ц
Необходими продукти:
1-2 яйца
1 ч.ч. мас -стопена или размекната
1 ч.ч. захар
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. канела (аз слагам 2 ч.л.- обичам мириса на канела )
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат, погасена в млякото
брашно за средно меко тесто - около 500 гр.
шоколадови точици за декорация
Начин на приготвяне:
Предварително извадете маста от хладилника и я оставете да омекне добре. Ако нямате време или не ви се чака може и да я разтопите.
В купа разбийте с тел яйцата (аз слагам 1 голямо или 2 малки). Към тях прибавете киселото мляко със содата, двете лъжици мед и захарта. Разбърквайте докато захарта се поразтопи. Ако маста ви е разтопена, можете да я добавите преди захарта. Ако е само размекната, добавете я след захарта и с ръце или подходяща бъркалка разбъркайте до еднородна смес. Малко по- трудно е, но се получава. Накрая се прибавя канелата и се разбърква добре.
В подходящ съд за месене сложете предварително пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете горната смес. Омесете средно твърдо тесто. Оформете го на топка. Разточете го на кора с дебелина 0,5 см.
С подходяща формичка изрежете правоъгълници, които да наподобяват пуловете на доминото. В оригиналната рецепта е използвана квадратна формичка, с която аз не разполагах. Но в желание всичко се постига. От детско дървено домино избрах няколко пулчета с изпопадали картинки. Свършиха чудесна работа.
Подредете фигурите в застлана с пекарска хартия тава.
С помощта на клечка за зъби или тъпата страна на ножа направете черта по средата на всяка бисквитка, която да разделя пула на два сектора.
Най-забавната част е да декорирате бисквитките както истинското домино. Много е забавно! Дори и за възрастни.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете меденките до бледо розово- само да се зачерви леко долната им страна.
Готовите меденки охладете върху решетка или дъска и изчакайте шоколадовите точки да се стегнат.