Палачинки ще ядем, вино ще пием, мартеници ще правим - Франция 33

  • 26 898
  • 743
  •   1
Отговори
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638



Предишните теми:
Франция 32
Франция 31
Франция 30
Франция 29
Франция 28
Франция 27
Франция 26
Франция 25

Полезна информация :

http://www.amb-bulgarie.fr/ - Посолство на България във Франция
http://www.ambafrance-bg.org/ - Посолство на Франция в България
http://www.bulgaria-france.net/adresses_bg/adress_prod_bg.html - Адреси на български магазини във Франция
http://www.ccbulgarie.com/ - Български културен център
http://www.tti-network.com/annuaire-traducteur-assermente-france … -assermentee.html - тук може да се намери списък на всички "заклети" преводачи във Франция (избира се "Bulgare" в полето "Langue source" и "Français" в полето "Langue cible")

http://www.service-public.fr/ - За всякаква административна информация
https://www.caf.fr/wps/portal/ - Caisse d'allocations familiales
http://www.ameli.fr/ - Assurance maladie - Здравната каса
http://www.pap.fr/ - Обяви за жилища на частни лица
http://www.seloger.com/ - Обяви за жилища през агенции
http://www.pole-emploi.fr/accueilpe/ - Сайтът на ANPE и ASSEDIC

Туризъм в Париж
http://www.parisholidays.fr/images/plan%20paris%20monuments%20-%20immeuble.JPG - карта на Париж с основните забележителности
http://www.ratp.info/orienter/cv/carteparis.php - карта на метрото в Париж
http://www.parisinfo.com/ - сайтът на туристическото бюро на Париж (чрез него могат да се търсят и хотели)
http://www.hotelaparis.com/ - хотели в Париж
http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/fr-FR/Passagers/Accueil/ - Сайтът на летищата Орли и Роаси (Шарл де Гол)
http://www.aeroportbeauvais.com/ - Сайтът на летището в Бове (Beauvais), откъдето са полетите на Уиз Еър
http://www.disneylandparis.com/index2.jsp?c=0 - Евродисни

На пазар в Париж:
Двата основни търговски центъра (мола), до които се ходи лесно с градския транспорт:
http://www.les4temps.com/vue/form/les4temps/accueil/accueil.htm - „Les 4 Temps” (в Дефанс) –спирка на метрото, линия 1 в посока La Défense (La Défense Grande Arche)
http://www.forumdeshalles.com/vue/form/forumdeshalles/accueil/accueil.htm - „Forum Les Halles” – в самия център на париж, метро „Chatelet Les Halles” (метро 1,  4, 7, 11, 14, RER А, B и D)

Ако ви се пътува :
http://www.voyages-sncf.com/ - сайтът на френските железници
http://www.thalys.com/fr/fr/ - от Париж до Брюскел, Амстердам, Кьолн
http://www.eurostar.com/FR/fr/leisure/about_eurostar.jsp - Париж - Лондон под Ламанша

По Лазурния бряг:

http://www.nicetourisme.com/
http://www.familyfirst.fr/index.htm

Последна редакция: нд, 27 яну 2013, 00:38 от Роца

# 1
  • Мнения: 934
Честита нова тема Simple Smile
Тука вали сняг!

# 2
  • Мнения: 1 194
Добро утро!
 Роца, мерси за темата! Надявам се , че си по-добре!

Аз забърках едно тесто за палачинки, съвсем в тон със заглавието. Измъкнах една стара рецепта с кисело мляко, сега чакам народа да стане и започвам да пека!  chef

Днес си мислех да ги заведем някъде, из Париж, напосоки, да се разходим. Обаче времето тук ни посреща с дъжд и най-вече много силен вятър. Май пак ще останем в къщи...

Последна редакция: нд, 27 яну 2013, 11:45 от Мария К.

# 3
  • Мнения: 0
Добро утро и честита нова тема! Благодаря на Роца!
Мария, аз също правя палачинките с кисело мляко! Днес е ден за глезотии и те са сред менюто. Вчера купих едно сладко и ще го пробваме и него.
Какъв е този празник?! Много се учудих, че цяла седмица продаваха какво ли не за приготвянето на палачинки.
При нас вали, има силен вятър...отиде ми разходката покрай плажа!
Хубав ден от мен!

