ВМ-НВХ рецепти

  • 491 014
  • 589
  •   2
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 809
Пилешки бутчета/ крилца с фъстъчено масло

Продукти:
500г бутчета/крилца

за маринатата:
2 скилидки чесън
1-2 стръка пресен лук /според вкуса ви/
1с.л. зехтин
1с.л. соев сос
2с.л. бяло вино
3с.л. фъстъчено масло
сока и кората на половин лимон
черен пипер
сол

Започваме с приготвянето на маринатата, като накълцваме лука на ситно, а чесъна пресоваме. Смесваме добре всички продукти и овалваме в тях крилцата. Завиваме с найлоново фолио и оставяме в хладилника да се мариноват за 2 часа.
Подреждаме крилцата в намаслена тавичка и печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.

# 136
# 137
  • Мнения: X
Тиквено Браунис

източник: http://www.jillsmat.se/artiklar/pumpabrownies-med-paranotter/

Част от тиквата се сварява и пасира, да се получи 200 мл пюре.
Пюрето се смесва с:
* 100 гр масло
* 2 яйца
* 200 мл млени бадеми
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. джинджифил
* 1 ч.л. канела
* щипка ванилия
* щипка сол
* за тези на строг НВХ: около 100 мл кокосови стърготини ( за любителите на сладкото:150 мл захар)

Пече се около 35мин на 175 град.

ето и едно приблизително изчисление (забравих да премеря продуктите преди, и горе-долу на око прецених останалото)
4% В
9% П
87% М

има и снимка
да я сваля и ще я кача тук

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 14:07 от Анонимен

# 138
  • Мнения: X
Маскарпоне с шоколад и кокосово масло


Всички продукти са в количества по желание и вкус

в 2 с.л. кокосово масло разтопих 50гр шоколад и смесих с около 400гр маскарпоне
към разтопения шоколад може да се добави 1 с.л. мадейра за повече аромат


консумира се студено

6% В
5% П
90% М

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 14:17 от Анонимен

# 139
  • Мнения: 496
Тиквен мус

В 30-40 гр разтопено масло слагам 2-3 големи шепи настъргана тиква . Задушавам под капак до омекването й. След това прехвърлям в блендер и разбивам с една кофичка от 400 гр. заквасена сметана. (Днес използвах от немското цедено кисело мляко с 10% масленост от Кауфланд - чудесно е, че нямах сметана). Понеже сместа е доста гъста слагам само половин пакетче желатин да набъбне и разтварям след това на водна баня. Прибавям го към сместа и разсипвам в купички за сладолед. Отгоре поръсвам с наситнени и запечени в сух тиган орехи и поръсвам с канела. Хубаво е да престои малко в хладилника, за да стегне желатина. Правила съм го и с настъргани и задушени по същия начин ябълки. И той е доста вкусен, но по-сладък.
С 500 гр тиква ето какви енергийни стойности се получават

# 140
  • Мнения: 12 698
Печено сирене във фолио



Продукти:
За 5 порции

* 500 г козе сирене
* 500 г краве сирене
* 5 средно големи домата
* около 150 г кашкавал
* чубрица
* зехтин
* смлян черен пипер
* 5 зелени чушки

Приготвяне:
* От алуминиево фолио сгънато двойно се оформят кошнички/чинийки като краищата им се намачкват и навиват навътре, за да стоят изправени.
* Във всяка една се поръсва зехтин, чубрица и се подреждат нарязаното на порции сирене и нарязаният на колелца домат.
* Отгоре сиренето се подправя със зехтин, чубрица, черен пипер. Добавя се чушката в страни. * Поръсва се отгоре с настърган кашкавал, подреждат се формичките в тава или направо във фурната, предварително загрята на 200 градуса и се пекат около 15 - 20 мин.

Запеканка с тиквички, сирене и кашкавал



Продукти:
* 700-800 г тиквички
* 2 яйца
* 100 г козе сирене
* 100 г овче сирене
* 200 г кашкавал
* 100 г маслини ( без костилка )
* 1 връзка копър
* смлян черен пипер на вкус

Приготвяне:
* Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат.
* В купа се смесват настърганите тиквички, кашкавал, сирене. Добавят се яйцата, нарязаният на ситно копър, нарязаните маслини и черен пипер на вкус.
* Сместа се изсипва в тавичка с диаметър 26-28 см и се изравнява.
* Ястието се пече на 220 градуса около 35-40 мин.
* След като се извади от фурната се оставя за 15-20 мин, за да се стегне и се разрязва на порции.

