Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 авг. 2016, 07:05 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 43

 • 78 820
 • 749
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 598

Симптоми, характерни за това заболяване:
  - лесна уморяемост,
  - световъртежи, шум в ушите,
  - отслабена памет,
  - сутрешна подпухналост,
  - затруднено преглъщане, стягане в шията,
  - изпотявания, сърцебиене,
  - наддаване на тегло,
  - болки по ставите и мускулите и др.
Достатъчно е наличието на един или на няколко симптома, за да се насочи вниманието към  щитовидната жлеза.

Още за щитовидната жлеза и проблемите с нея - тук

Изследвания, необходими за диагностициране на заболяването - FT3, FT4,TSH, Anti-TPO (MAT), А-Tg (ТАТ) и ехография на жлезата.
  - Кои изследвания се поемат от НЗОК:
Скрит текст:
Относно - „Ехография на щитовидна жлеза”, която се извършва от специалист ендокринолог, НЗОК не заплаща тази дейност. Касата заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), FSH(10.23),  които обикновено се назначават от лекар ендокринолог, като хормоните FT4 и TSH  могат  да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.
НЗОК заплаща за високоспециализираната медицинска дейност „Пункционна биопсия на щитовидната жлеза под ехографски контрол” (06.11) в извънболничната специализирана помощ, ако дейността е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК №3А).
Изследването „Доплерова сонография на съдове на щитовидната жлеза”(88.77) е високоспециализирана медицинска дейност (ВСМД), която НЗОК също заплаща, ако е назначена от лекар специалист с „Медицинско направление за високоспециализирани дейности” (бл. МЗ-НЗОК № 3А) , който има договор с НЗОК за този вид изследване.
В болничната помощ има клинични пътеки за оперативно лечение на определени заболявания на щитовидната жлеза, за които НЗОК заплаща.
 - Изследването на Anti - TPO (MAT) вече се поема от НЗОК. Може да бъде назначено само и единствено от ендокринолог.  
Скрит текст:
В извънболничната медицинска помощ НЗОК заплаща изследванията на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), LH (10.22), FSH (10.23), Prolaktin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO“ (10.27), т.н. МАТ, като за извършването им лекарят специалист следва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4).
Медицинското направление за медико-диагностични дейности (бл. МЗ-НЗОК №4) е валидно до 30 календарни дни от издаването му.
Хормоните TSH и FT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар, по преценка и при необходимост.  Какъв да бъде броят на хормоните и кои да бъдат те, зависи от заболяването, което имате. Това решава лекарят специалист – във Вашия случай – ендокринологът.
Пациенти, страдащи от заболяването „Тиреотоксикоза” (хипертиреоидизъм) се наблюдават диспансерно от лекар - специалист по ендокринология и болести на обмяната - десет години. Консултативните прегледи се провеждат три пъти годишно - със снемане на общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система, нервна система, храносмилателна система и очен статус, ЕКГ. Един път в годината се изследват хормоните fT4 и TSH, и кръвната захар. Един път на две години имате право на консултация с кардиолог и със специалист по очни болести.

Подробна информация за прегледите, изследванията и консултациите с лекар, които НЗОК заплаща за диспансеризираните здравноосигурени лица, е публикувана на електронната страница на НЗОК – www.nhif.bg , в меню „Национален рамков договор – 2012 – за медицински дейности” – подменю „Приложения към НРД – Приложение № 9 (диспансеризация при личния лекар - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от ОПЛ“) и Приложение № 14 (диспансеризация при лекар специалист - „Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ по МКБ, диспансеризирани от лекар специалист“).
 - Какво е НОМА индекс и как се изчислява - тук

Заболявания на щитовидната жлеза и лечение - информация на английски тук: Stop the Thyroid Madness

Какво е автоимунен протокол - тук: постовете на Agressiva №644 и сл.
виж и - http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol

Витамини, минерали, хранителни добавки, подходящи за нас - тук

Съвети:
Скрит текст:
Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата:  
   -   глутен - протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури
   -   прекалено големи количества соеви протеини - прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотиреоидизъм и които пият изкуствени хормони.
Ограничете:
   -   кафе, черен чай, кока кола, енергийни напитки
   -   шоколад
   -   всички зеленчуци със светлозелени листа
   -   орехи
   -   колбаси

Околната среда, стресът и начинът на живот също оказват голямо влияние.
Отнасяйте се към себе си крайно внимателно:
   -   Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа!
   -   Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите.
   -   Спете достатъчно, поне 7-8 часа.
   -   Откажете цигарите! Или поне ги намалете
   -   Увеличете физическата си активност. Но не допускайте да претренирате!
   -    Опитайте йога!

