, да не останат бучки брашно и да се получи еднородна кремообразна смес с желаната гъстота. При необходимост за сгъстяване, може да се добави още 1 с.л. брашно.
Сосът се овкусява със сол, настъргани черен пипер и индийско орехче.
Разбърква се още няколко пъти и се сваля от огъня. Оставя се да почине 20-30 сек.и се добавят яйцето и жълтъкът. Бърка се, докато се смесят добре.
Целта е да не се пресече яйцето.
Със заливката се поливат приготвените вече зеленчуци.

Мусаката се пече в загрята фурна на 220˚С общо около 30 минути, като се проверява за готовност. 10 минути преди да е готова, се поръсва с твърдо сирене.


Последна редакция: пт, 15 май 2020, 15:29 от InaDot

# 92
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Огретен с тиквички и картофи

Продукти:

4 големи картофа;
3 малки тиквички;
150 гр ементал или друго жълто сирене със специфичен вкус;
100 гр бяло сирене;
половин връзка копър;
зелената част на 4-5 стръка пресен лук;
може да се добави и зелена част на 2-3 стръка пресен чесън;
3 яйца;
зехтин;
сол и черен пипер.

Приготовление:

Картофите се сваряват, да омекнат леко, но не напълно /за около 10-12 мин./
Обелват се след като изстинат.
Настъргват се на едрото ренде картофи, тиквички, сирената.
Поставят се в дълбока тава , разбъркват се и се овкусяват със сол и черен пипер; сместа обилно се залива със зехтин. Добавят се ситно нарязани копър и лук.
Яйцата се разбиват отделно и се овкуват със сол и черен пипер. Добавят се към сместа.
Всичко се разбърква много добре. Опитва се и евентуално се добавят подправки.
Пече се за 40 мин. на 200˚С, докато хване хрупкава кафява коричка.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:20 от InaDot

# 93
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Шоколадова торта

Представям тази много лесна и същевременно привличаща вниманието шоколадова торта.

Продукти:

300 гр шоколад - черен или млечен според предпочитанията ви, сладкарска ковертюра;
150 гр прясно мляко;
250 гр дайджестив бисквити;
100 гр масло;
250 гр цедено кисело мляко;
100-150 гр пудра захар при необходимост;
3 ч.л. какао.

Приготовление:

Бисквитите се натрошават и се смесват в еднородна маса с оставеното на стайна температура масло и с какаото.
В подходяща форма се оформя основата на тортата от тази смес.
Прясното мляко се затопля. Шоколадът се натрошава и се смесва с млякото. Разбърква се с тел, докато се получи шоколадов крем. Добавя се захарта. След като сместа изстине след няколко минути се добавя една по една лъжица киселото мляко като се разбърква непрекъснато до получаване на еднороден пухкав крем.
Кремът се разстила върху основата.
След като изстине напълно тортата се слага във фризера за 2 часа.
Сервира се на малки парчета.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:03 от InaDot

# 94
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Моят любим сандвич със сирене бри и яйце

Продукти :

2 филийки хляб;
40 гр масло;
50 гр сирене бри или камамбер;
1 яйце;
черен пипер и сол на вкус.

Приготовление:

В широк тиган се разтапя половината масло и се препържва леко. Слагат се двете филийки и се изпържват до златисто от едната страна. Обръщат се и върху тях се нарежда тънко нарязаното сирене.
След запържване и от другата страна се оставят настрани.

Разтапя се остатъкът от маслото. Запържва се яйцето на очи, без да се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Запържва се и от другата страна.

Поставя се между двете филийки със сиренето.


Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:05 от InaDot

# 95
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Хрупкави пържени тиквички в 5 лесни стъпки

Когато лятото е вече реалност и чакам само датата та полета на юг, за да се присъединим към морето от туристи, зажаднели за слънце и прохладен бриз, започвам да мисля за храната в друг мащаб.
Искам порцията ми да е свежа, лека и вкусна. Такава е и предложената резепта; за 2 порции всъщност.

Продукти:

5 малки, тънки, млади тиквички;
6-7 с.л.царевично брашно;
олио за пържене;
сол за овкусяване.

