Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 021
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 8 504
Бяло самонадигащо се брашно за печене не пише какъв тип е тука не ги пишат Сега ще пробвам пак А пък а тоя хляб се уча че е 55 минути



Нали е ясно , че компанията производител е правила хиляди и хиляди опити и е донастройвала програмите си с точност до секундата преди да произведе и пусне на пазара съответните хиляди машинки.Самото хлебопроизводство е достатъчно капризен процес за да го изучим хайде хоп  и готово.Започнете със стандартни продукти и програми.Прочетете и постовете на Ердинч в другата тема- много са полезни!!!

В малките номера на темата на дълго и на широко се занимавахме с това, че машините работят по усреднени условия и параметри и че не могат да отчетат всички фактори (вкл. атмосферното налягане, етажа в блока, влажността в стаята и т.н.), които влияят сериозно върху целия процес.

# 196
  • София
  • Мнения: 10 221
Отдавна не съм влизала в тази моя любима тема, но сега погледнах тази закваска от хмел и се записвам да следя. Мерак ми е да пробвам хляб със закваска....но като че ли нямам смелост.
Освен това се каня да добавя към хляба, който всекидневно приготвям, брашно от лимец. Сигурно сте обсъждали, ще потърся. Не искам изцяло хляб от такова брашно, а като добавка към пълнозърнестия хляб, който правя всеки ден за семейството си. Използвам различни  пълнозърнести брашна, магазински Confused, добавям ленено семе, сусам, слънчоглед....каквото се сетя. Simple Smile

# 197
  • Мнения: 660
Хляба е с нея, малко брашно от лимец и обикновено бяло брашно. Сложих и малко Чубрица и Челебитка за разкош. Не е кисел хляба. Идеален си стана. Само дето разрезите ми отгоре не се разпукаха, а станах гладки (то се вижда). Сигурно защото оставих тестото малко по мекичко.  newsm78
Ако се интересувате от технологията ще я напиша. 

И аз моля да разкажеш повече и за закваската и за рецептата, технологията и всичко. Mr. Green Искам да правя хляб само с лимец, но за сега тук не мога да си намеря зърно...та обмислям някакви варианти за в бъдеще. Thinking

# 198
  • Мнения: 3 428
Колко е хубаво като се включат гуруто на хляба Ердинч и дядо Хаджия Peace

Аз да покажа хляба си от днес, и той ми се разпука отстрани Laughing



и нарязан на филийки

# 199
  • Мнения: X
Мама Тин, добре, че ядох преди малко - чудесен хляб!

# 200
  • Мнения: 2
Такааааа........щом сте любознателни

Технология:
Първо машината се загрява на програма за печене (15 програма) за 30 секунди. В контейнера на мащината се сипва 200 мл. минерална или изворна вода (по-добре топличка),  ½ ч.л. сол,  ½ с.л. нерафинирана захар или мед, 105 г. квас, 100 г. брашно от Лимец и 100 г. бяло брашно. Машината се пуска на програма месене и втасване (1:25 ч. 16 програма на Мелинекс), трябва да се получи редичка каша която да започне да втасва) когато програмата свърши се оставя още 20 - 30 мин. ако е необходимо. В 50 мл. топла вода се разтваря 1 ч.л. мед и 1 ч.л. сол и течността се сипва в машината. Добавя се още 320 гр. брашно и се пуска на месене. При спирането за почивка на тестото се добавят 2 ч.л. Челебитка и 3 големи щипки стрита чубрица. Когато тестото се омеси - 10-тина минути (трябва да е мекичко, да не лепне по контейнера, но да лепне леко по ръцете) се прехвърля в набрашнена продълговата форма за хляб, покрива се с фолио и се остава да втасва във фурната на 30 градуса. когато утрой обема си (около 3 часа) фурната се загрява на 220 градуса и хляба се връща да се пече. Пече се 10-15 мин. на 220 градуса и след това 30 - 40 мин. на 180 градуса. Като се изпече се изважда и се покрива с кърпа за 10 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Рецепта:
Бял хляб с ръжен квас               
750 г                         Продукти      
               
200 + 50 мл           Вода (изворна)      
 ½ с.л.         Нерафинирана захар или мед      
 ½ ч.л. + 1 ч.л.      Сол      
100 г         брашно от лимец      
100 г + 320 г      Бяло брашно      
105 г         Ръжен квас      
 3 с.л.         Зехтин      
 1 ч.л.         Мед      
 2 ч.л.         Челебитка      
 3 щ.         Чубрица   