Последна редакция: нд, 10 ное 2013, 11:13 от Merelenda

# 141
  • Мнения: 832
Здравейте и тук, дами! Wink Запис и две рецепти от мен Wink :

Пържени патладжани с доматен сос

(2 порции)
2 патладжана
5 домата/ голяма консерва цели домати
1 скилидка чесън

Босилек, магданоз, щипка сол, зехтин

Патладжаните се нарязват на колелца (ок. 5 мм), посоляват се и се оставят така минимум 1 час.
Доматките се пасират и заедно с подправките се оставят на бавен огън да къкрят, докато им изври водата (минимум 30 минути). Свалят се от огъня и се добавят пресованат скилидка чесън и зехтина.

Патладжаните се изплакват, след което се изпържват парчетата в дълбок тиган, след което се нареждат в чиния и се заливат с доматения сос.

Спаначена салатка с дресинг

(2 порции)
200 - 250 гр. спаначени листа
1 глава червен лук
1 п-т сусамово семе (30 гр.)
(100 гр. синьо сирене - по желание)

За дресинга:
2 суп. лъж. зехтин
1 ч. лъж. мед
1 ч. лъж. горчица
1 ч. лъж. соев сос
1 суп. лъж. ябълков оцет

(важно - не се соли!)

Лукът се нарязва на шайби и се пече с малко сол и олио. Сусамовото семе се пече в тиган без мазнина, 1/2 се изсипва в салатата, 1/2 се мели и смесва с дресинга.. Спанакът се нарязва на ивици (или се ползва бейби спанак цял). В купичка се смесват продуктите за дресинга, добавя се смляното семе и всичко заедно се изсипва върху нарязания спанак и лука. Обърква се добре, по желание се гарнира с нарязано на ивички синьо сирене и се връща в хладилника за охлаждане.
 

# 142
  • Мнения: 6 421
Да се включа с един плодов десерт (т.е. имайте предвид, че е малко по-въглехидратен):

Ябълков крамбъл

Направих го в малка тавичка - 22 см в диаметър, но може и в отделни, подходящи за печене във фурна купички (напр. рамекини). Продуктите са:

3 малки ябълки
80 грама бадеми (купих филирани сурови, защото смилането е значително по-лесно и бързо, ако се борави само с кафемелачка, какъвто е моят случай)
20 грама кокосови стърготини
канела
масло (размекнато на стайна температура)

Ябълките се нарязват на резени (не ги обелих, само махнах сърцевината и семките, но не е зле да се обелят). Задушават се с масло и канела - количеството е по желание. Подреждат се в тавичката. Отделно се приготвят маслените трохи за крамбъла, които в случая се състоят от бадеми, кокос и размекнато масло: съставките се смесват, докато се получи гъста смес, която после се разпределя под формата на топчета (маслени трохи) върху ябълките. Пече се на 180 - 200 градуса за 15-20 минути (докато се позачервят трохите). Може да се консумира и без никакви добавки, а може и да се поднесе с разбита сметана.

Ето оригиналната рецепта, за да видите как изглежда: http://vardagfest.blogspot.com/2012/09/appelpaj-lchf.html

# 143
  • Мнения: 45
Омлет със зеленчуци и бекон

За една порция:
   - 150 г пресни броколи
   - 150 г пресни гъби
   - 1 малка тиквичка
   - 1 малка глава лук
   - 100 г бекон
   - сол, червен пипер, чубрица
   - масло - количество по желание
   - 2-3 яйца

В тиган се запържват с масло броколите (предварително сварени до полуготовност), тиквичката (настъргана или на ивици), гъби на филийки, лук + подправките. Като са полуготови се добавя беконът на тънки ленти и се запържва до златисто.

Отделно от 2-3 яйца се прави омлет.

Завиваме зеленчуците с бекона в омлета като палачинка и сме готови  Love

# 144
  • София
  • Мнения: 10 858
Дидора, с уточнението, че рецептата не е моя, взимала съм я от тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=614548.0

и не знам на кой точно е, не съм си записала  Embarassed

Кайзер Пастарма

Свински филета или бонфилета
Морска сол (достатъчно, да могат да се зарият хубаво в нея)

4 с.л червен пипер
1 ч.л Лют червен пипер (по желание)
1 с.л чимен
1 с.л чесън на прах
1 с.л стрит риган
1 с.л стрита чубрица
1 с.л смлян черен пипер
1 с.л смлян бял пипер
2 с.л смлян кимион

Филетата се почистват от жилите и се зариват в морската сол, като хубаво се натупкват, да няма въздух. От едната страна може да се повдигне съда, в който сте ги зарили (аз ползвам голяма тава), за да се оттича кръвта, но и да не го направите, няма проблем, пак ще стане.
ПРестояват 12 часа, но не повече, защото става много солено.
Вадят се и се имиват хубаво от солта, подсушават се.

Намазват се леко с олио, с намаслени ръце ги поомачквате, с цел да се полепят по-добре подправките.
И след това овалвате филетата в предварително смесените подправки.

