Майчинството счетоводно - 40

• 34 759
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
Имам дете на 1 година и 6 месеца. Днес работодателя ми заяви, че ще ме съкрати. Има ли това право, при условие, че имам толкова малко дете? Закона пази ли ме по някакъв начин?

Благодаря ви много предварително.

# 301
  • София-Младост
Здравейте,
Имам дете на 1 година и 6 месеца. Днес работодателя ми заяви, че ще ме съкрати. Има ли това право, при условие, че имам толкова малко дете? Закона пази ли ме по някакъв начин?

Благодаря ви много предварително.
Ако получи разрешение от ИТ не е невъзможно.

# 302
Цитат на: didka_muri в Вт., 03 Май 2011, 18:00

Здравейте и от мен, Моя казус е следния дали трябва да подам данъчна декарация за 2010 г. До 29,12,2010 съм в неплатен отпуск по майчинство.Прекраатени са трудовите взаимоотношения с работодателя на 15,12,2010. Нужно ли е подаване на ГДД. МОля за скорошен отговор че излизаме о тсрока.Благодаря Ви предварително...

За цялата 2010 имаш ли някакви доходи?

Първите шест месеца съм платено майчинство за две годишно дете след това неплатен отпуск по майчинство друг доход нямам за 2010 г.
Според мен, но питай на място в НАП.
Да питах и не трябва ако има някой друг с моя проблем да знае дано съм била полезна. Хуабв ден дами Simple Smile Simple Smile

# 303
  • Майничка
2. Тъй като известно време бях безработна, сама си плащах здравните осигуровки (след подаване на Декларация образец 7). А сега имам трудов договор към фирма и счетоводителката каза, че трябва да подам декларация, с която да спра аз да си плащам здравните вноски, но тя не знае как се казва тази декларация и в какъв срок от назначаването трябва да се подаде. Дали можете да ми кажете? Декларация за промяна на обстоятелствата, подавате я пред работодателя до 3 дни след промяната на обстоятелствата и той я предава в НОИ до 7 дни от промяната.
Тук не става въпрос за декларация запромяна на обстоятелствата.
Когато лицето трябва да внася само здравните си осигуровки подава такава декларация обр. 7. Ако започне работа / труд. договор, своб. професия, съдружник в ООД и т.н./ не се подава нищо. Подава се нова декларация обр. 7, когато пак започне само да си плаща здравните осигуровки с нова начална дата.

Вива, абсолютно съм съгласна с теб, никъде не съм срещала такова изискване. Само че точно вчера коментирахме с бивш колега подобен казус - новоназначена служителка носи в понеделник декларация за промяна на обстоятелствата, като твърди, че от НОИ са й дали информация, че трябва да се подаде. Човекът я занесъл вчера в НОИ и са му я приели. Днес вероятно е изпратил писмено запитване, но едва ли ще получи отговор до седмица-две.

Затова посъветвах така жената, ако се окаже погрешна информация, нищо не губи.

# 304
Здравейте, момичета! Аз се включвам със следното питане: родих 2 месеца преди термина и всеоще не бях излязла в 45-дневния болничен преди раждане. От болницата ми издадоха болничен за 42 дни, като ми казаха , че в следващия  ще се направи изравняване.Тогава бях толкова притеснена, че не съм се замислила кой ще издаде следващия и не трябваше ли те да ми издадат за 87 (45+42). Иначе счетоводителката във фирмата, където работя го прие, но дали ме очакват изненади? newsm78

# 305
  • Русе
Здравейте, момичета! Аз се включвам със следното питане: родих 2 месеца преди термина и всеоще не бях излязла в 45-дневния болничен преди раждане. От болницата ми издадоха болничен за 42 дни, като ми казаха , че в следващия  ще се направи изравняване.Тогава бях толкова притеснена, че не съм се замислила кой ще издаде следващия и не трябваше ли те да ми издадат за 87 (45+42). Иначе счетоводителката във фирмата, където работя го прие, но дали ме очакват изненади? newsm78
В третия болничен, който ще бъде издаден от личния лекар на детето, ще бъдат прибавени  тези 45 дни от преди раждането. Тоест болничният ти ще бъде за 93 дни.

# 306
Здравейте, не съм счетоводител и не съм сигурна дали ще формулирам правилно питането си, за което моля да ме извините.

Интересува ме, дали дохода от СБКО, би следвало да влиза в брутния доход на семейството при подаване на молба за детски надбавки:?
В учреждението където работя, не ин се изплаща еднократно, а с РЕШЕНИЕ на ръководството се дава като добавки около Велик ден и Нова година, но това са от фонд СБКО.

# 307
Копирам тук дискусия от съседната тема. Имам нужда от второ мнение Simple Smile, за да съм сигурна.

Някой може ли да ми каже каква е месечната сумата на здравните осигуровки, които работодателят внася за лице, ползващо неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.? За 2011 година питам.

