Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 108 004
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Делфи за един ден може ли да се разгледа спокойно или и там да предвидя повече време? От къде ще препоръчате да минем на път за Делфи от Атина?  Ако минем през Коринт много ли се удължава пътя?

Ell Да, можете да разгледате Делфи за един ден. Има малко изкачване, ако искате да стигнете до края на забележителностите, но един пълен ден е напълно достатъчен. Препоръчвам ти нощувка там, струва си.
Как да стигнете от Атина, минаването през Коринт, удължава пътя значително, но прави пътуването много по-интересно.
Всъщност виж сама:
https://www.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004fb … 2740884&msa=0
Както виждаш червеното е доста по-дълго, има ги и км. Не си струва да отидете до Коринт и после да се върнете обратно, поне на мен не ми харесва. Винаги си удължаваме пътя, с оглед на повече красоти.
Зеленото е магистралата, най-лесно.
Средното е направо, но минава през планината.

ЕлиТ Прекрасна разходка....и хубави снимки.

# 451
Здравейте момичета!От 22.06 имам резервация за хотел Акротея в Парга.Но тъй като пътят е доста дълъг бихме искали да тръгнем на 21.06 и да останем в района на Солун за 1 нощувка.Не държим да сме в града.Някой може ли да ми предложи евтин хотел в този район.

Тъй като сме от Варна гръцкото и турско море са на от 650 до 1 200 км.Вземали сме го и с нощувка и наведнъж.Утре ще пътуваме 1050 км. наведнъж , смятаме го за около 12-13 часа.Често е по удобно - не се налага спиране , настаняване , сетне освобождаваме , а и колко ни е времето.
Почти всяка година взимам Пирея-Варна за един ден, около 1300км са. Онзиден обаче спрях в Благоевград, за да се видя с една чудесна съфорумка. Инъче се е случвало да спирам в Сандански и един път в Кавала, когато бях решила да пробвам маршрута през Свиленград. Ако ми се наложи по гръцко да нощувам, ще потърся в малките градчета в близост до магистралата.

# 452
Здравейте, мина повече от месец от разходката ни до Пелопонес и сега сядам да се опитам накратко да разкажа какво и що.
Специални благодарности на Bled, за ценните съвети и напътствия.
И така накратко - 7 дни, 3000 километра, над 1000 снимки, десетки градове, около 200 села и курорти, уникални гледки, стари легенди, 10-12 часови разходки всеки ден, почти на 100% изпълнена програма. Тръгнахме от София през Македония, Гевгели, Солун, после по мигистралата до Атина и от там на Лутраки, бяхме букнали хотел на няколко километра от Коринтския провлак. Хотелчето беше 30 евро със закуска, нищо особено, но за едно спане става. На другия ден през Коринт /преминахме го няколко пъти през всички възможни места, включително мостчето, където се потапя във водата/ и от там през Арго до Микена. Сега дано не подскочи някой, но Микена с нищо не ме впечатли, една запазена арка, на която всички се снимат иииии.. доста камъни. И това за скромните 8 евро на човек. От там към Толо. Много приятно малко курортче, хотелчето ни беше на първа линия, буквално на самия плаж.
 Може би защото беше май, цареше пълно спокойствие. Е вече се бяха появили туристите, но като цяло ни хареса, хубав плаж, хубав пясък и 35 евро на вечер. На другия ден Епидавара и амфитеатъра – страхотно и като атмосфера, и като мащаб, и като акустика. Бях чела, че ако си на последния ред и някой на сцената мачка вестник се чува до горе – е вярно е…. Как са го направили не знам, на открито, без специални материали, духа си вятър…
Следобяда – в Нафплио…. Уникален град, извън природата, това беше мястото, което най - ни хареса, направо не ни се тръгваше. Атмосферата, сградите, крепостите над града… е нямаха край красотите…. На всичко отгоре, нацелихме някаква регата, на пристанището имаше от тия яхти, дето само на снимки обикновено се виждат…вечерта пак на спокойствие в Толо.
На другия ден решихме да тръгнем покрай източното крайбрежие на Пелопонес с цел достигане до древната Монемвасия-стотици години входна врата към Егейско море. Едни баири, едни завои.. не е за разказване, но пък и гледки страхотни. Изкачихме се за 20 минути от нула на 1200 над. равнище. От там се виждат планински върхове с височина над 2000 метра, все още покрити със сняг. На най-високото минахме през селцето "Леониди". Ако някога имате път от там непременно спрете на центъра и изпитай едно кафе, страхотна атмосфера.
Самата Монемвасия леко ни разочарова. Някак пуста, изоставена, всяка трета къща празна или пред срутване.. не знам имах малко по друга нагласа… От там към средния ръкав на Пелопонес – полуостров Мани. Бяхме запазили хотел в Гитио, най-големия град там, той не че е голям, но другите бяха само селца.. От Монемвасия до Гитио, пътувахме близо 30 минути в една безкрайна портокалова градина. Нещо невероятно, караш, караш и до където ти стига погледи портокалови дръвчета отрупани с плодове….
На другата сутрин, по настояване на половинката, направихме пълна обиколка на полуостров "Мани". Той много го хареса, диво и странно място, само с каменни къщи и кули. Една интересна история. През средновековието, жителите на полуостров „Мани”, когато се скарали, родът на двете каращи се страни са се качвали в тези кули и са започвали да се стрелят и така докато единия род, изтреби другия. Битките продължавали понякога десетилетия. Не се стреляло само по жените и децата, носещи храна и вода на мъжете в кулите. Битките били толкова свирепи, че за да се спре тази традиция, в края на 19 век, в полуострова навлезли войски на Гръцката армия, едва тогава тези битки спрели. Най запазените кули в Пелопонес са в село Ватия, почти на края на полуострова, на около 1200 километра от тук.
 Отидохме до самия край, падна голямо търсена на фара, за който знаехме, че е последното късче земя от континентална Гърция. Оказа се, че няма път до него за кола. Почти час ходихме пеша до фара, но си заслужаваше…Пропуснах пещерата Дуру, на западния бряг на Мани.Та е пещера ,пълна с морска вода. Интересно е, първо те качват на лодка и обикаляш галериите с нея, а на края има около 10 минути пеша в пещерата. Входа е 12 евро.  За днес стига, че стана доста голямо, финала утре. Ако има питания, ще се радвам да помогна с каквото и да е.

