Продукти:
2 белтъка
80 до 100 г захар
150 г сурови едро смлени ядки ( орехи, лешници или бадеми - точно тук са с лешници)
150 г ситно нарязан шоколад, или шоколадови капки/чипс (предпочитам черен, но може всякакъв да е)
1 пак. ароматизирана захар***, или есенция по вкус (предпочитам ромова или бадемова )
Приготвяне:
* Фурната се включва на 180* С.
* Ядките се запичат на сух тиган, или във фурна за кратко (не до препичане, а колкото да си отворят аромата). Не винаги запичам в момента - обикновено изпека една тава с ядки и когато ми трябват - ползвам от тях
* Белтъците се разбиват с щипка сол до пяна.
* Прибавя се захарта и отново разбива до твърди върхове.
* Прибавят се ядките и нарязания шоколад и внимателно се разбъркват в сместа.
* Сладките се оформят по най-лесния начин - с лъжичка се взема от сместа и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Поставят се съвсем близко една до друга, защото не се раздуват; не се разтичат. Размера на сладките е според лъжицата, с която се правят - аз ползвам чаена - по една пълна лъжица.
* Тавата със сладките се поставя във фурната (която трябва да е достигнала вече 180*), тя се изключва ....... и ги забравяте вътре. Поне за 4 часа. По тази причина ги правя нощем иначе от проверка количеството готови застрашително намалява.
постът тук