20.16 лв

Елфита, и аз така реших първоначално, като смятах, че вноската се определя както в случаите на отглеждане на дете до 2 год., т.е.: 4.8% от 420.00 лв. После обаче прочетох този член от ЗЗО, който гласи:

чл.40 ал.1, т.1 от ЗЗО:
б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася;

Според това изчислявам 8% от 210.00 лв. и получавам вноска 16.80 лв.
Програмата за заплати, която имам също така го смята.
Аз ли греша нещо?

# 308
От 23.03 съм безработна, поради други причини, едва днес успях да се регистрирам в БТ и в НОИ.Въпроса ми е-за април трябва ли да плащам здравни осигуровки и някакви други осигуровки?

# 309
Момичета, дойде време и аз да питам нещо.
Значи, термина ми беше на 26.09.2010.
410-те дни ми изтичат на 25.09.2011.
Малчо се роди на 10.09.2010. Та него го приеха на ясла. И датата за тръгвне, която ми дадоха от яслата е 20.09.2011, а имам 5 дена до 25.09. За тези 5 дена, ако тръгне на 20.09 - трябва ли да пускам някакви документи към НОИ?
След 25.09 ще пускам платения и еднвременно с това декларацията към НОИ, че се  връщам на работа , но тези 5 дни не знам какво да ги правя.

Нищо не подаваш като декларация към НОИ. Имаш право на обезщетението, освен ако детето не е настанено на пълна държавна издръжка. Яслата не е детско заведение на пълна държавна издръжка.  Peace
Не давайте такива съвети, моля! В КСО вече вкараха към текста ясла, за да няма неразбрали.
v_spasova, помоли директорката да започнете след 25-ти септември, едва ли ще има проблем за това. Може пък някоя друга майка да има натиск да започне по-раничко. Все още записванията не са приключили, така че има време. Честито за приема на дребчо.    bouquet

# 310
  • Пловдив

Не давайте такива съвети, моля! В КСО вече вкараха към текста ясла, за да няма неразбрали.
v_spasova, помоли директорката да започнете след 25-ти септември, едва ли ще има проблем за това. Може пък някоя друга майка да има натиск да започне по-раничко. Все още записванията не са приключили, така че има време. Честито за приема на дребчо.    bouquet

става въпрос за последните 5 дни от 410 те дни на майката-тях не знае какво да ги прави и какво се случва.за тези дни детето може да ходи на ясла без това да е в конфротация с НОИ.къде в дек по 50 и 51 /135-410/ дни е записано за яслата?

# 311
  • София
Точно, последните 5 дни от 410-те не знам какво да ги правя Simple Smile
А при записването - имаше график за тръгването и това беше последната възможна дата - имаше дати от 1.09 до 20.09. Някак не ми се искаше да предявявм претенции, все пак като съм тръгнала да кандидатствам и съм отишла да записавам детето, съм наясно, че тръгването може е септември, най-късно началото на октомври.

Пък то и аз с моята пача глава, можеше да ги питам да се разберем за 26-ти... Но така се зарадвах, че приеха без проблеми документите. А после като гледах календара - 25-ти е неделя, 22 е празник...
Ще видим на място наесен дали няма да е проблем и евентуално да тръгне няколко дена по-късно Simple Smile

# 312
  • Русе

v_spasova, помоли директорката да започнете след 25-ти септември, едва ли ще има проблем за това. Може пък някоя друга майка да има натиск да започне по-раничко. Все още записванията не са приключили, така че има време. Честито за приема на дребчо.    bouquet
[/quote]
Както вече е писала и Elfita, става въпрос за дните до края на 410 дни.
Никога не бих седнала да пиша във форума и да лъжа хората, ако не съм наясно с материята.

# 313
Копирам тук дискусия от съседната тема. Имам нужда от второ мнение Simple Smile, за да съм сигурна.

Някой може ли да ми каже каква е месечната сумата на здравните осигуровки, които работодателят внася за лице, ползващо неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.? За 2011 година питам.

20.16 лв

Елфита, и аз така реших първоначално, като смятах, че вноската се определя както в случаите на отглеждане на дете до 2 год., т.е.: 4.8% от 420.00 лв. После обаче прочетох този член от ЗЗО, който гласи:

чл.40 ал.1, т.1 от ЗЗО:
б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася;

Според това изчислявам 8% от 210.00 лв. и получавам вноска 16.80 лв.
Програмата за заплати, която имам също така го смята.
Аз ли греша нещо?
16,80 лв. е здр. вноска при неплатено майчинство.

# 314
здравните осигуровки, които се плащат по време на майчинството винаги ли са по 20,16 лв. или варират в зависимост от това на колко са те осигурявали

Общи условия

Активация на акаунт