Отговори
# 390
  • Някъде в Европа...
Здравейте, преводачки!

Някоя случайно да е срещала еквивалента на "като ще е гарга, да е рошава" на английски език?

# 391
Здравейте, преводачки!

Някоя случайно да е срещала еквивалента на "като ще е гарга, да е рошава" на английски език?

Зависи от контекста. The full Monty?

# 392
Здравейте, преводачки!

В речника пише тези идиоми: in for a penny, in for a pound; go the whole hog; as welt be hanged for a sheep as for a lamb

# 393
The full nine yards?

# 394

The whole nine yards = the full Monty (Americanism vs Anglicism).

# 395
Да де, аз затова не повторих твоето монти. Simple Smile

# 396
Здравейте,

Приемате ли нови попълнения във Вашия клуб? Завършила съм преводач по английски и френски език. Досега никога не съм работила като такъв, на предишната ми работа доста работих с английски, имам предвид превеждала съм на срещи с чужденци, каталози и брошури от и на английски. Сега работя нещо съвсем различно, предвид заобикалящата ни ситуация, та мисълта ми е как мога да заработвам нещо допълнително? Мога да правя преводи от вкъщи и да помагам  още малко на семейния бюджет.
Имам предвид дали мога да получавам текстовете по имейл и след като ги преведа да ги изпращам обратно, връзката да става изцяло по електронен път? Ако някой може да ме насочи към такива агенции, може и на ЛС, да не се счете за реклама.
Благодаря!  bouquet

# 397
  • София (Възраждане)
На практика се работи точно така, с преводи изпратени по имейл. Провери обявите за работа и виж дали няма някоя преводаческа агенция/агенции, която търси преводачи с твоя език. Или пък се свържи с агенциите, които сама си избереш от нета, не пречи да разпратиш имейли със запитване. За съжаление нито английският, нито френският са ниша, но пък знае ли човек newsm78 Пожелавам ти успех!

# 398
Mooimeiske , благодаря ти за отговора!   bouquet Избрала съм няколко агенции, дано да имам късмет!

# 399
  • София
По-добре се съсредоточи върху търсенето на директни клиенти, а не да пишеш по агенции - или направи и двете, като първото е задължително, след като и си завършила точно това!

# 400
  • София (Възраждане)
Разбира се, и директни клиенти Peace, за езици от първа група с по-големи обеми за превод  и без нужда от легализация може и да е печаливш вариант.

# 401
„По-добре се съсредоточи върху търсенето на директни клиенти”? Лесно е да се каже ... Наистина в интернет и сега има много обяви от преводачи, но представяте ли си какво му е на клиента, като ги чете? Ами че той просто не може да се ориентира кой преводач е професионалист и кой - аматьор! Нито пък дали ако си избере някой и му звънне, ще му вдигне телефона, а ако пък го вдигне, дали няма да е в неподходящо време и накрая – дори всичко да мине благополучно и преводачът да му свърши работа, какви гаранции ще му даде и дали ще му издаде финансов документ? Трудна работа!

В същото време агенциите са отворени гостоприемно по цял ден, разполагат с доказани професионалисти, редактори, консултанти (е, поне така се рекламират, де, но добре звучи, нали?), предлагат комплексна услуга и, разбира се, издават финансови документи. И най-важното - агенциите са оторизирани от Външно, а преводачите са подчинени и обезправени, дори да имат висше образование и опит! Това печално положение не съществува никъде по света, освен в България. Причината е остарялата нормативна база, както самото Външно вече призна.

Оторизирането на агенциите е незаконно и нарушава не само правата на преводачите, но и правата на гражданите, защото ги лишава от достъп до надеждна информация за квалифицирани  преводачи и възможност за свободен избор – дали да се обърнат към агенция или направо към преводач. Очакват се радикални промени, най-важната от които е  отнемане на "оторизацията"  на агенциите (наричана неправилно и "лиценз" – всъщност и двете понятия са неправилни!) и създаване на официален Национален регистър на преводачите, както е в ЕС и по цял свят.

Темата се обсъжда оживено и се води официална кореспонденция с институциите:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/9350#9354
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=translators&Number=19 … part=all&vc=1
http://www.softisbg.com/my_first_blog/linkove-kym-pisma-i-statii.html
http://rennie.blog.bg/

# 402
  • София
Не само е лесно, а е постижимо - започнах без да издавам документ, бях на граждански договори към фирмите, които обслужвах. Доста фирми имат нужда от постоянен преводач, но искат да пестят от трудов договор, така че трябва да се действа.

# 403
  • София
Идвам и аз тука.
Като си седях вкъщи, все се канех да превеждам, ама пусти мързел...
И сега почнах работа и се учудих от себе си какво мога.
Работя с Гугъл Преводача.
Ама направо си пействам големи абзаци и после си редактирам българския текст.
Основно ползвам английски.
Може и руския да си опитам тия дни.
Иначе знам испански и френски тук-таме.

# 404
Агенцията, към която работя, ще се сертифицира по ISO. Минах през обучение.
С много смесени чувства съм - една страница превод и една страница описание на процедурите!
Има и друг, който реално се сблъсква вече с това?

Общи условия

Активация на акаунт