Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 735
  • Мнения: 3 118
Привет, момичета Hug
Надявам се държите Хаши под контрол Mr. Green

Имам спомен, че някой беше споменал, че реф. стойности на ТСХ за деца се различават от тези за възрастни. Правилно ли помня? Някой, ако се сеща, да каже моля Grinning

# 736
  • Мнения: 7 598
Сънчи, до 6 някъде беше горна граница, ама до 3,5 е добре да е, и ако минава нагоре да се консултира с детски ендокринолог. Стойността е за деца мисля до към 7 години.
Иначе в разни лаборатории има посочена горна храница за деца към 4,5 в зависимост от реактивите, ама като гледам и за възрастни им е 4,5, та... разлика не виждам, че пише за деца и за възрастни, като горната граница е една и съща.

Ето:
Цитат
Нормални стойности на ТСХ:

    Възрастни: 0.4-4.2 mU/L

    Деца: 0.7-6.4 mU/L

    Новородени (1-4 дни): 1 - 39 mU/L


Още за: Тиреостимулиращ хормон (ТСХ) | Мед. изследване
от framar.bg
Приемаме, че долу горе както при възрастни гледаме да е около средната стойност или по-ниско, така и при деца. Долу горе до 3,5. Не че ако е по-високо има проблем, просто трябва да се провери.
Мисля, че Мон... скоро изследва детето и може да сподели.

# 737
  • Мнения: 3 118
Merelenda, благодарности Hug
Покрай други проблеми при малкия му пуснахме и ТСХ (така и така щяха да го бодат) и излезе 3,3. Rolling Eyes

# 738
  • Бургас
  • Мнения: 6 143
Merelenda, благодарности Hug
Покрай други проблеми при малкия му пуснахме и ТСХ (така и така щяха да го бодат) и излезе 3,3. Rolling Eyes


Идеално е. И повече да е, не е проблем за децата.
На моя син беше към 6 и въпреки това ми казаха, че засега не се налага нищо.

# 739
  • Мнения: 5 618
На децата с венозна кръв ли правят ТСХ или може и с периферна?

# 740
  • София, Брюксел
  • Мнения: 4 406
Merelenda, благодарности Hug
Покрай други проблеми при малкия му пуснахме и ТСХ (така и така щяха да го бодат) и излезе 3,3. Rolling Eyes


И аз съм пускала ТСХ на сина ми при някакво излседване, което се бе наложило и тогава беше около 3,5. Това бе преди 3 години някъде. Бях питала Начев, той ми каза, че е ОК.

На малката още не съм го изследвала, че не ни се е налагало да вземаме венозна кръв.

# 741
  • Мнения: 7 598
Да, при деца 3,5 е ок. Но все пак, ако има други симптоми и по-висока стойност от тази е добре да се направи консулт, както Мон... е направила. Не че има проблем, просто за успокоение.
 Hug
Аз се ядосвам с моите изследвания. Повишена ми е захарта сутринта, а цяла година всичко беше ок. Чак се изненадах от резултата. В норми е, но не е това, което беше. С цяла единица и повече по-висок.
ТСХ пък на една и съща доза лятото беше 4,74 и доктора ми остави дозата, за да не се лута хормона и сега е 2,94 на същата доза, ама на мен нещо не ми е в час. Ледени крака и ръце, Т до 36, по-често 35 и нещо. Стягане и душене от време на време и нервност. Пулсът ми е ок, ама имам едни прескачания на пулса. Явно от промяната във времето - рязко от топло стана студено и още не са се наместили хормоните.
Лятото бях ок, макар и с по-високо ТСХ.

# 742
  • София
  • Мнения: 2 454
Всичко ми е в норма,какъв ми е проблема тогава,какво ли ще се окаже,на къде ли ще ме насочи ендокриноложката...
FT-13.80    /12.00-22.00/
TSH-1.420 /0.27-4.20/
TAT-46.73 /<115/
MAT-12.70/<34/
Prolactin -123.10 /127-637/

# 743
# 744
  • Мнения: 7 598
Всичко ми е в норма,какъв ми е проблема тогава,какво ли ще се окаже,на къде ли ще ме насочи ендокриноложката...
FT-13.80    /12.00-22.00/
TSH-1.420 /0.27-4.20/
TAT-46.73 /<115/
MAT-12.70/<34/
Prolactin -123.10 /127-637/
Магика, един неискан съвет:
Хормоните ти са в норма - няма да ти изпишат лекарства вероятно, НО... предвид ехографското изследване и съмненията за Хашимото ( явно има изменения в структурата на жлезата), предвид появилата се мастопатия, болки в черния дроб и т.н. ти предлагам ( ако искаш ме слушай, мнението ми не е меродавно).
Лятото - юни, юли - изследване на ТСХ и МАТ, а ако имаш възможност и Т4, че той е малко по към долна граница, но си е в норми.
Ехография си правиш веднъж годишно заради мастопатията.
Веднъж годишно ехография на щитовидната, ако ендокриноложката не предложи друга схема ( по-кратка, по-дълга)
Предполагам, че ще ти каже да се следиш заради измененията в структурата на жлезата, ама все пак да напиша.

Инсулин, кръвна захар изследвала ли си? Ехография на коремни органи? Болката в черния дроб при мен се оказа неврологична ( идваща от прищипан нерв в гръбнака на нивото на закопчаването на сутиена). С мануална терапия се оправих.
Това просто като вероятност го споменавам, а не като диагноза.
Може да изследваш чернодробни ( АСАТ и АЛАТ) - евтини са. Днес ги пуснах в пакет двете за 3 лв, ама си зависи от цените на лабораториите. Липиден профил, кръвна захар... да се открие причина за болката в черния дроб. Както споменах, след всички изследвания + ехографии се оказа, че при мен идва от гръбнака, а бях обиколила уролог, нефролог, гинеколог, гастроентеролог. Всеки отхвърляше проблем, само уролога ме прегледа "цялостно" да го нарека и каза, че болката е неврологична. Така се ориентирах към невролог, който откри прищипан нерв и размествания.

Някой ако има желание и време да пусне нова тема?
Аз след малко духвам, че съм пак на изследвания.
 Hug

# 745
  • Мнения: 4 671
Мереленда, сега прочетох за ехография на коремни органи, това има ли общо със щитовидната жлеза? Аз от няколко месеца имам болки около пъпа и бодежи в яйчниците, ходих няколко пъти на гинеколог- не виждат проблем там. Отделно ме боли и кръста и в дясно под ребрата, абе въобще една местеща се болка в цялата коремна област и не знам къде да ходя вече. Дали има нещо общо с Хашимото?

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 20:00 от rossti08

# 746
  • Мнения: 1 786
МАТ може ли да бъде смъкнат?

Заповядайте в новата тема. Дано да съм се справила, ако има някакви проблеми помагайте!

Нова тема 31

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 20:04 от smile_86

Общи условия

Активация на акаунт