# 4
  • Мнения: 26
И аз да се разпиша, че напоследък ми остава време само да ви чета  Blush

Роца мерси за новата тема !

Поклон на всички ранобудни мами  Hug  Явно днес навсякъде мирише на палачинки  Grinning  Не знаех че могат да се правят и с кисело мляко !

alekca аз от традицията знам само кулинарната част  Wink Трябва да завъртиш палачинката (в въздуха) намисляйки си желание и ако се приземи благополучно - то ще се сбъдне...
Ето ти линк chandeleur ако ти се чете за религиозният произход.

Мария   la participation forfaitaire се прилага на всичко, но е лимитирана на 50Е на година. Както и franchise médicale...Така че Боби, при теб сигурно става въпрос за depassements  newsm78

# 5
  • Мнения: 1 194
Боби, Юлия, благодаря за корекцията. Объркала съм (както винаги в бързината) participation forfaitaire и parcours coordonné. Когато те изпраща джи-пи си в рамките на този координиран преход (май нещо като "клинична пътека" ) и те рамбурсират 70 процента. Ако отидеш сам на специалист или при свободдно избран от теб, а не този към който те насочва джи-пи-то си hors parcours coordonné и те рамбурсират само 30 процента. Един вид избираш...После зависи от мютюела.

Chandeleur не е ли другата неделя? Аз също познавам кулинарната част, религиозната ми е обскююр hahaha
Аз по принцип правя палачинки или гофрети неделя, защото през седмицата нямам време да приготвя топли закуски. С кисело мляко (разредени едно към едно с вода) стават някак си по-меки и чупливи. Децата не ги харесаха много. Приличат на блините.

# 6
  • Мнения: 0
Julia B., мерси много за инфото.

Палачинките ги правя така: 6 с.л. кисело мляко (с връхче), 3 яйца, брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, щипка сол. Всичко се бърка до много гъста смес. После постепенно разреждам до желаната гъстота с топла водичка. Ако ще правя само сладки палачинки, слагам една ванилия в тестото. Днес ги правих и със сирене, не от българското, от едно, което беше предварително нарендосано и пишеше,че е за Гретан. Много ароматни и вкусни се получиха. Когато изпека едната страна и обърна палачинката, слагам сиренето, после я сгъвам на две и после още веднъж, става на триъгълниче и е готова!

# 7
  • Мнения: 26
Chandeleur е на 2 февруари, но мисля че alekca за него пита - той е повода магазините да са пълни с промоции за продукти за палачинки...
Мерси за рецептите с кисело мляко - ще пробвам, въпреки че с тукашното мляко рядко се постига желаният от БГ рецепти ефект : нали не е кисело  Confused
alekca, сода за хляб levure chimique ли е (сода бикарбонат+лимонтозу) или само сода бикарбонат ?

# 8
  • Мнения: 934
Здравейте!
Аз правя катми и тук много ги харесват - и те приличат на блините,но са по лесни за правене.Аз слагам мая - половин пакетче суха с малко сол и захар,половин литър мляко,3 яйца и брашно докато стане гъсто.После го слагам да почива за половин час и ги пека само от едната страна.Аз ги харесвам особено много защото се усеща миризмата на мая(обожавам)

Аз пъ много се смях на галет де роа защото първия път като ядох,се задавих с фева.. Grinning

# 9
  • Мнения: 0
Julia B., киселото мляко е от турския магазин. С 3.5% масленост е и много се доближава до вкуса на нашето мляко. Содата за хляб си е чиста сода за хляб - сода бикарбонат.
Да ти кажа и аз не знам за какво точно питам  Joy. Интересно ми е защо точно палачинки. Свързват ли ги с нещо?! До колкото разбрах празника се казва Марди гра и е нещо като нашите Сирни и Месни заговезни. След Марди гра започвали постите. така ли е или не съм разбрала правилно? Grinning

lafrancaise, ще пробвам рецептата ти. На какво ги печеш - на сач или на обикновен тиган? Слагаш ли масло или олио преди това в съда в , който печеш? За катми колко гъсто трябва да е тестото?