Приготовление в 5 лесни стъпки:

1. Тиквичките се обелват, нарязват на тънки шайби и нареждат на голяма дъска. Посоляват се  от едната страна.
2. На умерен котлон се загрява мазнина в широк тиган /4-та степен от 6/.
3. Тиквичките се овалват леко в царевично брашно и се поставят в олиото.
4. Запържват се леко до златисто от двете страни.
5. Изваждат се и се поставят да се отцедят от мазнината в чиния върху 2 пласта салфетки или специална хартия.

И още някои стъпки за улеснение:
- пържи се в 2 тигана едновраменно;
- на никой етап в процеса на приготвяне тиквичките не трябва да се допират една до друга;
- не трябва да се покриват и задушават, за да станат хрупкави.


Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:28 от InaDot

# 96
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Луканика тиганита/λουκάνικα τηγανιτά или τηγανιά με λουκάνικο και πιπεριές/

Всичко, което се приготвя на тиган, може да носи това име в гръцката кухня Laughing
Конкретно тази рецепта е за наденица  и е много сполучлива комбинация с малко и семпли продукти, но изисква да се добавят всички съставки. В зависимост от вида на наденицата, мазнината и подправките може да се опитат различни комбинации и да се намери най-удачната за всеки вкус.

Продукти:

500 гр качествена наденица Smile /по избор, сурова или сушена от типа на чоризото, най-добре е да е 2 или 3 вида/;
4 големи червени чушки;
4 скилидки чесън;
балсамов оцет и сокът на 1 портокал или балсамико с портокал;
сол и черен пипер на вкус;
зехтин за запържване.

Приготовление:

Ако наденицата е сурова, се запича цялата във фурната. Нарязва се на малки кръгчета и се слага да се пържи в дълбок и достатъчно голям тиган на силен огън. Нарязват се на едро чушките и се добавят към наденицата.
Няколко минути преди да е готово се добавя на едро нарязан чесън.
В самия край наденицата се овкусява със сол, черен пипер, балсамико и портокалов сок.
Сервира се топло с препечени филийки хляб във фурната в тавата, където е била изпечена наденицата.


Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:44 от InaDot

# 97
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Торта с малини

Тортата може да се приготви със захар или със стевия. При използване на стевия се следи за указанията на опаковката какво количество отговаря на съответното количество захар.

За основата:
-   150 г типово брашно
-   100 г овесени ядки
-   100 г масло (студено, нарязано на кубчета)
-   50 г кафява захар
-   щипка сол

За шоколада:
-    100 гр разтопен шоколад

За малините
-   300 гр малини (може и замразени)
-   50 гр захар / стевия

За крема
-   200 гр крема сирене
-   60 гр заквасена сметана
-   100 гр кисело мляко
-   около 70 гр. пудра захар или стевия на вкус
-   сока на половин лимон

Приготовление:
Блатът (най-добре е да има борд и да стане като блат за пай) се пече на 180° за 15 мин. или до златист цвят.
След като изстине се залива с разтопения шоколад. Отива във фризера на 20 мин., докато стегне, после се залива с малините и най-отгоре -  крема.
Ако е много нисък бордът, ще гониш малините по чинията, така че трябва да прилича на кошничка. По думи на дегустаторите - трябва да преседи поне един ден в хладилника, за да омекне малко овесения блат, а на най-нетърпеливите им трябва длето, ама пак е вкусно.


Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 09:21 от InaDot

# 98
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Бърза туршия със зеле и моркови

Зимни вечери са дълги. Но това не значи, че трябва да се готви дълго.
Тази салата е лесна за приготвяне и може да остане в хладилника 5-6 дни, като остане свежа и хрупкава, готова да допълни вечерята или аператива.