За ръжения квас съм писал в предната тема ама не ми пречи и тука да го дам

ХМЕЛОВ РЪЖЕН КВАС
2 ч.ч. хмелови шишарки
2 ч.ч. вода
1 ч.л. кафява захар
1 щ. сол
60 г. ръжено брашно
От водата и хмела са прави възварка (да ври 5 мин и се оставя бавно да истине) прецежда са и половината се оставя за захранка, а към останолото се прибавя захарта и солта и брашното, разбърква се с дървена лъжица, на гъстота трябва да е между тесто за кекс и тесто за палачинки, покрива се с кърпа и се остава на стайна температура около 23 - 25 градуса.  Всеки ден се захранва с малко хмелов чай и ръжено брашно аз работя на око.
Не изхвърлям от кваса че ми е жал. Ръженото брашно е купено от магазин слънце - луна (истинско ушким) на цвят е доста по тъмно и малко по едро от купешките. Не прибирам кваса в хладилника, всеки ден си го храня. По нова година стоя гладен 3-4 дни ама нищо му няма. Онзи ден пак го забравих и си е жив. Направил съм едни питки за сух квас - първо го захранвам, отделям от него и го около 200 г. и го замесвам на твърдо тесто с брашно от лимец и бяло брашно. правя го на тънки плоски питчици и го оставям на стайна температура да изсъхнат хубаво (поне 1-2 седмици - вътре бавно се сушат) с тях искам да пробвам същата технология но вместо квас да пуста една такава питка (натрошена.) Още не съм пробвал ама ако се осмеля ще споделя резултата.
Сега се меси първото тесто    за почти същия хляб. Този път сложих двойно повече брашно от лимец да видя какво ще стане. Мисля и Сусам да сложа, а може и малко слънчогледови семки. Ще покажа резултата ако е за показване.
Ааааа забравих да кажа че понеже съм на диета, а друг в къщи не яде хляб този от снимката сега го доядох (от 05 вечерта - сметнете сами) на препечени филийки и беше чудесен.

# 201
  • Мнения: 51
В малките номера на темата на дълго и на широко се занимавахме с това, че машините работят по усреднени условия и параметри и че не могат да отчетат всички фактори (вкл. атмосферното налягане, етажа в блока, влажността в стаята и т.н.), които влияят сериозно върху целия процес.

  Hug комшу Hug

а азе едно време съм мечтал за машина със много по специални технически свойства, например машина която си има съответните резервоарчета за брашно, вода, мая, сол и пр., също така да е снабдена със специални сензори които отчитат атмосферното налягане, влажноста на въздуха, температурата на околната среда, да следят: консистенцията на тестото, втасването на хляба, хляба да не е препечен/недопечен и т.н. и ти само през деня от офиса задаваш параметрите си за рецептата със мобилния си телефон и когато си влезнеш вечер у дома те посреща миризмата на ухаещ топъл хляб newsm78

 newsm78 за напред защо ли не  Crossing Arms


ХМЕЛОВ РЪЖЕН КВАС
2 ч.ч. хмелови шишарки
2 ч.ч. вода
1 ч.л. кафява захар
1 щ. сол
60 г. ръжено брашно
От водата и хмела са прави възварка (да ври 5 мин и се оставя бавно да истине) прецежда са и половината се оставя за захранка, а към останолото се прибавя захарта и солта и брашното, разбърква се с дървена лъжица, на гъстота трябва да е между тесто за кекс и тесто за палачинки, покрива се с кърпа и се остава на стайна температура около 23 - 25 градуса.  Всеки ден се захранва с малко хмелов чай и ръжено брашно аз работя на око.
Не изхвърлям от кваса че ми е жал. Ръженото брашно е купено от магазин слънце - луна (истинско ушким) на цвят е доста по тъмно и малко по едро от купешките. Не прибирам кваса в хладилника, всеки ден си го храня. По нова година стоя гладен 3-4 дни ама нищо му няма. Онзи ден пак го забравих и си е жив. Направил съм едни питки за сух квас - първо го захранвам, отделям от него и го около 200 г. и го замесвам на твърдо тесто с брашно от лимец и бяло брашно. правя го на тънки плоски питчици и го оставям на стайна температура да изсъхнат хубаво (поне 1-2 седмици - вътре бавно се сушат) с тях искам да пробвам същата технология но вместо квас да пуста една такава питка (натрошена.) Още не съм пробвал ама ако се осмеля ще споделя резултата.
Сега се меси първото тесто    за почти същия хляб. Този път сложих двойно повече брашно от лимец да видя какво ще стане. Мисля и Сусам да сложа, а може и малко слънчогледови семки. Ще покажа резултата ако е за показване.
Ааааа забравих да кажа че понеже съм на диета, а друг в къщи не яде хляб този от снимката сега го доядох (от 05 вечерта - сметнете сами) на препечени филийки и беше чудесен.