Ако ще ги сушите навън - правите с конец ушенца и закачате да се ветреят  Heart Eyes

Има вариант за сушене в хладилник, но аз все още не съм го правила и не знам какво да препоръчам. Може да потърсите информация във въпросната тема за мезетата  Peace

Тайната на Кайзерованата пастарма са чимена и чесъна.

Филе "Елена"

Всичко е същото, само подправките са чубрица и червен пипер, без другите.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

# 145
  • Мнения: 6 421
Нисковъглехидратен марципан

Прави се от смлени бадеми и течна сметана (чела съм, че може да се направи и с обикновено масло вместо сметана). Сметаната се добавя малко по малко, докато се получи гъсто тесто, което става за моделиране (подобно на пластилин). Може да се овкуси с есенция или ликьор по избор. Също може да се добави захар или подсладител, но мисля, че и без подслаждане е достатъчно вкусно и дори леко сладни.

Марципанът може да се използва като пълнеж за други десерти. Аз го разстлах в малка тавичка и го залях с разтопен шоколад, смесен с масло. Оставих да се стегне и се получи много приятен сладкиш.

# 146
  • Мнения: 12 698
Свински дроб с лук и гъби на фурна

Около 700-800 г дроб се нарязва на филийки, слага се в купа и се залива с 250 мл прясно мляко. Престоява 2 часа.
Отцежда се млякото, дробът се посолява.
В тавичка се слага един ред дроб, отгоре един ред нарязан лук на шайби, отгоре един ред нарязани гъби на филийки. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Следва пак дроб, лук, гъби, сол и черен пипер.
Ястието се залива с разтопено масло /70-80 г/ и 150 мл прясно мляко.
Покрива се с фолио и се готви в сгорещена фурна на 220 градуса 30 мин.
Изважда се, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за около 10 мин.

# 147
  • Мнения: 496
Джигирица

500 гр свински дроб го нарязах първо на дълги ленти с дебелина 1 пръст и след това под ъгъл на тънки жулиени ( да се получат лентички с големината и дебелината на пилешко бон филе). Сложих дроба в купа и овалях хубаво в подправки - сол, черен пипер и риган и оставих да престои около 15 минути. В уок тиган загрях 1 суп. лъж . мазнина ( използвах пилешка мас) и изсипах дроба. Пържих около 3-4 минути при непрекъснато разбъркване (Трябва при натиск да се почувства лека твърдост, а не еластичност), но не и до зачервяване. След това готовия дроб сипвам в тенджерка и добавям 3 намачкани скилидки чесън, 1 суп. лъж. майонеза и 2 суп лъж. заквасена сметана. Разбърквам добре и оставям да изстине.
Получава се чудесен крехък и ароматен дроб.
Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg20898988#msg20898988

А ето тук една много вкусна салата от моркови на същата съфорумка. Само аз задуших морковите в масло и добавих цедено кисело мляко с 10% масленост накрая.

# 148
  • Мнения: X
Тортия с тиквички

http://iloapp.sandramedin.se/blog/lchfblogg?Home&post=92

* 1-2 тиквички
* 1 лава лук
* 1-2 скилидки чесън (по избор)
* 3 яйца
* мазнина за пържене
* сол

Нарязания лук се запържва докато омекне.
(Мазнината в тигана трябва да бъде около 1 пръст, зеленчуците почти се пържат в нея)

Тиквичката се реже на малки кубчета, посоляват се и се добавят в тигана за да се запържват в тигана на средно силен котлон.
Трябва да омекнат без да се препържват и да си променят цвета (аз лично бих предварително нарязала и посолила тиквичката за да омекне леко още преди пърженето)

Яйцата се разбиват в дълбок съд, посоляват се и към тях се прибавят парченцата тиквичка.
Ако е необходимо, се добавя още мазнина в тигана преди в него да се изсипе сместа.
Пече се на среден котлон докато тортията започне да се отлепя по крайщата, а по средата  е леко сурова и течна.

Тортията се обръща с помощта на голяма чиния или капак, с която/който се захлупва тигана, обръща се така, че тортията да остане върху чинията и леко се спуска обратно в тигана, да се изпече и другата страна.

Последна редакция: пт, 29 ное 2013, 10:54 от Анонимен

# 149
  • Мнения: X

За сланината:
* готова осолена се реже на плоски тънки парчета и се кисне в оцет с чесън за денонощие
* всяко парче се подсушава и овалва с микс от подправки
* няколко такива парчата се слагат едно върху друго и заедно се врзъват стегнато с гот. конец
* след като се стегнат в хладилник са готови за консумация - режат се на тънки резени и ммм

Общи условия

Активация на акаунт