Продукти:

За туршията:
700 гр зеле
4 моркова
1 червена чушка
4-5 скилидки чесън

За маринатата:
200 мл вода
50 мл винен оцет
50 мл олио
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар

Приготовление:

Зелето се изчиства от кочаните на листата и се нарязва на дребно. Морковите се настъргват. Чушките се нарязват на тънки шайби. Всяка скилидка чесън се реже на 4-5 части.
Приготвя се маринатата - слага се да заври водата. Добавят се и другите съставки. Оставя се да ври 1 минута и се сваля от огъня.
В подходящ съд /аз използвам буркан от 1.5 л с вакуумна капачка/ се реди зеле, моркови, чушки, чесън и отново, докато свършат продуктите.
Ако остане празно място в съда, се допълва с дребно нарязано зеле.
Всичко се залива с топлата марината.
Когато се охлади, се оставя в хладилника.
Готово е за сервиране след 8-10 часа


Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:44 от InaDot

# 99
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Свинско с доматен сос и вино на фурна

Продукти:

1 кг свински пържоли /най-много ми харесва шарено месо, с малки кости- плешка напр./
4-5 скилидки чесън
1 глава лук
200 мл червено вино
150 мл доматено пюре
2 ч.л. горчица
чубрица /ако не съм имала я заменям с риган, но ... чубрицата е друго нещо/
зехтин /или олио/
магданоз
сол и черен пирер
400 гр печурки

Комбинацията на продуктите прави рецептата. Слагам ги в тези пропорции и вид, за да получа вкуса, който искам.

Начин на приготвяне:

Последователно се запържват в дълбок тиган лукът, чесънът и гъбите. Прибавят се размито доматено пюре, сол, черен пипер, чубрица и горчица. Добавя се виното, молко гореща вода и сосът се задушава 15 минути. Трябва да е средно гъст и да има течна компонента, която да покрие месото.
Начукани и овкусени, пържолите се запечатват на тиган. Подреждат се в керамична тава и се заливат със соса. Пекат се за 70-80 минути в умерена фурна, на 220°. Обръщат се 2-3 пъти, като се заливат със соса отгоре.
Пържолите се сервират с мъничко ситно нарязан магданоз.


Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 19:12 от InaDot

# 100
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Хляб с квас

Хлябът с квас става все по-популярен. Както се казва обаче: "Нищо ново под слънцето!".
Приготвям го вкъщи- по-вкусно, по-евтино и по-контролирано е.
Мнозина пекари правят свой собствен квас отначало. Аз предпочитам да взема готов и да го поддържам след това за известно време. В занаятчийската пекарна в квартала ни дават квас колкото за един хляб, на други места - продават.

За кваса:
Така че, ако квасът вече е готов, не се храни допълнително и вече преди следващия хляб го храня. През цялото време го съхранявам в буркана в хладилника. Изваждам го 1 ден преди да правя хляб и го захранвам /добавям брашно и вода, както описвам по-долу/.
Добавям 40 гр бяло пшенично брашно /трябва да е много, много хубаво, защото с 90 % от брашното на пазара просто квасът не става/, 40 гр пълнозърнесто пшенично или ръжено брашно  и 75 мл вода. Разбърквам енергично с лъжица, за да се смесят ингредиентите и да се получи еднородна лепкава смес. Оставям да втаса в топло помещение /23-24°С/. Отделям нужното количество на следващия ден за хляба, а остатъкът заминава обратно в хладилника "да спинка".

И рецептата ни за хляб:

Необходими продукти:
130 гр квас
200 мл хладка (не гореща!) вода
8 гр сол
25 мл зехтин
370-380 гр брашно /по желание, но поне 1/3 трябва да е бяло брашно тип 500/

Начин на приготовление:
Първо се слага квасът във водата и се разбърква с вилица. След като напълно се разтвори квасът, се прибавят солта и зехтинът. Отново се разбърква. Прибавя се брашното и с лъжица се разбърква леко, докато брашното не попие почти цялата течност. Замесва се леко с мокри ръце, ако е необходимо се добавя брашно.
Оставя се да почине за 10 мин. и отново се размесва, докато тестото стане меко и гладко. Оставя се за 30 мин.
Тестото се размесва като се разтяга като за пица, прегъва се на две към средата и се завива като руло- 2 или 3 пъти.
Това може и да е последната стъпка преди дългото втасване, но е най-добре след 30 мин. да се повтори още веднъж разтягането.
Тестото се слага в тава и се напръсква с малко вода отгоре. Оставя се да втасва за 7-8 часа, трябва да удвои обема си.
Загрява се предварително фурната на 220°С за 10-15 мин. Тавата с тестото се поставя вътре и се пече без да се отваря 30-35 мин.
Изважда се и се оставя да се охлади на скара.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 16:02 от InaDot

Общи условия

Активация на акаунт