ОТСЛАБНЕТЕ!
   -   Но внимавайте с диетите! Гладуването ни е противопоказно!
   -   Избирайте добре балансирани и дългосрочни режими.
   -   Ограничете въглехидратите (особено бързите), наблягайте на протеини (нетлъсто месо, риба, млечни, яйца) и зеленчуци.
   Имаме постигнати добри резултати с 90 дневна диета,  Зоната на д-р Бари Сиърс, по която работят и някои  български диетолози.

При засилен косопад и отпадналост или наднормено тегло -
... при засилен косопад и отпадналост да се изследва феритин т.е търсим дали има дефицит на желязо по информация от http://www.thyroidpharmacist.com/blog/hair-loss-and-thyroid, а при наднормено тегло да се провери за инсулинова резистентност.
Ако се налага да се пие желязо препоръчвам да е под формата на  ferrous bis-glycinate chelate патентован като Ferrochel произвежда се от много марки(У нас може би най-лесно  e да се намери на Now foods) но лекарите масово си предписват остарели форми, а тази е с най-добра усвояемост и не дразни стомаха ето и още ползи за тази форма http://oxylentblog.com/2013/05/09/6-reasons-why-albion-ferrochel … ter-form-of-iron/

за хранителните добавки/селен - последните страници на тема 38 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=860143.705;;20

За тези, които проявяват интерес към алтернативно лечение - тук

Търсете информация в нета – има предостатъчно!
Не се доверявайте сляпо на всичко прочетено!
Не се самолекувайте!

Къде да отидем и при кого:
болници, медицински центрове, лаборатории
Специализирана болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев"- ул. "Здраве" 2, сградата на "Майчин дом”, тел.:  02/895 60 20
Военномедицинска академия

Специалисти ендокринолози, от които сме доволни
Скрит текст:
СОФИЯ
 -  д-р Катя Тодорова - Преглежда в Плевен и София.
GSM на д-р Тодорова 0888 408 203

 - д-р  Емил Начев  - Частен кабинет в МЦ Панацея - тел. 02/952 39 35.
Частен прием в Майчин дом (влизаш през главния вход на МД, след 5 метра тръгваш по коридора в дясно. Минаваш го целия и в ляво има стълби, слизаш 1 етаж надолу, завиваш два пъти на дясно и пак в десния коридор търсиш кабинет 10) - София.
GSM на д-р Начев - 0888 896 843

 -  проф. д-р Здравко Каменов –  Частен прием в Клиника по ендокринология УМБАЛ "Александровска", Прегледи с талони от ЗК МЦ "Лора" - ул. "Позитано" 10, тел.: 02/980-80-65,
 GSM на д-р Каменов 0887 726 683

ВАРНА
д-р Николай Райков

ПЛОВДИВ
УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул."Филип Македонски" 37, всеки ден от 14 до 17 ч. За записване на час: 032/258289

СТАРА ЗАГОРА
д-р Емилена Вучкова - Болница "Ритъм",  042/615000

ПЛЕВЕН
МЦ "Клиничен институт за репродуктивна медицина"

БУРГАС
д-р Димитрова - Поликлиника "Бургас", бул. "Ст.Стамболов" 132, срещу х-л Космос
Тел. 056/865473

Проверка за лекари, които работят със здравна каса

Взаимодействие между ТИРОКСИН  и ДРУГИ ЛЕКАРСТВА
Скрит текст:
Препоръки от холандската асоциация при щитовидно болни:
   Таблетките левотироксин се приемат сутрин на гладно или вечер преди лягане (тогава дозата за постигане на еутиреоидно състояние като цяло е по-ниска). Абсорбцията на лекарството се повлиява от едновременния прием на жлъчни соли, антиацидни медикаменти, препарати, съдържащи желязо, калциев карбонат, алуминиев хидроксид и Sucralfate. Те трябва да се приемат с разлика от 2 до 4 часа от времето за приемане на тиреоидния хормон. Някои ензимни индуктори като Phenytoin, Carbamazepine, Fenobarbital и Rifampicin причиняват бързо метаболизиране и ускорен клирънс на левотироксин, което налага повишаване на дозата му.
  Магнезия се пие с 4 часа разлика,
 желязото - 8 часа след прием на л-тироксин и поне 10 часа преди следващия л-тироксин Wink  

      Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар):
Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):
Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

    Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:
-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.


    Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:
-    салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).


Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
     Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Задължително на всяко новородено се прави изследване на щитовидната жлеза ОЩЕ в родилния дом и ако всичко е наред, НЕ пращат резултати.
 - виж Диди6, пост 125, с.10  


С Хашимото се забременява! И се раждат здрави деца!

Какво е желателно да е ТСХ преди и по време на бременност:

TSH < 2,5 - преди бременност
TSH < 1,0 - в първи триместър
TSH < 2,5 - във втори и трети триместър

по инфо от magnet_for_happiness

Нашите мамчета:
Коко*, ioli , Icyangel, Gerundia, Renew,  lucky77 , joya, Мери, Диди6, Karolin@,  Слънчева,magnet_for_happiness, Niкolovi , dion, mimi83api, Бърди, niko11, GaliAnn, tonivil, Little Evil, petience, , Radost, Fever, m-i, ina.gg, anssi, Lynette, A_vagabоnd, zazaza, Small Sun, *starlet* , MagicGR, s_kov, Doni M, джуджанка, ioli, Петя78, Монако, vili79,  The Flower, titty, Пепеляшка*, Шмати, Evvaa, Little Evil, dion, smiley_girl, svetla81, милинка, Niq_23, Elizabett,  Lyub, alllure, catty m, rendence, I Am Ruth, Мон..., Arhinora, yara, Сънчи - Пънчи, lilly_aldrin, kokona20,jonka62, magnet_for_happiness, Gugito, ymemansi, Titanka,mama Irina,rendence, Елч, adyto, Bim-bam-bum


Чакаме да ни зарадват:
Bimbi, г-ца Магнетична

Старите теми:
Тема 1 Тема 2 Тема 3 Тема 4 Тема 5 Тема 6 Тема 7 Тема 8 Тема 9 Тема 10 Тема 11 Тема 12 Тема 13 Тема 14 Тема 15 Тема 16 Тема 17  Тема 18 Тема 19 Тема 20 Тема 21 Тема 22 Тема 23
Тема 24
Тема 25 Тема 26 Тема 27 Тема 28  Тема 29   Teма 30  Тема 31  Тема 32 Тема 33 Тема 34 Тема 35 Тема 36 Тема 37 Тема 38 Тема 39 Тема 40 Тема 41 Тема 42

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 307
Благодаря, успокоявате ме винаги. А лекувате ли с нещо гърлото или чакате да мине само?

# 2
 • Мнения: 3 246
Мер, bouquet Hug bouquet

# 3
 • Мнения: 7 598
Ей това спрейче ползвам аз и много бързо ми минава. Преди продаваха такъв спрей само с прополис, но от няколко години предимно това с невен+прополис намирам, а другото не съм срещала.
Скрит текст:
Ползвам си го профилактично в грипно време и ако усетя дискомфорт. Винаги ми е помагало. Включително от снощи имам дразнене в гърлото, а уж не съм настинала, и се събудих от кашлицата, пръснах си и спах спокойно.
Иначе това е прополисовият спрей. Ако намериш от него:
Скрит текст:

Преди бяха по 3-4 лв, сега са по-скъпи, около 5-6 лв, но с едно спрейче изкарвам годината.
Разбира се, може да си направиш сама прополисов извлек в спирт. И такъв правя... и е доста по-силен, но и готовият върши работа.

# 4
 • Мнения: 3 246
Мер,как се прави прополисовата тинктура?

# 5
 • Мнения: 5 618
Записвам се в новата тема, макар че май се депресирам повече като чета за болестта.
Последните 2 години съвсем не спазвам никакъв хранителен режим и ми е съвестно, освен 5-те кг, които трайно сложих на корем и гърди. Embarassed А съм пробвала спиране на глутеновите и ми се отразява много добре. С млякото, без да прекалявам обаче, се понасяме чудесно.

# 6
 • Мнения: 7 598
Правя спиртен извлек, иначе може и водна тинктура, но става много бавно, докато се разтвори прополиса.
Една пръчка прополис (30 грама) нарязвам на ситно. 1 шишенце етилов спирт (100 мл) 95% разпределям в две шишенца и по равно добавям прополиса. Всеки ден разклащам шишенцата, докато се разтвори прополиса. Обикновено за около 10 дни е готов. Може да се прецеди после, но аз не прецеждам. По около 10-15 капки слагам в супена лъжица, добавям задължително вода, колкото да се запълни лъжицата и изпивам. На гладно, поне 10-15 минутки преди храна.
С това чудо преборваме болежки в гърлото и профилактично в грипно време приемам.
Може да се направи по-голяма доза. Често така правим. Няма срок на годност. Съхранява се на стайна температура.
Бях си направила и за стомаха преди години, прополис разтворен в краве масло, но така и не го изядох това чудо. Още стои.
Спрейчето, което пуснах по-горе също става, макар да е доста по-слабо. Има и воден извлек на 30% прополис. Той също става, но дечица предимно го приемат.