# 10
  • Мнения: 24
Chandeleur е на 2 февруари,  събота.
Mardi Gras е винаги във вторник, тази година се пада на 12 февруари, правят се карнавали.

Роц - мерси за темата и както е тръгнало тази вечер и ние ще ядем палачинки  Mr. Green
Видях интересни рецепти, ще си отбележа.

Аз ги правя с ром  Laughing Ето рецептата:
100гр брашно
100гр царевично нишесте ( fleur de mais )
половин л. мляко
4 яйца
2 пакетчета ванилия
и ром на вкус, 1-2 супени л.

Роца - поправих го, на рецептата пише fleur de mais и аз си го превеждах като брашно на български.


Последна редакция: нд, 27 яну 2013, 19:24 от kookai

# 11
  • Мнения: 934
Alekca,печа ги с малко масло в плосък тиган като палачинките.Вярно,че не съм страшен кулинар в даването на рецепти,защото майка ми готви на око и мен така ме е научила.Правя тестото на гъстота като палачинките,може би малко по-гъсто защото ги обичаме като блините-плътнички.Друго което правя е да ги направя на гъстота като палачинките,правя една,опитвам я и вече преценявам дали да сложа още брашно.Обаче са много удобни,стават дори на сандвичи за работа(в моя случай на лекции Laughing) и имат повече вкус от палачинките - поже да се ядат дори само с масло Simple Smile

И аз пазарувам "българските храни" като хубаво кисело мляко,кори и прочие при турците,ливанците и т.н.Имат и много видове сурови ядки,които са често много по-евтини от френските магазини.

Момиче,искам да попитам...растат ми мъдреците.За момента няма никаква болка,нищо...обаче се притеснявам,че ако нещо стане,трябва да се ходи на зъболекар..Някой вадил ли си е мъдреците...тук?Много ме е страх Sad

# 12
  • Мнения: 24
lafrancaise - Моите мъдреци бяха израснали и не ми правиха никакви проблеми...докато един ден единият не се инфектира, вдигнах и температура, беше вечерта, месец август. През живота си не съм изпитвала такава болка. Търсихме на другия ден някакъв дежурен зъболекар, защото моята и всички наоколо бяха в лятна ваканция. Нямам спомени как съм се довлякла до кабинета на другия край на Париж, болеше ужасно и въпреки конската доза упойка усещах пак болката, но в момента в който го извадиха всичко отмина. Той ме посъветва малко по-малко да се отърва и от другите 3. Тях ги извадих след месеци и нищо не усетих, защото бяха здрави, така че не боли.

На моят мъж са ги вадили преди да пробият, 4-те наведнъж с операция и пълна упойка, това било някаква френска практика  Thinking

# 13
  • Rennes, France
  • Мнения: 478
Записвам се и аз Peace
Роца, мерси за темата, мен ме няма в тези неща. Скорошно оздравяване на теб и на Роцев Hug
Аз палачинки днес не врътнах, но ги правя с прясно мляко. Катми обичам но една моя позната до Пампорово ги правеше страхотно, н сач, като бяхме малки- Ла франсез - ще ти опитам рецептата Peace
Аз умирам за баница, но вече не си намирам корите в Супер Ю и съм много тъжна. Трябва да провера евентуално Интермарше.. Rolling Eyes
Тук сняг, няма, дъжд валя цяла вечер, но цял ден беше приятно, слънце, лек западен вятър - Луи и сега е навън с баща му, градинарстват.
Аз за рембурсирането нещо не сванах от извелечинето ми. Първия преглед е рембурсиран частично, на база обясненото от Мария за сектор 1 и 2. Втория преглед обаче ми е везстановен напълно, та сега съм в чуденка newsm78 А за удържането на 1 евро - имма някакви такива неща, ама хич като не разбирам защо и как? Пък мъжа ми хич и не му се занимава, пък и на него са му още по-неясни тези неща, та така си вървим Wink

# 14
  • Мнения: 3 241
Здравейте в новата тема. Мерси Роц Simple Smile


На бързо да поздравя рожденика - днес Митко на Веринка става на 3! Да е здрав, послушен и усмихнат!  bouquet

Вчера празнувахме на Моника р.д. Вкъщи. 10 малчовци добре разбъркаха всичко.

Общи условия

Активация на акаунт