Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 179
  • 741
  •   1
Отговори
# 735
имам един въпрос и не мога да се ориентирам в следната ситуация. Съсобственик съм на земеделска земя с още две страни. Една от тях продава своята идеална част без мое знание. Продавачът в нарушение ли е? И как мога аз да оспоря тази сделка, с която не съм съгласна?

Тази сделка е относително недействителна спрямо Вас. Чл. 33 от Закона за собствеността изрично постановява:
Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия.

Без да се сърдите, но давате съвети на база недостатъчна информация.
1. Не е ясно каква е сделката - може да НЕ е продажба. Най-масово се прави замяна или дарение. В този случай останалите съсобственици нямат думата.
2. Не е ясно кой е купувачът - може да е третият съсобственик.
3. Не е ясно какво оспорване на сделката иска rihan:
 - дали иска да купи този дял - както са писали това е възможно при определени условия
- или иска само да развали сделката без да купува - такава защита е невъзможна.

1. Сделката е осъществена като продажба.
2. Купувачът за мене е непознат/неизвесетн - както писах, не са ме известили за тази продажба.
3. Исках да разбера дали това е възможно според закона - а именно едната страна продава своята идеална част от общ земеделски имот. И ако има законово основание, да го използвам за оспорване на тази сделка.
Това е.

# 736
Предстои ни закупуване на апартамент и в момента сме се спрели на две много сходни жилища - едното е на последен етаж с хубава панорама, а другото е на среден етаж в затворен комплекс. От доста време следя темата и затова се осмелявам да се допитам до мнението ви. Кой вариант, според вас, е по-изгоден в дългосрочен план? тоест планираме да живеем там със семейството ми, но има вероятност след няколко години да се местим в друг град и съответно да продадем евентуално апартамента или да го отдаваме под наем. От такава гледна точка кой апартамент би бил по-желан от потенциалните купувачи/наематели? Според мен затвореният комплекс е по-нежелан вариант заради задължителните месечни такси за поддръжка, но мъжът ми не мисли така. Вашето мнение?  newsm78

Ако става въпрос за София-определено втория вариант.И за постоянно жилище и за отдаване-продаване.

# 737
  • София
Аз съм за затворения комплекс. Проверете колко е таксата и какво включва и тогава решавайте.
Последен етаж вземам само като дарение, не давам пари за него.

# 738
  • Русе
  Има ли сайт с актуални цени на имоти в провинцията. Наканили сме се да заменяме, но брокерката, която потърсих ми казва една цена на имота, а в сайтовете виждам съвсем различни цени. на съоттветния тип имот.

# 739
  • София, Bulgaria
Явно стоп капарото е нещо различно навсякъде. На мен брокера ми каза, че оставям 1000лв стоп капаро за преговори и ако стигнем до споразумение и се откажа ги губя, но ако продавача се откаже нищо не ми дължи  Rolling Eyes

Това според мен няма как да е така  Peace По тази логика продавачът може да се отказва с всеки купувач .. Винаги неизправната страна дължи- няма как ти да губиш, а продавачът -не  Peace

Точно! Важи и за двете страни. Не знам какъв е тоя брокер, който го е казал, но доста се е объркал.

Не знам какъв е конкретния случай и кой, как и какво е обяснил, но по принцип...Купувачът депозира офертата си, за да се влезе в преговори, с цел да се договорят определени параметри и условия, ако се договорят тези параметри и той въпреки това откаже да купи имота без основателна причина, ДА губи паричната гаранция/ друг е въпросът колко се случва на практика, но това е друга тема/. Ако не се договорят неговите параметри, няма сделка и той си получава депозита обратно.  След като са договорили параметрите по сделката/ тук е мястото да кажа, че параметрите и условията са такива, каквито купувачът иска да се коментира, така че внимавайте/, се прави Споразумение за предоставяне на депозит, където продавачът приема определена сума от купувача с ангажимента, да не продава имота до подписване на предварителен или окончателен договор. И ако след като е приел депозита, се откаже той трябва да върне депозита в двоен размер. Забележете, това е депозит, не капаро/задатък/. Ако купувачът се откаже по това Споразумение за предоставяне на депозит да купи имота си губи парите. Това Споразумение служи като гаранция на страните, за да може да се подготви предварителен договор, знаете това отнема време. Истината е, че няма 100% гаранция докато не се подпише предварителен договор. Може да дойде друг купувач, да предложи много по-добра сделка и продавачът да се откаже, а дали ще върне в депозита в двоен размер...това никой не знае, а и сумата е прекалено малка, за да тръгне някой да си търси правата по съдебен ред. Факт е, че това много,много рядко се случва. Да са подписали Споразумение и двамата и да се откаже някой. Аз имам само един такъв случай, при сделка с мой продавач се отказаха купувачите, след 2 седмици преговори и цъкане на топката. Без причина се отказаха  и въпреки правото си да задържи депозита/не малка сума/ той без да се замисли ми нареди: връщаме депозита, за което го уважавам още повече.
,

# 740
  • София, Bulgaria
Предстои ни закупуване на апартамент и в момента сме се спрели на две много сходни жилища - едното е на последен етаж с хубава панорама, а другото е на среден етаж в затворен комплекс. От доста време следя темата и затова се осмелявам да се допитам до мнението ви. Кой вариант, според вас, е по-изгоден в дългосрочен план? тоест планираме да живеем там със семейството ми, но има вероятност след няколко години да се местим в друг град и съответно да продадем евентуално апартамента или да го отдаваме под наем. От такава гледна точка кой апартамент би бил по-желан от потенциалните купувачи/наематели? Според мен затвореният комплекс е по-нежелан вариант заради задължителните месечни такси за поддръжка, но мъжът ми не мисли така. Вашето мнение?  newsm78

Не е това дилемата: последен етаж или комплекс.  Има фенове и на комплекси и на последни етажи, не е това, което ще натежи на стойността на имота. Изберете по нещо друго, локация, качество на строителство,  разпределение...или друга добавена стойност, която може да даде всеки един от имотите/ понякога е нещо дребно, но много важно/.

# 741
  • София, Bulgaria
ВРЕМЕ Е! НОВА ТЕМА: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=927878.new#new

Общи условия

Активация на акаунт