благодарности  Hug

работя върху една подобна закваска, ако намеря време да я довърша и ще ви преведа една много стара рецепта от изсушен хмел


Аз да покажа хляба си от днес, и той ми се разпука отстрани Laughing



 smile3501 брависимо

 Hug

Последна редакция: нд, 10 фев 2013, 13:21 от Ердинч

# 202
  • Мнения: X
bobson4e, благодаря за рецептата/технологията.  Hug
Опитах преди две години (когато пак правих квас) да суша квас. Изсуши се перфектно и ръжен, и бял , но когато реших да правя хляб, нещо не се събуди бързо и реших, че е безпредметно да си играя със сушене. По-бързо ми е да си захвана нов. Но това не значи, че ти трябва да спреш собствения си експеримент.

Да питам Тони защо си захваща квас сравнително често? Четох назад, та затова имам въпроси.

Ердинч, ама ти направо ме изстреля в планетата с мечти за хляба! Ще поръчам на сина, когато стане велик програмист, да програмира една такава машина, дай Боже!  Sunglasses

# 203
  • София
  • Мнения: 15 831
    Мама Тин, разкошен ти е хляба, разкошен! Аз сега меся един, да видим дали ще стане изобщо нещо,че го замесих с орехи.

# 204
  • Мнения: 660
Да питам Тони защо си захваща квас сравнително често? Четох назад, та затова имам въпроси.

Защото от много четене и пробване на различни рецепти стигна до "великия" извод, че това е необходимо. Tired От месец насам след още повече четене и експерименти на Тони ѝ стана ясно, че кваса като е хубав може да трае с години и да се подобрява с всеки хляб и правилно захранване. Peace Последните ми хлябове са в пъти по-вкусни и чудни, но така и не съм снимала, че да покажа. Най-редовно правя малки питки, които децата обожават и утре ще снимам да покажа нещичко и аз. Другата седмица имаме много празници у нас и ще направя капамата на Ердинч. Peace

bobson4e, огромни благодарности за рецептата и технологията. Ще се пробва...само да ми остане малко време от празници да подготвя квас с хмел. Hug

# 205
  • Мнения: X
Тони, благодаря!   bouquet

# 206
  • Мнения: 5 383
Добър вечер - аз напредвам с хлебопекарната. На начинаещите като мен да кажа, че с проба-грешка става задобряването.
За 2 дни месих тесто за кифлички и направих 2 хляба в двойния съд. Единия е по рецептата от книжката на Мулинекс-а постната 1-2 стр. назад - добавих маслини, другия е Хляб с сушени домати от рецептите - наложи се да добавя течност. И двата станаха хубави и меки, не стегнати като първия ми опит.

# 207
  • Мнения: X
Devil_Rose, много сладурски хлебчета! За кифличките мога само да завиждам благородно. Трябва да направя някой ден. Не налитам на кифлички, защото самият хляб е вкусен и само като се намаже това-онова отгоре, става повече от кифличка. Обаче за децата си е интересно да е оформено по подходящ начин.

# 208
  • Мнения: 2
Ето и днешния резултат




 
Разликата от предния е че този път сложих 200 гр. брашно от Лимец, 4 с.л. Слънчогледово семе и поръсих обилно със Сусам. Не съм слагал Челебитка и Чубрица. Пеках го и малко по кратко - около 40 мин. Стана малко по влажен и съвсем леко кисел - предполагам заради лимеца. Изключително вкусен е. Отгоре направих 3 разреза, останалото само се нацепи. Не се вдигна толкова много като първия. Другия път ще пробвам само със Бяло брашно и квас. Само се чудя какви добавки да му измисля. Дайте предложения?  bowuu

# 209
  • Мнения: 407
Имам машина за хляб, но не печа в нея, а само меся хлябчета, питки, и др. във фурната, но никога не постигам ефекта на питките и хлебчетата, които продават в магазините на Лидл, Кауфланд и др.
От вън хрупкави, а вътре мекички.
Някой има ли идея каква е технологията за хрупкава коричка? 

Общи условия

Активация на акаунт