Последна редакция: вт, 08 юли 2014, 00:26 от НИКОЛ111

# 453
Звучи страхотно, аз от Монемвасия до Нафплио само през магистралата съм ходила, май не бих се навила по другият път. Гитио няма нищо интересно. Тази пещера не съм я чувала, слагам я в програмата, евентуално за есента. Живея на Пелопонес и само се чудя къде да забием за ден-два, та всякакви идеи са ми добре дошли   bouquet

# 454
И сега обещаната втора част на пътешествието из Пелопонес. На шестия ден станахме рано и тръгнахме към Спарта. В 9 часа бяхме на вратата на древния град Мистра, средновековен град, заемащ цял хълм над Спарта. Някога там са живели над 40 000 жители. Той е толкова голям, че има два входа – долен и горен, като от единия до другия вход е добре да отидете с кола иначе се пригответе за здраво катерене. Входа е 6 евро и с билета може да влизате и през двата входа. Към обяд поуморени от обиколката на Мистра, поехме към Делфи. Моичкия обаче реши, че непременно трябва да мине през висящия мост РИО и от Коринт, направи ляв завой и ето ти 150 километра на запад, минаваме през моста и след това 150 километра на обратно……мъже…. какво да ги правиш. Да не пропусна минаването през моста е 13.20 евро….. в едната посока. Вечерта пристигнахме в Делфи. Градът е грубо казано 3 улици, а паркирането малко геройство. Хотелът беше добър, но там си е по скъпичко общо взето. Платихме 45 евро, но пък каква гледка от балкона…. Струваше си всеки лев. Рецепцията беше на 4 етаж, а ние на 6-тия… малко странно, но пък градът е доста стръмен, прилича малко на Търново. в това отношение. Вечерта нетърпеливо отидохме до оракула, ноо вече беше затворено…На нашата улица се оказа, че работят 3 момичета Българки. Та всичко ни беше разказано и така въоражени с теорията, на седмия ден сутринта, бяхме първи на вратата. Входът е 6 или 9 евро, в зависимост дали искаш да видиш всичко или пък ще пропуснеш долната част на древния град. Обиколката отнема 1.30 до 2 часа, ако пропуснете музея, ако отидете и там, стават 3. Към 12 часа скочихме на колата и през планините, излязохме на Ламия, от където стъпихме на магистралата и по познатия път – Солун, Гевгели, Скопие, Кюстендил, София…. Ще попитате защо пак през Македония, ами защото от Атина до Куманово е магистрала почти навсякъде, а дизела в Македония е 2 лева. Вярно като километри е около 80-90 повече, но като време е определено по бързо, а и пътуването е доста по спокойно.
И така обиколихме почти целия полуостров, е не остана време за Олимпия, но тъкмо да имаме нов повод, да се върнем отново към тези красоти, наречени Пелопонес.

# 455
  • София

НИКОЛ111  Точно за това съм тук и ще бъда. Благодаря...
Колкото и да съм помогнала, вие сте се справили отлично, а аз се радвам много.
Прекрасен разказ, поднесен чудесно и достъпно за всички тръгнали в тази посока. Благодаря...
Колкото, до това от къде е минал съпруга, ние правим същото, колкото по-дълго, толкова по-добре.
Пожелавам още много невероятни пътувания.....
Някъде прочетох, че искате да споделите следващото пътуване, с радост при наличие на време ще се отзовем. В каква посока ще бъде ???