# 7
 • Мнения: X
И аз бях на безглутенова, но освен че отслабнах заради по-малкото въглехидрати нямаше особена промяна. Освен това видях, че няма сериозни научни доказателства за връзката между глутен и щитовидните заболявания, говоря в Google Scholar, където търся научни изследвания, иначе в обикновения Гугъл ми излизат само мнения от разни форуми и блогове за алтернативна медицина. Така ме пизлъга алтернативната медицина с хомеопатия, излишни добавки, шуслерови соли и т.н., че вече си имам едно наум за нея. Освен това не е евтина, шуслеровите соли са си пладнешки обир. Толкова е обидно когато заложиш на нещо с надеждата, че ще те излекува или поне ще ти подобри състоянието, а да се окаже, че не ти действа изобщо и си даваш парите напразно, много е сдухващо. Три години бях на религиозно безглутенова диета и нито повлия на антителата, нито нищо. Иначе вярвам в природното лечение с билки, но вече не и в енергиини лекарства без активна съставка и подобни щуротии. Laughing Та, маслото от вечерна иглика дали помага при хора на които им играе между хипо и хипер функция? Чух, че маточината действала добре на щитовидната също?

# 8
 • Мнения: 7 598
Нямам познания за билките и се доверявам на източници като книги, интернет и списания, за да си приготвя някои отвари, настойки и чайове. ЗА билките съм, ЗА лечение с разни масла, извлеци и т.н., и ЗА лечението с храна и тъй наречените лекарства от чудодейни храни, За дори билковите таблетки, ЗА лечение с всякакви природни средства. Относно останалите алтернативни методи за лечение, имам някои изпробвани, но съм със смесени чувства относно тях.

Маточината действа главно на нервната система и при хиперфункция на щитовидната жлеза действа успокояващо, особено при безсъние и сърцебиене, които съпътстват хиперфункцията.

# 9
 • Мнения: 3 246
Merelenda ,благодаря! HugОще днес ще направя,имам няколко топки прополис подарък и ще разтворя днес едната.Все си мислих,че е голяма играчка и доста трудно направата.
Освен за гърло и за ГИТ ,и за венци е страхотен.
Анонимен ,а безглутеновото хранене беше ли ти съчетано с ВМ?Селен,Мg,D... пи ли?Новият ми ендокринолог е категоричен за щит.жлеза-без глутен и без плодове на фрешове и смутита (и за ИР).
Надявам се,че след 1/2год.ще отчета разлика в антитела и останалите изследвания.

# 10
 • Мнения: 27 890
Явно съм изпуснала, кой е този ендокринолог?

# 11
 • Мнения: 5 618
Аз пък съм привърженик на мнението, че Хашимотото се храни И от стреса и отрицателните ни емоции. Няма как да се избегнат, но една балансирано хранене, което не затормозява твърде много, прием на селен, магнезий, омега 3, много разходки на открито... най-малкото, защото човек се успокоява, че прави нещо за здравето си, могат да променят нещата в положителна посока.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 6 143
Аз пък съм привърженик на мнението, че Хашимотото се храни И от стреса и отрицателните ни емоции.
При мен основно така се получава. При отрицателни емоции и стрес ТСХ винаги скача.
Колкото до храненето - минимум въглехидрати, глутен /не мога да го спра изцяло/, умерено млечни при мен работи добре, както относно начина, по който се чувствам, така и относно кг.
Преди време приемах редовно прополис, от няколко години спрях, трябва пак да си взема, хубаво ми го напомнихте  Hug

# 13
 • Мнения: 3 246
♥ HAPPY ♥ ,ако въпроса ти е към мен,по препоръка на съфорумка,чието име забравих(но огромно благодаря- bouquet Hug)-д-р Мечкаров в Пловдив.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 307
При мен след 2 месеца и половина без глутен нямаше спад в антителата, но хемоглобинът ми като никога беше влязъл в норма. Ще пускам антитела пак на 6-тия месец, но не съм голям оптимист. Дано мръднат надолу, де.

Общи условия

Активация на акаунт