Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 470
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 2 152
един въпрос към всички..... при правенето  на шунка с метален шунковар задължително ли е използването на найлонов плик ?

Не е необходим. Дори е за предпочитане да не се ползва.
Единствено при моделите на Белобока е задължително ....

# 136
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Ползва се, ако не се вади лесно от уреда Simple Smile С Тескома излиза много лесно Simple Smile

Отдавна ен съм правила и показвала нищо - да се отчета с една класическа шунка  Blush

Малкия много ме напътстваше, та едва направих една снимка  Crazy



# 137
  • София
  • Мнения: 13 702
Аленка, има ли сол вътре? От онази специалната... Цвета е чуден!

# 138
  • Мнения: 2 152
Днеска гледохте ли новините за Е- тата?

# 139
  • София
  • Мнения: 13 702
Днеска гледохте ли новините за Е- тата?
Аз не, обаче то всичко за Е-тата не е новост  Wink

# 140
  • София
  • Мнения: 8 502
един въпрос към всички..... при правенето  на шунка с метален шунковар задължително ли е използването на найлонов плик ?

Аз не ползвам пликове въпреки, че имам.

# 141
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аленка, има ли сол вътре? От онази специалната... Цвета е чуден!

Сложих, ама нали помните, че не е чиста сол, а смеска - 80-90% е сол, 10-20% захар и самите Е-та са 0,80% и 0,50% ....т.е. с нея и без нея все тая. На мен ми се струва, че и без нея е същото, но ще направя другия път без нея и ще се види Simple Smile

# 142
  • Мнения: 13 131
Алена, много търговски вид има шунката Simple Smile
Аз искам да ви питам, т.к. заради жегите не правя нищо по темата, достатъчна ли е температурата за обработка на шунката при тези жеги. Мисля си, че е прекалено ниска и поради това съм "замразила" правенето на шунки, но пък следя темата с интерес и виждам, че вие правите редовно и то даже вече много успешни продукти показвате. Поздравления за което   bouquet

# 143
  • Мнения: 2 391
ДобЪр ден на всички, Simple Smile
вдъхновени от вашите ролета, ето и нашия опит:

Свински бут разрязн на тънко за да стане подходящ за завиване + подправки: 1 с.л.кимион, 1 с.л.черен пипер, 1 с.л.сол (може да ви е леко безсолно, но на нас така ни харесва), 1 ч.л.захар и шунковар Tescoma. Не сме го връзвали, а навитото месо сложихме в шунковара. Така отлежа 24ч в хладилника, преди варене.

Хубаво е, вкусно, твърдо, но сухо. Определено цяло парче месо трябва да се шприцова с нещо, независимо от мързела ми в жегата.   Mr. Green

Като цяло обаче, на нас пилешките и пуешките шунки ни допадат повече. Скоро и за тях! Simple Smile

blackcat6, жегата не ме притеснява. Приготвяш и отлежава в хладилника. После вариш и пак в хадилника. И свършва за 2-3 дена макс, така че, не мисля че има място за притеснение.

Браво  a.l.e.n.a!

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 17:26 от shrekie

# 144
  • София
  • Мнения: 8 502
Алена, много търговски вид има шунката Simple Smile
Аз искам да ви питам, т.к. заради жегите не правя нищо по темата, достатъчна ли е температурата за обработка на шунката при тези жеги. Мисля си, че е прекалено ниска и поради това съм "замразила" правенето на шунки, но пък следя темата с интерес и виждам, че вие правите редовно и то даже вече много успешни продукти показвате. Поздравления за което   bouquet

Няма от какво да се притеснявате. Зреенето става в хладилник. Варенето е по класическа технология, по която от край време се приготвя шунката. Приготвяте краткотраен колбас който се очаква да бъде изяден в рамките на следващите 3-4 дни, през които също ще стои в хладилника, а ако ви трябва пък за по дълго време има версии за замразяване във фризер.

# 145
  • Мнения: 2 152

shrekie, много добре изглежда и имам молба, редактирай поста си с количествата подправки - на първа сложих линк към поста ти, който иска да го ползва като рецепта
А сухото - аз пробвах като начуках месото преди навиването и му бях сложил малко течност и не го оцедих цялото след варенето
Само че прекалих с подправките и затова не споделям - орезилих месото, ама човек се учи (като смесиш куп подправки, водка, малко сухо мляко и лъжичка желатин, освен да стане зян .... hahaha

# 146
  • София
  • Мнения: 13 702
Само че прекалих с подправките и затова не споделям - орезилих месото, ама човек се учи (като смесиш куп подправки, водка, малко сухо мляко и лъжичка желатин, освен да стане зян .... hahaha[/color]

E, то станА, все едно да смесиш водка с бира  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Аленка, благодаря за отговора! Чудни стават твоите шунки на цвят  Hug

Ето моето роле последното
Скрит текст:

# 147
  • Мнения: 2 391
Vache, чудно изглежда! Какво месо е?

Батето, добавих подправките, макар, че то това може да варира според вкусовите ни предпочитания.

# 148
  • Мнения: 2 391
Ето обещаните вариации - класически рецепти с добавка за вкус (отежали 48ч. в хладилника преди варене в шунковар Tescoma, а след варене охладени под вода и прибрани в хладилник, преди да ги извадя от шунковара):

- пилешки бут (1/3 сляно) с мариновани чушки: Била съм писала в предишната тема:


- пилешки бут (1/3 сляно) със зелена маслинена паста - приятен маслинен вкус. Може да понесе още маслини:


- пилешки бут (1/3 сляно) с мариновани гъби - хареса се в къщи, но на мен лично гъбите не ми допаднаха.


- пилешки бут (1/3 сляно) със сусамов тахан и малко бадеми- получи се доста добре, с приятен привкус на сусам. За съжаление снимката не е добра.


- пуешки бут (обезкостен от Метро) - и котето я одобри!  Mr. Green



- пилешки бут (1/3 сляно) (обезкостен от Метро) - тази е класическа, без добавки и най-близо до традиционен шунков вкус.


Сега се каня да пробвам пиле с песто.
Простете дългия пост.  Blush

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 10:49 от shrekie

# 149
  • София
  • Мнения: 13 702
Vache, чудно изглежда! Какво месо е?
Месото е от бут. Разрязах го да стане по-дълго и вътре навих свински гърди 2 парчета. Оставих го да кисне в марината. Май по-назад я описвах  newsm78 ще проверя...
После натъпках в шунковарката и по процедурата  Wink

shrekie, какво разнообразие само... Hug

Общи условия

Активация на акаунт