# 456

НИКОЛ111  Точно за това съм тук и ще бъда. Благодаря...
Колкото и да съм помогнала, вие сте се справили отлично, а аз се радвам много.
Прекрасен разказ, поднесен чудесно и достъпно за всички тръгнали в тази посока. Благодаря...
Колкото, до това от къде е минал съпруга, ние правим същото, колкото по-дълго, толкова по-добре.
Пожелавам още много невероятни пътувания.....
Някъде прочетох, че искате да споделите следващото пътуване, с радост при наличие на време ще се отзовем. В каква посока ще бъде ???

Към 17-ти август мислим да отскочим до Лефкада за 5 дни. Ако някой тръгва натам, може да направим една компания..

# 457
  • София
НИКОЛ111 Чудесно, ще бъде отново дълга и приятна разходка.
Ето за настройка малко от нашите снимки...
Lefkada

# 458
  • в града на вечния купон
Здравейте момичета,

И аз планувам Лефкада, но за догодина Cry

Така, че с интерес ще следя за Вашите отзиви, най-вече препоръките на Bled  bouquet

# 459
НИКОЛ111 Чудесно, ще бъде отново дълга и приятна разходка.
Ето за настройка малко от нашите снимки...
Lefkada

Снимките са супер, видях, че има доста и от хотели. Какво ще ни препоръчаш там. Идеята е да е изходна точка към добрите плажове в Лефкада. Ще ни се за тези 5 дни да я обиколим от край до край...

# 460
  • София
Скъпи момичета, НИКОЛ и Радост, закъсах го с времето и така ще бъде цяло лято, иначе как ще пътуваме. Имам страшна история за Лефкада, но как да е разкажа, като ми се спи, друг път.
Накратко от моите списъци, които правя с години.

Лефкада

Какво да видим:

Lefkata Cape
Cavo Dukato
Papanikolis Cave
Lefkata Lighthouse
Крепостта Агия Мавра
Древния град на Nirikos
Археологически музей
Църковен музей
Градината на поетите
Останки от циклопски стени
Вятърните мелници
Водопади в дефилето на Dimossari
Залива на Sivota
Село Voltoi
Grave Wilhelm Dörpfeld
Lefkata Lighthouse-фар
Манастир Of Faneromeni

Къде да се топнем:
Плажове:
Ai Giannis
Mili Beach
Porto Katsiki
Egremni
Agiofilli
Kathisma
Amousso
Poros
Gialos
Mikros Gialos
Kavalikefta
Megali Petra
Milos
Pefkoulia
Gyra
Kastro
Ammoglossa
Aghios Nikitas
Lygia
Nikiana
Periyiali
Episkopos
Nydri
Dessimi
Vassiliki

Къде да отседнем.
Ако карате по нашия принцип, там където има хубаво и изгодно място.
Острова/полуострова/ не е толкова голям, и по основния път обиколката е горе-долу 100 км. с отклоненията, където е нужно.
Ако тръгнете като нас лудите, до Athani, Egklouvi, Karya, Lazarata, Vournikas и Sivros, ще ви се завие свят и ще е повече. Но за това трябва и време.
Не е възможно с едно отиване/5 дена/ да се обиколи всичко подробно, и да се отиде до всички плажове. Но от всяка точка може да се достигне до основните и да се правят обиколки. Ако искате и круизче наоколо, още един ден в повече.
Да, на снимките има доста хотели, защото сме били няколко пъти, все в различни. Ще изброя само местата в които сме нощували, а вие ще питате, ако трябва.
Levkas, Agios Nikitas, Vasiliki, Sivota, Nydri и Ligia
Засега, толкова…..

# 461
Bled, добре, че ти се е спало та се разминахме с т.н. "кратък списък".  Grinning Grinning Grinning
Не ми се мисли ако беше в кондиция за дългия. Ние и с този няма да се справим, така че благодаря.
   bouquet

# 462
  • София
НИКОЛ
Ще се справите, и още как. Като чета разказа по-горе напълно вярвам във Вас.
Сетих се, и за други неща, както казваш, но да ги спестим, нали.........?

# 463
С радост открих тази тема благодаря за насоките и всичко изключително полезно тук

След като видях написаното за Метеора ми се иска да минем от там

Дали можем с една нощувка да разгледаме всички манастири или не

И помощ за нощувка около коринтски канал ще пътуваме за Porto Cheli

# 464
  • София
Elito1976
Ако правилно си разпределите времето, пристигнете навреме, преди обяд. Можете да мините през 3, дори 4, с малко бързане. Нощувка и на другия ден останалите и тръгвате.
Това, обаче може да стане, ако се съобразите с работното време и евентуален почивен ден. Ще го прецениш от първа страница. Дори да остане манастир, който почива в същия ден, друг път.
Успях да направя на всички манастири отделни албуми тези дни:
ТУК могат да се видят.
Около Коринтски канал имате няколко възможности...
Лутраки, най-много хотели, приятно градче, курорт.
Коринт, малко хотели, исторически град.
Isthmia, няколко хотела до самият канал.
Това е около канала, другите са отдалечени.
Относно въпроса от другата тема, какво да видите в тези райони...
Назад в темата са описани местата и всичко останало. Включително и на тази страница, написаното от НИКОЛ111...

Общи условия

Активация на акаунт